inverter klima
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Warranty service: privatno nedrzim servise pod garancijom neplacaju i neodgovorni za dobavku delova
- Contact person: duki
inverter klima
Da li se moze dopunjavati inverter klima .......da li je neko probao sa uspehom?????? 

Re: inverter klima
Pozdravduki je napisao:Dali se moze dopunjavati inverter klima .......dali je neko probao sa uspehom??????
Sto nebi moglo? da se dopunjava dopunavao sam samsung invertorke sa 410a gasom
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Moze , ja sam probao vise puta i uspelo je.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
moze bez problema al proveri isparenje i na grejanju i na hladjenju da budes siguran da si uradio kako treba...
A nezaboravi da je R410 azeotropna smesa tj. vise freona je u njemu samo tecnim puni, al polako...
A nezaboravi da je R410 azeotropna smesa tj. vise freona je u njemu samo tecnim puni, al polako...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Ako misliš na dopunjavanje gledajući samo na manometre, onda ti je šansa da je ispravno napuniš manja od 2%.
Rekuperiraj i izvaži, pa dopuni koliko treba do količine označene na klimi, ali tek nakon što si otklonio propuštanje.
Rekuperiraj i izvaži, pa dopuni koliko treba do količine označene na klimi, ali tek nakon što si otklonio propuštanje.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- goranfri
- bela tehnika
@nike je u pravu 1000 % , to je jedini nacin da bude propisno .
Ali nazalost u Srbiji jos hiljadu godina to nece biti tako , ko ce da natera ove silne dundjere da kupe alat i vagu i rekuperator ?
Evo danas sam radio jednu klimu gde su par likova popravljali i dopunjavali,praznili pa opet punili ali klima slabo greje.
Uredjaj izvakumiran i napunjen propisanom kolicinom freona i radi savrseno , toliko o tome.
Ali nazalost u Srbiji jos hiljadu godina to nece biti tako , ko ce da natera ove silne dundjere da kupe alat i vagu i rekuperator ?
Evo danas sam radio jednu klimu gde su par likova popravljali i dopunjavali,praznili pa opet punili ali klima slabo greje.
Uredjaj izvakumiran i napunjen propisanom kolicinom freona i radi savrseno , toliko o tome.
mislim da niko nije uspio to pravilno uradit sa manometrima jer je to praktično nemoguće radi samog principa rada inverter kompreseora i mislim da je to besmisleno tako radit jer može napravit više štete nego koristi.
jedino ti je sigurno sve ispustiti, vakumirati pa napuniti preko VAGE
jedino ti je sigurno sve ispustiti, vakumirati pa napuniti preko VAGE
-
- _
- Warranty service: privatno nedrzim servise pod garancijom neplacaju i neodgovorni za dobavku delova
Poduze se bavim frigo uedjajima ali stihiski, i mislim da su u pravu svi koji kazu da se na manometar nemoze dopuniti zbog specificnosti rada kompresora i da je zato najsigurnije izvakumirati i nasuti preko vage ili menzure potrebnu kolicinu gasa .........ipak sam pitao........mozda je neko otkrio neki metod....../ko pita manje skita/ 

- goranfri
- bela tehnika
Za neke klime ima metod , na primer LG , kupis softver ,kabal i laptop i onda mozes da napunis njihov inverter. 

-
- _
Pa verovatno sa nekim softverom prikacenim na lap top kao sto kaze goranfri...........mada neznam kako prikljuciti.......softver i prikljucke na klimu i lap da kontrolise pritiske..... 

- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Sveje to ok sto kazete, i pravilno i sigurno radi vakumiraj i tezinski napuni i sve ok ali za manometre niste u pravu za to treba stvarno dugogodisnje iskustvo punjenje samo s manometrima necu da se hvalim al svaku klimu cu s manometrom da napunim kad dovedem parametre mozete da izvucete freon i da izmerite kolko sam stavio, slazemse daje jedino ispravno tezinski a i smanometrom moze da se napuni bez problema al aj da dodam obavezno merenje temperature sto je kolega @nike objasnio... to ko nezna i na manometrima gleda pritisak netreba da proba nagledosam se prepunjenih klima, chilera uopsteno receno rashladnih uredjaja dosta...
Tako da majstori kupite alat ne stedite na alatu i radite kako treba znaci vaga i dobra vacum pumpa na prvo mesto...
Tako da majstori kupite alat ne stedite na alatu i radite kako treba znaci vaga i dobra vacum pumpa na prvo mesto...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- goranfri
- bela tehnika
duki je napisao:Pa verovatno sa nekim softverom prikacenim na lap top kao sto kaze goranfri...........mada neznam kako prikljuciti.......softver i prikljucke na klimu i lap da kontrolise pritiske.....
Ne kontrolise on pritiske, kontrolise temperature na sondama na odredjenim mestima . Ima gde gleda i pritiske .
Kacis se na unutrasnju ili spoljnju jedinicu ,zavisi.
Kod Daikina povezes i bocu gasa preko adaptera i uredjaj sam uzme koliko mu treba.
Ali pre svega toga mora da se ima vaga i vakumpumpa. ( Sad ce Nike da kaze i sakupljac freona

- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Tako je, i ne zaboravimo digitalni termometar, vlagomjer, i adekvatne sonde za mjerenje temp. cijevi, anemometar ...............goranfri je napisao:
Ali pre svega toga mora da se ima vaga i vakumpumpa. ( Sad ce Nike da kaze i sakupljac freona)

- nike
- gxu
Evo jedan članak o punjenju običnih klima.
http://www.mediafire.com/?wzgtwmyhzty
Sad na sve to dodajte i promjenjivi rad kompresora i elektronski ekspanzijski ventil i različiti volumen izmjenjivača kod grijanja i kod hlađenja a koji su u igri kod inverterskih klima.
http://www.mediafire.com/?wzgtwmyhzty
Sad na sve to dodajte i promjenjivi rad kompresora i elektronski ekspanzijski ventil i različiti volumen izmjenjivača kod grijanja i kod hlađenja a koji su u igri kod inverterskih klima.
svi koji rade sa klimama i koji su radile te neke servise će napuniti običan model klime preko manometara i to 90% će biti dobro jer tih 10% neigra neku ulogu u radu klime ali što se tiče invertera teži slučaj da će pogodit točnu dozu freona al da pitam i kolegu nike-a jel on svaki put kad radi neki servis nosi taj sav alat sa sobom i nosa ga na neke spratove po zgradama a kolimo sam skužio iz splita si a tamo je zgrada ko u priči jer ti treba 2 sata da to sve izneseš pa uradit pa vrati sve u auto i koliko naplaćivaš svoj sat rada
- goranfri
- bela tehnika
Nike radi samo po privatnim kucama uz plazu i more , prija mu miris mora 

- nike
- gxu
Sat rada je 150 kn iliti 20€. Sve nosim šta treba, dođem, popravim i više nema reklamacija. Koliko traje traje. Neki ljudi to cijene a neki se bune. Prvi me zovu uvijek a druge ne viđam i nije me briga. To ti je životna filozofija.flatron je napisao:svi koji rade sa klimama i koji su radile te neke servise će napuniti običan model klime preko manometara i to 90% će biti dobro jer tih 10% neigra neku ulogu u radu klime ali što se tiče invertera teži slučaj da će pogodit točnu dozu freona al da pitam i kolegu nike-a jel on svaki put kad radi neki servis nosi taj sav alat sa sobom i nosa ga na neke spratove po zgradama a kolimo sam skužio iz splita si a tamo je zgrada ko u priči jer ti treba 2 sata da to sve izneseš pa uradit pa vrati sve u auto i koliko naplaćivaš svoj sat rada
Glede ovog gore:"svi koji rade sa klimama i koji su radile te neke servise će napuniti običan model klime preko manometara i to 90% će biti dobro jer tih 10% neigra neku ulogu u radu klime" očito je da nisi ćitao što piše u onom članku što sam postao.
Da skratim, klima ili frižider s kapilarom je točno napunjena kada je odstupanje od idealnog oko 1% od težine plina naznačenog na klimi.
Ako klima ima 1,5 kg to je 15 g tolerancije. To na manometre nikad nečeš postići.
Drugo, koja je svrha punjenja ako nisi otklonio propuštanje?
Zadnja izmena: nike, dana 20 svi 2010, 21:24, ukupno menjano 1 put.
Ok kolega Nike,takvu popravku mozes sigurno da izvedes na nekoj klimi koja je pristupacna za rad,na nekoj normalnoj visini gde imas mogucnosti da postavis vagu i bocu.A sta radis sa klimama koje je montirao neki SUPERMEN, na visini preko 10 metara,gde nemas ni blizu prozora?Posto stalno insistiras na izvlacenju freona i merenju,pa tek onda dopuni,cisto me zanima kako dopunjavas takve klime?Skoro svaka druga klima je namontirana na nekom nepristupacnom mestu gde nema sanse da se koristi vaga.Takve klime ja dopunjavam i punim direkno iz boce preko manometara,prateci isparenje i pritisak i do sada nisam imao nikakavih problema.Vagu koristim samo tamo gde imam mogucnost za to.nike je napisao:Ako misliš na dopunjavanje gledajući samo na manometre, onda ti je šansa da je ispravno napuniš manja od 2%.

- nike
- gxu
Da ponovim, ako fali plina onda znači da negdje pušta. To treba popraviti prije dopunjavanja. Ja se ne bavim dopunjavanjem plina već popravljanjem klima. Ako je klima nedostupna, onda se iznajmi košara ili se montira skela. Ako si dobavio klimu, uvijek na nju možeš postavit vagu i bocu s plinom i vakuum pumpu itd.djenka je napisao:Ok kolega Nike,takvu popravku mozes sigurno da izvedes na nekoj klimi koja je pristupacna za rad,na nekoj normalnoj visini gde imas mogucnosti da postavis vagu i bocu.A sta radis sa klimama koje je montirao neki SUPERMEN, na visini preko 10 metara,gde nemas ni blizu prozora?Posto stalno insistiras na izvlacenju freona i merenju,pa tek onda dopuni,cisto me zanima kako dopunjavas takve klime?Skoro svaka druga klima je namontirana na nekom nepristupacnom mestu gde nema sanse da se koristi vaga.Takve klime ja dopunjavam i punim direkno iz boce preko manometara,prateci isparenje i pritisak i do sada nisam imao nikakavih problema.Vagu koristim samo tamo gde imam mogucnost za to.nike je napisao:Ako misliš na dopunjavanje gledajući samo na manometre, onda ti je šansa da je ispravno napuniš manja od 2%.
E sad, vidio sam miljon puta da početnici prije nego što išta rade prvo stave manometre na klimu i gledaju tlakove. To u mene dolazi tek kad se uvjerim da je klima čista i da stvarno nema kapacitet koji bi trebala imati.
Neki misle ako je tlak isparavanja 3,5 bara da je klimi fali plina i da je treba dopunit.
Koja glupost!!
- nike
- gxu
He, he, pogodio si!goranfri je napisao:Nike radi samo po privatnim kucama uz plazu i more , prija mu miris mora

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 13 Odgovori
- 5324 Pregledano
-
Zadnji post napisao laki_z
16 Dec 2010, 22:26