Problem sa samsungom AQV12FAN
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Re: Problem sa samsungom AQV12FAN
Poslao mi je Ivan na mail , biće podignuto na forum u expert deo.
Ajde da se uhvatim za ovu recenicu... Jesi li probao jos koji put da je resetujes?IvanZr je napisao:Neznajuci sta su tacno radili i ja sam klimu izvakumirao i napunio propisanu gramazu cak sam i resetovao uredjaj radila 2 dana kako treba i opet pocela da brlja po starom.
Ja se ne bavim klimama (osim sto sam pomogao kolegi par puta oko nekih elektronika) ali ako je hardverski problem ne verujem da bi radila posle reseta.
- IvanZr
- bela tehnika
- Warranty service: LG Galanz Samsung Whirlpool ...
- Contact person: Ivan
Jasno je i meni da sa kodovima ne moze da se otkloni hardverski problem,videcu sad za vikend...
Zelijo bih se zahvaliti Ivanu na kodovima kolega ostanimo u kontaktu
- IvanZr
- bela tehnika
Nema na cemu!
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Po ovome što sam ja do sad pročitao, problemu nije pristupljeno potpuno sistematski.
Prvo se klima uređaj mora oprati/očistiti.
nakon toga se mora sa sigurnošću ustanoviti da nije problem u propuštanju i količini rashladnog sredstva. To se može na dva načina. Rekuperiranjem i vaganjem rekuperiranog rashladnog sredstva ili pražnjenjem i tlačenjem dušikom pa kontrola nakon 24 sata, sa uzimanjem u obzir promjena u temperature okoline između ta dva očitanja tlaka.
Nakon što se ustanovi da li je problem u propuštanju ili ne, onda se može napuniti ponovo na potrebnu količinu rashladnog sredstva, točno u gram elektronskom vagom i pri tom prazneći cilindar s rashladnim sredstvom isključivo u tekućoj fazi, plus ako je potrebno, dodati rashladnog sredstva za dužinu cijevi koja prelazi onu za koju je klima tvornički napunjena.
Tek tada se može sa sigurnošću reći da nije problem u količini plina.
Da je problem u količini rashladnog sredstva indicira i slijedeća rečenica:
"Neznajuci sta su tacno radili i ja sam klimu izvakumirao i napunio propisanu gramazu cak sam i resetovao uredjaj radila 2 dana kako treba i opet pocela da brlja po starom".
Nakon toga potrebno je izvršiti mjerenja jer se dijagnosticiranje vrši na osnovu izmjerenih podataka a ne na osnovu subjektivnih dojmova tipa "mlako" ili "brljavila".
Inverter klima se postavi u TEST mode i nakon 10-ak minuta se mjere tlakovi isparavanja i kondenzacije temperatura i vlažnost zraka na izmjenjivačima, temperature cijevi na određenim mjestima itd...
Ako je rashladni krug ispravan, što se ustvrdi mjerenjem, onda se treba analizirati service manual i vidjeti dali sve funkcije rade kako je predviđeno ili neke odstupaju od predviđenog.
Tu klimu je najbolje rastaviti i odnijeti u servis na popravak jer je to nemoguće i neisplativo raditi na licu mjesta.
Inače, meni nije jasno kako može uređaj izgubiti kodove.
Ima li netko (možda iz elektronik eksperta) da to objasni u posebnoj temi ovdje na BT forumu?
Ovo sa Samsungom i kodovima je čista zajebancija i, po meni teški konstrukcijski propust. Nikad nisam čuo da neki drugi proizvođač ima problema s kodovima osim Samsunga, iako moram priznati, mnogi od tih nazovi"problema s kodovima" nisu uopće bili problem jer mnogo njih bilo kakvo blinkanje tumaći kao da je problem u krivom kodu a ne u stvari auto-dijagnostika klime, pa se kodovi unose i kad treba i kad ne treba.
Prvo se klima uređaj mora oprati/očistiti.
nakon toga se mora sa sigurnošću ustanoviti da nije problem u propuštanju i količini rashladnog sredstva. To se može na dva načina. Rekuperiranjem i vaganjem rekuperiranog rashladnog sredstva ili pražnjenjem i tlačenjem dušikom pa kontrola nakon 24 sata, sa uzimanjem u obzir promjena u temperature okoline između ta dva očitanja tlaka.
Nakon što se ustanovi da li je problem u propuštanju ili ne, onda se može napuniti ponovo na potrebnu količinu rashladnog sredstva, točno u gram elektronskom vagom i pri tom prazneći cilindar s rashladnim sredstvom isključivo u tekućoj fazi, plus ako je potrebno, dodati rashladnog sredstva za dužinu cijevi koja prelazi onu za koju je klima tvornički napunjena.
Tek tada se može sa sigurnošću reći da nije problem u količini plina.
Da je problem u količini rashladnog sredstva indicira i slijedeća rečenica:
"Neznajuci sta su tacno radili i ja sam klimu izvakumirao i napunio propisanu gramazu cak sam i resetovao uredjaj radila 2 dana kako treba i opet pocela da brlja po starom".
Nakon toga potrebno je izvršiti mjerenja jer se dijagnosticiranje vrši na osnovu izmjerenih podataka a ne na osnovu subjektivnih dojmova tipa "mlako" ili "brljavila".
Inverter klima se postavi u TEST mode i nakon 10-ak minuta se mjere tlakovi isparavanja i kondenzacije temperatura i vlažnost zraka na izmjenjivačima, temperature cijevi na određenim mjestima itd...
Ako je rashladni krug ispravan, što se ustvrdi mjerenjem, onda se treba analizirati service manual i vidjeti dali sve funkcije rade kako je predviđeno ili neke odstupaju od predviđenog.
Tu klimu je najbolje rastaviti i odnijeti u servis na popravak jer je to nemoguće i neisplativo raditi na licu mjesta.
Inače, meni nije jasno kako može uređaj izgubiti kodove.
Ima li netko (možda iz elektronik eksperta) da to objasni u posebnoj temi ovdje na BT forumu?
Ovo sa Samsungom i kodovima je čista zajebancija i, po meni teški konstrukcijski propust. Nikad nisam čuo da neki drugi proizvođač ima problema s kodovima osim Samsunga, iako moram priznati, mnogi od tih nazovi"problema s kodovima" nisu uopće bili problem jer mnogo njih bilo kakvo blinkanje tumaći kao da je problem u krivom kodu a ne u stvari auto-dijagnostika klime, pa se kodovi unose i kad treba i kad ne treba.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- IvanZr
- bela tehnika
Nisam stigao da odem za vikend kod coveka, inace klima je cista i kondezator i isparivac i turbina filteri...kad sam je punio radio sam to sa vagom tako da je kolicina tacna naravno u tecnoj fazi R410 i ne moze drugacije, svakako sam i planirao da je donesem u servis da je razbucam i vidim sta se konkretno desava.Prvih 20min drzi temperaturu preko 50 stepeni a onda spusti na 34,35,i tako 10 min do otapanja kao da u jednom momentu pocne da kenja jednosmerni ventil. I posle otapanja opet przi pa opet kenja.... . Pzdrav!
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Činjenično, količina je bila točna u trenutku kad si napunio. Dali je ona točna dva dana nakon toga ili upravo sad to ne možemo znati sa sigurnošću bez da plin sada ne rekuperiramo i izvažemo ili bez da je ranije utvrđeno sa 100%-tnom sigurnošću da plin ne teče vani. Pošto ni jedno od toga nije utvrđeno, i dalje postoji mogućnost da je uzrok kvaru plin.IvanZr je napisao:Nisam stigao da odem za vikend kod coveka, inace klima je cista i kondezator i isparivac i turbina filteri...kad sam je punio radio sam to sa vagom tako da je kolicina tacna naravno u tecnoj fazi R410 i ne moze drugacije, svakako sam i planirao da je donesem u servis da je razbucam i vidim sta se konkretno desava.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- frigoservisbata
- bela tehnika
Pozdrav Ivane.!Znamo se i znam da si jedan od boljih majstora,samo da pomognem kolegama da znaju o kome se radi..Upoznali smo se preko Steelsofta pre par godina..E sad moja iskustva..:)Samsung ?Lose resenje..inverter narocito..Imao sam problema sa njima gomilu i do sad je uvek bilo do ploce od spoljne jedinice..E sad ovakav,tj.slican slucaj sam ja imao pre par godina al na obicnoj klimi,,Sve je ukazivalo na problem sa mag.ventilom medjutim kvar je bio u kapilari ..tj.znas da ima cetiri kapilare i jednosmerni ventil unutra.kod mene je bio slucaj da je fabricki bila zvarena jedna od kapilara i na grejanju je radila par sekundi i posle sve manje i slabije greje,pada pritisak i dalje znas sam sta se desava.Na hladjenju je radila sve ok!!....simptomi me na to podsecaju, stim sto bi moglo da bude zacepljenje jedne od kapilara,posto si rekao da su i neke druge,,kolege,, cackale,sumnjam na to da nisu sipali gas koji treba i doslo je do hemijske reakcije...Moze da bude i mag.tj.cetvorokraki ventil da mehanicki upusti posle par minuta...sad treba sve to probati...Imao sam slucaj da je na jednom LG.bilo zavareno koleno na isparivacu(fabricki) pa sonda nije reagovala kako treba,a nije ni bilo protoka kroz ceo isparivac,nego 70 posto itd..kad je takav kvar mora se skinuti i na te nane sve zivo ispitati...Mozda laze sonda isparivaca pa mu smanjuje broj obrtaja..Sve je moguce.....Pozdrav...
Edit:Predlog!
Prebacite temu u BT expert!sad sam video da imas status bt experta...
Edit:Predlog!
Prebacite temu u BT expert!sad sam video da imas status bt experta...
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 16 Odgovori
- 3937 Pregledano
-
Zadnji post napisao lenas_bk
17 Jan 2009, 07:52
-
- 8 Odgovori
- 1788 Pregledano
-
Zadnji post napisao Electro-Lux
03 Feb 2009, 19:46
-
- 17 Odgovori
- 2688 Pregledano
-
Zadnji post napisao flatron
26 Apr 2009, 18:02
-
- 12 Odgovori
- 2747 Pregledano
-
Zadnji post napisao chellawy
17 Jun 2009, 09:06
-
-
MIDEA CSU12 HHAA/RHAB (problem daljinac)( RESENO)
napisao Japanac » 23 Jun 2009, 11:55 » u KLIMA UREĐAJI - 23 Odgovori
- 4125 Pregledano
-
Zadnji post napisao Japanac
10 Jul 2009, 21:33
-
-
- 1 Odgovori
- 1917 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
29 Jul 2009, 05:03