izvor el. en.
Urednik: alexa_pg
izvor el. en.
kako napraviti najlakse vjtrenjacu ili nesto slicno za proizvodnju bilo koje el. energije
mislim istosmjerne ili naizmjenicne
mislim istosmjerne ili naizmjenicne
Re: izvor el. en.
Alternator od auta i na njega zakacis velike elise :ideaa:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:
ne kontam ovakve komentare na avionu bi jos vise dobio na brzini zar ne
ironija nije potrebna ako neko pogrijesi ili napravi lapsus kod postavljanja pitanja
ne konta na ovakvu ironiju u odgovoru
al boze moj
ironija nije potrebna ako neko pogrijesi ili napravi lapsus kod postavljanja pitanja
ne konta na ovakvu ironiju u odgovoru
al boze moj
stojkePN je napisao:Alternator od auta i na njega zakacis velike elise :ideaa:
Pa pitao si kako najlakse
Najlakse je kao sto sam naveo. Napravis ili nabavis elise i pristafis za alternator.

Kod: Označi sve
http://www.elitesecurity.org/t219949-izrada-mini-vjetrenjace-snage-do
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
- Specialty: tv-multimedia
Skupa je to igračka za naše uslove. Akumulatori su preskupi i još pritom kratko traju. Ne može tu bilo kakva elisa. Treba da postoji limiter brzine, kada dune vetarima sve da se razleti.
U nekom normalnom svetu da smo, bilo bi ok .. kao naprimer takav sistem, ali bez akumulatora. Koristiš svoju energiju (kada je imaš) a kada je nemaš koristiš gradsku mrežu. Kada imaš viška (jel, nemaš akumulatore) predaješ energiju gradskoj mreži, a ona ti tarifira (plaća) .. ehh . samo kod nas ...
U nekom normalnom svetu da smo, bilo bi ok .. kao naprimer takav sistem, ali bez akumulatora. Koristiš svoju energiju (kada je imaš) a kada je nemaš koristiš gradsku mrežu. Kada imaš viška (jel, nemaš akumulatore) predaješ energiju gradskoj mreži, a ona ti tarifira (plaća) .. ehh . samo kod nas ...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
Elise napravljenje rucno od drveta. E sad efikasnost i izdrzljivost...
Kod: Označi sve
http://www.youtube.com/watch?v=6fPyOZFCXpE
Sunce je ipak bolje.. Preko dana je tu, a nocu malo redje. :)
- kisko
- Preminuo
I na kraju tj. napočetku ti je potrebna dozvola elektro distribucije.
Naravno ako praviš nešto za vikendicu samo radi svetla,tv,onda to ide kao što je kolega i naveo preko alternatora i elisa uz obavezan limiter brzine inače ode i krov uz elise koliko god da ga učvrstio....kao što reče Zoki nakraju to ispadne preskupa igračka
Naravno ako praviš nešto za vikendicu samo radi svetla,tv,onda to ide kao što je kolega i naveo preko alternatora i elisa uz obavezan limiter brzine inače ode i krov uz elise koliko god da ga učvrstio....kao što reče Zoki nakraju to ispadne preskupa igračka
uvek ima nesto interesantno
nije mi jasno stace altenatoru limiter brzine , nije on dinama sa stalnim magnetima (regler je sastavni deo altenatora)

proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- kisko
- Preminuo
I netreba alternatoru kojem je 800 obrtaja dovoljno već elisama koje pri jačim udarima vetra dobijaju abnormalnu snagu pa čupaju bilo kakav držač te se stoga i treba limitirati brzina na nekih 1000 bilo to zakretanjem elisa da bi bila manja iskorišćenost vetra ili na neki drugi način poput centrifugalnih kočnica ili .....možda čak i blokadama pri jačem vetru
Ko je pre 30-tak i više godina ulazio u Novi Sad od strane autoputa prva ulica je partizanska i na početku ulice je čovek imao instalisanu na krovu vetrenjaču sa alternatorom sve dok mu vetar nije odneo pola krova sa njom a sve bilo lepo učvršćeno i dotegnuto još sajlama......i odletela
Zato kao što je i rekao Zoki to je vrlo skupo ako želi da se napravi nešto profi
Uostalom i moj pokojni ćale je pravio na brvnari vetrenjaču,menjao razne elise i modalitete,radio na tome 2 godine i kad je mislio da je to to i da je uspeo,radila je 2-3 meseca dok nije naišla letnja oluja i odnela vetrenjaču u tri lepe
.
Inače izdržavala je košavu dosta dobro ali je bilo neprijatno biti u njenoj blizini jer je dostizala ko zna koju brzinu a smanjen je ugao elisa na minimum....treba tu ipak dobra tehnologija a ne izvedba "sam svoj majstor"
Ko je pre 30-tak i više godina ulazio u Novi Sad od strane autoputa prva ulica je partizanska i na početku ulice je čovek imao instalisanu na krovu vetrenjaču sa alternatorom sve dok mu vetar nije odneo pola krova sa njom a sve bilo lepo učvršćeno i dotegnuto još sajlama......i odletela

Uostalom i moj pokojni ćale je pravio na brvnari vetrenjaču,menjao razne elise i modalitete,radio na tome 2 godine i kad je mislio da je to to i da je uspeo,radila je 2-3 meseca dok nije naišla letnja oluja i odnela vetrenjaču u tri lepe

Inače izdržavala je košavu dosta dobro ali je bilo neprijatno biti u njenoj blizini jer je dostizala ko zna koju brzinu a smanjen je ugao elisa na minimum....treba tu ipak dobra tehnologija a ne izvedba "sam svoj majstor"
uvek ima nesto interesantno
pa da kisko ali to se resi da kad se brze vrti da struja punjenja raste ..( jos bolje kad bi dogovorijo sa distribucijom da im pumpas u mrezu oni tebi vrate ,plate .. al nema od toga nista da je negde na zapadu oni bi jedva docekali )
neki veci projekat bi mogo koristiti pravi trofazni elektromotor 380v da se preradi kao altenator ,,,stave kolektorski prstenovi izvede pobuda .. napravi se korektor napona ...pa na DC i punis 50aku , kad treba pretvaras u AC
e dok to napravis popijes cisternu piva i potrosis celokupnu dnevnu proizvodnju pivare jos bude i malo

neki veci projekat bi mogo koristiti pravi trofazni elektromotor 380v da se preradi kao altenator ,,,stave kolektorski prstenovi izvede pobuda .. napravi se korektor napona ...pa na DC i punis 50aku , kad treba pretvaras u AC

proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- Krajnc Karlo
- Preminuo
- Contact person: Karlo
Make it idiot proof and someone will make a better idiot