Cetvorokraki ventil

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Vlaja89
_
_

Cetvorokraki ventil

Post napisao Vlaja89 » 06 svi 2011, 19:30

Cenjeni majstori!
Interesuje me da li se,kada se menja cetvorokraki ventil na klimi,mora izvuci sav freon iz nje ili to nije potrebno?Kako se tacno on menja i da li se on moze hladiti na jos neki nacn,osim da se obmota vlaznom hladnom krpom?
Hvala unapred!
P.S.Dosta se korisnih stvari moze nauciti na ovom forumu...Hvala Vam na tome :pivopije:

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Re: Cetvorokraki ventil

Post napisao goranfri » 06 svi 2011, 19:38

Ja ne znam da li se ti šališ sa nama ili šta ? :shock:

Naravno da moraš da izvučeš freon .

Vlaja89
_
_

Post napisao Vlaja89 » 06 svi 2011, 20:01

Naravno da se ne salim,ja ne znam,zato i pitam... :)))
A da li ga mogu hladiti sa jos necim,osim hladne krpe,dok ga brenerom skidam?

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 06 svi 2011, 21:03

Postoje paste koje hlade cev dok je variš , ali taj ionako bacaš tako da nije bitno ali nov kada budeš hartletovao onda budi pažljiv.

Vlaja89
_
_

Post napisao Vlaja89 » 06 svi 2011, 21:44

Hvala na odgovoru Goranfri...

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 07 svi 2011, 00:36

po profilu čovjek nije serviser pa me interesuje kako će to odraditi.a iz njegova izlaganja nije teško zaključiti da to nikad nije radio

Vlaja89
_
_

Post napisao Vlaja89 » 07 svi 2011, 07:50

U pravu ste g-dine dodoig,nisam serviser,bar jos neku godinu,nisam to nikad radio i ne planiram da to radim u skorije vreme,ja sam jos na praksi...Ali,volim da to znam,da bar po malo studiram odredjene delove,da sve to imam u glavi,pa ce doci vreme kada cu to i odraditi.Mogli ste mi nekako pomoci,kao npr. g-din goranfri,ne morate me odmah kuditi. :pivopije:

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 07 svi 2011, 09:56

Pa zar je problem bio da navedeš da si na praksi i da tvoj majstor neće da ti objasni ili ga nisi ni pitao,a što se tiće kuđenja nisam te kudio niti sam imao namjeru

GTI
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG, Samsung, Vivax, Galanz, Venting, Crypton

Post napisao GTI » 07 svi 2011, 12:32

Majstore,pošto je to i.............koliko će to da košta?!

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 07 svi 2011, 12:51

Ništa se ne smije variti ni odvarivati na rashladnom sistemu dok je rashladno sredstvo unutra.

Jedino je dozvoljeno varenje pod tlakom procesne cijevi kod hermetičkih sistema koja je od sistema odvojena gnječenjem posebnim kliještima i hlađena vlažnom krpom.

Potrebno je prvo rekuperirati rashladno sredstvo. Pa i onda kada je rekuperirano, uvijek postoji mogućnost da se zbog nekakvog začepljenja dio sistema nalazi pod tlakom. Zato se NIKAD sistem ne odvaruje. To se ne radi zagrijavanjem cijevi na spojevima ventila već se cijev reže rezaćem cijevi na povoljnom mjestu na samoj instalaciji i podalje od samog tijela ventila.

Plamen prilikom otvaranja sistema može zapaliti ulje i freon pa se možeš otrovati i zapaliti.

Dakle, komponente sistema se skidaju nožem za cijevi a nikako plamenikom i odvarivanjem.
Kad je četvero-putni ventil skinut sa instalacije rezanjem na najpovoljnijim mjestima, tek onda se cijevi sa njega skidaju odvarivanjem ili se motaju nove po uzoru na stare. Zatim se na ventil vare cijev po cijev dok se ventil hladi vlažnom krpom, kroz cijevi propuhuje dušik, a njegova temperatura kontrolira termometrom, koji je dobro privezan i u dobrom termičkom kontaktu sa njegovim tijelom, kako ne bi prešla 120°C.
Postoji i gel za takve radove umjesto vlažne krpe, samo ne znam ima li ga tu nabaviti.
Tek kada su sve cijevi zavarene na ventil onda se ventil vari (hartlotuje) na sistem pomoću mufa ili ekspandiranjem vrhova cijevi.
Cijelo vrijeme dok se vari, kroz cijev koja se vari, treba puhati dušik kako se unutra ne bi stvarala garež koja može zaglaviti potpuno ispravan novi ventil.
dušik.jpg
Evo video djelomično ispravnog postupka:
http://www.youtube.com/watch?v=m3JUqp9RbYU
Ne vidimo da tip koristi dušik što je neprihvatljivo jer nakon ugradnje na takav način ventil nije više nov i u besprijekornom stanju, već može, nakon samo nekoliko prebacivanja, zaribati opet.
Isto tako nije kontrolirana temperatura tijela ventila termometrom pa je moguće termičko oštećenje i izobličenje klipa ventila koje može dovesti do preranog kvara ventila.
Kako vidimo. ostavio je jednu nogu prema dolje da je zavari na samom ventilu, na licu mjesta, što nije dobro, jer toplina od varenja i vrući zrak u cijevi ide gore i u tijelo ventila. Bolje bi bilo da je ostavio gornju solo cijev za takvo varenje, jer toplina ide gore i nema opasnosti za ventil od vrelog zraka unutar cijevi.
Propuhivanjem dušikom ujedno se i hladi ventil.
Taj posao definitivno nije za aljkave.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 07 svi 2011, 13:46

Ovako to rade pekari kad preko noći postanu frigoristi:
http://www.youtube.com/watch?v=r6aIUA1f ... re=related

Pazi naslova!!! Brazing skills. :zid: :zid:

Vlaja89
_
_

Post napisao Vlaja89 » 07 svi 2011, 18:36

Hvala puno na ovoliko opsirnom odgovoru nike.
Nego,da li se ovi mufovi pave npr. za 12-cu cev iseci parce 14-ce pa njime spajati dve cevi,kupuju se vec gotovi ili postoji alat(za ekspandiranje vrhova cevi) koji prosiri cev taman toliko da ova druga udje u nju?
Ostalo sam shvatio,samo Vas molim da mi malo bolje pojasnite kako se tacno produvavaju te cevi azotom?!
Hvala jos jednom na odgovorima! :pivopije:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 07 svi 2011, 19:34

Mufovi se kupuju gotovi, a za širenje ima alat (ekspanderi).
Za propuhivanje sistema trebaš regulator protoka ko onaj za argon i CO2 kod MIG/MAG varenja.
http://www.thermadyne.com/IM_Uploads/Do ... 208-09.pdf
http://www.westernenterprises.com/enter ... LOWRES.pdf
Postaviš crijevo sa dušikom u cijev koju variš (koristiš originalni gumeni čep koji se nalazi na svakoj frigorističkoj cijevi i bakrenu cijev 6mm sa sisom), pustiš neko vrijeme da dušik ispere zrak i nakon toga počneš variti dok dušik lagano protiće kroz cijev (1-2 l/min).
http://www.youtube.com/watch?v=3uP-eb8Zz08
Znači da moraš imati mjesto gdje dušik ulazi i na drugom kraju izlazi. Protok ne smije biti jak za vrijeme varenja, tek toliko da ga osjetiš kad lice priblžiš na 2-3 cm od izlaza.
dušik.jpg

IvanZr
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG Galanz Samsung Whirlpool ...
Contact person: Ivan

Post napisao IvanZr » 09 svi 2011, 01:27

Kakva je to praksa? Da majstor nece bas nista da pokaze i objasni, ja licno mislim da malisa(ako je malisa) treba da promeni majstora ili buduce zanimanje.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 09 svi 2011, 09:59

Šta te to čudi , pa meni sin je sada 2 godina srednje a smer naša struka ( rashladni i termički uređaji ) i rashladne uređaje još uvek nemaju kao predmet a biće tek u trećoj godini ?!

A na praksi u školi celi dan rade jednu prostu operaciju , tako da naravno da ništa ne mogu da nauče.

Neće bre niko nikoga da uči i to je to. Ko je mene i tebe učio ? Sami smo se borili i to bez foruma i neta :lala:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 09 svi 2011, 13:20

Problem je što oni što uće ništa ne znaju dalje od elementarne teorije. O konkretnim najnovijim uređajima koji se nalaze na tržištu znaju ništa ili malo.
Nas potreba goni da učimo neprestano, a oni uče i onda predaju iz knjiga sumnjive kvalitete koje zaostaju za vremenom barem 10 god.

Vlaja89
_
_

Post napisao Vlaja89 » 09 svi 2011, 20:47

U skoli od prakse,ama bas nista...majstor mi po nesto i pokaze,ali,mene posteno to interesuje,zato Vas i pitam sve sto me zanima.Na ovom forumu ima bas dosta zanimljivih i korisnih stvari. :sm:
Hvala na pomoci koju mi pruzate kad god mi zatreba!

kele
_
_
Phone number: 0038125792711

Post napisao kele » 09 svi 2011, 20:57

E mi iz bivse Juge smo jos i dobri.Dosao mi neki dan nas covek,penzioner,radio u Svajcarskoj kao frigo-mehanicar 30 godina, kaze da mu narucim kompresor da svome prijatelju uradi frizider.Posto smo dobri,ja mu nabavim kompresor "Danfoss" a on me nakon par sati zove i kaze da je kompresor neispravan.Ja sa sam ih gomilu kupio i nikad nisam imao problema.Odem ja tamo da vidim o cemu se radi a ono covek nezna da spoji startni rele.Kaze boje zica nisu kako treba,a frizider obican stari "Koncar".Zovne me na stranu i kaze da je 30 godina samo vario cevi na velikim rashladnim sistemima a da je punjenje radio jedan,a elektriku drugi majstor.Naravno kompresor je bio ispravan.
Brate,zamisli da kao robot 30 godina samo drzis brener i samo zato sto si u nekoj jakoj evropskoj zemlji sebe nazivas vrhunskim majstorom frigo struke.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 09 svi 2011, 22:10

To ti je prelazna faza između nas majstora sa balkana i majstora iz EU.
Ja kad sam radio u Iraku 1990-te za Končara, kao električar sa završenom srednjom školom ,sam dobio prvi dan škrabotine na komadu papira od šefa koji je završio partizanski kurs za električare.
Prvi dan on meni donese škrabotinu a ja je odmah iskidam, kažem "daj mi nacrt sa ovjerom investitora".
Čovjek poludio, šalje me u direktora za Irak, ja mirne duše dođem ispred njega i kažem, ne mogu ja radit instalaciju na osnovu toga što je neki tamo sa završenim kursom davne 49-te naškrabao na komadu guz-papira. Ako mi ne donese nacrte objekta u roku od 48 sati, ja se pakujem nazad u HR. (kao da je to bilo moguće, ali ja sam ionako protiv svoje volje išao doli).

Onda meni glavni guzonja kaže, aj ne talasaj, donit će ti on nacrte sutra.
Sutra ti evo priučenog sa punim kombijem nacrta koji su zaljepljeni na stiropor i onda obloženi najlonom.
Dalje se povijest pisala! :mrgreen:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”