Vakumiranje
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Warranty service: Vivax, Crypton
Vakumiranje
Bilo je vec reci o vakumiranju, ali me interesuje konkretno vakumiranje u sl slucaju:
Klima uredjaj split sistem,nakon curenja gasa i resavanja problema zbog kojeg je iscureo gas potrebno je vakumirati i vanjsku i unutrasnju jedinicu.
Vakumiranjem sistema preko servisnog ventila zna da potraje i desava mi se da i kada prekinem vakumiranje jednostavno vakum ne drzi,tj kazaljka pocinje da se pomera.
Probao sam i da odspojim cevi i da vakumiranje radim i na potisu i na usisu, i kada manometar dodje u krajnji polozaj ,da ostavim pumpu da radi jos 10tak min.,ali opet kada iskljucim pumpu i ostavim na manometru , dolazi do pomeranja kazaljke,tj ne drzi vakum.
Da li negde gresim, ili je to jednostavno tako???
Znaci postavlja se pitanje , na koji nacin Vi vakumirate vanjsku jedinicu split sistema ?
Klima uredjaj split sistem,nakon curenja gasa i resavanja problema zbog kojeg je iscureo gas potrebno je vakumirati i vanjsku i unutrasnju jedinicu.
Vakumiranjem sistema preko servisnog ventila zna da potraje i desava mi se da i kada prekinem vakumiranje jednostavno vakum ne drzi,tj kazaljka pocinje da se pomera.
Probao sam i da odspojim cevi i da vakumiranje radim i na potisu i na usisu, i kada manometar dodje u krajnji polozaj ,da ostavim pumpu da radi jos 10tak min.,ali opet kada iskljucim pumpu i ostavim na manometru , dolazi do pomeranja kazaljke,tj ne drzi vakum.
Da li negde gresim, ili je to jednostavno tako???
Znaci postavlja se pitanje , na koji nacin Vi vakumirate vanjsku jedinicu split sistema ?
-
- Preminuo
- Contact person: Damir
- Specialty: whitegoods
Re: Vakumiranje
Verovatno problem curenja nije adekvatno resen (ili postoji jos neko drugo mesto isticanja gasa). Mozda je neispravno crevo od vakum pumpe. Pusti malo gasa u spoljasnju jedinicu pa ces videti gde izlazi, koristi sapunicu, prethodno skini kompletan zastitni lim sa nje.gordecka je napisao: Klima uredjaj split sistem,nakon curenja gasa i resavanja problema zbog kojeg je iscureo gas potrebno je vakumirati i vanjsku i unutrasnju jedinicu.
-
- _
Pretpostavio sam da ce neko odmah reci da nije resen problem curenja gasa,ali to se desava i kod klima koje je neko skinuo bez uvlacenja gasa u vanjsku,pa ih samo treba vakumirati , i napuniti,tj desava mi se kod svih klima (vanjskih ) koje sam do sada trebao vakumirati,a mala je verovatnoca da su bas sve neispravne.Sto se tice opreme za vakumiranje,to sam 100% soguran da je ispravno, jel kada vakumiram samo creva, i ostavim tako 24 sata, ne dodje do pomeranja uopste kaazaljke na manometru.Nesto sam razmisljao , da je to pomeranje kazaljke u stvari izjednacavanje vakuma izmedju usisne i potisne strane kompresora, ali bez obzira koliko vakumirao,jednostavno pomeranje postoji, dok kada vakumiram samo unutrasnju jedinicu sa cevima vakum je "zakucan", nema pomeranja !!!
- IvanZr
- bela tehnika
- Warranty service: LG Galanz Samsung Whirlpool ...
- Contact person: Ivan
Hoce nekad i u ulju da se zadrzi freon!Nekad ventili zezaju,stegni slepe cepove....
-
- Preminuo
- Contact person: Damir
U krajnjem slucaju mozes napraviti T razvodnik sa servisnim ventilom za spoljnu jedinicu koji ces montirati na oba prikljucka istovremeno holenderima, pa zatim probaj vakumirati, tada vakumiras i potis i usis istovremeno pa ces videti sta se desava. Jedno pitanje, kada vakumiras da li su ti ventili na usisu i potisu maksimalno odvrnuti, desava se da kada nisu u krajnim polozajima (otvoren ili zatvoren) dobijaju fals vazduh ili kada je klima puna gubi gas, to sam primetio kada idem na klime koje gube gas da majstori ne otvore skroz ventile pa se to desava.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
U samom ulju i kompresoru ostane malo freona pa je moguće da te to zeza , ili ima još rupa. Vakumiraj pola sata pa onda vidi šta će biti.
-
- _
Znaci ovako:
Kada vakumiram unutrasnju sa cevima(prilikom montaze) ,posle zavrsenog vakumiranja,nemam pomeranje kazaljke na vakum metru.
Kada imam klimu u kojoj nema gasa, da li zbog loseg pertlovanja cevi, ili pustanja gasa (zato sto neko nije znao kako da povuce gas u klimu) e tada imam problem.Probao sam na dva nacina da vakumiram.
1. Prepertlujem cevi spojim ih i tako vakumiram zajedno i vanjsku i unutrasnju
2.odspojim cevi ,cepiram usisnu cev a na potis prikljucim vakum,kao i na servisni ventil i tako vakumiram.Kada kazaljka vakum metra dodje u krajnji polozaj, ostavim tako jos 20-tak min, i ugasim pumpu,tada odmah imam pomeranje kazaljke kao da sistem pusta ,ali sistem ne propusta,i to je ono sto me muci !!!
Kako god radio vakumiraanje vanjske jedinice jednostavno posle zavrsenog vakumiranja ja imam pomeranje kazaljke vakum metra.Oprema je 100% ispravna i u to uopste ne sumnjam.
Sto se tice otvaranja ventila prilikom vakumiranja, otvorim ih do kraja i vratim za cetvrtinu kruga , jel sam imao sslucajeva da kada su odvrnuti do kraja da pustaju gas(ovo je iz licnog iskustva).Svaku klimu koju montiram, posle pustanja proveravam sapunicom(ventile).
Znaci interesuje me kad vakumirate klimu(vanjsku jedinicu) i ako to radite samo preko servisnog da li se i vama tako desava ?
Kada vakumiram unutrasnju sa cevima(prilikom montaze) ,posle zavrsenog vakumiranja,nemam pomeranje kazaljke na vakum metru.
Kada imam klimu u kojoj nema gasa, da li zbog loseg pertlovanja cevi, ili pustanja gasa (zato sto neko nije znao kako da povuce gas u klimu) e tada imam problem.Probao sam na dva nacina da vakumiram.
1. Prepertlujem cevi spojim ih i tako vakumiram zajedno i vanjsku i unutrasnju
2.odspojim cevi ,cepiram usisnu cev a na potis prikljucim vakum,kao i na servisni ventil i tako vakumiram.Kada kazaljka vakum metra dodje u krajnji polozaj, ostavim tako jos 20-tak min, i ugasim pumpu,tada odmah imam pomeranje kazaljke kao da sistem pusta ,ali sistem ne propusta,i to je ono sto me muci !!!
Kako god radio vakumiraanje vanjske jedinice jednostavno posle zavrsenog vakumiranja ja imam pomeranje kazaljke vakum metra.Oprema je 100% ispravna i u to uopste ne sumnjam.
Sto se tice otvaranja ventila prilikom vakumiranja, otvorim ih do kraja i vratim za cetvrtinu kruga , jel sam imao sslucajeva da kada su odvrnuti do kraja da pustaju gas(ovo je iz licnog iskustva).Svaku klimu koju montiram, posle pustanja proveravam sapunicom(ventile).
Znaci interesuje me kad vakumirate klimu(vanjsku jedinicu) i ako to radite samo preko servisnog da li se i vama tako desava ?
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
nemam reci...
i gordecka piseti u panelu da si serviser...
kolko vidim nisi ti serviser ti si monter...
Inace vakumira se samo zbog vlage u sistemu i serviser zna kako i zbog cega se vakumira, i ako ne postize vakum kako da proveri jel ima propustanja u instalaciji il ima vlage u sistemu...kako se koristi vakumpumpa i naravno ispitivanje instalacije azotom i sapunicom...
Inace vakumira se samo zbog vlage u sistemu i serviser zna kako i zbog cega se vakumira, i ako ne postize vakum kako da proveri jel ima propustanja u instalaciji il ima vlage u sistemu...kako se koristi vakumpumpa i naravno ispitivanje instalacije azotom i sapunicom...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- IvanZr
- bela tehnika
- Warranty service: LG Galanz Samsung Whirlpool ...
- Contact person: Ivan
Ako ti posle vakumiranja izadje iz vakuma a siguran si da nema rupa i posle radi u cemu je onda problem? Treba ti dvostepena pumpa i 45 min vakumiranja.To sto izlazi iz vakuma je freon iz ulja a za ostalo se ne brini.Te uredjaje sto napunis da li posle ispuste freon?
- goranfri
- bela tehnika
Mi ti pričamo o zadržavanju male količine freona u ulju a ti opet po svom.
Moraš da duže vakumiraš i to je to.
I ako ti radi uređaj kako treba i ne gubi freon to ti je još jedan dokaz da se radi o postojanju malo freona u kompresoru koji malo podigne skalu vakumetra obzirom da sistem nije dovoljno dugo vakumiran pa je ostalo malo freona.
Eto , misterija rešena
Moraš da duže vakumiraš i to je to.
I ako ti radi uređaj kako treba i ne gubi freon to ti je još jedan dokaz da se radi o postojanju malo freona u kompresoru koji malo podigne skalu vakumetra obzirom da sistem nije dovoljno dugo vakumiran pa je ostalo malo freona.
Eto , misterija rešena

-
- _
Uredjaje koje tako odradim vise sa njima nema problema, ali me cisto tehnicki interesovalo u cemu je problem.Jeste radim sa jednostepenom pumpom, znaci treba dosta vose vremena za vakumiranje, i to cu resiti.
Samo mi jedno nije jasno cemu potreba kad se neko obrati na forum da neko odmah gleda u panel sta pise jel serviser ili nije. Da serviser sam al se nisam rodio pametan, i jos mnogo ucim.Ovim sam poceo da se bavim pre 6 godina , inace sam TV serviser, ali iz vec poznatih razloga, morao sam da se pocnem baviti i necim drugim jel od toga leba nema.Pitanje sam postavio da bih dobio strucan odgovor
"...nemam reci...
Posle ovakvih odgovora coveku dodje da ne trazi nikakve savete !!!
Ne ja sam banderas,ali mislim da nema potrebe za tim.Ako mozete pomozite odgovorom, ako ne nemorate uopste bilo sta napisati.Hvala ostalima za normalne odgovore.
Samo mi jedno nije jasno cemu potreba kad se neko obrati na forum da neko odmah gleda u panel sta pise jel serviser ili nije. Da serviser sam al se nisam rodio pametan, i jos mnogo ucim.Ovim sam poceo da se bavim pre 6 godina , inace sam TV serviser, ali iz vec poznatih razloga, morao sam da se pocnem baviti i necim drugim jel od toga leba nema.Pitanje sam postavio da bih dobio strucan odgovor
"...nemam reci...
Ne ja sam banderas,ali mislim da nema potrebe za tim.Ako mozete pomozite odgovorom, ako ne nemorate uopste bilo sta napisati.Hvala ostalima za normalne odgovore.
- goranfri
- bela tehnika
Ima da se kupe dvostepene Robinair vakumpumpe ( kineske su naravno ) za oko 100 eu i rade lepo .
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
@gordecka,
kako kazes:
da citiram naseg golegu nike, poluznanje je opasnije od neznanja...
A da si odma napiso u prvom postu, i objasnio da si neiskusan nebi od mene dobio takav odgovor, nije sramota pitati, al vecinu je sramota da priznaju i kazu da su pocetnici, i da nisu imali od koga da nauce... da si samo malo prelisto forum imo bi dosta stvari pametnih da procitas narocito postove od kolege nike de je objasnio nacin punjenja, vakumiranja...

kako kazes:
da citiram naseg golegu nike, poluznanje je opasnije od neznanja...
A da si odma napiso u prvom postu, i objasnio da si neiskusan nebi od mene dobio takav odgovor, nije sramota pitati, al vecinu je sramota da priznaju i kazu da su pocetnici, i da nisu imali od koga da nauce... da si samo malo prelisto forum imo bi dosta stvari pametnih da procitas narocito postove od kolege nike de je objasnio nacin punjenja, vakumiranja...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- _
Dobro je, odgovor sam dobio,da se vise ne dopisujemo preko foruma,i ranije sam postavljao neka pitanja i oko manometara za azot, pa su ljudi normalno odgovarali (takodje i ti) pa me niko nije prozivao da li imam iskustva ili sam serviser.U principu to mi nije ni bitno dali ce me ljudi ovog forum a smatrati serviserom,ja taj posao radim, i posto sam sve sam naucio moram nekad i da preciziram neke stvari da bi taj posao doveo na visi nivo. ako se to smatra ne iskustvom onda sam i pocetnik i neiskusan.Evo cak cu i u panelu promenuti da nisam serviser, pa ce onda mozda nekom biti lakse da daje savete.
Toliko od mene , i pozdrav kolegi Nike koji mi je do sada uvek izlazio u susret sto na forumu , sto privatno, i nadam se da cu mu sada biti jasno zasto neke stvari koje mi je pomogao privatno jednostavno nisam hteo da stavljam na forum.
Toliko od mene uz svo postovanje!
Toliko od mene , i pozdrav kolegi Nike koji mi je do sada uvek izlazio u susret sto na forumu , sto privatno, i nadam se da cu mu sada biti jasno zasto neke stvari koje mi je pomogao privatno jednostavno nisam hteo da stavljam na forum.
Toliko od mene uz svo postovanje!
kolega nemoj da se ljutis ali ti je prvo pitanje stvarno bilo na nivou segrta.
znas i sam da smo mi majstori malo bolecivi na priucene majstore (a koji se prave pametni) koji nam blate struku .
ne kazem da si ti bas taj ali tako je delovalo na prvo citanje.
nema mesta ljutnji jer si ipak dobio odgovor (i malo vise od toga, ocigledno
)
srecno u radu
znas i sam da smo mi majstori malo bolecivi na priucene majstore (a koji se prave pametni) koji nam blate struku .
ne kazem da si ti bas taj ali tako je delovalo na prvo citanje.
nema mesta ljutnji jer si ipak dobio odgovor (i malo vise od toga, ocigledno

srecno u radu

- goranfri
- bela tehnika
I ja se slažem sa svim tim stvarima i malo ćemo da prestanemo da idemo u off inače će tema biti zaključana.
Tema je o pomeranju skazaljke vakumetra a sistem nije šupalj. Držimo se toga , a temu ću naknadno pročistiti od suvišnih postova.
Tema je o pomeranju skazaljke vakumetra a sistem nije šupalj. Držimo se toga , a temu ću naknadno pročistiti od suvišnih postova.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- _
- Warranty service: ardo favorit bira koncar sogo severin
- Contact person: ljuben
Kolega a jesi li probao da na vakum pumpu ukljucis cev koju si zavario na drugi kraj, pa da vidis dali ce se to opet desiti. Ako je da onda je vakum pumpa. Pozdrav.
-
- _
Evo ovako da dam konacni odgovor,pa da polako zavrsimo sa ovom temom.KAo prvo , za vakumiranje koristim klasicna creva kao i za punjenje, znaci to je problem br 1.
Problem br 2 je koriscenje obicnog vakum metra, a ne digitalnog.
a problem br 3 je ,sto mi se vakum metar nalazi izmedju 2 creva, tako da i zbog toga pokazuje malo pustanje, jel posle popravki, nisam vise imaoproblema sa tim klimama.
Sva ti problema, kao i ostale sitnice , ce biti veoma brzo resene,iz razloga da se to odradi kako treba, i da se ne bi previse opterecivao sa tim.Hvala svima na odgovoru, od svakog sam po nesto pokupio i objedino u celinu za resavanje ovog problema.
Pozdrav!
Problem br 2 je koriscenje obicnog vakum metra, a ne digitalnog.
a problem br 3 je ,sto mi se vakum metar nalazi izmedju 2 creva, tako da i zbog toga pokazuje malo pustanje, jel posle popravki, nisam vise imaoproblema sa tim klimama.
Sva ti problema, kao i ostale sitnice , ce biti veoma brzo resene,iz razloga da se to odradi kako treba, i da se ne bi previse opterecivao sa tim.Hvala svima na odgovoru, od svakog sam po nesto pokupio i objedino u celinu za resavanje ovog problema.
Pozdrav!
- frigoservisbata
- bela tehnika
Tvoj jedini problem je u slaboj vakuum pumpi,sve ostalo je manje vise ok.Ne treba ti digitalni vakuummetar,moze i analogni.Da i ono sto su ti kolege vec rekle,to isparava freon koji je ostao jednim delom u ulju.Probaj da zagrejes komresor,i videces koliko ce jos freona izaci....
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 7 Odgovori
- 3356 Pregledano
-
Zadnji post napisao nike
05 svi 2012, 05:08
-