Miki_R je napisao:Zanima me kako radi Rekuperator,iz cega se sastoje mali prenosivi unutar kucista a iz cega oni radionicki polu i automatizovani?
Radi tako da pumpa tekuće i plinovito rashladno sredstvo iz sistema sa specijalnim kompresorom (vidi post prije) zatim ga ohladi i kondenzira te ga tekućeg šalje u bocu za prikupljanje. Osim toga, ovisno o izvedbi i stupnju automatizacije može imati i separator ulja, razne ventile, presostate, filtere, manometre itd.
Kako ili cime izvlaci freon i ulje iz instalacije i gde razdvaja jedno od drugog...
Rekuperator ne izvlači ulje osim onog što je otopljeno u rashladnom sredstvu. Ne odvaja ga ako nema odvajač ulja. Ako polako rekuperiraš samo plinovitu fazu rashladnog sredstva onda praktički nema ulja u njemu tj. zanemarivo malo.
Kada se kupi jedna boca i koristi danas za recimo R22,sutra za R410a...da li dolazi do mesanja tih gasovaunutar boce?
Šta ti misliš?
Da li je boca uglavnom prazna pa se pokupi samo kolicina gasa pri tom rekuperiranju,odradi posao i bude prazna,pa za drugi gas itd?
Ovisi dali ćeš plin ponovo koristiti ili ne. Ako ne, svejedno je dok god to nije R410a, On mora u svoju bocu.
Da li je moguce "Obicnim" Rekuperatorom ponovo vratiti gas izvucen u sistem i na koji nacin?:pivopije:
Da. Razmisli malo kako.
Pokusavao sam da dodjem do raznih podataka koji me zanimaju ali nazlost ne znam strane jezike i ne znam sta da kucam pa i ono sto izguglam je oskudno...

Imaš komp i internet. Nikad nije kasno početi ućiti, posebno danas uz sve te programe. Preporučujem prvo engleski.