Razmisljam da li da dam svoj komentar ili ne...i gde da ga napisem? Napisacu ga ovde da ga svi vide jer mi je kao razumnoj osobi dosta skrivanja stvarnog stanja iza besmislenih i prozaicnih izraza. Za ovaj moj tekst preuzimam potpunu odgovornost tako da forum i urednistvo ne snosi ni malo krivice. Ako vas neko pritegne, kazite da sam vas silom naterao da ga objavite...
Zelim da istaknem da mi je 20 godina prvi komsija Cigan i da sam vrlo dobro upoznat sa njihovom kulturom, obicajima i praksom zivljenja.
Naime, svoje epitete etnicke grupe "zarade"tokom svog postojanja. Kako? Pa postupcima vecine. Zivimo u demokratiji, zar ne?
Krenucu od crnaca:
vise od polovine crnog stanovnistva medju sobom jedni druge nazivaju "crnje" (eng. "nigga") medjutim kad to ucini neko druge boje koze, onda se to tumaci kao uvreda. Po meni to je cist rasizam, ne prema crncima vec prema ostalima od strane crnaca.
Rec "nigga" je nastala losim izgovorom samih crnaca reci "nigger" koja znaci "crnac" sto oni i jesu - tamnoputi su. Isto tako bi se ja trebao vredjati kad me neko nazove "white boya" ili "bledunjavi" i da bih trebao da insistiram da me ostale etnicke grupe oslovljavaju sa "caucasian" ili "beli evropejac". Ako to trazite od nekog - taj ce umreti od smeha.
Onda su uveli "manje uvredljivi" naziv afro-amerikanac...zamislite da idete ulicom i pokusavate da dozovete nekog crnca sa "Ej, ti, afro-amerikance!"
Isto tako, imate naziv za indijance (native american) kao crvenokozac (redskin)...gle cuda, kada pogledate unazad, vreme kada su beli doseljenici naseljavali ameriku, indijanci su stvarno imali crvenu kozu, zato sto su je mazali zivotinjskom mascu pomesanom sa crvenom glinom radi zastite od sunca i insekata. To isto rade i neka nigerijska plemena danas, u Africi.
Naziv indijanac je potpuno pogresan za tu rasu jer je neki mentol mislio da je nasao Indiju a ne ameriku. Redskin ili crvenokozac bar ima veze sa realnoscu. Tacnije bi bilo insistirati da se indijanci zovu po plemenskoj pripadnosti: Dakote, Hoti, Shajeni, Apachi itd. Ali to niko ne radi.
A sad da se vratimo na odbegle Indijce ili kako oni sami sebe nazivaju Cigane.
Kako je uopste nastao naziv Rom? I sta to znaci?
Rom na ciganskom znaci covek. Taj izraz je uveden od komunista posle 2. svetskog rata jer je neki komesar vetrojeb odlucio da je od tog dana rec "cigan" pogrdna. Po toj analogiji svi ostali narodi i etnicke grupe treba da promene naziv za cigane (franc. zitan, eng. gypsy itd) jer eto to vredja njihovu populaciju, sta vise, prestanimo i mi da se zovemo po narodima vec neka se Srbi zovu Choveci (od covek) Englezi neka se zovu Human (ljudi), Talijani neka se zovu Homos ili Persone (u zavisnosti da li im se obracate u jednini ili mnozini. uomo ili persone)...itd.
A kako je rec cigan dosla do toga da postane epitet za nesto lose? Pa sami Cigani su krivi za to!
Zasto vi, ja ili ljudi koje znate placaju porez, skoluju decu, vecina ne krade, vecina zivi u higijenskim uslovima i ne provodi dan smisljajuci sitne pakosti ili kako da zajebem drzavu na sitno ili svoje sugradjane?
Ko Ciganima brani da svoju decu skoluju? Ko im brani da se zaposle? Nama su, kao porodici, za stolom sedeli Cigani, jeli smo iz iste serpe, smejali se i pricali. Upoznao sam potpuno asimilovane Cigane u normalno drustvo tzv. kucevne Cigane. Isto tako, upoznao sam i one koje misle da su najpametniji na svetu, zive u katakombama, prljavi do zla boga, lenji do besvesti!
E upravo zbog ovih drugih je rec za oznaku jednog naroda dobio pogrdno znacenje!
Da li sam im ja kriv pa sad treba ja da ih zovem drugacije?
Da li ce za 20 godina i rec Rom postati pogrdna jer se oni kao narod nece promeniti jer ne zele niti sankcionisu lose ponasanje u njihovom drustvu? Pa ce onda neki novi Srđan Šajin i Dragoljub Acković (ciganska politicka stranka) izmisliti treci naziv za njih? Recimo: Belemudi?
Da ne pricamo o "demokratskim" promenama u nasoj lepoj drzavi od 2000. pa na ovamo, kada se neki politicki kadar setio da su Cigani brojna populacija u Srbiji i odlicno biracko telo jer je vecina neobrazovana i povodljiva pa se lako manipulise sa njima! Sta bi se desilo sa mnom da uzmem dete od 2 godine i setam po ceo dan na prepunoj raskrsnici medju automobilima?
Pa, uhapsili bi me za pola sata za nemar prema detetu, prosjacenje i ometanje saobracaja - a kad kazes policajcu da regulise Ciganku sa detetom u raskrsnici - on samo odmahne glavom i kaze: "ma pusti njih, to su cigani..." - To je cista rasna diskriminacija ali ne prema Ciganima vec prema ostalima!
Zasto ja moram da registrujem vozilo da bi upravljao istim u saobracaju a Cigan ne mora? 50% njihove populacije je nepismeno (jer nisu hteli da nauce da citaju) ali to ih ne sprecava da imaju vozacke dozvole? Da li neko moze da mi objasni kako nepismen covek moze da polozi pismeni test na polaganju za automobil? I policija ih zaustavi: "... brate, ovo, brate, ono, mala decica, eto, mi cigani..." i to je to. Nema kazne, nema promena.
Sta ce se desiti kada taj vajni komunisticko/demokratski deklarisani Rom napravi saobracajku i ogromnu stetu neregistrovan i bez dovole?
Ne razumem ljudsku potrebu da tolerise one koji ne zele da saradjuju i rade na sebi. To mi upravo radimo i ovde na forumu. Neko ne moze nakon 5 godina da skapira kako se neke reci pisu na srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom (sve mi je jedno), kako se postavlja tema, kako se eliminacijom negativnog drustvo li grupe teraju ka pozitivnom resenju.
Ako su Cigani zasluzili epitet cigani zato sto nisu hteli da usvoje odrednice modernog drustva i da se uklope u sredinu u kojoj zive -
to je njihov problem kao etnicke grupe pa neka ga oni resavaju a ne da ja - nazivajuci ih drugacije - spiram i negiram njihovu demografsku i socijalnu odgovornost i nesposobnost.
Da ne ispadne da samo za zastupam ovakav stav, ima dosta clanaka o tome na netu, evo vam jedan ako vam vec nije dosta mog filozofiranja:
http://www.politika.rs/pogledi/Slobodan ... 34.lt.html
Kao i sam sajt ciganske populacije:
http://www.ric.org.rs/cms/index.php?opt ... Itemid=110