gordecka je napisao:U pitanju je multi split 5MXS90 model vanjske jedinice. Problem je sto su povezane 4 unutrasnje jedinice, i kako se redom pale jedna za drugom, tako sve losije hlade. Naime, na vanjskoj ima prikljucke A,B,C D,E. unutrasnje povezane na prikljucke A, B uvek bolje hlade od ostale dve, i to tako da erenjem temperature ulaska u klimu ima oko 25 c dok na izlasku iz klime ima oko 15-tak stepeni.(mereno laserskim termometrom).E sad ukoliko iskljucim sve unutrasnje, i ukljucim samo tu "zadnju" koja najlosije hladi, ona sam radi: usis 27c , izduv 9 c, kako ukljucujem i druge stanje se pogorsava.
Ja tu ne vidim problem! Priključeni kapacitet unutarnjih jedinica je 13,5kW. Ova vanjska može dati samo 9. To se mora raspodijeliti.
Raspodjela snage, po tehničkim podacima, ide po slijedećem ključu (1,67+1,67+2,33+3,33). Dakle, unutarnja nazivne snage 2,5kW dobije na raspolaganje samo 1,67kW (kada rade sve 4) i normalno je da se ima osjećaj da je slabiji rad.
Drugo, kakav je to laserski termometar? Koliko ja znam, postoji IR (infra red) termometar. Laser je samo za usmjeravanje.
IR termometar treba znati koristiti. Svaka površina koja se mjeri ima svoju emisivnost. Treba na IR termometru podesiti emisivnost ovisno o mjerenoj površini ili na nju zaljepiti tanku crnu izolir traku kako bi emisivnost bila standardnih 0,95.
Nakon što dobro očistiš klime i dopuniš 200 gr. plina, klimu ubaci u test mode i izmjeri temperature i vlagu zraka na ulazu i izlazu iz svake unutarnje jedinice i onda to postaj ovdje. Tako ćeš ustanoviti šta klima stvarno radi. Mjeriti treba sa nekim kalibriranim instrumentom.
Usisni pritisak je oko 13 bara, izlazni pre ekspanzionog ventila oko 33 bara..temperatura posle ventila je oko 26 c.
Usisni tlak od 13 bar znači 19°C isparavanje. To je moguće kad je ukupni kapacitet unutrašnjih jedinica veći od vanjske pa imamo velik dotok topline. Veika klima sa velikom količinom zraka znači manji TD. Ako je manji TD (u ovom slučaju 27-19=8) onda je temperatura isparavanja od 19°C sasvim moguća i realna kod ulazne temperature zraka od 27°C na "prevelikoj" unutarnjoj jedinici.
Probaj svaku jedinicu posebno (bez drugih uključenih) pa onda (kada rade sa maksimalnim raspoloživim kapacitetom) zabilježi temperature isparavanja i kondenzacije.
Ako je ikako moguće, na skalu tlakova zalijepi neku neprozirnu naljepnicu i ne čitaj je više. Čitaj i postaj ovdje samo temperature isparavanja i kondenzacije. Nas tlakovi ne zanimaju (ionako moramo tlakove preračunavati u odgovarajuće temperature za dotični plin), već temperature i temperaturni intervali.