Kako se grejete, iskustva, problemi...
- Stolle
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...
Kaže tu jedan tip, prošle godine se je grejao na pelet, 4000€ je platio kotao i grejanje prošle sezone ga je koštalo duplo manje nego grejanje na drva prošle godine.
To mi je malo teško verovatno. Mislim, bilo bi super da je tako, i tata bi... 
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
pa koliko je tona paleta??
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- Vojvoda
- ___

- Contact person: Mirko
Oko 130€. Imaš malo ranije u temi BD je pričao detaljno o tome pošto ga i sam koristi.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share
to skuplje nego ugalj 
- Stolle
- Preminuo
Po 160€ za tonu je uplatio jedan drugar koji je kupio BOSCH šporet i tek treba da ga ugradi. Ako je tamo 130€, velika je to razlika.
A šta se dešava kad nestane struja?
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Da mi je samo znati sta ima u tom kotlu za te novce...?Stolle je napisao:..., 4000€ je platio kotao i....
Kao i toplotne pumpe, kad su se pojavile kostale su 30.000e, sad ih ima i za 5000e pa su i dalje preskupe...
Jedna digresija, kada se pojavio CD uredjaj kostao je oko 1200dm, sada ga ima za 60dm ili 30e....
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
- SaleSk
- ___

- Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
- Kontakt:
Ma sad mozes i na poklon da ga dobijes...
Al drva ti niko ne poklanja
Nego bre mnogo su 4000 evra...
kad sve saberes, podelis i pomnozis, za te 4 hiljadarke, mozes da se grejes, sta znam, 10 godine...Valjda...A dali ce taj kotao da tera 10 godine bez ikakvih popravki?
Ako tera 20, pa da se isplati, ovako ja ne vidim ustedu???
Isto kad mi neko kaze ubaci plin u auto...
Zasto bi ubacivao plin kad ja godisnje predjem oko 1000 do 2000 km i to ako idem na letovanje...Meni se ugradnja plina apsolutno ne isplati, jer vozim sluzbeni auto...
Tako i grejanje...Ako godisnje trosis 400 evra (lupam jer neznam kolko se trosi za grejnu sezonu) za drva za grejanje, onda sa onom peletarkom si potrosio drva za sledecih 10 godine, pa das i jos 200 evra za peletke, znaci posle 15 godina ces da pocnes da se grejes jeftinije...
A za 15 god ko zna sta ce biti....
Al drva ti niko ne poklanja
Nego bre mnogo su 4000 evra...
kad sve saberes, podelis i pomnozis, za te 4 hiljadarke, mozes da se grejes, sta znam, 10 godine...Valjda...A dali ce taj kotao da tera 10 godine bez ikakvih popravki?
Ako tera 20, pa da se isplati, ovako ja ne vidim ustedu???
Isto kad mi neko kaze ubaci plin u auto...
Zasto bi ubacivao plin kad ja godisnje predjem oko 1000 do 2000 km i to ako idem na letovanje...Meni se ugradnja plina apsolutno ne isplati, jer vozim sluzbeni auto...
Tako i grejanje...Ako godisnje trosis 400 evra (lupam jer neznam kolko se trosi za grejnu sezonu) za drva za grejanje, onda sa onom peletarkom si potrosio drva za sledecih 10 godine, pa das i jos 200 evra za peletke, znaci posle 15 godina ces da pocnes da se grejes jeftinije...
A za 15 god ko zna sta ce biti....
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.
- Stolle
- Preminuo
On je malo veći, greje 300 metara kvadratnih, ali je ipak mnogo. A i Dejanov nije bio jeftin. Preko 2000€, ako ne grešim.
- generacija 49
- Preminuo
Da citam ovo.
Ja na moru u jesen , drhtim.A experti uradili sve zastite i hidro i termo i......
Legnem, vlazan jastuk i sve ostalo , drhtim dok ne zaspem.Vlaznost 90% salinitet ne merljiv.Zardja viljuska za 5 dana.
Odem kupim kalorifer, dobar za sobu 10 kvadrata.Ali ustanem nocu prozove me prostata , u WC-u ko da sam skocio u bunar ladno.
Kupim uljani radijator 11 rebara 2kW.Dobar,u predsoblju greje dve sobe i kupatilo a srce struju samo tako, . Ali ujutru sidjem dole , u prizemlje, da popijem kafu, i zapocnem dan , leleeeee, ladno, napolju se jos nije digla magla.
E nike bi meni valjao , kao savetnik, da mi napravi expertizu, isto je podneblje, ali nemam ja te pare da platim nike.../
/.....jbg drhtacu ja i dalje.
Kako da mi nije vruce leti a hladno u jesen, o zimi i da ne diskutujemo.

Ja na moru u jesen , drhtim.A experti uradili sve zastite i hidro i termo i......
Legnem, vlazan jastuk i sve ostalo , drhtim dok ne zaspem.Vlaznost 90% salinitet ne merljiv.Zardja viljuska za 5 dana.
Odem kupim kalorifer, dobar za sobu 10 kvadrata.Ali ustanem nocu prozove me prostata , u WC-u ko da sam skocio u bunar ladno.
Kupim uljani radijator 11 rebara 2kW.Dobar,u predsoblju greje dve sobe i kupatilo a srce struju samo tako, . Ali ujutru sidjem dole , u prizemlje, da popijem kafu, i zapocnem dan , leleeeee, ladno, napolju se jos nije digla magla.
E nike bi meni valjao , kao savetnik, da mi napravi expertizu, isto je podneblje, ali nemam ja te pare da platim nike.../
Kako da mi nije vruce leti a hladno u jesen, o zimi i da ne diskutujemo.
Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 
- Vojvoda
- ___

Kako sam ja razumeo, čovek je instalirao kotao i platio ogrev za celu sezonu 4000, što i nije mnogo. Drugar je pre mesec-dva uzeo kombinovani kotao drvo-pelet za kuću od oko 400m2, platio ga je 3300€. Nas šestorica ga je unosilo u kotlarnicu.
Za do 100m2 imaš Smederevski kotao MBS, košta 130000 dinara što nije puno.
Pelet jeste skup na tonu ali tona peleti traje duže i greje bolje od tone uglja, o komforu da i ne govorimo (način loženja i fizički posao oko toga).
Ako BD greje stan od skoro 100m2 celu zimu sa 2-3 tone peleti, računica je sasvim jasna.
Za do 100m2 imaš Smederevski kotao MBS, košta 130000 dinara što nije puno.
Pelet jeste skup na tonu ali tona peleti traje duže i greje bolje od tone uglja, o komforu da i ne govorimo (način loženja i fizički posao oko toga).
Ako BD greje stan od skoro 100m2 celu zimu sa 2-3 tone peleti, računica je sasvim jasna.
- Stolle
- Preminuo
Ne, samo kotao, sa ugradnjom. Pelet plus. Samo gorionik za preko 50kW košta oko 2000€. Možda ima i jeftinije.
- Vojvoda
- ___

Mislim da je u tom slučaju prošao skupo.
- Stolle
- Preminuo
Preskupo što se mene tiče. Može neka kućica da se nađe za nešto malo više para.
A ovaj što sam pisao za cenu peleta gore, kupio je BOSH 24kW na pelet, platio ga je preko 2000€.
najvise se isplati onima koji nemaju kucu ni grejanje .... :xxxxx:
sve u svemu sto dalje to sve gore... jedno mi nije jasno suma je narodna , a ja stalno kupujem drva kako to?
sve u svemu sto dalje to sve gore... jedno mi nije jasno suma je narodna , a ja stalno kupujem drva kako to?
- Vojvoda
- ___

Evo nešto interesantno za čitanje na tu temu.
Kod: Označi sve
http://www.ekapija.com/website/sr/page/558088Kod: Označi sve
http://www.peletcentar.net/pelet/Budženje je majka zanata.
- generacija 49
- Preminuo
Pa Ti si narod, guras privredu.Znas koliko trosi jedan Audi...a sluzbeni.buzdumra je napisao:najvise se isplati onima koji nemaju kucu ni grejanje .... :xxxxx:
Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 
- BD-electronic
- gx

- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Ja sam u 7. mjesecu kupio pelet tada je kažu naj povoljnija cjena i kupio 2. tone tačnije 2100 kg jer na paletu jednu ide 70 vreća po 15 kg. što je 1050 kg.Stolle je napisao:Po 160€ za tonu je uplatio jedan drugar koji je kupio BOSCH šporet i tek treba da ga ugradi. Ako je tamo 130€, velika je to razlika.
platio te 2100 kg. 340€ malo je skuplji ove godine u odnosu na prošlu, to je cjena sa dovozom, kamon ima paletar i ubaci u garažu ja samo gledam
Stole kad nestane struje peć se gasi jer nemože da radi bez struje ( što kod drva nije slučaj jer moraš da gasiš vatru ili da imaš akumulator a šta ako si izašao negdje.) nerade ventilatori koji raspuhuju vatru i nemože da ubacuje pelet koji gura jedan motorić, kad struja dođe sama se peć upali i nastavi da radi, jedino ako je ugasiš na prekidač.
Moja peć je koštala ako se nevaram oko 1650€ 24 KW. (sad ima po 1500€)ali to je kamin za stan i unutar kuće koji ide u dnevnu sobu ili hodnik a imaju iste peći od 24 KW. koje idu u kotlovnicu mada mogu i u hodnik ali su duplo veće i koštaju od 650€ pa naviše, one jedino u odnosu na moju imaju prednost što im spremnik ili rezervoar prima 100 kg. peleta a kamin kao kod mene 30 kg.
Meni su za protekle dvije zime koliko koristim ovaj kamin otišle 4 tone peleta, znači 2. tone po sezoni, stan ima oko 100 m/2 na drugom je spratu i u sredini ima oko 60m/2 podnog grijanja i bojler je kombinovani znači za protekle dvije zime nisam bojler nijednom upalio na struju, na stanu je zamjenjena i stolarija.
Ja sam u radnji navikao na hladno a žena voli da je u kući toplo tako da je u stanu stalno preko 24 stepena, koliki god minus bio vani.
vojvoda to sto pise okaci macku o rep ...firma je sad pod stecajem i prinudnom upravom ...radnici nemaju platu 3meseca...
- generacija 49
- Preminuo
Da, kolika je prosecna grejna sezona tu kod Tebe? Recimo za zadnje 3-4 god.
Geografija diktira utrosak energije.Ja krecem sa juga Crne gore ujutru , a samo sam malo zakacio jesen, u TV dnevniku CG, vece pred put kaze nocas na savniku -3
Ovde 120 kvadrata , na uplatnicu, oko 80j . Od 15 oktobra do valda 15 marta, to je 6 meseci. Ili 6x80 =480j, pausalno.t min=18C t max =22C. Kod mene kompjuterski tacno kroz vekove t=21C.A u urbanim sredinama radi zracenja objekata koliko toliko osuncanih, i bliskosti grejanih objekata je bar 30% lakse grejati nego u Tvom okruzenju.Matematika je cudo.
Fala Bogu sto nismo u Sibiru. http://askyakutia.com/2010/09/winter-ph ... riarussia/
Geografija diktira utrosak energije.Ja krecem sa juga Crne gore ujutru , a samo sam malo zakacio jesen, u TV dnevniku CG, vece pred put kaze nocas na savniku -3
Ovde 120 kvadrata , na uplatnicu, oko 80j . Od 15 oktobra do valda 15 marta, to je 6 meseci. Ili 6x80 =480j, pausalno.t min=18C t max =22C. Kod mene kompjuterski tacno kroz vekove t=21C.A u urbanim sredinama radi zracenja objekata koliko toliko osuncanih, i bliskosti grejanih objekata je bar 30% lakse grejati nego u Tvom okruzenju.Matematika je cudo.
Fala Bogu sto nismo u Sibiru. http://askyakutia.com/2010/09/winter-ph ... riarussia/
Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 
- Stolle
- Preminuo
Kolika je potrošnja, verovatno nije velika? Koliko bi vremena otprilike radio neki pretvarač sa akumulatorom od, recimo, 60Ah? Koju si marku kupio?BD-electronic je napisao:...kad nestane struje peć se gasi jer nemože da radi bez struje ( što kod drva nije slučaj jer moraš da gasiš vatru ili da imaš akumulator a šta ako si izašao negdje.) nerade ventilatori koji raspuhuju vatru i nemože da ubacuje pelet koji gura jedan motorić, kad struja dođe sama se peć upali i nastavi da radi, jedino ako je ugasiš na prekidač.
Gledao sam, "smederevac" 10 do 14kW košta do 1000€. Mada je to slabo.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Spondiloza, problemi, ručni masažeri...
napisao Stolle » 23 Jul 2020, 17:19 » u POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA - 60 Odgovori
- 51140 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
29 Sep 2020, 12:52
-