BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

eLAB
___
___

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao eLAB » 16 Nov 2012, 11:03

Milane, da li si mozda razmisljao o nekom staklu koje ide preko donjih grejaca? Mislim da bi bilo korisno da eventualno ne curi fluks na grejace......o tome nesto razmisljam, pa me interesuje sta ti imas da kazes o tom pitanju kao i svi ostali koje ova tema interesuje.

milans01
___
___
Phone number: 063/7269-860
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milans01 » 16 Nov 2012, 13:22

Ja sam vec nabavio sipkice,pravicu stalak kao sto imaju Jovy,moram resiti tako nekako jer vise nemam bas puno slobodne povrsine da bi nosac bio kao ovaj sad fabricki,da lezi na samoj povrsini radne ploce,a i kratke su mu one dve sipkice.Veceras saljem slike gornjeg grejaca i nosaca,bice zavrsen 99posto,idem sad po crni sprej,privodi se kraju.. :tooo:
Evo ovako nesto radim,a to kosta 18.500din,sta mislite,vredi li te pare :shock: :m:
Prilog
Stalak.jpeg
Stalak.jpeg (22.25 KiB) Pregledano 3861 put.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 16 Nov 2012, 21:04

Evo i prvih slicica,sta kazete,kako Vam se cini ovako na slikama :?: Dobra :idea: da se iskoristi njen fabricki naj veci adapter tako da se to lepo uredno zavrne na sve postojece,a opet bez puno kvarenja.. :fanzo:
:pivopije:
Prilog
Budz T862++ 2.jpg
Budz T862++ 1.jpg
Budz T862++ 3.jpg
Budz T862++ 4.jpg
Budz T862++ 6.jpg
Budz T862++ 5.jpg

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 16 Nov 2012, 23:29

vid ti maconje, posta to pravi alat :pivopije: :pivopije: usput onaj nosac 18,500 dinara jel to 18,5 eura ili 185 eura?
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 16 Nov 2012, 23:41

Da,da,nije 18.500 nego tacno 18.000din u Daxcellu,imam samo dve reci kata-strofa lolzi ..
Mislim da kad se sve komplet zavrsi,bice stvarno ozbiljna masina I neverujem da ce biti cip koji nece moci laganica izvaditi,to cu videti kad krene testiranje.. :pivopije:

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 17 Nov 2012, 02:09

Milans01, Lepo, lepo ..
A ono sa razlivanjem fluksa po predgrejaču je dobra napomena ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 17 Nov 2012, 07:39

Nema tu razlivanja druze,idu cele 3 kapi tecnog ili malo onog 223,a ujedno radi se na gornjoj povrsini ploce,nema kuda procurati.Male su to kolicine.Mozda staviti neku zastitu,zicana mrezica ili sipkice da zastite grejace od fizickih ostecenja,keramika je to,lomljivo,pa da ne ispadnu kombinirke na grejac dok stoji na leru na polici :mrgreen:
Poslacu jos slika kad sve zavrsim pa cemo videti jos neke ideje za neke dorade,prepravke ili ako mi sta zapne oko kontrole,nije sramota pitati :tooo:

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 17 Nov 2012, 11:38

milans01 je napisao:Nema tu razlivanja druze,idu cele 3 kapi tecnog ili malo onog 223,a ujedno radi se na gornjoj povrsini ploce,nema kuda procurati.
Flux moze da procuri i curece, sve zavisi sta se servisira....ako postoje direktni viasi sa gornje na donju stranu stampe, to je neizbezno. Sta mislis zasto je Jovy stavio ono zastitno staklo?
Svima je cilj da masina bude sto jeftinija (proizvodjacima) a ne da bude lepa na oko. Dakle, ta staklena povrsina ima svoju funkciju.
U prilogu slika predgrejaca sa posledicama kapanja fluxa.

Sto se kontrole temperature tice, mi planiramo da lemilicu izbacimo sa uredjaja...nije joj tu mesto, kvalitet je isto upitan. Taj temperaturni za kontorolu lemilice ce takodje da leti napolje jer ne moze da posluzi za ono sto smo naumili da uradimo. Temperaturni regulator bi zamenili ozbiljnijim (mora da ima podesavanja histerezisa, radne temperature, temperature alarma, alarmne izlaze ili izlaz) i dodali bi jos jednu sondu. Ta sonda se kaci na BGA kolo koje se skida (ovo je najsigurnije resenje). U slucaju otkaza temp.regulatora na pusci ili merne sonde i temperatura krene nekontrolisano da raste, na BGA kolu ce biti zabelezen nekontolisani porast i preko alarmnih izlaza pali se neki SSR ili rele i gase se i puska i predgrejaci, eventualno se pali ventilator jer ce temperatura nastaviti da raste jos par sekundi po inerciji...Srednjim temperaturnim bi kontolisali grejac u pusci, tj. kad da radi punom snagom kada da odrzava neku temperaturu i da se sve postepeno zagreva, tj. bez naglih skokova, skroz levi temp.reg. kao i sto je i sad kontolise predgrejace. Takodje mozda osovinu na koju se kaci puska mozda zamenimo malo duzom i na samom vrhu montiramo laser pointer radi lakseg centriranja BGA kola.

Takodje, drzac stampanih ploca treba zameniti vecim i funkcionalnijim... to cemo kod strugara i glodaca, jeste ima gotov da se kupi samo cena je :?:
Prilog
predgrejac2.jpg

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 17 Nov 2012, 13:21

Uh,ovaj ga je bas mocio :mrgreen: Hm,sta staviti,neko vatrostalno staklo ili?
Gde ima termo regulatora?

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 17 Nov 2012, 14:01

milans01 je napisao:Uh,ovaj ga je bas mocio :mrgreen: Hm,sta staviti,neko vatrostalno staklo ili
Trenutno ne znamo koja vrsta stakla ide za ovu namenu, ali imamo koga da pitamo (i verovatno od doticnog i da ga nabavimo isecenog na meru) ...kada saznamo napisacu tacno koja vrsta.

Srečko
_
_

Post napisao Srečko » 17 Nov 2012, 19:42

Možda bi bilo dobro takozvano kvarcno staklo. :pivopije:

Lp Srečko
Samouk

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 17 Nov 2012, 21:16

Možda stako od starih televizora. Ali njega ne može svaki staklar da iseče na meru. Mora se rezati.
IC zraci prolaze kroz staklo bez problema.
Upitno je samo kako će se to staklo ponašati kada na njega padne hladna kapljica neke tečnosti :?: :lala:
Kupio sam i ja predgrejač (Aoyue 853A) i ima samo žičanu zaštitu i ništa više. eLab, sada si i mene dao u razmišljanje...

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 17 Nov 2012, 21:23

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 20 Nov 2012, 10:46

Nista ne treba od dodatne elektronike,sasvim ok se iskoristava postojeca.Gornji grejac ide ok na postojecu kontrolu koja je bila za sijalicu,s tim sto cu mozda dodati samo jedan prekidac ako mi je bas potrebna max temp. za neke velike cipove da grejac moze razviti jos vecu temperaturu (testirano i skroz OK),takodje postojeca kontrola donjeg grejaca je dobra i paralelno sam dodao jos 2 grejaca od 500w i premestio sam samo BT139/600 na veci hladnjak,nosi bez problema skoro 1,5Kw sa kontrolom do 200'C.
Kao sto rekoh,bice zver od masine,ima da :klopa: malu decu lolzi

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 20 Nov 2012, 12:30

milans01 je napisao: Evo ovako nesto radim,a to kosta 18.500din,sta mislite,vredi li te pare :shock: :m:
Milane, evo da te samo utesim za onih 18000 din..... :!:

Kod: Označi sve

http://www.conrad.de/ce/de/product/588518/Ersa-Leiterplattenhalterung-0IR5500-01/1508120&ref=list
Il` su drogirani ili :fanzo: marijuanu :tooo: a mozda je sve od platine i srebra.... :shock:

Kontatirao sam Elstein ponovo, ovaj put javise se iz HIG-a iz Austrije, sve je O.K. ali T-SHTS/2 (kao na Jovy-ju) ili eventualno SHTS/2 nemaju na stanju :-(
HTS/1 imaju samo 4 komada...jako je tesko naci Elstein grejace u prodaji pa se razmisljam da sve uradim kao i Milan.

Milane, imas li nekakvih problema sa gornjim grejacem? Jedina stvar koja mi je tu malo "smeta" je blaga zakrivljenost tih grejaca pa jos uvek razmisljam da li to eventualno moze da pravi nekakve probleme.

Takodje, molim misljenje i ostalih kolega po istom pitanju.....sto vise razmisljanja na istu temu - pre pronadjemo pravilno resenje.

Pozdrav,
Dejan.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 20 Nov 2012, 14:28

Iskreno,meni se nekako cini da je bas dobro sto je blago zakrivljen,mozda malo fokusira toplotu prema sredini i ne rasipa okolo,mada kad se on zazari,nema tu oce-nece,nego cip ide dole i pita jel treba jos lolzi

Ozbiljno,sa gornjim grejacem sam prezadovoljan.Vec sam pominjao da za gornji i ne treba neka kontrola,gledao sam jovy 7500 na delu i sve to jaaaako zainteresovano posmatrao,gornji grejac se usija i pici maximalnom snagom i temp. usijan je do samog kraja lemljenja-skidanja (programa),t.j. dok sam ne vidis da je cip razlemljen,gasis makinu i lagano hladjenje.Zato rekoh da cu staviti jedan prekidac sa kojim cu premostiti elektroniku za regulaciju gornjeg grejaca i u momentu kad treba,ukljuciti ga i dati max snagu i temp..Potrebna je pogotovo kod lemljenja cipa nazad(juce probao),ako nije dovoljna temp,tacno se vidi kako cip ne silazi lepo dole,nego se vide kuglice koje se rastezu i tope prema dole i moguce je da se ne zaleme sve kako treba.(proces i izlaganje visokoj temp.duze traje)Jednostavno,snaga i toplota su potrebni i to je to..
kad zavrsim sve,naj verovatnije cu snimiti jedan filmic koji ce reci sve sto treba..

Eeee,ovi su ga brate baaaas precerali i to ne malo,pa ovo za jovy kod nas,cena,mala beba :mrgreen: Neverovatno,600 i kusur evrica :?: :?: :?: za stalak :shock:

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 20 Nov 2012, 17:32

Ersa je to, ali sto se cijene tice nek ga je.u, jovy 7500 gornji koristi SHTS/4 (300W je taj grijac) evo pdf link

http://www.elstein.com/fileadmin/user_upload/PDFs/INT/Produkte/SHTS_EN.pdf
, a ovde mozete i sami vidjeti jovy7500 gornji grijac

https://bga-rework.us/store/product_info.pl?item_no=JV-URS&customer_no=&zip_code=&viewBy=All 
, jedino jos nisam dokucio sa cim prave onaj svjetlosni snopda ne griju okolo komponente nego krug na cipu koji se skida povecavaju i smanjivaju, e da jos sam na youtube gledao da covjek radi sa jovy7500 i nestavlja nikakvu zastitu na PCI socket maticne ploce tipa termo folije itd .... , i da sam ovde nasao na drugoj stranici sto i pise "Plastic or Heat Sensitive Components" na ovom linku brosura alata

http://www.jovy.avrepair.com/product/pdf/RE-7500_brochure.pdf
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 20 Nov 2012, 17:53

Pozdrav Ibro,

a pogledaj ovaj link, Jovy RE-8500, SHTS/2 ;) .... pogledaj prezentaciju do kraja, na "pusku" se navrcu maske u zavisnosti od povrsine koja se greje, bas ima lepo prikazano, verovatno su od prohroma.

http://www.youtube.com/watch?v=Wbya6MqvztY

Samo polako, bice ovo T-863 +++ :tooo:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 20 Nov 2012, 18:46

A mozda i od aluminijuma,mislim da nije ni presudno od kog su metala,bitna je rupa :mrgreen:
Evo sad sam probao,(ne mogu izdrzati,mada nije sve zavrseno na makini),skinuti graficki cip Ati7500 sa ona dva memorijska cipa na sebi,kao sendvic,sa IBM T40 ploce,ne mogu Vam opisati sa kojom lakocom to sada ide,morali bi ste videti da bi ste verovali,jedna rec,STRAVA :tooo:
Uh,stize mi porukica,kolega majstor,idem odmah iseci plocu da ubacim donji grejac :yeah:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 20 Nov 2012, 19:34

Ibro, nemoj da veruješ svemu što vidiš na youtube.
Što se tiče curenja fluxa ispod ploče, to se redovno dešava a na pločama koje imaju ispod čipa rupice za hlađenje, a često ih ima. Proizvođači ove rupice sve češće prave u zadnje vreme. One omogućavaju bolje hlađenje jer se time dobija i veća površina preko koje cirkuliše vazduh.

Što je neka površina sjajnija time i bolje reflektuje (odbija) svetlo ili toplinu ...

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”