BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

milans01
___
___
Phone number: 063/7269-860
Specialty: tv-multimedia

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao milans01 » 22 Nov 2012, 15:42

Ok,hvala..Ko taj sa prve slike je i ovaj kinez RMA-223 i ista je ambalaza (isto pun nalepnica),to je od prilike to,a Svabo je Svabo :mrgreen:
Ovaj dole sam video,on je bele boje,dosta gust i lepljiv(vizuelno lici na silikon),jel da,on mi deluje da je bas dobar za lemljenje..
To sto kazes za reflow je tacno i to sam i ja primetio kad skinem cip (malo vezbam par dana sa starih ploca) da ima tamnih kontakata pa sam prvo mislio da sam otkinuo stopicu,pa probam lemilicom,uz flitinov tinol sa pastom i laganim zuljkanjem-ciscenjem,vidim da se pojavi kontakt,ali tek tada,znaci da nema sanse da se samo prilikom reflow-a to lepo zalemi..100% podrzavam i ovaj savet.Od sad,nema reflow :tooo:

:pivopije:

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 22 Nov 2012, 22:09

milans01 je napisao:....E da,duzim ali moram reci zapazanja vezano za staklo.Nije to bas obicno vatrostalno staklo,probao sam sa komadom,taman nesto vecim od grejaca,ako bi bio dole,morao bi dizati temperaturu grejaca,tesko progrijava,ali kad zagreje i staklo,to lemi jos 5 min ugaseno :mrgreen: .......... :
:lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 26 Nov 2012, 17:07

Evo jos jedna slicica sa mobilnog (nije mi se dalo po aparat),a svejedno jos nije skroz gotovo,ici ce jos i desni donji grejac,(mada i bez njega,masina radi ko satic),nosac ploce kao kod jovy-ja ili Erse,onaj za 680e :mrgreen:
I sad je sve u funkciji,radi,ostalo polako dovrsiti i onda cu neki filmic baciti na youtube,videce se kako radi home made T-862-3-5-6-123++ :mrgreen:
Morao se taj ram dodati da se podigne gornja ploca zbog dodatnih grejaca koji udaraju u delove ispod sebe,ide i staklena vuna ispod grejaca i to je to..Prekidaci,malo smekersi,ali i nuzni.Kada ne trebaju,mogu se pojedinacno iskljuciti dodatni levi i desni grejac,a ona dva u sredini su za obilazenje kontrole(ako je potrebno)mogu se ukljuciti donji grerjaci i gornji da rade max. snagom i temperaturom,nije lose,jak sam.. :fanzo:
Prilog
Sa okvirom.jpg

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 26 Nov 2012, 23:47

Super ti je ovo ispalo.Mala konstatacija samo (nadam se da se ne ljutis :? ).Mozda ti je nosac ploce mnogo blizu donjih grejaca,ali ne mora da znaci svaka stanica je prica za sebe,sad samo udri pa ces i sam videti sta dalje.Nek te lepo sluzi i da je ne gasis. :mrgreen:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 27 Nov 2012, 09:40

Lepo sklopljeno, nema šta.
Vuna ti ne treba, samo lim što sjajniji od dole da odbija temperaturu prema gore je sasvim dovoljno.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 27 Nov 2012, 10:36

Naravno da se ne ljutim,prihvatam svaku ideju i sugestiju,nego,taj nosac necu koristiti,u izradi je nosac kao sto koristi jovy,na taj fazon ce biti.Nisam ga pravio jer nisam znao tacnu visinu masine dok nisam zavrsio dodatni okvir,znaci,ide drugi nosac..
Staklena vuna je bila i na originalnom grejacu pa sam samo dodao i na dodatni,ipak oni dosta greju i ispod sebe pa da sto manje bude vruco elektronici,inace,morao bi je hladiti :pivopije: ,steta je :mrgreen:
Hvala na lepim zeljama,vec je nesto radila,tako da sad imam i to pa da se moze malo prosiriti obim posla.Ovo mu sad dodje kao pre nekoliko godina kada su se duvaljke pocinjale koristiti,pa smd,pa ne moze bez duvaljke,tako mi se sad cini da se uskoro nece moci biti bez bga makine..

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 27 Nov 2012, 10:46

aj da iskoristim ovde radi uslugu kolegama, ima jedna se prodaje u Bjelini, i jedna u Kragujevcu, ko je zainteresovan, nek zove odma na skajp radi brze komunikacije, za experte popust :)
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 16:58

Ako ti trebaju dimenzije i slike o nosacu,vici pa cu da izmerim i islikam.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 27 Nov 2012, 18:59

Hvala DjIvane u svakom slucaju ali neverujem da bi mi odgovarale dimenzije zbog visine,duzine pa cu kod mene izmeriti sta i koliko treba biti pa po tom raditi.Postavicu dimenzije,cisto radi poredjenja,u sustini se mogu samo nogice skratiti ili produziti,male korekcije,ali bice na takav fazon.To mi se svidja jer se vrlo lako po potrebi,a i kad se cisti ploca koja je vec ucvrscena na nosac,lako odvoji od masine,stavi na drugi sto i radis komotno na stalku,super..
Jedno pitanjce vezano za kuglanje.Kad skinem lim sa cipa,kuglice savrsene ali postoji po nekad spljostenih opiljaka,nekad tamo gde nema kontakata(tu se lako skine),a nekad ima izmedju i oko nekih kuglica.To se malo podvuce tecni tinol ispod lima,kako to resavas,ja malo prodjem skalpelom izmedju kuglica,skida,ali mozda ima nesto efikasnije.Naj idealnije bi bilo da lim uvek moze 100% naleci na cip,ali se uvek po malo pojavi tih opiljka,mozda u necemu i gresim :?:

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 19:16

Reci mi prvo da li radis sa kuglicama ili sa tecnim kalajem?Meni se to desavalo samo kad radim sa kalajem.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 27 Nov 2012, 19:37

Da,da,poceo sam sa tecnim kalajem i direk heat limovima,tako mi rekose da je za pocetak bolje i jednostavnije,a meni se cini da je to dobrim delom zbog cene jer je ovako jeftinije,ne moram imati 7-8 razlicitih dimenzija kuglica po 3500din flasica,pa treba i ozbiljniji drzac,limovi 90x90 koji su opet dosta skuplji..Tako sam zakljucio da mi svi preporucuju tecni tinol jer je jeftinija kombinacija i nemos promasiti velicinu kuglica :mrgreen:
Izgleda da je neizbezno da se pojavi po malo tih opiljaka,resi se to,ali verujem da kad se uradi sa kuglicama da izgleda savrseno..

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 19:44

Ja radim sa kuglicama ipak su identicne.Evo upravo radim jedan HP pa mogu da postavim slike,korak po korak.Stegu ni ja ne koristim,nisam mogao da nadjem kvalitetnu a na primer ona plava sto je bila u nekom postu pre par strana mnogo odvodi toplotu.

Ako smo mnogo otisli u off,mogu da otvorim novu temu posto je ova ipak rezervisana za sam alat.Neka mi Moderatori skrenu paznju. :-(

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 27 Nov 2012, 20:11

Nadam se da nismo otisli u off,ovo je bas dosta direktno vezano za pominjani alat,a i ne skodi,a cim ne skodi,znaci da koristi :mrgreen: Sala mala..
To bi bilo odlicno,ako ti se da,voleo bih videti kako radis,tvoj nacin..Ja sam probao lagano duvaljkom kad skinem lim i ocistim cip,da malo vrelim vazduhom te opiljke mozda ujedinim sa kuglicama ili nesto,ali desi se da se spoje dve kuglice.Nije za cudo sto se spoje jer im poraste i volumen kad pokupi na sebe malo tog viska,logicno.Nista,dok ne predjem na kuglice,valja samo malo provesti vremena pa procistiti izmedju kuglica.Nema toga mnogo,ali treba biti pazljiv da prilikom vracanja cipa ne dodje do spajanja kuglica i ktatkog spoja.Sve ce to biti ok,ipak sam pocetnik,dosta stvari sam vec pohvatao,ima tu da se uci jos podosta :tooo:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 27 Nov 2012, 20:28

DjIvan je napisao:Ako smo mnogo otisli u off,mogu da otvorim novu temu posto je ova ipak rezervisana za sam alat
pici sve ovde sad kad je pocelo.... nista ne brini :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 27 Nov 2012, 20:41

Obrati pažnju na tu vunu. Da li je staklena ili mineralna. Nije baš zdravo udisati tu prašinu !
Sjajni lim odbija IC (toplotu) a istovremeno je loš provodnik temperature, naročito ako je i malo deblji. Možeš da staviš i keramičku pločicu, sjajni deo nagore. Dok uradiš posao, ona se neće ni zagrejati.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 27 Nov 2012, 20:49

To je ok fanzo,ovo je vuna iz peci i ima sa jedne strane foliju,vuna je prema gore i sve oblepljeno trakom i alu folijom,nema ta vuna u sustini kuda,a jako dobar izolator,mada i sve predlozeno stoji.Sad kad sam je vec izlepio i ususkao...

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 22:10

E ovako :mrgreen:

Ja prvo lepo ocisti cip.Za to koristim Kalajni fitilj,flux i ultrazvucnu kadicu.To izgleda ovako.
IMAG0059.jpg
IMAG0059.jpg (77.85 KiB) Pregledano 2051 put.
Nakon toga stavim par kuglica po coskovima cipa da ne bi stensil mogao da se pomera.
IMAG0060.jpg
IMAG0060.jpg (51.14 KiB) Pregledano 2052 puta.

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 22:16

Nakon toga stavim malo fluxa na cip i stavim stensil na mesto.
IMAG0061.jpg
IMAG0061.jpg (51.61 KiB) Pregledano 2033 puta.
Ove dve trakice su aluminijumska samolepljiva folija i nju stavljam da mi se ne krivi stensil u toku zagrevanja.
IMAG0062.jpg
I na kraju ponovo ciscenje,sto detaljnije to bolje i provera ispod mikroskopa.
IMAG0063.jpg
IMAG0063.jpg (38.32 KiB) Pregledano 2040 puta.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 27 Nov 2012, 23:26

Slike sam malo prepravio, da se vidi ono što je bitno, bez nepotrebne okoline.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 27 Nov 2012, 23:39

Hvala.Znacu za ubuduce kako treba.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post