Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao nike » 16 Okt 2013, 12:07

1 kg/h troši u maksimumu.
Kako su peći na pelete jednako kao i peći na plin ili naftu modulirane, onda može i trošiti manje ako prostor gubi manje topline.
To je kao i auto. Motor auta je 100 konja i troši 20l kad daje 100 konja. Nizbrdo ti ne treba ni jedan konj (osim vozača lolzi ) pa nizbrdo ne troši tj. troši minimalno za održavanje motora upaljenim. Zato se autu računa prosječna potrošnja. Tako i on može izračunati prosječnu potrošnju svoje pelet peći ako uzme u obzir sate rada peći u nekom vremenskom razdoblju i ukupno potrošenu količinu peleta u istom promatranom razdoblju. Ta potrošnja ovisi o uvjetima prostora i njegovim preferencama komfora jednako kao što i prosječna potrošnja automobila ovisi o cestama kojima se kreće i stilu vožnje onog jednog konja.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 16 Okt 2013, 12:37

Ranko, ako 1kg bukovog drveta ima 4kWh energije u sebi a 1kg peleta ima 5kWh (sto je ok) onda 600kg peleta ima 3000kWh ili mu dodje na 20kWh na dan 3000/(5mes. x 30dana)...sad kad bi jos i znali koliko m2 ima Filkin servis znali bi koliko energije u Wh taj prostor trosi po m2 sto odredjuje koliko je objekat efikasan.

Pelet nije nista drugo nego uzeto bukovo drvo (u najboljem slucaju) i samleveno i sabijeno (povecana mu je gustina 25% u proseku)...ono sto kupci ne znju ili ne zele da znaju je da nije svaki pelet isto tezak po m3 jer proizvodjac zeli da maksimalno zaradi na necijoj lakovernosti....

Drugo, pelet (ono sto je Filka pomesao) sagoreva sa 93% eff. sto znaci da od 10kg peleta ostaje 700g pepela. Pec mozda ima 60% eff.
filka je napisao:Kupio Peleti za grijanje oko 1300 eura i mislim da ce mi je dosta za celo zimo.
S druge strane, ako Filka potrosi 1300e za sezonu grejanja kuce to je 6,19t peleti ili 30950 kWh za sezonu ( 206,3 kWh dnevno za zagrevanje kuce) a ako uzmemo ( jer opet ne znam kolika je Fikina kuca. tj. koliko m2 zagreva) da greje 200m2 kuce, znaci da trosi 1kWh/m2 za grejanje STO JE VAN SVAKE PAMETI sto se tice rasipanja energije jer energetski efikasna kuca treba da trosi 50 kWh/godisnje po m2 ili 10000 kWh za 200m2 sto je 3X manje od Filkine potrosnje sto dovodi do racunice da bi godisnje trosio 433e umesto 1300e za grejnu sezonu, sto je u matematici kojoj su mene ucili u prvom osnovne usteda od 867e godisnje tj. 4000 evra ulozeno u izolaciju bi se vratilo za manje od 5 godina u Filkinom slucaju....

O kvalitetu zivotu u izolovanoj i neizolovanoj kuci ne vredi ni polemisati osim sa mazohistickim ludacima.

Kad bi znali da se visoko energetske kuce projektuju za 15kWh/m2 godisnje ( 9X manje od Filkine potrosnje) svaka dalja polemika bi zauvek bila zavrsena.

Dalje - pec na pelet:

Ako tona (1000kg) bukovog drveta kosta 60e (ja mogu da je kupim za te pare) a sagoreva sa istom eff. kao i pelet a tona peleta je 210e svaka dalja rasprava u vezi PELET peci za mene je zavrsena jer su cisto bacanje para, pogotovo u kombinaciji sa lose izolovanom kucom.
1kWh bukovine je 1,5 eurocent a 1kWh peleta je 4,2 eurocenta pa kad se doda cena pecke na pelet u odnosu na obican kotao....
Umesto peci na PELET mozete se komotno grejati na struju (99% eff i puna komocija) ili zemni gas....
chellawy je napisao:Duka , bio sam najbolji matematičar u osnovnoj školi u tada 6-7 generacija koje su prošle kroz tu školu.
...da li si i dalje siguran u to? Kakvi tek ovi drugi? lolzi

Eeee, matematicari moji, da vas nisam vise cuo.

:pivopije:

PS. predlazem upotrebu elektricno grejaca sa ruskih podmornica i sipanje topshop aditiva koji zamenjuje lubrikant u ulje vaseg automobila i voznju bez ulja....
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 16 Okt 2013, 13:07

Dujo, sjedi, 5 iz matematike! :tooo:
Mislim, ne isto kao ka kod Chele, to je on dobio na slatkorječivost i izbočinu u tijesnim rebatinkama ispred mlađe profesorice matematike koja je bila totalni štreber i nikad muškog nije ni pomirisala (u predjelu prepona).
Ti si bio dugokos i prištav i nije bilo vidljive izbočine ali si znao matematiku a profesorica je bila muško. :yeah:
Zadnja izmena: nike, dana 16 Okt 2013, 13:11, ukupno menjano 2 puta.

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 16 Okt 2013, 13:10

Duka cenim da ti gubiš previše vremena na proračune. Ja imam pametnija posla i neke druge obaveze. Recimo vozim decu u školu i u zabavište i nazad da ne pokisnu. Pilim drva ručnom testerom da ne bi zagađivao vazduh izduvnim gasovima iz motorne testere ili trošio struju za cirkular koja opet da bi bila proizvedena troši ugalj u Obrenovcu i zagađuje prirodu. lolzi lolzi lolzi

A sad idi na "šljunkaru" i popi jedno crno nikšićko :pivopije: :pivopije: :pivopije:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 16 Okt 2013, 13:26

chellawy je napisao:Duka cenim da ti gubiš previše vremena na proračune.
To me je i dovelo dovde...zivim pristojno.
Ja sam jos bolji od tebe, popijem jedno crno sa sljunkare pa krenem karate udarcima da cepam drva, decu nemam pa ne razvozim nikog nigde osim svoje dupe ponekad...maksimalna energetska eff.!

slika

Nike...imao sam i ja uske tajice na casu matematike ali dzaba...izasao sam sa cetvorkom iz osnovne...ali kakva je to cetvorka bila, eee....bolje od bilo koje trojke i jedan na jedan koje sam kasnije dobio.

lolzi :roll:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 16 Okt 2013, 13:38

S obzirom na krajnju ocijenu, nije bio problem u tajicama, ni u znanju, očito! lolzi lolzi lolzi

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 16 Okt 2013, 15:00

:tooo:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 16 Okt 2013, 15:33

Majstor Duja je napisao:Ranko, ako 1kg bukovog drveta ima 4kWh energije u sebi a 1kg peleta ima 5kWh (sto je ok) onda 600kg peleta ima 3000kWh ili mu dodje na 20kWh na dan 3000/(5mes. x 30dana)...sad kad bi jos i znali koliko m2 ima Filkin servis znali bi koliko energije u Wh taj prostor trosi po m2 sto odredjuje koliko je objekat efikasan.
taj pelet se najmanje pravi od bukovog drveta (tvrdog drveta), a najvise od mekog drveta! kako sam ja saznao, pelet gori piroliticki tako da ta racunica po masi i ne prolazi.
-e sad siguran sam da svi veci korisnici u .de u teznji smanjienja co2 izbacuju iz upotrebe pelet! i ubacuju sisteme vecinom na cips drveta.
racunica je ova i po meni pije vodu , e sad ako nadjes jeftinije drvo, ugalj, naftu, gas,... to je tvoja sposobnost .
http://www.ugalj.rs/60kvadrata.php
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung

Post napisao filka » 17 Okt 2013, 07:34

Matematika govori jedno a PRAKSA sasvim drugo :mrgreen: Do mene imam bratanca koji zivi u istu kucu ko moju 100m2 korisna povrsina.On ima izolaciju a
ja nemam,Grijanje identicno-pravio isti majstor,On trosi 11kubika drva po sezonu ja trosim 20 kubika--I rekao bi covek IZOLACIJA--- al PAPAK. ON pali grijanje kada si dodje sa posla,jer su oboje sa suprugom do 16h na posao,Dete mu posle skole ide da ga cuvaju baka i deda.A ja grejem aktivno od 11-ti mesec pa do 3-ti mesec celo vreme jer su svi ukucani doma i MORA se grejati-I ako on greje ko mene siguran sam da ce da potrosi isto toliko drva ko mene pa imao on izolaciju il ne.
Ovu godinu cu da vidim koliko cu peleta potrositi po sezonu al sledecu cu godine za INAT Duji :lala: da stavim izolaciju i promenim prozore,da vidim kolko cu potrositi i dali ce biti zastede po mome djepu.
-će izginemo ki Mančester

bursac
gx
gx

Post napisao bursac » 17 Okt 2013, 07:40

lolzi :pivopije:

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 17 Okt 2013, 08:32

Drago mi je da sam jednog mladog coveka izveo na pravi put...a mene ako se na dan bezbednosti sete- sete, ako ne, nikom nista...
lolzi :pivopije:

bursac
gx
gx

Post napisao bursac » 17 Okt 2013, 08:36

A Chellawy Dujo ? lolzi :pivopije:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 17 Okt 2013, 09:12

@Filka glede te PRAKSE

Izolacija zidova ne donosi veliku uštedu sama, bez studioznog pristupa izolaciji cijele kuće.
Ako izoliraš samo zidove, tu je maksimalna ušteda 30% u odnosu na sadašnju potrošnju.
Osim samih zidova treba riješiti toplinske mostove na isturenim dijelovima kuće, izolaciju potkrovlja prema stambenom prostoru, izolacija otvora (prozori,vrata i sl.), izolacija poda i na kraju, vrlo bitna stavka je i gubici topline na prirodnom provjetravanju (stalni propuh) zbog lošeg dihtanja otvora.

I onda se naši dragi samouki stanari-izolateri uhvate zidova i očekuju najmanje dvostruko manji račun sa 5 cm stiropora <(krivo zaljepljenoga) na sjeverni zid.
Jok bato! Ne ide to tako..................lako!

Dakle prvi korak u svemu tome je izračun stvarnih gubitaka prema svakom elementu građevine posebno, kako bi znao šta treba napadati prvo i gdje su najveće uštede

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 17 Okt 2013, 10:58

bursac je napisao:A Chellawy Dujo ? lolzi :pivopije:
Misija još traje. :mrgreen: :lala:
Prema svemu što sam do sada gledao, najvažniji je plafon (krov, potkrovlje), pa pod, stolarija (bolje tri stakla nego dva i po mogućnosti da budu izo), pa tek onda izolacija zidova.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

bursac
gx
gx

Post napisao bursac » 17 Okt 2013, 11:13

Chellawy je u subotu bio u prilici da lično čuje argumente "ZA" a i vidi kako se radi izolacija kod jednog našeg kolege . Mislim da će i on "revidirati stavove " ili će na GO . lolzi

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 17 Okt 2013, 11:16

Toplinski most poput balkona može odnijeti više topline nego cijeli zid na jednoj strani kuće.
Kuće koje se danas projektiraju kao pasivne i niskoenergetske skoro pa nemaju izbočina. Sve su kao kocke!

http://www.youtube.com/watch?v=JJPwxUA1_pY
Plavo je hladno, tu su mali gubici. Prema crvenom su veći gubici!

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 17 Okt 2013, 11:41

Jednog lepog dana i mi cemo biti izgubljeni...negde...daleko...

:)
Izolacija se najvise oseca leti, ali pod uslovom da imate i roletne na prozorima...Ovo govorim iz licnog iskustva...
Ako nemate roletne, bice opet toplo i pored izolacije...
Pricam ti pricu o sarenom petlicu ne vazi kod mene...
Sve je novo, kuca, prozori, izolacija....Cak i terasa je izolovana i uradjena je termicka barijera pre stavljanja kosuljice...
Ako pocnemo da racunamo i da petljamo sa matematikom ispasce da je bolje nista ne raditi, nego zaloziti otvorenu vatru, pa okupiti se oko nje lolzi
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

srleboj
gx
gx
Contact person: spasoje
Phone number: 003810112515373

Post napisao srleboj » 17 Okt 2013, 14:23

nike je napisao:Toplinski most poput balkona može odnijeti više topline nego cijeli zid na jednoj strani kuće.
Kuće koje se danas projektiraju kao pasivne i niskoenergetske skoro pa nemaju izbočina. Sve su kao kocke!

http://www.youtube.com/watch?v=JJPwxUA1_pY
Plavo je hladno, tu su mali gubici. Prema crvenom su veći gubici!
NIJE VAZNO KAKVA JE KUCA SPOLJA VEC UNUTRA DA JE FUNKCIONALNA I DA JE IZOLOVANA IZOLACIJA JE MAJKA MARA KO GOD DODJE DO BEOGRADA MOZE SVRATITI DO MENE DA VIDI KAKO JE POZZ SRDJANN
Спасоје

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 17 Okt 2013, 17:00

Najjeftinije je malu grejalicu vući za sobom u radionici. Ako imate manju radionicu onda je i ne morate puno seljakati.
Grejalicu obavezno krenuti prema sebi :uca:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 17 Okt 2013, 17:44

Ma jasta...jos jeftinije je ogrnuti se u vrecu za spavanje (30e) i nerviranjem zbog trenutne drustveno politicke situacije i konstatnim prdenjem podici temperaturu u vreci do ugodne...
lolzi

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”