Rekuperator vazduha

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
lotesla
_
_

Rekuperator vazduha

Post napisao lotesla » 18 Okt 2013, 16:44

Ima li ko kakva iskustva sa rekuperatorima vazduha u izvedbi "uradi sam". Konkretan problem je-hoću da uradim ventilaciju u kući jer mi se posle nove stolarije i izolacije u kući pojavila vlaga i budj pa stručnjaci kažu, a i ja tako mislim, da je to problem, pa mislim da bez rekuperatora ne mogu ući u ovu priču. Ukoliko tema nije postavljena na pravo mesto molim moderatora da je premesti. Pozdrav

miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv

Re: Rekuperator vazduha

Post napisao miodrag popovic » 18 Okt 2013, 17:21

Izmjenjivac toplotne energije vazduh-vazduh jel to treba?Vlazan i topao vazduh iz objekta da se zameni sa suhim hladnim vazduhom spolja.Moze u uradi sam bez problema potrebno pronaci projekat iz glave tesko kvalitetno da se radi
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

lotesla
_
_

Post napisao lotesla » 18 Okt 2013, 17:49

Da baš to mi treba. Imte li ideju gde bi neki projektic mogao pronaći?

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 18 Okt 2013, 22:56

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Post napisao fanzo » 19 Okt 2013, 16:37

Ima tu još drugih faktora koji ti utiču na sve to, ali teško je rešiti u par rečenica.
I ranije si imao vlagu u zidovima, ali je nisi primetio jer si imao bolje luftiranje zbog loših prozora i vrata.

Rekuperator vazduha je prava stvar, ali ako je kupuješ poprilično skupa, kao da je od zlata .. sigurno je da se može napraviti pa makar bila manje efikasna, ali će ipak doprineti uštedi energije.
Najbolje je praviti od bakra i da je površina što je god moguće veća i da je na kraju ceo rekuperator spolja dobro toplinski izolovan.
Princip je da se temperatura unutrašnjeg toplog vazduha prebaci na ulazni hladan vazduh i time što manje izgubi topline prilikom izbacivanja vazduha i samim tim uštedi energija za zagrevanje.
Što veći rekuperator tim bolje i što više kanala unutar njega, ali da brzina vazduha ne bude prevelika.
Prirodni zakon je da dve iste vrste energije uvek teže da izjednače potencijale.
Prilikom ovoga moraš dobro proceniti odakle i sa sve kojih mesta u kući ćeš vući vazduh napolje, a odakle i sa koliko mesta ćeš da ga ubacuješ. ne možeš sa jednog mesta i ubacivati i izbacivati vazduh iz kuće ili prostorije. Tu moraš proučiti malo kanalske sisteme po kućama. Imaš na netu puno toga.
Ili platiš nekome da ti napravi plan ili par nedelja proučavaš šta nađeš na netu i onda kreneš sam da crtaš šta ti treba a svaki pravi majstor limar će ti crtež pretvoriti u delo.
Ako to odradiš ofrlje tako će ti i raditi ceo sistem... nikako ..
Ako je kuća stotinjak kvadrata ulaganje u instalacije će te koštati oko 2000€, sam da radiš + onda cena rekuperatora.
Kada to završiš ... prozore više nikada nećeš morati da otvaraš da luftiraš kuću. Kuća će uvek biti sveže izluftirana.
...
.....
Kada si već toliko uložio u sve to onda razmisli o kupovini centralnog klima uređaja .. time ćeš zaokružiti ventilaciju, grejanje, hlađenje ..

Mada moj ti je savet da prvo izoluješ zidove od vlage... a zatim ako nemaš izolaciju na kući i to napraviš.. jer sve ostalo nema nekog velikog efekta bez ovoga ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

lotesla
_
_

Post napisao lotesla » 23 Okt 2013, 19:42

Na žalost imam i izolaciju i novu stolariju i od tada sve to počinje tj tada se sve to manifestovalo. Da budem iskren razmisljam da vodove do centralnog rekuperatora uradim sam kanalizacionim cevima u tom slucaju bi cena bila znatno niža. Kako pronaci izvor vlage to je pravo pitanje

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 23 Okt 2013, 20:07

Možeš da ih radiš od tih cevi, samo obrati pažnju da ih montiraš tako kao što bi i kada bi kroz njih išao neki fluid, ne kontra, zbog turbulencije.
Na usis obavezno filteri. Na izduv nema potrebe.
Površinu filtera povećavaš tako što ih savijaš pod "V" ili slično ... Površinu filtera moraš svakako povećati naspram rupe usisa, jer ako to ne uradiš smanjuješ protok, povećavaš pritisak i potrošnju struje.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 24 Okt 2013, 07:28

lotesla je napisao: Kako pronaci izvor vlage to je pravo pitanje
Izvor vlage si ti i ostali ukućani koji dišu, kuhanje i sl. Pošto je stolarija nova i dobro brtvi, kuća je praktički hermetički zatvorena i nema prirodnog provjetravanja zrak se brzo zasiti vlagom od disanja i drugog pa treba provjetravati prisilno. Dok ne napraviš/nabaviš rekuperator, otvoriš sve prozore širom 5 minuta svaki sat. Tako će se zrak brzo osvježiti a prostor minimalno rashladiti.

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 24 Okt 2013, 10:58

Upravo tako kako je Nike napisao.
Kod mene su na zidovima gipsane ploče i one vrlo brzo upijaju takvu vlagu i mogu je puno akumulisati, a zatim kada dođe do provetravanja onda tu istu vlagu lako odaju.

No, ti si napisao:
lotesla je napisao:... jer mi se posle nove stolarije i izolacije u kući pojavila vlaga i budj ...
Ja ipak mislim da na mestima gde ti se pojavila buđ, izolacija nije dobro urađena... ne da sumnjam, nego je definitivno tako !
Da me ne razumeš pogrešno, pojavu vlage i buđi na zidovima nećeš rešiti postavljanjem gipsanih ploča, nego ćeš samo zamaskirati i problem će biti rešen samo privremeno i pojaviće se opet....
To što su stručnjaci rekli da ćeš problem rešiti ventilacijom .......... mislim da si pogrešne stručnjake pitao. Ventilacija ti neće rešiti taj problem. I bez ventilacije ti se taj problem ne sme pojavljivati na zidovima ako su dobro izolovani.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 Okt 2013, 11:24

Fizika kaže slijedeće:
Temperatura kondenzacije vlage iz zraka ovisi o relativnoj količini vlage u zraku i temperaturi tog zraka. Pa tako, ako imamo zid temperature 21°C onda recimo zrak koji ima temperaturu od 23°C i relativnu vlagu od 88% u dodiru sa zidom od 21°C počinje kondenzirati.

Ako je izolacija loše izvedena, onda zid ima sigurno nižu dodirnu temperaturu i kondenzira na nižim postocima vlage pa tako zrak od 23°C koji ima normalnih 60% vlage kondenzira vlagu u dodiru sa zidom koji ima temperaturu 14,8°C

http://andrew.rsmas.miami.edu/bmcnoldy/Humidity.html

Dakle, ako je loše provjetravanje začas dođe do koncentracije vlage od 90%, pa i na dobro izoliranom zidu vlaga kondenzira.
Ako je provjetravanje OK i vlaga je urednih 60% onda je zid ispod 15°C što znači da je loše izoliran. Što je temperatura viša to plijesan bolje raste.

Iz iskustva znam da je najčešće problem u ventilaciji stambenog prostora nakon ugradnje PVC prozora koji dobro brtve. Ljudi jednostavno ne ventiliraju, jer tu naviku nemaju, a nisu je stekli jer je stara stolarija loše brtvila i zrak se prirodno ventilirao sam od sebe kroz takvu stolariju.
Inaće, ja ne bih nikad ugradio sebi PVC stolariju koja u sebi nema integriran sistem ventilacije Ili posebno ugradio sistem ventilacije.

Treba mjeriti i bilježiti relativnu vlagu u prostoru i temperature zidova i sve će biti jasno.

lotesla
_
_

Post napisao lotesla » 04 Nov 2013, 11:28

Ah da, zaboravih reći da se vlaga pojavljuje i na zidovima koji nisu vanjski pa tako da bi ovo moglo promeniti mišljenje da je izolacija loša

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 04 Nov 2013, 14:44

A kakav je plafon? Kakva je izolacija na plafonu?

lotesla
_
_

Post napisao lotesla » 06 Nov 2013, 07:23

Sušteni plafini od rigipsa sa stiroporom i negde staklenom vunom

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 06 Nov 2013, 16:32

Vlaga -crne tufne na plafonu ili zidovima pojaviće se samo tamo gde je hladno, odnosno izolacija nije dobra.
Ako je izolacija dobra crne tufnice se nikada neće pojaviti, osim ako šlaufom polivaš zidove.

Ako ti je objekat rađen ove sezone onda sačekaj da vidiš dogodine šta će biti, jer vlaga iz građevinskih materijala nije skroz isparila i može slično da se desi iako je izolacija ok.

lotesla
_
_

Post napisao lotesla » 07 Nov 2013, 06:38

pre 40 godina

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 07 Nov 2013, 12:39

E onda nisam pametan :lala: pozovi majstora.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 07 Nov 2013, 17:35

Majstor kaže, otvor penđer! :uca: :uca:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 Nov 2013, 13:01

Evo, da si ugradio ove penđere ne bi bilo nikakvih problema sa vlagom::

Kod: Označi sve

http://www.schueco.com/web/ae/architekten/fenster_und_tueren/products/windows/pvc_u/ventilation_systems/Schueco_VentoTherm

Odgovori

Natrag na “OSTALI APARATI”