Ajde ja malo da osvezim temu...
Radili smo proletos izolaciju i fasadu. Donji sprat smo radili prosle godine, samo izolacija i lepak, jer tamo zivimo trenutno, a na gornjem spratu nije bilo radjeno nista. Nije se imalo para

Ove godine smo resili da to pitanje resimo, skupili smo finansije i sve komplet odradili...Celokupna investicija kada bi platio sve odjednom bi izasla oko 5610 eura, t.j. 330 kvadrata puta 17 eura, koliko rade majstori sa materijalom.
Stim da sam ja sa caletom uradio oko 100-tinak kvadrata bez zavrsnog materijala na donjem spratu, kupili smo materijal, a majstorima smo platili radnu ruku, komplet projekat je ispao jeftiniji za oko 600 eura odprilike. Izolacija je radjena sa 25kg stiropora i sa akrilnom fasadom..
Evo odprilike kako je to islo kroz nekoliko slike...Majstori su bili pravi profesionalci, sto je tesko naci na nasim prostorima (Makedonija). Obicno su 90% njih teshki fuseraji...lepljenje stiropora je islo po knjizi, postavljanje mreze takodje, pa onda grund i na kraju fasada...
Na delu gde se nalazio stari malter, zid premazan sa U-vezom, pa onda lepljen stiropo
r:
Lepak nanesen po krajevima i sredini po celoj duzini, nikako u tufnice!
Kako mozete da primetite na slike, vreme je bilo perfektno...Bez sunca, bez kise, vlaznost vazduha idealna, temperatura oko 25 stepeni. Mesec Maj 2013. Nema da pregori lepak, da se prebrzo susi ili pa da je vreme hladno, da se ne susi materijal i da ide jedan preko drugog...
Onda dolazi obrada coske, postavljanje lajsni
Postavljanje mreze, kako je red...prvo lepak, pa onda mreza, pa onda ravnjanje sa lepkom odozgo.
U medjuvremenu nabavljen materijal. MARK (JUB) za fasadu i Kulirplast za coklu.
Priprema i nanosenje grunda, podloge pre nanosenje abriba:
Majstori kako sam rekao su bili fantasticni, pravi profesionalci. Inace su poreklom iz Vevcani, poznato mesto u MkD odakle dolaze svi fasaderi najcesce...
Ukoliko neko iz Mkd hoce da pravi fasadu, toplo bih ih preporucio...neka me kontaktiraju na pm...
Nadam se da ce se investicija vratiti kroz nekoliko godina. Koliko, nisam racunao.
Letos dok nisam stavio roletne na prozorima, razlike u temperaturi su bile razlicite za 2 stepeni, sa i bez izolacije...
Posle toga, nakon sto sam stavio roletne, razlika u temperaturi je bila preko 6 stepeni.
Neverovatno ali istinito
Prozori su sa 5 komornim PVC-om i duplo termopan staklo. (Brugmann - Salamander)
Pod je uradjen sa hidroizolacijom, pa 5cm Knauf staklena vuna, pa 1cm stiropor i drveni patos. Tri ruke lak... :)
Plafon je uradjen sa: gips table 12,5cm, 5 cm vazdusna izolacija, 2cm stiropo
r, 10 cm staklena vuna, 11mm OSB daske, pa onda tavanska prostorija u visini od 1, nesto metra, pa opet izolacija 10cm staklena vuna. Daske za karatavan 2,2cm debljine, pa tegola zastitna folija za ravnjanje dascane oplate i odozgo tegola sindra.
:) Nadam se da je sad za sad izolacija Ok.... Na stranicnom deli, gde se spusta krov, uradjena je pre nego sto je postavljen krov 5cm stiropor i 12 cm staklene vune, pa onda dascana oplata, izolacija i sindra preko...Skupo, ali nadam se da ce se sve ovo isplatiti.
...jednog dana

Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.