Zamrzivač Candy 210 litara , greje se kompresor- Rešeno
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Zamrzivač Candy 210 litara , greje se kompresor- Rešeno
Imam jedan mali sanducar 210l candy i motor mu je izgoreo pa sam hteo da ga zamenim .Inace snaga motora na pokvarenom je petica.Imao sam neki danfoss nl6f i zamenio ga. Inace stari je koristio r12 a ovaj Danfosov r134a. Nisam nista menjao osim skupljaca vlage i malo sam ga isprao tavzonom i pustio gas r134 da istece na kapilaru.E sad imam problem sto mi se danfosov motor greje ne smem da ga pipnem rukom ispecem se.Pustio sam ga da radi 2 sata i stigao je do minus 16,ali nisam smeo da ga pustim da ne izgori jer je jako vruc kao i potisna cev i ceo kondenzator.
Zadnja izmena: KRKI, dana 30 Jul 2014, 19:06, ukupno menjano 2 puta.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Re: Zamrzivač Candy 210 LITARA , greje se kompresor
Kakva je izolacija na tom sanduku , konkretno patos ?
sve je ok nema curenja. jedino sto mi pada na pamet da ima zapusenja u kapilari pa da se zbog toga greje.mada kompresor mirno radi.ili je kompreesore suvise jak kazu da je taj nl6f zamena za sedam ipo.
- frigoservisbata
- bela tehnika
Tu ti je problem u razlicitim kapilarama,jer je predhodna predvidjena za R12.Precnik i duzina nisu isti.Ako je kondenzator vruc,i susac gasa takodje,znaci da nema zacepljenja vec ne moze da radi sa tom kapilarom kako treba,preveliki je protok gasa.Kod frizidera i kombinaciji to jos i moze da se dovede da radi,al za zamrzivac tesko.to je moje misljenje,a ima ovde mnogo jacih mastora od mene te ce i oni nesto reci.
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
a vidis to je jako moguce nisam o tome razmisljao jer sam do sad menjao r12 sa 134 i uglavnom nisam imao problema ali ne i sa zamrzivacima. e sad mi treba da li kapilaru mogu da produzim ili smanjim da bi radio bolje.
- frigoservisbata
- bela tehnika
To ne znam,jer ne znam koja je kapilara sada postavljena.Kapilara koja bi tu radila posao bi trebala da bude fi 0,78 i duzine 3,5-4metra.To je neka tablica koju ja imam.Ne znam koja je postavljena da bi mogao da ti pomognem.
Sad ce nike da naidje,te ce da oplete,on ti je doktor za te stvari,tj.kompletnu rashladu.. 

- goranfri
- bela tehnika
Treba da produžiš kapilaru.
koliko i koji promer kapilare ili je promer manje bitan posto je nastavljam.
- goranfri
- bela tehnika
Re: Zamrzivač Candy 210 litara , greje se kompresor
Ako je moguće isti prečnik i bar približan.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Ako se motor pregrijava, onda je pregrijanje rashladnog sredstva na usisu u kompresor previsoko, a time i na ispuhu! Što ukazuje na djelomično začepljenje filtera i kapilare i/ili neodgovarajuči promjer i duljinu kapilare (u slučaju da je sve čisto, što snažno sumnjam).
Ako već mijenjaš plin na uređaju, onda zavari sisu i na tlačnoj strani, tako da se mogu mjeriti svi potrebni parametri. Kasnije, kad podesiš i provjeriš sve da je OK, onda stisneš cijevi, odrežeš sise i zavariš cijevi.
Stavljanje R134A nakon 12-ice znači samo probleme.
R134A ima svojstva deterđenta i polako ali sigurno ispire sistem i sve onda završava u filteru i kapilari pa se konstantno začepljuje.
Dakle, nema tu pomoći, osim ponovnog skidanja kompresora, pronalaženja odgovarujučeg na mineralno ulje i punjenja sa nekakvom R12 drop-in zamjenom (R406).
Sve ostalo je čisto budženje!
Što se tiće Taw-zone-a, u sistemu ima šta da radi samo hmelj, ječam, voda, kvas. Sve ostalo je višak i izaziva glavobolju!
Pardon, mislio sam, ulje i rashladno sredstvo, sve ostalo je sranje.
Ako već mijenjaš plin na uređaju, onda zavari sisu i na tlačnoj strani, tako da se mogu mjeriti svi potrebni parametri. Kasnije, kad podesiš i provjeriš sve da je OK, onda stisneš cijevi, odrežeš sise i zavariš cijevi.
Stavljanje R134A nakon 12-ice znači samo probleme.
R134A ima svojstva deterđenta i polako ali sigurno ispire sistem i sve onda završava u filteru i kapilari pa se konstantno začepljuje.
Dakle, nema tu pomoći, osim ponovnog skidanja kompresora, pronalaženja odgovarujučeg na mineralno ulje i punjenja sa nekakvom R12 drop-in zamjenom (R406).
Sve ostalo je čisto budženje!
Što se tiće Taw-zone-a, u sistemu ima šta da radi samo hmelj, ječam, voda, kvas. Sve ostalo je višak i izaziva glavobolju!
Pardon, mislio sam, ulje i rashladno sredstvo, sve ostalo je sranje.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Promjer kapilare mora biti toliki da kapilara nije duža od 5m i kraća od 1m, da bi kapilara ostvarila svoju funkciju.KRKI je napisao:koliko i koji promer kapilare ili je promer manje bitan posto je nastavljam.
Dužina kapilare ovisi o tome koliko pregrijanje želimo na kraju rashladnog procesa kad je isparavanje onoliko koliko je predviđeno konstrukcijom uređaja i o rashladnom kapacitetu kompresora u projektnoj točki.
Pregrijanje (na kraju procesa hlađenja) je obično oko 65-70% (na izlazu izmjenjivača) od vrijednosti DT izmjenjivača.Više od toga znači smanjenje kapaciteta uređaja. Manje od toga znači mogućnost dospijeća kapljica u kompresor i oštećenja kompresora.
DT izmjenjivača u ležećem zamrzivaču je oko 5-7K.
Znači da bi temperatura isparavanja na -18 u zamrzivaču trebala biti -23°C do -25°C. Znači i da bi temperatura cijevi na izlazu iz isparivača trebala biti oko -20°C do -22°C (ovisno o isparavanju).
Znači da bi trebalo napraviti izmjenjivač od min 1m dužine omatajući kapilaru oko tlačne (tekućinske) cijevi nešto prije filtar sušača. Time dignemo pregrijanje za 4-5K pa smo sigurni da nema opasnosti od tekućine na ulazu u kompresor.
- nike
- gxu
I meni je dužina 9-itica!KRKI je napisao:Inace snaga motora na pokvarenom je petica.

gas mi sigurno ne ulazi u kompresor u tecnom stanju jer mi usisna cev nije hladna a pritisci na manometru su dobri na usisu posto nisam stavio ventil na kapilaru. ali to cu da uradim,bas me zanima koliki mu je pritisak na potisu u izmenjivacu. dali mislis da bi se manje grejao ili bolje radio ako bi mu stavio slabiji komresor.
- nike
- gxu
Treba mu stavit manji kompresor (iste kubikaže kao i originalni istog područja primjene i sa mineralnim uljem unutra) novu kapilaru istog promjera i dužine kao i originalna, novi filter i plin R406a.
- frigoservisbata
- bela tehnika
Ovo u prevodu znaci,baciti ga u reciklazu...Rekao sam ja da ce nike da oplete.... 

- nike
- gxu
Može se to razvlačiti na razne načine, ali šta treba jednom majstoru da sebi navuče piz.....u samo da bi mušteriji podilazio. Napravi jednom kako treba. Možda se mušteriji neće dopasti odmah, ali .......!
Uostalom, pitanje je bilo zašto se grije kompresor. Ja sam dao moje viđenje razloga zašto se grije.
Bato!

Uostalom, pitanje je bilo zašto se grije kompresor. Ja sam dao moje viđenje razloga zašto se grije.

Bato!

- nike
- gxu
Pa šta da nije hladna? Jeli to nekakvo mjerilo nečega. U odnosu na što?KRKI je napisao:gas mi sigurno ne ulazi u kompresor u tecnom stanju jer mi usisna cev nije hladna
Koji su to brojevi? Ne zanima nas umjetnički (čitaj subjektivni) dojam.a pritisci na manometru su dobri na usisu posto nisam stavio ventil na kapilaru.
Čitaj odgovore iznova!dali mislis da bi se manje grejao ili bolje radio ako bi mu stavio slabiji komresor.

- nike
- gxu
I koliko je to onda pregrijanje na ulazu u kompresor izrečeno u mjernim jedinicama poznatim svim onima koji se bave zanatom, tj, Kelvini, Celzijusi, Farenhajti, Rankini i sl.?KRKI je napisao:gas mi sigurno ne ulazi u kompresor u tecnom stanju jer mi usisna cev nije hladna a pritisci na manometru su dobri na usisu
polako bre nike,puno pitanja a malo odgovora. moje ribok patike jesu iscepane ali to neznaci da su manje kvalitetne od tvojih nike.
Jesi ti strucan i vidim da poznajes gradivo ali ima ovde jos majstora sa manje ili vise znanja. hvala na savetima.
pritisci na usisu su ako hoces u barima o,3. ako hoces na isparivacu minus 20. inace yamrzivac ne postize temperaturu vecu od minus 16.
na potisu kompresor radi na 20 bara ali menja pritiske ide do 23 pa spusti na 18 bara. sto nije dobro,danas sam otvorio opet potis i usis i kapilara mi lepo ne rasprsava gas. tacnije gas curi ok do nekih 15 bara potisa a onda pocne da trokira i vise se ne rasprskava vec pljucka .
Kapiram da je on za otpad ali ja nisam covek koji odustaje,i resicu ga pre ili kasnije . trebao mi je savet ako je neko imao slican slucaj da ne prolazim kroz isto.
I da nije u pitanju musterija niti podilazenje vec cista egzistencija,zamrzivac je moj i imam nameru da ga prodam tako da mi radni sati nisu bitni.
inace ja volim svoj posao i ne pricinjava mi teskocu da ga radim,koliko god mi vremena trebalo.inace poceo sam da se bavim ovim pre godinu ipo.
Jesi ti strucan i vidim da poznajes gradivo ali ima ovde jos majstora sa manje ili vise znanja. hvala na savetima.
pritisci na usisu su ako hoces u barima o,3. ako hoces na isparivacu minus 20. inace yamrzivac ne postize temperaturu vecu od minus 16.
na potisu kompresor radi na 20 bara ali menja pritiske ide do 23 pa spusti na 18 bara. sto nije dobro,danas sam otvorio opet potis i usis i kapilara mi lepo ne rasprsava gas. tacnije gas curi ok do nekih 15 bara potisa a onda pocne da trokira i vise se ne rasprskava vec pljucka .
Kapiram da je on za otpad ali ja nisam covek koji odustaje,i resicu ga pre ili kasnije . trebao mi je savet ako je neko imao slican slucaj da ne prolazim kroz isto.
I da nije u pitanju musterija niti podilazenje vec cista egzistencija,zamrzivac je moj i imam nameru da ga prodam tako da mi radni sati nisu bitni.
inace ja volim svoj posao i ne pricinjava mi teskocu da ga radim,koliko god mi vremena trebalo.inace poceo sam da se bavim ovim pre godinu ipo.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Zamrzivac Gorenje,stradao kompresor R600a RESENO
napisao kele » 26 Jul 2010, 21:31 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 7 Odgovori
- 2840 Pregledano
-
Zadnji post napisao kele
31 Jul 2010, 09:32
-
-
-
Gorenje zamrzivac-zamenski kompresor Reseno
napisao bimba1958 » 07 Avg 2023, 19:29 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 2 Odgovori
- 2736 Pregledano
-
Zadnji post napisao bimba1958
08 Avg 2023, 18:39
-
-
-
ZAMRZIVAC LIEBHERR GSN2023 (RESENO)
napisao vladimirbp » 03 Dec 2008, 21:29 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 8 Odgovori
- 2309 Pregledano
-
Zadnji post napisao vladimirbp
18 Feb 2009, 19:14
-
-
-
Zamrzivac Privileg,zamena termostata K49(RESENO)
napisao mrdugi » 06 Jun 2009, 21:03 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 3630 Pregledano
-
Zadnji post napisao mrdugi
11 Jun 2009, 21:52
-
-
-
Frižider Zamrzivač Indesit B34FNFS (SP)(RESENO)
napisao Talichni » 31 svi 2010, 23:38 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 10 Odgovori
- 5737 Pregledano
-
Zadnji post napisao Talichni
11 Jul 2017, 00:12
-
-
-
Gorenje vertikalni zamrzivač slabo hladi - Rešeno
napisao bajke » 06 Apr 2011, 15:11 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 11 Odgovori
- 3853 Pregledano
-