Kako se grejete, iskustva, problemi...
- generacija 49
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...
Da.Jeeeee a taman dadoh skoro 20E da zamenim gume.Sada ce opet u sluzbenom listu da vrate zimske gume. 

Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 

- filka
- gx
- Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
- Specialty: tv
I da rezimiramo ono za cega je i tema poceta
Sa zavrsetka grejne sezone -doslo je vreme da se napravi matematika kako sam prosao sa grejanje na peletima. Znaci poceo sam da grejem 1 novembar a prestao sam da dogrevam oko 25 aprila.Za taj vremenski period sam potrosio 4600kg peleta iliti 950 eura.Prvih i poslednjih mesec dana grejem 150m2 "50m2 kod starih" a izmedu grejem 100m2 na temperaturu od 23C -sobni termostat je namesten na 22C al gasi grejanje kada postigne 23C.Grejanje se pali u 6 sati ujutro a gasi u 23 sati uvece.Najvise mi se svidelo da posao oko plamenika se svodi na to da ga nakon zavrsetka grejanja pozelno je da se pepeljara iscisti da bi sutra opet mogla da funkcionise-1 minut posla.Probao sam da je ne cistim i isterao sam u jednom mahu 5 dana-al mislim da se tako plamenik puno muci.Matematika kaze da je grejanje na pelet-bar kod mene-skuplje oko 250 eura po sezonu.

-će izginemo ki Mančester
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Jbg,i ja sam tu matematiku video kod ljudi koji loze pelt....
Kod mene: prodje sezona sa ugljem (kostolac) i cokovima 6t uglja, i prokolica cokova, temp stalno oko 24...160m2 sa izolacijom, + jedan lozac...u novcima 500E, ne racunajuci lozacevu platu.
Kod mene: prodje sezona sa ugljem (kostolac) i cokovima 6t uglja, i prokolica cokova, temp stalno oko 24...160m2 sa izolacijom, + jedan lozac...u novcima 500E, ne racunajuci lozacevu platu.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- dzafer
- gx
Ova zima je bila blaga bar ovdje kod mene ko zna dali ce se ikad vise ponoviti
Potrosio sam toliko da ni sam nemogu da vjerujem
Grijao sam 120 metara prostora i potrosio sam evo koliko:
Imam u kotlovnici jedan smjestaj gdje lagerujem ugalji cirka 2,30m kubna
pa neka stane 3 tone uglja od toga je potroseno pola
Drva sam potrosio 4 metra jer sam drva vise forsiro ima ih previse
Kad se sabere sve bi bilo negdje 270€ uglavnom sam ja lozac

Potrosio sam toliko da ni sam nemogu da vjerujem
Grijao sam 120 metara prostora i potrosio sam evo koliko:
Imam u kotlovnici jedan smjestaj gdje lagerujem ugalji cirka 2,30m kubna
pa neka stane 3 tone uglja od toga je potroseno pola
Drva sam potrosio 4 metra jer sam drva vise forsiro ima ih previse
Kad se sabere sve bi bilo negdje 270€ uglavnom sam ja lozac

džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Bila je blaga zima tako da mi je otislo oko 5 tona susene kolubare (50000) a u ovim prelaznim periodima koji jos traju mi je otislo oko 25-30000 za gas tako da recimo da me je priblizno izaslo oko 700e za neizolovanu kucu gde se greje oko 170 kvadrata.
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Samo da podsetim.
Kada pišete onda bar malo posvetite pažnju detaljima kao što je toplotna izolacija objekta. Pa makar i odokativno izračunato.
Temperatura koju održavate.
Da li je objekat samostalan ili u sklopu više posbnih zajedničkih, kao naprimer zgrada. Veoma važan podatak !
Vrsta energenta.
Ova zima, takođe i prošla nisu bile nešto naročito hladne, osim što su duge. Rasteglile su se.
Ja sam svoje grejanje opisao u temi bele tehnike.
Grejem na klimu, odlično izolovan objekat i ne isplati mi se grejati na bilo šta drugo kada saberem sve što treba. Čitajući i vaše računice.
U nekoliko proteklih zadnjih dana kada je temperatura napolju bila od 5-15 grejem na peglu (1kW).
Klimu sam ugasio pre tačno dve nedelje. Danas sam je uključio i radiće sledećih ~3 dana.
Oko 100m2 prizemlje i potkrovlje.
Temperatura 23°C. Od 05h-07h i od 12-01h
Mesečno prosečno oko 50-tak €. Što bi bilo oko 350€ za celu sezonu. Sve na dugme.
Kada pišete onda bar malo posvetite pažnju detaljima kao što je toplotna izolacija objekta. Pa makar i odokativno izračunato.
Temperatura koju održavate.
Da li je objekat samostalan ili u sklopu više posbnih zajedničkih, kao naprimer zgrada. Veoma važan podatak !
Vrsta energenta.
Ova zima, takođe i prošla nisu bile nešto naročito hladne, osim što su duge. Rasteglile su se.
Ja sam svoje grejanje opisao u temi bele tehnike.
Grejem na klimu, odlično izolovan objekat i ne isplati mi se grejati na bilo šta drugo kada saberem sve što treba. Čitajući i vaše računice.
U nekoliko proteklih zadnjih dana kada je temperatura napolju bila od 5-15 grejem na peglu (1kW).
Klimu sam ugasio pre tačno dve nedelje. Danas sam je uključio i radiće sledećih ~3 dana.
Oko 100m2 prizemlje i potkrovlje.
Temperatura 23°C. Od 05h-07h i od 12-01h
Mesečno prosečno oko 50-tak €. Što bi bilo oko 350€ za celu sezonu. Sve na dugme.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- BD-electronic
- gx
- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Zima se polako približava a evo ja sam uspio da nabavim novu peć na pelet za radnju i juče sam je ubacio i probo.
Pošto sam prezadovoljan kako grijanje radi u stanu odlučio sam se i za radnju, nadam se da će da sluša i grije.
Pošto sam prezadovoljan kako grijanje radi u stanu odlučio sam se i za radnju, nadam se da će da sluša i grije.
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Svidja mi se kako si uradio odzak. Uradio sam nesto slicno danas, postavicu fotku kasnije.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
- dzafer
- gx
Koju ulogu ovo sjekirce ima ako se grijes na pelet ,osim za naplatu dugova 

džale
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Da se nacijepaju peletićići za potpalu! Kako to ne znaš? 

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- BD-electronic
- gx
- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Dimnjak sam morao da zidam prije 5 godina jer nisam imao u radnji nikakvu mogućnost da se grijem na drva a na struju je bilo preskupo, a dimnjak je visok 20 metara
morao sam ga izidati na vrh zgrade i iznad
Džale pošto sam se grijao do sad na drva sjekirica još nije uklonjena a kako su mušterije u zadnje vrijeme sve gore izgleda da će i ostati tu.

Džale pošto sam se grijao do sad na drva sjekirica još nije uklonjena a kako su mušterije u zadnje vrijeme sve gore izgleda da će i ostati tu.
- Majstor Duja
- Neaktivan
Ovaj moj nije visok 20m, ali gledao sam da bude sto vizuelno prihvatljiviji u dnevnoj sobi.
...planiram da napravim i malu kaljevu pec sa izmenjivacem u istom stilu, pripremio sam i dotok svezeg vazduha spolja kao i instalaciju.
...planiram da napravim i malu kaljevu pec sa izmenjivacem u istom stilu, pripremio sam i dotok svezeg vazduha spolja kao i instalaciju.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Nisam siguran da će kalijeva peć i taj dimnjak biti "happy couple"! Ali, možda se i varam!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- Majstor Duja
- Neaktivan
Bice to "happy rape" a ne "happy couple", kaljevu planiram da uradim kao hibrid sto znaci, dimenzije visina do 1m, sirina 50cm i duzina tj. dubina 0,8-1m, ugradio sam podno grejanje svakako, izmenjivac mi treba da zagrejem podove u ostalim prostorija primarno (oko 30m2), kao i bojler za toplu sanitarnu vodu a na kraju i smlacim pod u dnevnoj od 16m2.
Odlucio sam da probam da odradim da mi puffer bude sam pod a ne neki rezervoar sa vodom. Vec su tako ljudi radili i radi im sistem. Ne treba preterivati sa snagom izmenjivaca da bi pod stigao da apsorbuje temperaturu. U to malo kvadrata sam zbubao 360m pex cevi 20mm da bi prenos bio sto bolji.
Odlucio sam da probam da odradim da mi puffer bude sam pod a ne neki rezervoar sa vodom. Vec su tako ljudi radili i radi im sistem. Ne treba preterivati sa snagom izmenjivaca da bi pod stigao da apsorbuje temperaturu. U to malo kvadrata sam zbubao 360m pex cevi 20mm da bi prenos bio sto bolji.
- Majstor Duja
- Neaktivan
Nakon desetak dana upotrebe "sam svoj majstor" pecke, prvi utisci:
Ja sam odusevljen.
Kompletan projekat do poslednjeg zavrtnja je rucni rad, trebalo mi je oko 60 radnih sati za izgradnju.
Upotrebio sam oko 50 cigli visoke gustine (klinger ili teracota opeka, 4,5kg/komad) pecene na 1200C kao akumulator topline grejane sa dve lule za dim. Telo lozista je kotlovski celik C1212, 4mm. Za sada ih zagrevam do 70C cigle i nakon toga im treba 6-8h da spadnu na 30C, grejem 45m2 (dve sobe, kuhinju, kupatilo, hodnik) kuca "bolesno" izolovana za srpske pojmove (pod 10cm, zidovi 10cm, plafon 15cm, pvc prozori itd).
Mislim da pec ima 8-10kW sudeci po velicini lozista VxSxD:35x30x40cm, planiram da sledece godine stavim izmenjivac u loziste umesto samota (oko 5kW po proracunu) i sastavim na podno grejanje i polepim plocice da se slaze sa dimnjakom, ove godine nisam stigao. Pec tezi oko 300-320kg i ima svoj dovod vazduha spolja tako da ne trosi onaj u prostoriji...
Skapirao sam do sada par rezima rada pecke ( sve je to cist empirizam):
1. ako otvorim cug i vazduh, gori vatra i greje sulundar precnika 160mm i dobijam instant grejanje ali se cigle slabo greju (temperatura sulundara 95C na izlazu iz pecke a 80C na ulazu u dimnjak pri sobnoj temperaturi od 20C, duzina sulundara 2m sa krivinama, spoljna temperatura 0-4C), pri ovom rezimu bi kompletna sadrzina lozista izgorela veoma brzo, recimo, oko 15minuta.
2. kada se vatra razgori, zatvaram oba regulatora, i dim i vazduh, pec krece da zari drvo (nema plamena) tada temperatura cigala pocinje da raste, potrebno je dva lozenja (puno loziste bukovog drveta tj. otpadci od proizvodnje parketa) po sat vremena da postigne tih 70C...
Imao sam samo jedan kiks u dizajnu, postavio sam armaturnu mrezu kao privremeni nosac gornjih cigala, medjutim lepak (isomat AK-22 tj. modifikovani polimer ili isomat AK-fire) ga je fiksirao za neke cigle sto je rezultiralo pukotinom od 0.5mm pri 60-70C (celik se vise siri na toploti nego cigle) koju sam zapusio sa silikonom za 300C i sve ok.
Zasto sam ovo sve radio?
Zato sto umem i zelim da ustedim sebi par stotina evra i gomilu nerviranja kupovine smeca na trzistu peci na cvrsto gorivo.
PS. navodno "vatrostalno" staklo sam kupio u prodavnici IZOSTAKLO, Novi Sad, 180x180x4mm je 20e, trajalo je 10 sekundi pod temperaturom i puklo. Prevaranti - klasicni.
Sledece staklo sam nasao na otpadu za pola evra....
dopuna: vatrostalno staklo od 4mm koje se kod nas prodaje se moze naci u cenovnom rangu od 250eur/m2 do 700eur/m2, zavisi ko vas kako zajebe.
Ja sam odusevljen.
Kompletan projekat do poslednjeg zavrtnja je rucni rad, trebalo mi je oko 60 radnih sati za izgradnju.
Upotrebio sam oko 50 cigli visoke gustine (klinger ili teracota opeka, 4,5kg/komad) pecene na 1200C kao akumulator topline grejane sa dve lule za dim. Telo lozista je kotlovski celik C1212, 4mm. Za sada ih zagrevam do 70C cigle i nakon toga im treba 6-8h da spadnu na 30C, grejem 45m2 (dve sobe, kuhinju, kupatilo, hodnik) kuca "bolesno" izolovana za srpske pojmove (pod 10cm, zidovi 10cm, plafon 15cm, pvc prozori itd).
Mislim da pec ima 8-10kW sudeci po velicini lozista VxSxD:35x30x40cm, planiram da sledece godine stavim izmenjivac u loziste umesto samota (oko 5kW po proracunu) i sastavim na podno grejanje i polepim plocice da se slaze sa dimnjakom, ove godine nisam stigao. Pec tezi oko 300-320kg i ima svoj dovod vazduha spolja tako da ne trosi onaj u prostoriji...

Skapirao sam do sada par rezima rada pecke ( sve je to cist empirizam):
1. ako otvorim cug i vazduh, gori vatra i greje sulundar precnika 160mm i dobijam instant grejanje ali se cigle slabo greju (temperatura sulundara 95C na izlazu iz pecke a 80C na ulazu u dimnjak pri sobnoj temperaturi od 20C, duzina sulundara 2m sa krivinama, spoljna temperatura 0-4C), pri ovom rezimu bi kompletna sadrzina lozista izgorela veoma brzo, recimo, oko 15minuta.
2. kada se vatra razgori, zatvaram oba regulatora, i dim i vazduh, pec krece da zari drvo (nema plamena) tada temperatura cigala pocinje da raste, potrebno je dva lozenja (puno loziste bukovog drveta tj. otpadci od proizvodnje parketa) po sat vremena da postigne tih 70C...
Imao sam samo jedan kiks u dizajnu, postavio sam armaturnu mrezu kao privremeni nosac gornjih cigala, medjutim lepak (isomat AK-22 tj. modifikovani polimer ili isomat AK-fire) ga je fiksirao za neke cigle sto je rezultiralo pukotinom od 0.5mm pri 60-70C (celik se vise siri na toploti nego cigle) koju sam zapusio sa silikonom za 300C i sve ok.
Zasto sam ovo sve radio?
Zato sto umem i zelim da ustedim sebi par stotina evra i gomilu nerviranja kupovine smeca na trzistu peci na cvrsto gorivo.

PS. navodno "vatrostalno" staklo sam kupio u prodavnici IZOSTAKLO, Novi Sad, 180x180x4mm je 20e, trajalo je 10 sekundi pod temperaturom i puklo. Prevaranti - klasicni.
Sledece staklo sam nasao na otpadu za pola evra....
dopuna: vatrostalno staklo od 4mm koje se kod nas prodaje se moze naci u cenovnom rangu od 250eur/m2 do 700eur/m2, zavisi ko vas kako zajebe.
- spagagz
- gx
- Contact person: Nedeljko
To su ti vjerovatno prodali kaljeno staklo za rerne,umjesto vatrostalnog.
- dzafer
- gx
Nisi ti sebi dao Ime "Majstor Duja"onako bez veze odlicno si ovo uradio
Sad je jos toplo mjeranja treba da vrsis kad minus bude bar 10 ispod nistice u svakom slucaju zelim ti da se
dobro grijes

Sad je jos toplo mjeranja treba da vrsis kad minus bude bar 10 ispod nistice u svakom slucaju zelim ti da se
dobro grijes

džale
- fanzo
- Site Admin

Jesam ja rekao još davno da mi Duja sa naočarima liči na onog klinca sa velikim cvikerima iz crtaća sa petlom

Eto, neka i NEC to potvrdi

Dujo, pećka fenomenalno izgleda. Još samo kada bi beli lepak očistio sa cigala i ostavio samo fugne, mogla bi i na sajam da ide.
Jedino me muči ono dole crevo. Ako žar ispadne može da progori.
- nec
- Site Admin
- Phone number: 0038978425778
- Kontakt:
Nisi normalan
a decak mislis na Dexter-a ili onog jos starijeg (mislim na crtanog)
PS imas i ovog

PS imas i ovog

Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja
- fanzo
- Site Admin
To je taj

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Spondiloza, problemi, ručni masažeri...
napisao Stolle » 23 Jul 2020, 17:19 » u POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA - 60 Odgovori
- 50358 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
29 Sep 2020, 12:52
-