LG P24EL.NS2/P24EL.UUE misljenje kolega(RESENO)

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

LG P24EL.NS2/P24EL.UUE misljenje kolega(RESENO)

Post napisao vlatkocopa » 03 Okt 2015, 09:46

Planiram da uzmem ovu klimu u MK se prodaje za 1270e bez montaze sa 3god. garancije i jos dodatnih 7god. na kompresor,stan mi je 86m2,PVC prozori sa 3 stakla i 8cm spoljasne izolacije.Planiram da grejem sa njom dnevnu i trpezarisku sobu koje su spojene i imaju oko 45m2.pa me ineresira Vase misljenje,najvise oko kvaliteta i izdrzljivosti.
:pivopije:
Zadnja izmena: vlatkocopa, dana 30 Okt 2015, 19:09, ukupno menjano 1 put.
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: LG P24EL.NS2/P24EL.UUE misljenje kolega

Post napisao fanzo » 03 Okt 2015, 17:28

Da si bar skicirao raspored prostorija koje treba da se greju. Razlog je što kupuješ grejno telo koje ima samo 1 izvor grejanja.
Takođe bi trebalo da skiciraš mesto u prostorijama gde je moguća montaža unutrašnje jedinice zbog strujanja vazduha.

Sada vidim da si napisao da su prostorije spojene, onda nema potrebe. Montiraš je samo tako da nema fizičkih prepreka za strujanje vazduha.

Ono što si napisao kakvi su prozori i kakva je izolacija nema šanse da ti neko kaže ni otprilike da li je dovoljno.

Takođe je poželjno da si stavio neki link sa tehničkim podacima od klime da ne moramo da vijamo podatke na netu. Brže ćeš dobiti odgovor... i verovatno više odgovora.

Moja formula za brzo izračunavanje potrebne snage klime, a bez prepreka za vazdušno strujanje bi bila sledeća (ravnomerna raspodela vazduha za komociju):
5kW električne energije za zagrevanje = klima 18.btu
Pri tome klima mora da je deklarisana za rad na najmanje -15°C
Sve ostalo nije važno: veličina prostorije, debljina izolacije itd..itd...
Moja formula jeste prosta, ali zahteva duže testiranje u realnim uslovima.
Na kraju će rezultata biti mnogo realniji nego da je neko to sve račuao po svim silnim parametrima koji se moraju uzeti u obzir, a biće i bolja jer neko voli zimi +20 u sobi, neko voli +23, a neko +25...

Prošle godine sam montirao klimu u radnji, a koja je bez ikakve izolacije i formula je tačna.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 03 Okt 2015, 17:43

Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 03 Okt 2015, 18:44

Za 1200€ mogao bi dobiti bar 7dana-tajmer, a ne samo 24h-tajmer.
Na sajtu su samo šture informacije, a jedino što mi upada u oči su 10 godina garancije i cena..

7 dana tajmer je dobra funkcija jer recimo noću ti treba niža temperatura, a u vreme ustajanja radnim danima veća, dok vikendom ako se ne radi vreme za povećanje temperature treba da je pomereno za par sati. Takođe radnim danima ti treba možda u toku dana smanjiti temperaturu, a vikendom treba ceo dan da bude veća temperatura.
Kada sve ovo podesiš po potrebi, onda samo u proleće prešteluješ za letnje temperature hlađenja.. i klima razmišlja o svemu ostalome..
Takođe je dobro ako cpu klime može da iskalkuliše koliko ranije treba da počne da pojača temperaturu da bi naprimer u 6 ujutro bila postignuta zadata temperatura.
Sve ove funkcije su implementirane već odavno u neke ovakve i slične uređaje, pa ne smatram da to košta nešto previše..i da puno povećava cenu uređaja.
Da bi saznao za ove detalje moraćeš i da pregledaš malo korisničko uputstvo od uređaja.
Ako nešto ne piše da ima, znači da NEMA.

Evo sada da te dam u razmišljanje ... :lala:
Evo ti jedna tema na ES forumu. Veoma je dugačka, ali ima dosta dobrih informacija iz prve ruke da se pronađe, a ti iz svega toga sam moraš proceniti ... jer neki lažu, neki reklamiraju, ali ima i info iz prve ruke..
http://www.elitemadzone.org/t22368-Koja-klima

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 03 Okt 2015, 20:15

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 04 Okt 2015, 19:07

Glupost je stavjati klimu tolike snage u prostor od 45 m2!
Ta klima nikad neće raditi jače od 50% snage, osim kad se vratiš sa 15 dnevnog skijanja, prvih 30 min!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 04 Okt 2015, 22:04

U zivotu sam da uvek ima viska i da nista ne manjka,mislio sam kad dune da raznese,a ne da mi cevce ko 9-tka Panasonic sto je imam u radnji od 20m2 :lala: ,do sada sam imao u stanu isto LG 18-ka i se pokazala perfektna od davne '98-me godine,al nije inverter :(
Razlika od 18-24-ke je oko 50evrica pa reko kad je bal...

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 05 Okt 2015, 09:00

Treba uzeti u obzir da je Kumanovo dosta juznije (bar od mene) i pogledati prosecne i minimalne temperature zimi.
Moje je misljenje da je obicna 18K (pouzdanijeg proizvodjaca) vise nego dovoljna za taj prostor a da ce cak i 12ca sa inverterom dovoljno grejati.

Nisam izvodio racunicu jer ne znam, slabo se bavim kucnom klimatizacijom. Ovo je onako odoka, racunajuci da su tamo zime ipak malo blaze nego ovde na severu :)

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 08 Okt 2015, 17:38

Kakve sam ja srece,da gurnem ruku u crnu kesu sa 99 pi*ki i 1 ku*ac,ja bih se za to jedno uhvatio lolzi
Ta je bila jedina i ostecena i nije za prodaju,pa sam se odlucio za Vivax ACP-18H50AECI 765e sa montazom i 3 god.garancije,navodno ima Panasonic kompresor.E da...nisu mi jasni ti grejaci,aj razumem na kompresoru da zgreje ulje kad se startuje hladna,a ova na kondenzatoru? Dali primetno trosi vise struje radi tih grejaca,mada je A+ kada greje?
http://www.advancemedia.com.mk/shopping ... ci/p/54818

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 08 Okt 2015, 20:40

Ne znam o kakvim grejačima pišeš, ali grejači mogu biti za odleđivanje tacne na odvodu kondenza, jer se u toku nižih spoljnih temperatura smrzne voda u tacni, zatim se zapuši rupa za odvod i počinju da se stvaraju stalagniti i na kraju led može da blokira ventilator ili razvali kućište ...
Kupiš grejač za sličnu namenu, ubaciš ga i upališ kada je ispod -10°C napolju. ili montiraš termostat na njega ..itd ...itd..
Prethodno skineš odvodno crevo sa spoljašnje jedinice, jer je ono usko grlo za odvod kondenza. Ili kada vidiš kako to sve funkcioniše i gde se ledi zimi, rešiš nekako na neki svoj način.
Do -10°C nema problema, ali kada padne još malo i zadrži se tako dan-dva onda počinju naslage leda da se stvaraju..

U vreme spoljašnjih temperatura ispod -5°C klimu ne treba gasiti i ne brineš ništa, ona sama pali i gasi šta treba.
Moja klima u zimskim danima u stby režimu ponekad povuče i 50-tak W .. ne znam zašto, možda ima grejač za kompresor, to neka ti objasni neko stručniji od mene. Inače u stby troši oko 10W.

Obzirom da si video kakvi su vivax uređaji ispod haube, sve ti je jasno .. džaba mu Toshiba ekran, kada je sve ostalo njesra unutra lolzi :mrgreen: ...ali za te novce što ćeš dati za tu klimu, valda jeftinije i nema.. a koliko sam i ja pročitao za prve utiske onih što su je kupili i koristili, je dobra ..greje, to je najvažnije lolzi

Možda si čitao prošle godine šta sam kupio .. prošle godine je kod nas bilo nekoliko dana -17°C ..klima je furnjala i nije zastenjala nijednom ..čuk,čuk da kucnem u drvo lolzi .. a računi za struju su mi se prepolovili, a ugrejala me za razliku od električnih grejalica.. a samo 7-ica..

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 08 Okt 2015, 20:59

Pratim tvoje postove kao senka,al stvarno sam zaboravio koja klima bese... :fanzo:

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 08 Okt 2015, 21:53

Kada se radi o grejanju ili hladjenju i potrebnoj snazi ima lepa knjiga Grejanje i klimatizacija ovde u Novom Sadu, napisao je Slobodan Zrnic :uca: zacudio bi se kako je jednostavno izracunati toplotne gubitke nekog prostora i odrediti koliko ti treba energije da se tu nesto odradi, nema integrala, ni diferencijala, samo proste racunske radnje i brdo tablica :deda: verujem da nesto slicno imate i u Makedoniji, naravno i iskustvo je neprocenljivo ali nekako sam za ono cist racun duga ljubav, znaci digitron u ruke i proracunas da budes siguran. Inace Makedoniju pamtim po jakim zimama i vrelim letima :) moji su iz okoline Velesa i Prilepa
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 09 Okt 2015, 18:28

vlatkocopa je napisao:U zivotu sam da uvek ima viska i da nista ne manjka,mislio sam kad dune da raznese,a ne da mi cevce ko 9-tka Panasonic sto je imam u radnji od 20m2 :lala: ,do sada sam imao u stanu isto LG 18-ka i se pokazala perfektna od davne '98-me godine,al nije inverter :(
Upravo zato što je inverter klima, kada se temperatura prostora približi željenoj, kompresor će smanjiti broj okretaja a time i temperturu ispuha na unutarnjoj jedinici. Doći će do laganog puhanja mlakog zraka, a ne kontinuiranog puhanja toplog zraka na maksimumu kompresora

Kod invertera je iskustveno pravilo da se ne stavlja previše velika klima kod grijanja, već je bolje dvije manje kod većih prostora.
Kad gledaš koju ćeš kimu kupiti, gledaj i uspoređuj kojoj je vanjska jedinica veća. Ta će bolje grijati i hladiti!
Koji je kompresor unutra nema toliko veze zbog svojstva "lanca" pri kojem je najslabija karika ujedno i ograničenje tog cijelog lanca!

Proračun gubitaka prostora se lako napravi uz malo mozganja. Klima jača za 30% od tog proračuna je maksimum.
Za one koji se dobro žele grijati i ispod -7-8°C vanjske temperature, preporučujem iskjučivo provjerene marke Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fujitsu (i to tim redoslijedom).
Tko gleda više na grijanje nego na hlađenje, treba birati podne a ne zidne klime, koje imaju dvostruki ispuh.
Ne treba štediti na tim klimama jer se svaka uložena lova vrati sa smanjenom potrošnjom struje!

Onaj tko preferira osječaj topine kao kod centralnog grijanja i loženja na drva, neka zaboravi grijanje klimom, nikad neće biti zadovoljan!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 09 Okt 2015, 18:52

Nike hvala na iscrpnom odgovoru :pivopije:

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 27 Okt 2015, 12:40

Mislim da necu pogresiti sa Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O http://www.climando.it/climatizzatore-g ... d1202.html Ovde se nudi po ceni od 850e+80e montaza sa 5 godina garancije (SEER 6.1 SCOP 5.6)i promotivno poklon neki filtar i ovlazivac koji kosta 250e.Isto se mislim i za Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 sa twin rottary kompresorom koji ovde kosta 1050e sa montazom,al ima 3 god. garancije.Aj sad kako da budem pametan :roll:

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 28 Okt 2015, 00:37

Ja sam letos kupio ovu http://gree.rs/change_premium.html ,a ta sto si ti naveo je jos malo bolji model od moje.. http://www.gree.rs/lomo.html E sad ja sam trenutno veoma zadovoljan kako greje,ali temperatura spoljna je jos uvek u plusu,videcu na zimu kako ce da radi.Letos je radila na onim temperaturama veoma dobro,te se nadam da ce i na grejanju raditi valjano.Inace moja ima grejac kompresora ali i grejac tacne,a nije naveden na linku gore, i ta lomo ima grejac tacne i jos bolji SEER i SCOP,tako da mislim da neces pogresiti.E sad posto je sve to novo kod nas,ja nemam neko iskustvo da bih mogao da kazem nedostatke,tipa sta se kvari na njima i slicno,vreme ce da pokaze.Uzeo sam tu klimu jer uvoznik kod nas je ozbiljan i mislim da nece biti problema sto se tice nabavke rezervnih delova...Toshiba je kod nas slabo zastupljena,inace su izuzetan brend sto niko nece da ospori..Ja kao serviser uvek gledam na ozbiljnost uvoznika jer sve od njih kasnije zavisi....Fujitsu(General)su mozda i najbolje(tako kazu na forumima),ali problematicna je servisna podrska kod nas tj.tako sam citao,a i fanzo je imao mali problem koji je uspesno resio...montirao sam ja inverter uredjaje razne,najvise Samsung i LG..Samsungove su bile katastrofalne i ni jedna nije izdrzala ni celu sezonu.LG su bile bolje,al imao sam posle par godina slucajeve da crknu kompresori...Tako da nemam bas neko pozitivno misljenje o njima..E sad to je bilo davno tek su izlazili inverteri,kakvi su sad ne znam jer ne pamtim kad sam neku od tih klima montirao..Sad najvise idu TCL,Vivax,Gree itd..Mideini inverteri su se isto lose pokazali,ovo sve pricam na osnovu kvarova koji su bili na tim uredjajima...
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 28 Okt 2015, 09:24

Ovo je misljenje od kolege iz Skopja koji ima istu Toshibu:"Da budemo iskreni Toshiba je kvalitetniji uredjaj,ali uvek insistiraju da zadrze visok COP faktor(stednja pri radu) i zato im mnogo opada mocnost kod nizih temperatura.Gree idu obratno,ne misle mu mnogo oko potrosnje struje,vec da sto vise isporuce topline". A meni je naravno najbitnije da se na -5 stepeni zgrejem :mrgreen: Zvao sam ovlascene za Toshibu i rekli su mi da im je nekako sumnjiv moj izbor oko 16-ke (mada se vodi hladjenje 4.5kW,grejanje 5kw) i da uzmem vecu 18-ku,e tu je vec razlika od preko 200e.Mada i za Gree sam se razocarao na nekim sajtovima gde kazu da im je SCOP4 pa i manje :(

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 29 Okt 2015, 19:44

Mozda sam "malo" dosadan,a Mitsubishi Heavy SRK/SRC50ZM-S 1250e bez montaze+90e sa uslovnom garancijom (svake godine da dodje serviser,proveri i naplati 20e i produzi garanciju) sa 7god. garancije?

flatron
_
_

Post napisao flatron » 30 Okt 2015, 18:50

DAIKIN ftx 50 g/rx 50 g u bih je mozes dobit sa dobrim popustom vec za 800 eura ali brate grije i na -15 i kad je kiša i snijeg i vlaga, defrost i ne kužiš koliko kratko traje stvarno stroj

vlatkocopa
gx
gx

Post napisao vlatkocopa » 30 Okt 2015, 19:09

Odlucuo da idem na rizik i da uzmem cistokrvnog kineza koji pokusava da probije trziste Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O.
Hladjenje A++,grejanje A+ sa 5god. garancijom.
Montirace je ovlasceni monter iz Skopja u nedelju i javjam rezultate,mada ce validni biti tek kad temperatura padne ispod -5.
Pisem reseno :pivopije:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”