BOSCH Classixx 5-ne odradi program 

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
orion52
___
___
Specialty: whitegoods

BOSCH Classixx 5-ne odradi program

Post napisao orion52 » 07 Jun 2020, 16:46

BOSCH Classixx 5
E-NR:WAA20162BY/24
FD8908 103751
Prema govoru mušterije,mašina ponekad odradi normalno program,a nekad nakon cca pola sata stane sa vodom u sebi uz blinkanje dvije led diode(na slici,od tri
vertikalne-donja,koja u radu svijetli,te srednja).Odnesao sam elektroniku na pregled,na kojoj su zamjenjeni elektroliti,te prelemljeni neki sumnjivi kontakti.
Elektroničar mi je rekao da provjerim i grijač,koji zna praviti problem kad se zagrije voda.Nakon više od pola sata rada,isključio sam mašinu,da ispitam grijač
(eventualno probijanje na masu) i ustanovio ispravnost istog,no nakon ponovnog uključenja počele su blinkati navedene ledice.E,sad se pitam,da li se to desilo
zbog isključenja mašine,ili bi se ubrzo desilo i bez isključenja.Osim toga,pomislio sam i na termo bravu kao uzročniku problema,jer mi je nekako predugo
trajalo njezino aktiviranje i deaktiviranje pa sam je doma otvorio, očistio kontakte,te sa donjim vijkom naštelovao (zavrnuo malo vijak).Nakon toga,sa
ispitnim kabelom sam je testirao i čini mi se da brže reagira kod aktivacije i deaktivacije.Nisam je otišao provjeriti na mašinu,jer sam želio prije čuti
nečije stručno mišljenje i savjet o svemu napisanom i što dalje da poduzmem.
P00606-202144.jpg
P00606-202357.jpg
P00601-113511.jpg

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Re: BOSCH Classixx 5-ne odradi program

Post napisao jaro » 07 Jun 2020, 19:27

Tesko da cemo pomoci ovako.
Mada kod masina sa mehanickim programatorom sam par puta sreo da bravica u toku rada prekida, mozda je kod tebe slucaj?
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

sim
gxu
gxu
Warranty service: Bela tehnika
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936

Post napisao sim » 07 Jun 2020, 21:35

Kod: Označi sve

https://primezona.ru/bs/stir--machine/error-codes-bosch-vertical-max-5-common-error-codes-for-bosch-washing-machines.html

Kod: Označi sve

https://www.ukwhitegoods.co.uk/help/fault-codes/laundry-fault-codes/3055-bosch-waa-range-washing-machine-fault-codes?hitcount=0
SIMkom

orion52
___
___

Post napisao orion52 » 07 Jun 2020, 21:38

Jaro,ako pretpostavimo da bravica prekida u radu,da li to znači da bi se nakon blinkanja dioda (ili poslije cca 2 min.),vrata mogla otvoriti,ili elektronika
i dalje zadržava blokiranu(zatvorenu) bravicu.Možda bi mogao pomoći netko od elektroničara.Sjećam se da su mi u prethodnim postovima dosta pomogli
sim,darko,vlada...Pozzz

orion52
___
___

Post napisao orion52 » 07 Jun 2020, 22:14

Pisao sam post u vrijeme dok sam primio post od sima,pa nisam mogao vidjeti.Mislim da sam našao rješenje u prvom odgovoru sima(primezona.ru),
gdje definira kod grešku sa 2 donje led diode kao uzročnika-upravo bravicu.Pošto sam očistio u bravici lamele ispod i iznad termoelementa,koje su posmeđile
od zagrijavanja,te naštelovao vijak što se nalazi ispod donje lamele termoelementa,nadam se da će sada mašina funkcionirati.Ako problem ostane,morat ću
nabaviti novu bravicu,jer sam sada uvjeren da je problem u njoj.Nakon montaže javim rezultat.

orion52
___
___

Re: BOSCH Classixx 5-ne odradi program  * REŠENO *

Post napisao orion52 » 11 Jun 2020, 11:34

Najvjerojatnije sam rješio problem,jer nakon montaže elektronike i brave,mašina je odradila program,no,prema govoru mušterije,mašina je ponekad
odradila normalno,a nekad stala prije vremena.Znati će se točnije,kad odradi nekoliko pranja.Ipak smatram da je bilo do bravice,ali,kad se kroz
neko razdoblje pojavi isti problem,trebat će bravicu zamjeniti novom.Hvala na uspješnoj pomoći.Pozzz 01ziveli

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”