Mašina Gorenje GI 64160 pokazuje grešku F12 

Forum sudo mašine.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Kole
_
_

Re: Mašina Gorenje GI 64160 pokazuje grešku F12

Post napisao Kole » 25 Okt 2024, 09:38

Pokušaj na Smederevskom putu u Boleču. Imaš autobuse iz Ustaničke ulice koji voze prema Boleču, Ritopeku, Zaklopači, Grockoj.

Tamo ima nekoliko grobalja otpisanih kućnih aparata. Još sa puta videćeš gomile gvozdenog krša - otpisanih frižidera, šporeta, televizora, veš mašina itd. Tu otkupljuju stare aparate na kilo, eventualno povade ispravne i upotrebljive delove, a onda dođe kamion sa kandža dizalicom, napuni se gvožđem i ode u čeličanu Smederevo na topljenje.

Ako nađeš svoju ili srodnu mašinu, skini deo koji ti treba i plati gazdi otpada.

Naravno, slikaj telefonom pločicu svog aparata, deo koji ti treba, ako možeš i ponesi ga sa sobom. Srećno.

slob
_
_
Specialty: audio

Post napisao slob » 25 Okt 2024, 13:28

Kole, Hvala!
Na razdelniku u mašini je nalepnica sa brojem 514528. Valjda je to ID broj dela. A i slikaću razdelnik.

orion52
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao orion52 » 25 Okt 2024, 17:01

Kad otvoriš vrata mašine,na desnoj bočnoj strani su ti podaci (broj artikla ,tip,model-ako se nisu izbrisali),to slikaj.Kod narudžbe je bitan broj artikla(Art. No.),Najvjerojatnije ćeš morati
nabaviti kompletan razdjelnik,jer sam protokomjer nije moguće nabaviti,nego u kompletu sa razdjelnikom.

slob
_
_

Post napisao slob » 25 Okt 2024, 19:26

Da, prepisao sam te brojeve a protokomer je kod ovog modela mašine zaista sastavni deo razdelnika.
A video sam da ima i modela gde je protokomer poseban deo.

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 25 Okt 2024, 20:25

Ali prvo i najbitnije je da nađeš kvar.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

orion52
___
___

Post napisao orion52 » 25 Okt 2024, 20:53

Ako je u pitanju elektronika,ne mora se nužno nabavljati nova,ja uvijek odnesem na popravak,svakako je jeftinije,pa,ako znaš nekog elektroničara,neka ti je pregleda.

vlada69
gx
gx
Contact person: Vlada
Specialty: tv-multimedia

Post napisao vlada69 » 25 Okt 2024, 21:32

1729884312522_copy_798x876.jpg
Taj broj 514528 je kataloški broj vazdušne komore. Nisam našao da ima negde kod nas da se kupi. Ova slika je sa jednog Ruskog sajta.

slob
_
_

Post napisao slob » 25 Okt 2024, 23:01

jaro je napisao:
25 Okt 2024, 20:25
Ali prvo i najbitnije je da nađeš kvar.
Tako je.
Tri dela su osumnjičena; dovodni ventil, razdelnik gde se nalazi protokomer ili treće - elektronika.
Došao sam do podatka, nadam se da je tačan, da je vreme punjenja ove mašine sa vodom 1 minut. Kod mene je 1min i 40 sekundi. To može da bude posledica smanjenog protoka kroz ulazni elektroventil ili kroz razdelnik. Verovatno zbog nataloženog kamenca.
Međutim i pored tog produženog vremena mašina može da proradi. I radi normalo više puta uzastopce. Moguće je da je to vreme na granici dopuštenog, ako takvo vreme uopšte postoli, pa je dovoljno malo odstupanje kada mašina ne proradi.
Međutim meni sve više liči na prepunjavanje mašine vodom, pa proradi sigurnosni sistem, aktivira pumpu za izbacivanje vode, u mašini više nema vode pa ona stane i prijavi kvar F12.
Zašto se mašina prepunjava? Pa moguće je da protokomer omanjuje sa impulsima koje šalje elektronici, preskače impulse iako voda teče. I dok elektronika čeka tačno određeni broj impulsa dođe do prepunjavanja.
Ova analitika , moram da kažem, je posledica moje profesionalne deformacije. Nisam majstor. Majstori imaju drugačiji pristup. Iz iskustva znaju šta bi otprilike moglo da bude. Pa probaju; nije ovo, ni ovo, onda je ovo treće. Ako su srećne ruke ubodu iz prve.
Kao što će se verovatno ispostaviti sa kategoričnim zaključkom člana foruma "borat", da je u pitanju neispravan Protokomer.

slob
_
_

Post napisao slob » 25 Okt 2024, 23:27

vlada 69,
Protokomer sa slike liči na onaj u mojoj mašini ali broj moje mašine je 538873/03.

jaro
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao jaro » 26 Okt 2024, 09:02

Imaš mnogo toga "verovatno"....
Stavi mu za probu spoljni protokomer a ako je do njega, može i da ostane.
Ovakav- https://elkond.rs/Proizvod/Protokomer-s ... 100/11790/

slob
_
_

Post napisao slob » 26 Okt 2024, 09:46

Odlična ideja, ako može da se montira. Deo nije skup, svega 590din, za razliku od razdelne kutije za koju su mi u jednoj prodavnici rekli da možda mogu da naruče iz Slovenije. Cena je 3800din i čeka se tri nedelje.

A to moje "verovatno", naravno proizilazi iz mog neznanja. Da imam bar šemu ove mašine bilo bi nedoumica neuporedivo manje. Ovako nisu mi poznati ni elementi koje sadrži ova mašina a ni njihova funkcija u sklopu, pa moram da nagađam. Dosta toga ste mi razjasnili na čemu sam zahvalan. A na kraju krajeva i oba dva majstora koji su davali dijagnozu su imali prilično toga "verovatno i možda".

slob
_
_

Post napisao slob » 26 Okt 2024, 11:07

jaro,
sada mi nešto pade na pamet. Protokomer, ovaj zasebni koji si mi predložio, može lako da ne odgovara procesoru ove mašine.
Naime, ako su dimenzije točka u njemu različite od originalnog u razdelnoj kutiji, za isti broj obrtaja odnosno broj impulsa koji se šalje procesoru proteći će različita količina vode. Veća ili manja pa u oba slučaja nivo vode neće biti odgovarajući.
Mogao bi da se preprogramira procesor za broj impulsa ali to je previše komplikovano.

jaro
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao jaro » 26 Okt 2024, 14:43

Ej, montiraj to, ako je do njega radiće ok.

slob
_
_

Re: Mašina Gorenje GI 64160 pokazuje grešku F12  * REŠENO *

Post napisao slob » 27 Okt 2024, 11:13

Mašina „popravljena“!
Pod navodnicima jer nije ni bila neispravna. Neispravan je bio ODVOD VODE!

Zbog neispravnog odvoda, prilikom izbacivanja vode dolazilo je do zaostataka jednog manjeg dela vode u mašini, ali dovoljnog da izazove već opisane posledice.

Dakle, kada se mašina startuje ona prvo izbacuje eventualno prisutnu vodu. U mom slučaju sa zaostatkom dela vode. Zatim se puni potrebnom i propisanom količinom vode. Količina kojom će se napuniti tačno je određena i regulisana protokomerom. Međutim ako postoji i zaostala voda onda je to u zbiru količina koja će aktivirati sigurnosni sistem od prepunjavanja. On onda uključi pumpu koja izbaci vodu, mašina stane i izbaci grešku F12.
Kod mašina koje nivo vode registruju senzorom nivoa, a ne protokomerom, do ovoga ne bi moglo da dođe.
Posle svega moram da se zahvalim učesnicima foruma na dobroj volji i želji da mi pomognu. Naučio sam dosta toga o mojoj mašini. Nadam se da će u budućnosti to znanje da mi bude od koristi. Mada, bilo bi još bolje da mi ne bude ni trebalo.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “MAŠINE ZA SUDOVE”