Samogradnja radio detektora?

Forum namenjen hobi majstorima. Forum obuhvata sve električne aparate u domaćinstvu (tv-dvd-audio-video-auto el. itd...), u auto industriji , osim profesionalnih uređaja.
OBAVEŠTENJE: TEME U OVOM FORUMU SE AUTOMATSKI BRIŠU NAKON 6 MESECI !

Urednici: goranfri,alexa_pg

Pravila foruma
Forum namenjen u hobi svrhe popravljanja svojih (u ličnoj svojini) kućnih aparata.
Audio, Video, TV tehnika, Bela Tehnika odnosno svi uređaji koji su široko rasprostranjeni za kućnu i ličnu upotrebu, sve kategorije.
Teme koje su članovi otvarali u drugim našim forumima a za koje se smatra da su autori hobi majstori biće prebačene u ovaj forum.
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI" !
SERVISERI
Kole
_
_

Samogradnja radio detektora?

Post napisao Kole » 29 Okt 2024, 11:04

Zabrinut zbog sve žešćih ratnih dejstava u celom svetu i ja razmišljam kako da se najbolje pripremim za ono što dolazi.

Imam jednu staru derutnu kuću u selu gde ću da se sklonim u slučaju potrebe, pa sam mislio između ostalog da u njoj konstruišem radio detektor, kako bih mogao da slušam radio program na srednjim talasima (AM) i u slučaju da nema struje, a da ne trošim baterije. Kuća je sva ispucala, pa mogu bez bušenja kroz pukotine na ploči da izvučem žice za detektor iz sobe napolje preko tavana (tako sam i provukao kabl za tv antenu). Imam neke šeme za samogradnju sa Interneta, od materijala je potreban kristal galenit, kondenzator, lakovana žica, veća količina bakarne žice za antenu i uzemljenje, visokoomski zvučnik iz telefonske slušalice, parče suve drvene daske. Moj otac je napravio radio detektor 1944. godine od delova iz jedne razbijene nemačke radio stanice, ali nažalost nije mi nikad pokazao kako se to radi.

Ispitao sam etar tranzistorom i uhvatio na AM opsegu dve rumunske i jednu mađarsku stanicu, a na SW1 i SW2 opsegu (dugi talasi) ima svašta - radio stanice iz Kine, Indije, arapskih zemalja, pa čak i radio Adis Abeba iz Etiopije.

Pa sam želeo da pitam da li neko ima iskustva sa izradom radio detektora, gde kupiti kristal, kako napraviti detektor da hvata što bolje udaljene stanice itd?

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: Samogradnja radio detektora?

Post napisao alexa_pg » 29 Okt 2024, 13:15

Tema će biti premještena u hobi podforum
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Kole
_
_

Post napisao Kole » 29 Okt 2024, 14:51

Pa ja sam zato i otvorio temu u ovom forumu, piše hobi i ostala elektronika.

Baš bi me zanimalo ako neko ima iskustva sa pravljenjem detektora da podeli sa nama. To može mnogo da nam valja u teškim vremenima - da možemo da slušamo radio bez struje, a da sačuvamo baterije za uređaje koji ne mogu da rade bez njih.
Prilog
crystalset.png
Šema za detektor

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 30 Okt 2024, 08:05

Koliko znam ti detektori hvataju samo blize radio stanice, dalje nemaju dovoljno snage da ga uopste pokrenu.

Ako vec ides u prepere nabavi brdo hrane i solarne panele, ovo ti bas nece znaciti.

Kole
_
_

Post napisao Kole » 30 Okt 2024, 12:24

Pa radio koji može da radi bez struje i baterija može jedino da koristi, ne može da šteti. Pa makar i da hvata samo 2-3 stanice. A nije skup.

Jesi li ti nekad pravio radio detektor? Čitao sam tvoje postove, vidim da poznaješ telekomunikaciju i radio tehnologije, pa ako možeš nešto da ispričaš. Posebno - gde naći kristal? Neki kažu da može i nekakva germanijumska dioda umesto kristala?

A ovo za solarne ploče - ja bih, ali to košta. Inače sam upotrebio solarnu energiju za letnji tuš od starog kazana bojlera koji sam ofarbao u crno. A familija baš i nije zainteresovana da učestvuje u troškovima. Ne zanima ih ni kuću da renoviramo, zato je tako propala i ispucala. Oni su kao i drugi u nekom stilu lako ćemo, nema problema itd, nojevski zabijaju glavu u pesak i ne razmišljaju kuda sve ovo vodi, moje brige su im smešne. A ja sad kad sam istraživao AM skalu ustanovio sam da su Rusi počeli posle više godina da emituju radio na srednjim talasima koji su ranije ukinuli i često spominju jadernoe oružie (nuklearno oružje). Pametnom dosta.

Od tih priprema o kojima si pričao ja sam očistio podrum da može da služi kao sklonište, dopunio alat - nabavio kramp za razbijanje zidova, kupio komplet za ličnu zaštitu sa maskom MC-1, dobio na poklon dozimetre Instituta Ruđer Bošković, doneo prvu pomoć, gaze, zavoje, neke lekove, paket sveća i šibica, napravio zaštitnik za bunar od mušeme itd. Od hrane sam stavio samo konzerve, da ne navučem pacove u kuću, jer je prazna. Imam tamo familiju, dali bi mi vreću kukuruznog brašna da preživim. Drva ima dovoljno u šupi, pa mi je eto palo još samo napamet da napravim i radio detektor ako mogu.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 30 Okt 2024, 13:02

Detektor zaboravi. On može da radi - prima signal samo lokalnih stanica. Te kineske, ruske... neće moći da uhvati.
Ako baš hoćeš, predložio bih da kupiš solarni punjač i da njime napajaš klasičan prijemnik.
Solarni punjači nisu skupi. Zavisi od snage.
Takođe, možeš mu naći primjenu u svakodnevnom životu.
Prilog
Solar.jpg
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Kole
_
_

Post napisao Kole » 30 Okt 2024, 15:46

Zanimljiv predlog za panel. Nije skupo, za 10 eura mogu i da se otvorim.

Jedino razmišljam, da li taj panel radi kad je oblačno, npr. ima li od njega koristi preko jeseni i zime, kad su oni sivi tmurni dani bez sunca? Jer u mom kraju vlada kontinentalna klima, u zimskim mesecima ima dosta dana bez sunca.

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Post napisao vlatkocopa » 30 Okt 2024, 18:05

Citam Vase postove i ne mogu da se nesto nacudim...Nesto su mi lekari ocigledno pogresili terapiju :roll:
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

Kole
_
_

Post napisao Kole » 30 Okt 2024, 18:46

Pa šta ti je čudno Vlatko? Baš me zanima kako ti misliš da će da se završe rat u Ukrajini i na Bliskom istoku? Svi će da se okupe i otpevaju pesmu mira? Ili će da se obračunaju svime što imaju? Ja pre mislim ovo drugo, pa zato koliko toliko da budem spreman za to. Što i drugima savetujem. A daj Bože da to nikad ne bude.

Kole
_
_

Post napisao Kole » 31 Okt 2024, 10:02

Aleksa hvala ti za ideju za punjač. Povoljna je cena tako da kupiću na Internetu jedan solarni punjač koji u svom sastavu ima i bateriju.

Malo sam čitao o tim punjačima, tako da sam saznao da kad je oblačno vreme ipak rade sa 10-15% kapaciteta, a i to je bolje imati nego ništa.

satelitko
gx
gx
Warranty service: -

Post napisao satelitko » 31 Okt 2024, 21:59

A bicikl + dinamo?

Kole
_
_

Post napisao Kole » 01 Nov 2024, 15:58

I to je dobra stvar, samo to je malo veće ulaganje. Neki polovni bicikl i dinamo mašinu treba kupiti i namontirati.

A ovo je možda i najbolja stvar - solarni punjač, radio tranzistor FM/AM/SW, sa lampom i kurblom. Ako nema Sunca, onda puniš bateriju okretanjem kurble. Jako dobro zamišljeno.
Prilog
the-voyager-v2-green-solar-dyanamo-am-fm-sw-noaa-weather-band-emergency-radio-22__13966.jpg
solarni tranzistor, lampa, punjač sa kurblom
the-voyager-v2-green-solar-dyanamo-am-fm-sw-noaa-weather-band-emergency-radio-22__13966.jpg (3.53 KiB) Pregledano 1873 puta.

satelitko
gx
gx
Warranty service: -

Post napisao satelitko » 01 Nov 2024, 21:15

Ipak mislm, da nas malo zajebavaš ;-)

Kole
_
_

Post napisao Kole » 01 Nov 2024, 23:15

Ako misliš da zajebavam, potraži ovaj radio na Internetu, pa ćeš videti da li postoji. A zašto postoji, za koje svrhe je napravljen razmisli sam. Ko razume, shvatiće.

miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821

Post napisao miodrag popovic » 01 Nov 2024, 23:38

+piramida za oštrenje žileta i čuvanje namirnica
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Kole
_
_

Post napisao Kole » 02 Nov 2024, 11:58

Ma razumem vas. I ja sam bio kao vi, nisam gledao unapred. Sećam se kad je bila korona jedan naš član Korisnik je napisao da će za par godina izbiti svetski rat, a ja sam mu rekao šta ti je, nema od toga ništa. Ta tema još postoji u Bircuzu. I hoću da ti kažem, ako ovo čitaš, da si ti bio u pravu, a ne ja. Sada verujem da će biti to što si pisao pre 4 godine.

Shizo
_
_

Post napisao Shizo » 04 Nov 2024, 00:48

Ja kad sam imao oko 9 godina pravio sam detektorski radio, jos negde ga i imam sakriveno na tavanu, kutiju sam iskoristio od plastičnog držača za grafitne olovke ili školske penzle neznam već , to je bio kao "štampana ploča iliti nosač delova",

zvučnika sam našao veliki 30cm x 20cm Ei Niš 600 ohma, ne sećam se odakle ali mislim da je iz lampaškog TV-ja, to i danas još koristim za testiranje audio pojačala, jer nemože da izgori ni na 1000W pojačalu..

Kristala kamena nisam koristio, nego germanijumsku diodu,
Antena je bila dugačka žica sigurno bar 10metara
Obrtni kondenzator (metalni) bio iz lampaškog radija, ako se dobro sećam oko 500pF-a.

Hvatao je Košuth radija iz Budimpešte (540kHz) i Rumunske Radio Bucuresti, i par domaćih (YU) stanice Beograd, Subotica.. (više ne postoji ex-YU na AM-u)

Onda posle godinu dana došla neka (socijalistička) redovna vatrogasna kontrola kuća, pa je rečeno da je to opasno, može da udara grom pa da zapali kuću pa bolje da skidamo to, i od tada više nisam koristio...

Kole
_
_

Post napisao Kole » 05 Nov 2024, 00:05

Hvala što si podelio iskustvo sa detektorom ovde. A ovo za grom je zanimljivo, nisam razmišljao o tome. Znači ko pravi detektor, treba konstruisati antenu tako da može brzo i lako da se otkači od kuće u slučaju grmljavine. Nažalost naši su prestali iz nekog razloga da daju radio program na AM opsegu, ali Mađari i Rumuni nisu, a budući da tamo ima srpska manjina u rumunskom Banatu, emituju se vesti i na našem jeziku.

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 05 Nov 2024, 22:20

Kole je napisao:
01 Nov 2024, 15:58
A ovo je možda i najbolja stvar - solarni punjač, radio tranzistor FM/AM/SW, sa lampom i kurblom. Ako nema Sunca, onda puniš bateriju okretanjem kurble. Jako dobro zamišljeno.
Ovaj radio sam imao i koristo prije 30 godina i bio je u trendu mnogi su ga kupili cijena 40DM nije imao lampu ,ali je imao solarni punjac ,kurblu i 2baterije od 1,5V tako da se mogao koristiti u svako doba nocu i danju.Negdje sam jedan imao u radnji ako ga nađem postavicu sliku.
PS Samo se pazi da te promaja u toj kuci ne ubije 😀
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

zozontv1
___
___

Post napisao zozontv1 » 06 Nov 2024, 05:56

Kada je reč o prijemnicima, treba uzeti u obzir tranzistorske radio-prijemnike koji su ''multiband''-
imaju više frekventnih opsega: duge talase (LW), srednje talase (MW), kratke (SW) i UKT (USW, FM).
Tu su, po meni, posebno interesantni kratki dalasi na kojima možeš da slušaš (praktično) ceo svet....
Emituje se na svim jezicima. Sećam se da sam jednom slušao Peking na srpskom jeziku, a ima i naših emisija na srpskom i
svetskim jezicima, namenjenih inostranstvu....

Odgovori

Natrag na “HOBI Servisiranje”