FOX Zaglavio na logu i ne pomera se

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LED televizora

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
cubra
_
_
Specialty: tv

FOX Zaglavio na logu i ne pomera se

Post napisao cubra » 01 svi 2025, 11:35

LED TV
FIRMA: FOX
MODEL: 42DLE358
MODEL DODATNO:
CHASSIS: Ne znam
MAINBOARD: TP.SK508S.PB802
PANEL: CX420LEDM
T-CON BOARD: Ne znam
SMPS: Ne znam

SIMPTOMI:
Zaglavio na logo FOX, ne reaguje na daljinski osim kod uključenja. Posle nekog vremena se isključi i logo. pozadinsko ostaje

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Potoje naponi, verovatno je kvar u firmweru, ako neko ima odgovarajući, molim neka pošalje. Hvala

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: FOX Zaglavio na logu i ne pomera se

Post napisao alexa_pg » 01 svi 2025, 18:42

Za ovaj TV imamo par tema na forumu i bilo bi dobro da pogledaš. Softver možeš preuzeti sa ovog sajta nakon što se registruješ

Kod: Označi sve

https://remont-aud.net/dump/lcd_pdp_tv/po_shassi/fox_42dle358_shassi_main_board_tp_sk508_pb802/335-1-0-119823
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

cubra
_
_

Post napisao cubra » 05 svi 2025, 21:31

Kolega Stefan 781 mi je poslao softver za tv preuzet sa ruskog foruma remont, uz pomoć koga je rešio tv na kome je takođe bio problem do softvera. Ubacio sam flešku 4GB u isključen tv, kako je već dosta puta objašnjeno, ništa se nije desilo, fleška je samo u početku zasvetlela posle toga ništa, čekao 10,15 minuta, ništa. Promenio sam flešku, opet ništa. Stavio od 8GB, ništa.Preimenovao flešku u allupgrade_V351_sos.bin, ništa. Fleške su kupljene na Aliju, valjda su od istog proizvođača, kupljene ciljano zato što imaju diodicu. Ubacio softver od 32DLE358, Alexa je nekom od kolega predlagao i taj softver jer su ploče iste. Probao sa tim softverom, opet ništa. Kada sam posle svega ovoga ponovo uključio tv, ništa se nije promenilo, samo logo i to je to. Dal negde grešim, ili je problem koji se na drugi načim rešava. Čitao sam i ranije postove, ne uvezi sa konkretnim tipom, kolegi Radu je Ranes, Kasa, cini mi se Čubica, Alexa objasnili kako se uz pomoć CH341 i UARTA, može da se reši problem, i Rade je uspeo. Instaliranje programa SecureCRT, TeraTerm (u Radovom slučaju), Putty, zatim povezivanje CH sa VGA portom i ostalo, kako je objašnjeno. Nisam probao, ajde da čujem mišljenje vas iskusnijih, a veoma sam raspoložen da naučim, iako skoro 60 gazim godina.

zoran radivojevic
_
_

Post napisao zoran radivojevic » 05 svi 2025, 21:37

cubra
_
_

Post napisao cubra » 05 svi 2025, 21:41

DA,da to sam i pročitao

cubra
_
_

Post napisao cubra » 05 svi 2025, 21:49

Uh Zorane izvini, vidim da je objašnjenje bilo tebi namenjeno, pomešao sam imena.

zoran radivojevic
_
_

Post napisao zoran radivojevic » 05 svi 2025, 22:09

Obzirom da si probao sa originalnim softverom i sa vise flesova i nije dalo rezultata, moguce je da imas problem sa emmc memorijom, jednostavno je istrosena. Najsigurnije je nju zameniti i upisati softver, ali zameniti emmc nije nimalo jednostavno bez odgovarajuceg alata, jednostavnije je kupiti drugu plocu.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 05 svi 2025, 22:41

Otprilike je sve rečeno. U dosta slučajeva je kvar hardverske prirode pa softver ne pomaže.

Predlažem da probaš sa CH341. Ako ništa drugo i ako ne proradi, bar ćeš nešto novo naučiti.
cubra je napisao:
05 svi 2025, 21:31
...veoma sam raspoložen da naučim, iako skoro 60 gazim godina.
Nikad nije kasno

cubra
_
_

Post napisao cubra » 10 svi 2025, 23:09

slikaInstalirao TeraTerm, povezao CH341 sa UART-om, prema uputstvima ranije datim od strane iskusnih majstora kolegama, probao da dobijem bilo kakvu informaciju, bezuspešno. Ranije instalitao puTTY,na njemu na dodeljenom com-u, CH341 nije prepoznao ali je otvarao ekran za pokretanje softvera. Na TeraTermu je CH341 prepoznao u softver sam upisao i baud rate 115200, ništa. Podataka na ekranu softvera posle ubadanja utičnice tv-a u struju. Najverovatnije da je hardverski problem, al ajde da čujem i mišljenje iskusnijih majstora da ne trčim pred rudu.
Prilog
Snimak ekrana 2025-05-10 221138.png
Podešavanje podataka za softver u Tera Termu
Snimak ekrana 2025-05-10 221326.png
Prazan ekran softvera posle uključenja tv-a

cubra
_
_

Post napisao cubra » 10 svi 2025, 23:17

Tek sad sam video da sam pogrešio u oznaci panela, trebalo bi da stoji CX420DLEDM.Moj previd ,izvinjenje

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 11 svi 2025, 08:49

Na osnovu slike se da vidjeti da se CH341 i računar "vide"
Da li si kratkospojnik na CH341 prebacio u mod USB to RS232 (položaj 2-3)
Kako si spojio pinove RX i TX na VGA port TV aparata (redosled)

cubra
_
_

Post napisao cubra » 11 svi 2025, 10:57

Odštampao sam uputstva koje su iskusnije kolege davale da se ne iz...em, u redosledu. Na UART-u pin 4--Rx na pin Tx programatora, a pin 11---Tx UART-a na pin Rx programatora, i uzemljio. Možda sam i tu ukrstio kako ne treba jer je u ovome što sam odštampao. navedeno "Na VGA pin 11-TX,R-Rx.Kada ostvariš komunikaciju : mt5886#eboot recovery. posle daljinskim WIPE DATA i WIPE CASH". Nije mi bilo najjasnije sa koja nogice VGA ide na koju programatora. Ajde reci mi kako treba da se poveže pa da zapamtim i naučim za ubuduće, sa VGA pin 11 ide na koju nogicu programatora, a pin 4 ide na drugu nogicu programatora

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 11 svi 2025, 11:43

Po napisanom rekao bih da si dobro povezao.
Evo i u slici. Džamper (kratkospojnik) prebaciti sa položaja 1-2 na 2-3
Žice povezati kako je nacrtano.
Sve povežeš kako je naznačeno i ukljušiš TV. U toku ikljušivanja aparata na monitoru treba da se pojavi ispis.

SCH_.jpg

cubra
_
_

Post napisao cubra » 11 svi 2025, 12:06

Hvala. Zaboravio sam da napišem da sam i džamper prebacio na 2-3. Proveriću još jednom veze pa javljam šta sam uradio

ranes
gx
gx

Post napisao ranes » 12 svi 2025, 08:11

Kako si siguran da je tu MT5522 a ne Hi3751? Ako je ovaj drugi mozda je uart na drugim pinovima. Sta te sprecava da pokusas i sa drugim kombinacijama npr. na vga pinove 12 i 15. Da pregledas detaljno gde se nalazi uart. Nista nije univerzalno pa da naucis po sablonu i tako da radis.Takodje nista neces pokvariti ako i zamenis mesta Rx i Tx samo sto neces dobiti zapisnik. Ako je CPU: Hi3751v350 a nece update onda je verovatno ostecena tablica particija pa bi bilo dobro pocitati eMMC da se prekontrolise ali sa tim alatom koji imas tesko ces sta uraditi. Inace izabrao si prilicno nezgodan model za vezbanje.

cubra
_
_

Post napisao cubra » 12 svi 2025, 19:39

Prvo da se zahvalim Alex-i i Ranesu što se uključujete u rešavanje problema. Za Alex-u, prvo da obavestim da sam ponovo probao, čak sam i stavio drugi VGA kabal, skinuo sa nekog monitora, opet ništa. Za Ranesa, tu sam prvenstveno da naučim, kao i starije kolege, ovi televizori su druga dimenzija u odnosu na klasične televizore, ali šta je tu je, tehnika gura 200 na sat, a treba da je majstor napucan iskustvom i znanjem pa da teže kvarove rešava korak po korak. Malo me i godine gaze, al nema veze zanima me tehnika i probaću da naučim što više mogu. Ne znam koji je od dva procesora ugrađen, ispod haldnjaka je. A naravno CH nije za ove stvari, to znam i sam ,ne bi on koštao 5 dolara, a RT 100-tak i više dolara. Po tvojoj preporuci probaću i sa drugim kombinacijama, ništa me ne košta, a kako da se nađe prava kombinacija, sigurno je da je to tvoje iskustvo, a ja opet kažem tu sam da naučim. Ma nisam ja birao tv, šta je tu je. I ovo sve je u svrhu učenja.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 12 svi 2025, 20:59

Mislim da griješiš što koristiš fabrički VGA kabal. U praksi sam imao bezbroj slučajeva da VGA kablovi nemaju sve provodnike u sebi, odnosno, nisu svi pinovi povezani. Najčešće iskoriste samo R, G, B, sink pinove i masu.
Pinovi 4, 11, 12 i 15 su u većini slučajeva neiskorišćeni. Provjeri ometrom krajeve tvojih VGA kablova.
Najbolje je da sam napraviš kabal. Sa VGA konektora ukloni sve žice tako da konektor ostane čist, bez provodnika. Onda na njega zalemiš tri žice koje ti trebaju i tada si siguran da je kabal ispravan.
Ako se odlučiš za ovu varijantu, predlažem da onda napraviš za obe verzije vga priključka. Na taj "goli" konektor zalemi žice na pinove 4, 11, 12 i 15 i masu. Označi parove 4-11 i 12-15 kao i šta ti je TX-RX i vozi miško.

cubra
_
_

Post napisao cubra » 13 svi 2025, 10:15

Kabal koji sam koristio je skinut sa monitora za računar, onih starih CRT, na kome piše Made in Korea, mislim da to ne može da ne valja, za razliku od današnjih Made in PRC. Svakako da sam prvo proverio pinove čak ima i onih provodnika koji su dodatno obloženi žicom + zaštitnom folijom, + ceo kabal oklopljen, danas su to retke ptice. Na njemu čini mi se nema pina 8, koliko sam zapamtio ovi ostali su povezani. Probao sam po tvom uputstvu i po ranijim uputstvima iskusnijih kolega, sa pinovima 4 i 11 neće, probaću sa 12 i 15 to mi je novo, kao što ste ti i Ranes predlagali. A probao sam i sa žicama onako na golo bez samog konektora, vodio sam računa naravno da negde ne spojim na masu, nije imalo efekta. mada nisam siguran da je žica baš dohvatala ženski deo na samom televizoru, zato sam i stavio fabrički konektor. A u međuvremen sam naručio gole konektore, 50-tak dinara komad. Hvala na sugestijama i predlozima

cubra
_
_

Post napisao cubra » 13 svi 2025, 22:58

Uspeo sam zahvaljujući Alex-i i Ranesu preko pinova na VGA pin 12--Tx na Rx----programatora, i VGA pin 15--Rx na Tx programatora da ostvarim vezu, koristio i puTTy i Tera Term programe, (PuTTY veća slova više mi odgovara). CPU je Hi3751v350. Ubo sam uticnicu u struju, tv je još u Stby počelo je očitavanje podataka, do komande za uključenje tv-a."waiting for power key", i tu je stao. Prema ranije pročitanim uputstvima za druge kolege, trebalo je (valjda) da ja ukucam "mt886#eboot recovery", posle daljinskim (?) WIPE DATA i WIPE CASH. Kako ne znam. Startovao tv na daljinski počelo dalje očitavanje
Prilog
Snimak ekrana 2025-05-13 222810.png
Snimak ekrana 2025-05-13 223046.png

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 14 svi 2025, 07:43

Sada kada si uspostavio komunikaciju TV - računar, potrebno je da prilikom uključivanja TV aparat zaustaviš podizanje operativnog sistema (boot)
Ne postoji standar za zaustavljanje boot-a i moraš da probaš.
Isključiš TV iz struje, dršiš stisnut taster enter i tako uključiš u struju. Boot bi trebao da se zaustavi. Ako enter ne da rezultat probati i sledeće kombinacije: ESC, TAB, Space (rastavnica), CTRL+C...
Tek kada zaustaviš boot, slijede komande za oporavak OS i za razna podešavanja.

Odgovori

Natrag na “Servisiranje LED televizora”