Vrijednost termostata na kuhalu?

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
begi1
_
_
Contact person: Fadil Karabašić
Specialty: tv-multimedia

Vrijednost termostata na kuhalu?

Post napisao begi1 » 02 Dec 2025, 22:21

Termostat se nalazi ispod prekidača u gornjem dijelu metalne posude. Na sebi ima dugmić za uklj. ili isklj. Mogu se nabaviti razne vrijednosti 110c 130c itd.
Vjerovatno služi da isključi grijač ako nema vode. Izvinjavam se ako je pitanje već bilo, nemam vremena pregledati.

Kole
_
_

Re: Vrijednost termostata na kuhalu?

Post napisao Kole » Juče, 10:16

To je termostat prekidač za vodokuvalo. Nalazi se pri vrhu bokala na početku ručke i povezan je otvorom sa unutrašnjošću bokala. Služi da se uključi kuvalo, a sam se isključi kada voda proključa i počne da ulazi vodena para iz bokala u ručku. Podseća na klackalicu koju ručno pritiskom dovedeš na poziciju 1, a kada voda provri, on se vrati sam na poziciju 0.

Nekvalitetni su i najčešće se to prvo kvari na kuvalu, jer su stalno izloženi vodenoj pari. Koštaju oko 4-5 eura. Po meni je bolje staviti onaj sa nižom temperaturom aktiviranja, jer od visoke temperature strada plastika poklopca i posle 5-10 godina upotrebe može doći do toga da se raspadne poklopac vodokuvala, pogotovu ako nije ojačan metalnom košuljicom od spolja, a kod jeftinijih kuvala uglavnom nije. Ako se poklopac raspadne onda ti jedino preostaje da uzmeš poklopac od neke konzerve, na primer mesnog nareska i da time zaklapaš kuvalo dok radi.

Jednostavni su za zamenu, ali ako ne možeš da ga nabaviš, kuvalo može da radi i bez njega onako partizanski. Samo premostiš žice tamo gde je bio termostat i vadiš kuvalo iz struje kad provri voda. Ali treba strogo voditi računa da nema više nikakve zaštite i da će nepažnja ako ostane da kuva bez nadzora i voda ispari odvesti u katastrofu.

I malo ću otići u offtopic, ali želim da napomenem još dve stvari. Prvo, na kuvalu je najvažniji grejač i njega treba čuvati kao zenicu oka. On je nezamenjiv, jer je uliven u dno bokala. Kad on crkne, kuvalo se više ne može popraviti, već jedino može da služi kao običan bokal. Drugo, uvek treba voditi računa da kuvalo bude uključeno u utičnicu sa uzemljenjem i dobar kontakt viljuške, inače će kuvala sa metalnim bokalom doći pod fazu tokom rada, što se može detektovati glinericom. Ujedno, ako čovek može da bira, bolje je kupovati kuvala sa plastičnim bokalom, jer se kod njih ovaj problem sa naponom na bokalu ne može desiti.
Prilog
Termostat prekidač za vodokuvalo.jpg
Termostat prekidač za vodokuvalo.jpg (8.17 KiB) Pregledano 113 puta.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » Juče, 11:08

@Kole, hvali ti na iscpnom odgovoru.
Kole je napisao:
Juče, 10:16
...Koštaju oko 4-5 eura...
...na kuvalu je najvažniji grejač i njega treba čuvati kao zenicu oka...
Ne znam kako se uopšte isplati popravka ovakvih uređaja i zašto ih čuvati "kao zenicu oka"
Novi uređaj ima garanciju dvije godine i kad crkne ide pravo u kantu za smeće. Ne razmišljam o popravci.

Kuvalo.jpg
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Kole
_
_

Post napisao Kole » Juče, 11:50

Nema na čemu, drago mi je što mogu da doprinesem forumu, tu smo da razmenimo znanja i iskustva i pomognemo jedni drugima.

Ja principijelno čuvam i održavam dobro svoje aparate bez obzira da li su male ili velike vrednosti i zato mi oni dugo traju. Kad dođeš kod mene kući kao da si ušao u vremeplov - aparati iz 60-ih, 70-ih, 80-ih i svi su u funkciji i dobro rade.

A ovo kuvalo što si okačio sam ja kupio kod švercera na ulici za 500 dinara. To je rusko kuvalo Topscarlet, ali ga sklapaju u Indiji pod raznim nazivima da bi zaobišli sankcije. Ako ga kupiš vodi računa, dripci stavljaju dvožilni gajtan na mesto gde je obavezan trožilni da bi uštedeli neki cent! I nemaš uzemljenje i može da te ubije struja, posebno ako ga takneš za metalni deo, a stojiš bosonog na nekim pločicama ili betonu. Ja sam digitalnom glinericom izmerio napon na njegovom bokalu preko 110V. Da nisam oprezan po prirodi i da mi nije bilo sumnjivo kako samo to kuvalo ima dvožilni gajtan, a sva druga trožilni, žestoko bi me zveknulo.

I onda sam skinuo taj dvožilni i montirao trožilni gajtan i tako sam ga uzemljio i sad nema napona na bokalu.

begi1
_
_
Contact person: Fadil Karabašić

Post napisao begi1 » Juče, 23:18

Hvala na odgovoru. Kuhalo je od komšinice kupljeno u njemačkoj. Termostat je tipa KSD 301r (sa reset prekidačem). Kako sam vidio lupom piše250v, 10A, F5 T140.
Kuhalo sam spojio direktno stopica u stopicu, i skrenuo pažnju da ga ne koriste bez vode. Termostat i kad bi ga našao ovdje (Gorenje servis) bi bio 10-15 eura),
pošto sam sličan mjenjao na rerni el. šporeta. Zato ću naručiti takav sa Temua gdje košta max 2-3 Eura. Hvala još jednom.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “OSTALI APARATI”