potrebna preporuka za soft.koji bi u određ.vreme pravio back
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
- Specialty: tv-multimedia
potrebna preporuka za soft.koji bi u određ.vreme pravio back
...kopiju particije ili samo nekih foldera sa hdd na neku drugu lokaciju, kao bekap , ali ne kompresovan nego samo copy/paste.
Scheduled Tasks bi mogao da ga pokreće , ali softver koji tražim treba da ima opciju da nakon pokretanja može sam da odradi posao koji je prethodno unapred definisan.
operativni sistem xp.
automatik copy/paste mi treba da mogu lako da dopunim ili povratim određene fascikle/fajlove ...znači nepotreban mi je kompresovani bekap koji uvek zahteva proceduru za vraćanje. Nije mi bitno da može sam da vrati fajlove.
Scheduled Tasks bi mogao da ga pokreće , ali softver koji tražim treba da ima opciju da nakon pokretanja može sam da odradi posao koji je prethodno unapred definisan.
operativni sistem xp.
automatik copy/paste mi treba da mogu lako da dopunim ili povratim određene fascikle/fajlove ...znači nepotreban mi je kompresovani bekap koji uvek zahteva proceduru za vraćanje. Nije mi bitno da može sam da vrati fajlove.
- skull
- _
- Contact person: Gele
Ako sam razumeo dobro tebi treba ednostavno vremeno izvrsenje odredeni koamndi kao copy odredeni fajlovi na drugu lokaciju,?
Ako je to sve so ti je potrebno onda je dovoljno da u notepad ispisis dos komande za tu akciju(primer copy c:/*.* d:/*.* ) , onda fajl imenujes bilo_kako.bat i postavis ga u shedulet tasks...(dopuna) ili u start up ...
Ako je to sve so ti je potrebno onda je dovoljno da u notepad ispisis dos komande za tu akciju(primer copy c:/*.* d:/*.* ) , onda fajl imenujes bilo_kako.bat i postavis ga u shedulet tasks...(dopuna) ili u start up ...
Zadnja izmena: skull, dana 05 Nov 2007, 15:45, ukupno menjano 2 puta.
Gele
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
- Specialty: tv-multimedia
da , to mi treba. Probaću ovo , ali mislim da će mi uz ovo trebati i još nešto...a to je :
fascikla koja bi se svakodnevno kopirala u određeno vreme u jednu drugu bi morala da dobija drugačije ime ,a i posle recimo 10-tak dana bi trebala sama da se obriše prva ..jer ostaje mi još 9 kopija...dan+1 ....ili opcija da stariju (jučerašnju) fasciklu zameni sa novijom (današnjom).
Probaću...
fascikla koja bi se svakodnevno kopirala u određeno vreme u jednu drugu bi morala da dobija drugačije ime ,a i posle recimo 10-tak dana bi trebala sama da se obriše prva ..jer ostaje mi još 9 kopija...dan+1 ....ili opcija da stariju (jučerašnju) fasciklu zameni sa novijom (današnjom).
Probaću...
- Proko
- gx
- Phone number: 38122310545
Ako koristiš Excel, ovo ti je rešenje. Prilikom zatvaranja dokumenta, izvršiće se procedura pravljenja kopije sa datumom.
Prvo uradiš sledeće: U Excelovom dokumentu > Tools > Macro > Security > Security Level > Low
Zatim otvoriš VB Editor
Tools > Macro > Visual Basic Editor
i u prozoru Project:
VBAProject > Microsoft Excel Objects > ThisWorkbook ; (dvoklikom otvoriti prozor, gde se upiše sledeći kod):
Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
On Error Resume Next
ActiveWorkbook.SaveCopyAs Filename:= _
"Adresa \" & Date & " naziv dokumenta .xls"
End Sub
'gde umesto: "Adresa" napišeš kompletnu adresu mesta gde želiš da bude smešten dokument (kopija),
'a umesto: "naziv dokumenta" napišeš naziv, koji želiš da bude. Ispred naziva će automatski biti ubačen datum, tako da ćeš moći lako da ih pretražuješ
Prvo uradiš sledeće: U Excelovom dokumentu > Tools > Macro > Security > Security Level > Low
Zatim otvoriš VB Editor
Tools > Macro > Visual Basic Editor
i u prozoru Project:
VBAProject > Microsoft Excel Objects > ThisWorkbook ; (dvoklikom otvoriti prozor, gde se upiše sledeći kod):
On Error Resume Next
"Adresa \" & Date & " naziv dokumenta .xls"
End Sub
'gde umesto: "Adresa" napišeš kompletnu adresu mesta gde želiš da bude smešten dokument (kopija),
'a umesto: "naziv dokumenta" napišeš naziv, koji želiš da bude. Ispred naziva će automatski biti ubačen datum, tako da ćeš moći lako da ih pretražuješ
- Proko
- gx
Da bi excel mogao da "objasni" Windowsu šta je Date, treba mu "prevodilac". Dakle, Treba raspakovati RAR arhivu: "msccomm" i fajl
"MSCCOMM32.OCX" ubaciti u ...WINDOWS\system32. Zatim restartovati racunar.
"MSCCOMM32.OCX" ubaciti u ...WINDOWS\system32. Zatim restartovati racunar.
- Prilog
-
mscomm.ZIP
- (48.94 KiB) Preuzeto 85 puta.
- Proko
- gx
- Proko
- gx
I ?
Ako ne želiš da ručno brišeš nagomilane kopije, možeš umesto predhodnog upisati sledeći kod:
On Error Resume Next
If ActiveWorkbook.Name = "naziv dokumenta .xls" Then
"Adresa\" & Weekday(Date, vbMonday) & ".naziv dokumenta .xls"
End If
End Sub
'a umesto: "naziv dokumenta" napišeš naziv, koji želiš da bude.
Ispred svake kopije se automatski upisuje redni broj dana u nedelji, tako da posle 7 dana se kopija upisuje umesto one od pre 7 dana. Tako možeš imati najviše 7 kopija. Posle svakog zatvaranja dokumenta se osvežava kopija sa novim podacima, ukoliko je isti dan u pitanju.
Ako neki dan ne otvaraš dokument, ostaće ti pod tim rednim brojem kopija od predhodne nedelje. Ali, pošto u folderu možeš da vidiš datum kreiranja dokumenta, to ne bi trebalo da bude problem.
Kada zatvaraš kopiju, ona ne pravi svoju kopiju.
Ako ne želiš da ručno brišeš nagomilane kopije, možeš umesto predhodnog upisati sledeći kod:
On Error Resume Next
If ActiveWorkbook.Name = "naziv dokumenta .xls" Then
"Adresa\" & Weekday(Date, vbMonday) & ".naziv dokumenta .xls"
End If
End Sub
'a umesto: "naziv dokumenta" napišeš naziv, koji želiš da bude.
Ispred svake kopije se automatski upisuje redni broj dana u nedelji, tako da posle 7 dana se kopija upisuje umesto one od pre 7 dana. Tako možeš imati najviše 7 kopija. Posle svakog zatvaranja dokumenta se osvežava kopija sa novim podacima, ukoliko je isti dan u pitanju.
Ako neki dan ne otvaraš dokument, ostaće ti pod tim rednim brojem kopija od predhodne nedelje. Ali, pošto u folderu možeš da vidiš datum kreiranja dokumenta, to ne bi trebalo da bude problem.
Kada zatvaraš kopiju, ona ne pravi svoju kopiju.
- Proko
- gx
Ima još bolje...ako nešto zabrljaš, i ne želiš da sačuvaš promene u dokumentu, neće se napraviti ni kopija. Znači, kopija se pravi samo kada klikneš na SAVE, ili prilikom zatvaranja potvrdiš da želiš da se sačuvaju promene. Sve ostalo što sam već napisao važi, samo kod je sledeći (umesto onog gore):
Private Sub Workbook_BeforeSave _
(ByVal SaveAsUI As Boolean, Cancel As Boolean)
If ActiveWorkbook.Name = "naziv dokumenta.xls" Then
"Adresa\" & Weekday(Date, vbMonday) & ".naziv dokumenta.xls"
End If
End Sub
If ActiveWorkbook.Name = "naziv dokumenta.xls" Then
"Adresa\" & Weekday(Date, vbMonday) & ".naziv dokumenta.xls"
End If
End Sub
- Proko
- gx
- Proko
- gx
Samo se ti premišljaj, na kraju ću doći lično da ti to instaliram...šalim se, ne radim to samo zbog tebe, i meni je trebalo...
Ova, najnovija verzija ne zahteva da upisuješ ništa, samo prekopiraš kod u VB Editor > VBA project > This Workbook i to je sve.
Zatim napraviš folder na mestu gde ti stoji tvoj Excelov dokument i dodeliš mu ime: "Back"
Macro će sam da učita i adresu, i naziv tvog dokumenta i praviće kopije po već opisanim pravilima.
Ako nema pomenutog foldera sa imenom Back, neće se dogoditi ništa.
Može li jednostavnije?
Kod:
Dim adresa As String, naziv As String, broj As Byte
On Error Resume Next
adresa = ActiveWorkbook.Path
naziv = ActiveWorkbook.Name
broj = Val(naziv)
If broj = 0 Then
adresa & "\Back\" & Weekday(Date, vbMonday) & "." & naziv
End If
End Sub
Ova, najnovija verzija ne zahteva da upisuješ ništa, samo prekopiraš kod u VB Editor > VBA project > This Workbook i to je sve.
Zatim napraviš folder na mestu gde ti stoji tvoj Excelov dokument i dodeliš mu ime: "Back"
Macro će sam da učita i adresu, i naziv tvog dokumenta i praviće kopije po već opisanim pravilima.
Ako nema pomenutog foldera sa imenom Back, neće se dogoditi ništa.
Može li jednostavnije?
Kod:
Dim adresa As String, naziv As String, broj As Byte
On Error Resume Next
adresa = ActiveWorkbook.Path
naziv = ActiveWorkbook.Name
broj = Val(naziv)
If broj = 0 Then
adresa & "\Back\" & Weekday(Date, vbMonday) & "." & naziv
End If
End Sub
- Proko
- gx
OK, može i tako, ja inače sa Acronis-om radim backup operativnog sistema.
Ovde se radi o 12 redova koda koje treba prekopirati na određeno mesto, i dobijaš kopiju dokumenta za svaki dan u nedelji i možeš ih eventualno pregledati...imam urađen i dodatak, koji prilikom otvaranja neke od kopija postavi pitanje "hoćete li da se ovaj dokument prekopira u tekući dokument?"
A čemu sve to, kada onaj koji je postavio pitanje ne kaže ništa, makar i : "probao sam i ništa ne valja..."
Ovde se radi o 12 redova koda koje treba prekopirati na određeno mesto, i dobijaš kopiju dokumenta za svaki dan u nedelji i možeš ih eventualno pregledati...imam urađen i dodatak, koji prilikom otvaranja neke od kopija postavi pitanje "hoćete li da se ovaj dokument prekopira u tekući dokument?"
A čemu sve to, kada onaj koji je postavio pitanje ne kaže ništa, makar i : "probao sam i ništa ne valja..."