specifican problem sa konfiguracijom PARTICIJE ???
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
-
- Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
- Specialty: consumer
specifican problem sa konfiguracijom PARTICIJE ???
Imam sledecu konfiguraciju MB MSI K8N NEO-FSR V2.0 (601-7030-080)
ATI Radeon 9550 vivo -SAPHIRE
2x 256 DDR Transcend jet ram ddr 400
Pioneer 108 dwr
ASUS dwe 1608 p
ASUS DVD ROM E-616
WD 400AAKS SE16
WD 500AAKS SE16
NApajanje CHiftec 350wat
Athlon 2800 +
HArdovi su novi nemaju mesec dana...
Moj problem se sastoji iz sledeceg cudnog ponasanja konfiguracije, pre nego sto sam stavio WD 400 AAKS hdd imao sam Seagate 250 giga sata 2 i wd 500aaks na segate system xp sp2 i racunar je normalno radio odkako sam mesto segate stavio 400 wd pocinju problemi, kada palim racunar ponekad se samo zamrzne logo MSI V Class i sam se restartuje nekad se to desi par puta a nekad odmah podigne iz prve sistem. Bios imam zadnju verziju sto je izasla 5.40 to sam apdejtovao pre nekoliko meseci.
ne znam gde da ocnem da trazim kvar ili neki konflikt cim se on restartuje , kada radi onda je sve u redu bez ikakvih problema samo prilikom paljenja racunara mi se desava ova situacija.
Sta da radim dali postoji jos neki noviji bios za moju pocu ili se tu radi o necemu drugome ako bi neko mogao da mi pojasni...
Da dopunim samo ovo ponekad kada se to desi da nece da podigne iz prve system ispise sledece:
FOR REALTEK RTL8110S/8169S GIGABIT enterhnet controler v 1.01(030820)
PXE-E61: Media test failure, chek cable
PXE MOF: Exiting PXE Rom
Invalid partition table
ATI Radeon 9550 vivo -SAPHIRE
2x 256 DDR Transcend jet ram ddr 400
Pioneer 108 dwr
ASUS dwe 1608 p
ASUS DVD ROM E-616
WD 400AAKS SE16
WD 500AAKS SE16
NApajanje CHiftec 350wat
Athlon 2800 +
HArdovi su novi nemaju mesec dana...
Moj problem se sastoji iz sledeceg cudnog ponasanja konfiguracije, pre nego sto sam stavio WD 400 AAKS hdd imao sam Seagate 250 giga sata 2 i wd 500aaks na segate system xp sp2 i racunar je normalno radio odkako sam mesto segate stavio 400 wd pocinju problemi, kada palim racunar ponekad se samo zamrzne logo MSI V Class i sam se restartuje nekad se to desi par puta a nekad odmah podigne iz prve sistem. Bios imam zadnju verziju sto je izasla 5.40 to sam apdejtovao pre nekoliko meseci.
ne znam gde da ocnem da trazim kvar ili neki konflikt cim se on restartuje , kada radi onda je sve u redu bez ikakvih problema samo prilikom paljenja racunara mi se desava ova situacija.
Sta da radim dali postoji jos neki noviji bios za moju pocu ili se tu radi o necemu drugome ako bi neko mogao da mi pojasni...
Da dopunim samo ovo ponekad kada se to desi da nece da podigne iz prve system ispise sledece:
FOR REALTEK RTL8110S/8169S GIGABIT enterhnet controler v 1.01(030820)
PXE-E61: Media test failure, chek cable
PXE MOF: Exiting PXE Rom
Invalid partition table
Zadnja izmena: faca74, dana 15 Jan 2008, 13:44, ukupno menjano 2 puta.
Verovatno ti IRQ maping stoji na auto ili cak ni nemozes da pridjes toj opciji u biosu , ako ipak mozes, postavi assign Manual IRQ address i vidi oce li ponovo da brlja prilikom starta ,ako brlja zameni IRQ prvo mreznoj Realtec 8110 ako ni to ne pomogne trazi IRQ za WD400 na kome hoce da radi ,to jest stalno dize sistem iz prve ! 

-
Da li je mozda brljavio i zbog toga sto mi je kad sam pogledao u device menageru bio Upitnik na enterneth controler pci device nekoristim Lan tako da nisam ga ni instalirao stajao je samo upitnik, sad kad sam ga instalirao nebrlja mi vise.
Dali mozda neko zna gde ili dali postoji jos noviji Bios za ovu moju plocu?
U svakom slucaju hvala na odgovoru
Dali mozda neko zna gde ili dali postoji jos noviji Bios za ovu moju plocu?
U svakom slucaju hvala na odgovoru
- chellawy
- gx
- Contact person: SIX
- Specialty: tv
ne verujem da ces sa upisivanjem novog biosa resiti taj problem.
kao sto kazes imao si upitnik na samom driveru za LAN.
sto znaci da ti operativni sistem nije pravilno instalira odrajvere za isti, u prevodu to znaci da je pri instalaciji novog hardvera ( u tvom slucaju HDa) doslo do sukoba resursa jer je verovatno novi hardver instalirao drajvere i iskoristio neki resurs koji nije bio definisan za LAN.
to nema veze sa biosom.
da li uopste znate sta se dobija instalacijom novog biosa ????
i da ne bude zabune : koji god bios da imate najstariji ili najnoviji, on nema veze sa dodelom resursa pri instalaciji drajvera za novi hardver koji ugradite.
To se uglavnom odradjuje automatski a ako pokusate da dodeljujete sami rucno u biosu resurse onda neka vam je iskustvo na pomoci , jer ja znam svega nekoliko kolega koji su dobri u tome a oni su uglavnom poceli da rade to dok je postojao samo DOS i dok se dobar deo tog posla i odradjivao rucno.
danas to ide automatski osim kod nekih podesavanja kao recimo kod LAN, wireless i sl.
kao sto kazes imao si upitnik na samom driveru za LAN.
sto znaci da ti operativni sistem nije pravilno instalira odrajvere za isti, u prevodu to znaci da je pri instalaciji novog hardvera ( u tvom slucaju HDa) doslo do sukoba resursa jer je verovatno novi hardver instalirao drajvere i iskoristio neki resurs koji nije bio definisan za LAN.
to nema veze sa biosom.
da li uopste znate sta se dobija instalacijom novog biosa ????
i da ne bude zabune : koji god bios da imate najstariji ili najnoviji, on nema veze sa dodelom resursa pri instalaciji drajvera za novi hardver koji ugradite.
To se uglavnom odradjuje automatski a ako pokusate da dodeljujete sami rucno u biosu resurse onda neka vam je iskustvo na pomoci , jer ja znam svega nekoliko kolega koji su dobri u tome a oni su uglavnom poceli da rade to dok je postojao samo DOS i dok se dobar deo tog posla i odradjivao rucno.
danas to ide automatski osim kod nekih podesavanja kao recimo kod LAN, wireless i sl.
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
-
Hvala na pomoci podesio sam sve kako treba instalirao drajvere za lan i videcu sta ce se desavati u buduce, nisam pomenuo i jednu zanimljivu situaciju sto se desila kad mi se prvi put pojavio ovaj problem a to je da u detekciji Hdd prijavljivao i jedan i drugi hdd kao 136 giga, onda sam iskljucio jedan od hdd-ova i prikazivao je tacnu vrednost onog koji je ostao ukljucen. Zamenio sam i nove sata kablove nesto su mi ovi crveni sto idu uz hdd delovali kilavo i kupim narandzaste sa onom kopcom na samoj uticnici ali nije bilo do toga nego do sukoba u resursima sto ste mi svi i napisali u ovim postovima.
Jos jednom Teanx...
Jos jednom Teanx...
Pa nije bas tako ,nego da se rucno izmene IRQ adrese jer glupi bios pri svakom ponovnom dizanju za uredjaje koje nema rezervisanu IRQ adresu (resurs) bira nasumice (Random) i postavi dva uredjaja koja se ne trpe na isti IRQ, prilikom manualnog zadavanja pojedinih resursa "ne moze" doci do ostecenja hardvera ,jedino moze nastati konflikt izmedju dva i vise uredjaja prilikom zauzimanja istog sto je i bio navedeni slucaj ,te je predlog da se trazi najbolja moguca kombinacija za pomenuti HDD kako bi uvek boot-ovao iz prve a ne zapucavao sistem pre iscitavanja liste pronadjenih i adresiranih hw uredjaja u sklopu racunara ! Ovo moze da uradi bilo ko da se imalo razume u hardver racunara ,samo treba sat vremena da se isprobaju sve kombinacije !
Predpostavljam da je i kolega Ranko na ovo mislio ...
nadam se da ovo nece nikome naskoditi pa cak ni meni ,ljudi manimo se posla ajmo na
Predpostavljam da je i kolega Ranko na ovo mislio ...
nadam se da ovo nece nikome naskoditi pa cak ni meni ,ljudi manimo se posla ajmo na

- Vojvoda
- ___
- Contact person: Mirko
- Specialty: tv-multimedia
Postaviću samo jedno glupo pitanje, koliko ti je staro to Chiftec 350watt napajanje, tj. kad si ga poslednji put menjao i da li si ga uopšte menjao. Još jedno glupo pitanje, zašto samo 350Watt?
Pored toga što su ti kolege već rekle, razlog za restart odnosno blokadu vrlo lako može da bude i sitan pad napona u momentu kad se svi potrošači pale. Meni je takav problem rešilo napajanje od 450Watt i sad mi je makina vrlo stabilna i ne pravi probleme.
Pored toga što su ti kolege već rekle, razlog za restart odnosno blokadu vrlo lako može da bude i sitan pad napona u momentu kad se svi potrošači pale. Meni je takav problem rešilo napajanje od 450Watt i sad mi je makina vrlo stabilna i ne pravi probleme.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share
-
Napajanje je staro 6 meseci ali odkako sam instalirao lan vise nemam tih problema , Jedna zanimljivost je da sam prvi put kad sam zamenio segate sa wd 400 podizao lastxp v16 normalno samo xp sa sp2 dok sam drajvere i ostalo rucno posle instalirao i to je radilo ok Imam hp 1020 laser jet i njega sam mahinalno zaboravio da instaliram i kad sam ga instalirao u tom trenutku tj resatartu puko mi je system. Onda Jovo nanovo ali klasican xp sp2 koji imam i koji mi nikad nije pravio probleme, ali onda je ispao problem sa lanom tj IRQ sukobi sa wd 400 dok wd500 na drugoj sata grani je normalno funkcionisala ,vec sam svasta pomisljao da su neki elkici u napajanju mozda osusili pa nefilterisu dobro ili pad napona ili cak mozda ploca ali zasto mi je segate celo vreme normalno radio isto sa wd 500 na drugoj grani to me je zacudilo.
Evo sad radi normalno, jos sam zaboravio da napomenem da sam par puta probao da ukljucim u hladnoj prostoriji i to se desavalo tj taj problem sa IRQ sukobom i to mi je podstaklo razmisljanje o napajanju i filtraciji o padu napona i tome slicno ali na srecu nije to bio uzrok sada radi sve kako treba.
Imao sam i pre WD hardove i nikad nisam imao probleme i sa segate je sve super radilo samo sto su segate dosta bucniji od wd-a , pa resih da se vratim na wd caviar diskove.
Jedan drugar mi kaze da mozda ploca nece moci u celosti da vidi taj kapacitet sto mi je nelogicno za ovaj tip ploce i biosa ploca je 2003-2004 k8n neo nforce 3 250 nebi to trebao biti razlog. Ali kod ove grane tehnike ponekad ima mnogo nelogicnosti.
Evo sad radi normalno, jos sam zaboravio da napomenem da sam par puta probao da ukljucim u hladnoj prostoriji i to se desavalo tj taj problem sa IRQ sukobom i to mi je podstaklo razmisljanje o napajanju i filtraciji o padu napona i tome slicno ali na srecu nije to bio uzrok sada radi sve kako treba.
Imao sam i pre WD hardove i nikad nisam imao probleme i sa segate je sve super radilo samo sto su segate dosta bucniji od wd-a , pa resih da se vratim na wd caviar diskove.
Jedan drugar mi kaze da mozda ploca nece moci u celosti da vidi taj kapacitet sto mi je nelogicno za ovaj tip ploce i biosa ploca je 2003-2004 k8n neo nforce 3 250 nebi to trebao biti razlog. Ali kod ove grane tehnike ponekad ima mnogo nelogicnosti.
- Vojvoda
- ___
- Contact person: Mirko
kisko je napisao:Nevidim da si instalirao drajvere ploce odmah posle inst. Xp-a

Da si instalirao pravilno drajvere za ploču žuti znak pitanja pored LAN-a i ethernet controler-a ti se ne bi ni pojavio jer su drajveri za LAN i ethernet u sklopu CD-a sa drajverima za ploču.
Budženje je majka zanata.
-
instalirao sam ja redovno plocu ali mi promaklo instaliranje drajvera za lan jer ga nekoristim a to je bio i uzrok svim problemima. evo i sad sam normalno upalio racunar, ja sam se iznervirao jer dosad nisam imao takih problema a imao sam wd diskove doduse ne tog kapaciteta, zbunjivalo me sto i segate je normalno radio ali najverovatnije je bilo sve normalno instalirano mislim na plocu i ostale drajvere
-
Ponovo mi se ponaked desi kad palim racunar da nece da pokrene system nego par puta restartuje , ako neproveri floppy kontroler onda znam da ce da se restartuje sve dok nezazuji floppy e sad dali da vratim stari originalni firmware ili sta mogu uraditi da me to nenervira.
Sada neprijavljuje nikakve sukobe jedino nece svaki put da podigne system nego parputa restartuje pa kad mu se cefne proradi
Sta bi tu mogao jos da probam da uradim
Sada neprijavljuje nikakve sukobe jedino nece svaki put da podigne system nego parputa restartuje pa kad mu se cefne proradi
Sta bi tu mogao jos da probam da uradim
- rubin_miki
- Preminuo
- Kontakt:
ipak da probas sa napajanjem ali neki dobar, marka sto kazu :lol:
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf
http://www.macedonium.org/makedonija.swf
-
Moguce da je maticna ali zanimljivo da je sa segate hdd lepo sve radilo neznam da vratim stari firmware tj bios na plocu pa da vidim ili da merim napone na konektrou ploce dali ce pokazati nesto mada sumnjam da su elkici jer onda bi to i sa segate radilo ipak mislim da je u pitanju ili bios ili mozda hdd stvarno neznam sta da probam
-
Ja sam greskom odradio instaliranje xp-a naime prilikom instaliranja nisam obratio paznju kako je sam softwer hteo da se instalira, Nije mi dozvoljavao da na 400 instaliram xp nego samo na 500 ali sada komentarisemo sa kolegom da sam prvo formatiranje uradio sa HIREN alatom tj sa particion magic 8 i najverovatnije da sam tamo nesto lose odradio mozda dao neki prioritet ovom 500 hdd ili ko zna sta tacno.
Ja sam dobro particionisao particije ali izgleda da je tu Magic nesto izmenio i desavalo se ovo sa nemogucnoscu pokretanja systema prilikom ukljucivanja racunara.
Jos nesto da napomenem sta sam ustanovio da je c: particija od 8mb bila na 500 hdd i da je najverovatnije tamo bio boot sector za xp a na 400 D: sam xp windows , jer kad sam podigao prvi put system na C: 8mb bilo je program files i document i setings folderi sto sam xp pravi a na D: windows i ostalo sto je xp uradio.
Sta se tu zapravo sve izdesavalo Saznacemo u DOSIE-X seriji...
Ja sam dobro particionisao particije ali izgleda da je tu Magic nesto izmenio i desavalo se ovo sa nemogucnoscu pokretanja systema prilikom ukljucivanja racunara.
Jos nesto da napomenem sta sam ustanovio da je c: particija od 8mb bila na 500 hdd i da je najverovatnije tamo bio boot sector za xp a na 400 D: sam xp windows , jer kad sam podigao prvi put system na C: 8mb bilo je program files i document i setings folderi sto sam xp pravi a na D: windows i ostalo sto je xp uradio.
Sta se tu zapravo sve izdesavalo Saznacemo u DOSIE-X seriji...
- kisko
- Preminuo
Da,da...zato sam i spomenuo da ce se iskristalisati i nista vise
....jer bilo mi je ocigledno da si pri samoj instalaciji nesto omanuo i zato i predlog instalacije na drugi hard jer bi tamo proradilo sve kako treba pa bi i sam zakljucio gde je greska
...desava se...No da nebi bilo ljutnje ili prepucavanja uputio sam ti predlog za drugi hard. :lol: inace mozes i otkaciti drugi hard pri instalaciji i odraditi ponovo instalaciju windowsa bas na tom od 400 i kad mu odradis drajvere za maticnu sigurno neces imati nijedan upitnik,proveri dali sve vidi i funkcionise,resetuj ga nekoliko puta i tek tad postavi drugi hard od 500.Radice siguran budi :komp: ...
...salim se sa ovim smajlijem ...bice ok...pozz

uvek ima nesto interesantno
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 13 Odgovori
- 2713 Pregledano
-
Zadnji post napisao faca74