TV EI Chassis B40 - Ostecen tjuner i bezi s kanala

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
shonex
_
_

TV EI Chassis B40 - Ostecen tjuner i bezi s kanala

Post napisao shonex » 11 Avg 2008, 13:10

Cao svima,

izvinjavam se ako pretragom nisam nasao resenje, ali radi se o sledecem:

1) Primarni problem: Tv je izgleda pretrpeo ostecenje od obliznjeg groma, i tjuner mu je otupeo (ima dobru sliku samo na izuzetno jakim lokalnim stanicama), dok su ostali signali sa jako mnogo suma. Imam semu, ali ne i semu tjunera. Ako neko ima savet u vidu seme, i/ili saveta da se isti ne servisira onda, gde bi se mogao kupiti s obzirom na godiste.
2) Problem od ranije: nista manje iritantan, naime, jednom memorisani kanali zavisno od toga da li su memorisani kada je TV bio hladan ili zagrejan (ovo je prilicno pouzdana-visegosinja zavisnost), nakon menjanja temperature, nakon odr. vremena vise nisu na kanalu. Ovo se ne odnosi na sve kanale, obicno su neki solidno 'ulokovani' AFC-om, i odolevaju, ali zato neki drugi redovno beze, i moraju se ponovo 'navuci' sa komandama za trazenje kanala. Kanal koji obicno bezi, ako se trenutno gleda, nece pobeci toliko da ispadne iz AFC-a, ali ako se brebaci na neki drugi i odmah vrati na doticni, taj obicno vise nije na frekvenciji.
Izvinjavam se ako forma opisa nije najidealnija i po pravilima, cisto da napomenem, nisam dundjer u ovoj grani elektronike, ali sam TV-e odavno batalio iz profi posla, a ovo je Tashtino, pa ako ne sredim, pascu u nemilost :)

nec
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: Ei B40 51cm 2 problema: Ostecen tjuner/bezi s kanala

Post napisao nec » 11 Avg 2008, 13:27

za da utvdis ispravnost TUNER-a najbolje da prikacis drugi sa neke shasije (povezi ga zicama) i vidi dal je problem u tuneru ili MF-a za drugi problem proveri ispravnost zener diode za 33V dali stoji napon ili otstupa isto ovakav problem bi mogao praviti opet tuner
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

shonex
_
_

Post napisao shonex » 11 Avg 2008, 13:36

To je ocigledno u Expert delu, jer ne mogu da pristupim. Inace, ovo otupljivanje koje se desilo pre par dana nema veze sa bezanjem sa kanala, posto je bezanje problem posl. xx godina, a srozavanje osetljivosti tjunera od ove poslednje oluje pre par dana. Ovo sa ostecenom osetljivoscu mi je primarno da resim, a opet, ne radim TV-e ihaaa pa nemam ni drugi tjuner koji bi udenuo za proveru. To me vraca na ili semu, ili info gde da kupim nov. Nesto mi je nerealno da je nesto proletelo kroz ceo tjuner ne ostetivsi ga, a sje8alo MF, mada, televizori i jesu toliko slatki da sam ih batalio u neko doba bas zbog woodoo kvarova.

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 11 Avg 2008, 13:45

Ipak tu bi trebalo dobro pregledati MF stepen takvi kvarovi se cesto javljaju iz tog dijele mada ne osporavam ni tjuner
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 11 Avg 2008, 13:48

E,ako je taštin,onda mora da se popravi. :lala:
Tjuner za B40-B100 imaš kod svih dobavljača.Ima ga i u manjem kućištu od fabričkog,ali svi pinovi odgovaraju.
Kad ga zameniš videćeš da li beži opet sa kanala,pa ćemo o tome kasnije.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

nec
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038978425778
Kontakt:

Post napisao nec » 11 Avg 2008, 13:53

shonex je napisao:posto je bezanje problem posl. xx godina, a srozavanje osetljivosti tjunera od ove poslednje oluje
bez razlike kako ti je napisao Stolle promeni tuner zna da radi bezanje i od tunera
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

toce
gx
gx

Post napisao toce » 11 Avg 2008, 14:30

jesi zamenio one plave blokove u memorii i imas do tjunera :?:
TOCE

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 11 Avg 2008, 19:15

Ja sam imao slucaj da nevaljaju zavojnice u MF-u pa sam budzio od drugog TV-a kakve su se pogodile u tom trenutku :)

Preporucujem promenu sledeceg:
1230 o.1 ; c1208 0.22 ;c1207 0.47 ; r1259 6k8 ; tr1215 BF240;

i onda:
zenerka 33v, tjuner, C14 470n na osnovnoj ploci
......
dalje:
Zameni elektrolite na MF modulu i preletuj ga.Cesto se desava da zavojnice u ovom modulu budu u hladnim lemovima.Sve ovo pod predpostavkom da si prethodno stavio provereno ispravan tjuner.
Ukoliko se radi o upravljackoj jedinici sa SAA1293 zamenuti Mda 2061 ili 2062.
Probaj podesiti malo kalem L109 na MF ploci.
AFC zavojnicu moraš menjati ako je ona u krivu , iščupaj iz nekog sličnog MFa samo ne Ei , malko podesi i teraj.
promeni i zavojnicu L108 koja se nalazi pored L109....
Resio sam problem ali pre toga sam ovo sve probao...moglo je da bude bilo sta od gore navedenog...Zavojnica 108 MI JE PRAVILA PROBLEME...
Mozda to bude slucaj i kod tebe...Pozdrav..
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

shonex
_
_

Re: TV EI Chassis B40 - Ostecen tjuner i bezi s kanala

Post napisao shonex » 12 Avg 2008, 09:14

Hvala na dosadasnjim savetima, pocecu od tjunera, posto vidim da se pominje iskljucivo zamena, a ne servisiranje (mada sam svojevremeno neke i sredio), pa cu da kukam ako posle negde zapne :)

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 12 Avg 2008, 13:10

shonex je napisao: posto vidim da se pominje iskljucivo zamena, a ne servisiranje
servisiranje je na prvom mijestu, ali vecina daje savjet da probas sa nekim drugim tjunerom da vidis jeli problem on ili je nesto drugo u pitanju jer veliki je problem nesto popraviti ako je vec ispravno pokusaj moguce da je bas on u pitanju
džale

shonex
_
_

Post napisao shonex » 13 Avg 2008, 14:19

Ono jes' tesko je popraviti ispravnu stvar.... e, sad zvao sam par radnji u BG-u i niko kanda ne drzi tjuner za ovaj TV.... Matoro sta li. Kapiram da postoji zamena, pa cu ga danas, sutra izvaditi i popisati ako nesto pise, eventualno okaciti i fotku, mozda ce neko znati koja zamena bi se mogla upasovati.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 13 Avg 2008, 14:38

Nije moguće,pa B100 nisu tako stari.Ako ne nađeš,daću ti neke adrese u Nišu,pa naruči,ali možda se neko javi da ti kaže gde tačno ima u BG.

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 13 Avg 2008, 15:27

Jeli kod tebe ovaj sto na njemu pise "orginal"
evo ti slike pa probaj uporediti ugraditi neki koji odgovara
Prilog
ei tuner-400.jpg
ei tuner-400.jpg (20.42 KiB) Pregledano 4029 puta.
džale

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 14 Avg 2008, 07:56

Bar na nishkom mozes da nabudzis bilo koj tjuner....neznam zasto ti je problem...imas seme, na ovim "univerzalnim" tjunerima ti pise sta je sta...Bar to ti je lako :)
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

shonex
_
_

Post napisao shonex » 14 Avg 2008, 16:39

Da, to je izgleda ovaj "original", ali svejedno, pomoglo bi ako mi date neke telefone u Bg-u, a u krajnjoj liniji i Nis bi pomogao, jer idem tamo poslom sl. nedelje.
Prilog
B40tjuner.JPG

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 14 Avg 2008, 16:58

018 561210
018 514511 018 514512

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 14 Avg 2008, 18:31

shonex je napisao:Da, to je izgleda ovaj "original", ali svejedno, pomoglo bi ako mi date neke telefone u Bg-u, a u krajnjoj liniji i Nis bi pomogao, jer idem tamo poslom sl. nedelje.
imam ti ja taj tjuner ako imas koga da preuzme neka slobodno svrati nadoknada :pivopije:
džale

shonex
_
_

Post napisao shonex » 14 Avg 2008, 19:28

Hvala i za telefon, i tebi Dzale na ponudi :) Nemam nikoga blizu tebe, a za pivo bismo vec lako.... Elem, najsvezije sto sam primetio kad sam otvorio/zatvorio (radi slikanja) tjuner, prelemio MF, i ocistio CRNE od oksida, kontakte MF modula, je to da odjedanput imam totalno OK signale, cak i bolje nego na svom TV-u. Znaci mozda je ona grmljavina pala slucajno kad i biser da to od matorih kontakata prestane da radi. E, sad, ostaje ono lagano temperaturno-zavisno bezanja s kanala, ali ne verujem da cu kupovati tjuner ili trositi 10-ine sati da nadjem uzrok, jer cu ga teze naci nego napraviti nov TV posto sam, kao sto vec pomenuh odavno van tog posla, i sa materijalom a i sa intuicijom da resavam kvarove iz rukava :-(

U svakom slucaju, hvala jos jednom svima, sjajni ste !!!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”