Punjenje klime sa R407c - Reseno

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Sloksik
_
_

Punjenje klime sa R407c - Reseno

Post napisao Sloksik » 27 Sep 2008, 01:17

Kupio sam klima uredjaj FairLine SAC 11000, u kompletu sam dobio cevi i sve ostalo potrebno za montazu a posto imam alat za montazu, odlucio sam da sam montiram klimu. Medjutom , kad sam sve odradio i provukao cevi kroz rupu skratio na meru i uvideo da su cevi aluminijumske. Ispertlovao sam cevi i sve postavio kako treba, ali sam izgleda zategao krvnicki ( sivonja ), izvakumirao i pustio gas, ukljucio i sve je radilo ok.Kad sam hteo da jos malo doteram izcupa mi se mala cev i izadje mi sav gas.
Naravno ne iznerviram se pogledam nalepnicu na klimi, ( e tu se iznerviram) u klimi je bio R407C i to 1.2kg( svuda je 800-900 g) . Odem kupim bocu R407c, medjutim kako da napunim klimu sa njim? Probao sam sa vagom, ali takvim nacinom samo izadje do 300g i dalje nista.Onda sam ukljucio klimu i dopunio ostatak na manometre, i hladjenje kao ok. Prebacim na grejanje ( kad tamo sipak). Kompesor se ukljuci , radi 10-15 seci sve stane , odstoji 3-4 min i opet isto. Kroz razgovor sa prijateljima , dosao sam do zakljucka da moze da budu samo dve stvari : temperatura ili pritisak. Temperaturu ne moze da postigne tako brzo ostaje samo preveliki pritisak( isao je preko 35 bari u grejanju). Smanjivao sam pritisak u rezimu grejanja da bi izasao u tecnom stanju, smanjivao sam sve dok nije doslo na pritisak 26 bari u grejanju.Pipanjem ventila ustanovio sam da debela cev ne moze da se drzi koliko je vruca , a tanka cev je tek onako topla.DA LI JE TO NORMALNO ?
Pitanje :
da li sam uradio sve kako treba
koliki su radni pritisci u grejanju i hladjenju kod klima sa r407c, i
kakva je prava procedura punjenja sa r 407c

Unapred zahvalan
Zadnja izmena: Sloksik, dana 03 Okt 2008, 21:39, ukupno menjano 1 put.

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Re: Punjenje klime sa R407c

Post napisao JaroslavBires » 27 Sep 2008, 10:38

:lala: Lepo postaviš bakarne cevi, izvakumiraš, bocu naopačke na vagu, odmeriš 1200 grama- koliko uđe tečnog, ušlo je, sačekaš da ispari ono što si upustio, prigušiš maksimalno ventil na manometrima ka klimi, uključiš klimu na režim hlađenja, (ako neće da krene nađeš nekog da trlja unutrašnju sondu da klima krene i neka trlja dok ne završiš posao punjenja!), pratiš manometar i mic po mic otvaraš ventil da klima uvlači freon. Ne smeš mnogo otvoriti da ti ne usisava kompresor tečni freon! Kad namiriš gramažu, zatvoriš bocu i to je to! :lala:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Sloksik
_
_

Post napisao Sloksik » 27 Sep 2008, 10:59

Uradio sam bas tako kako ti kazes.i na hladjenju je bilo sve ok, medjutim ona je pocela da se buni kad je prebacim na grejanje. da li je mnogo tih 1.2 kg gasa

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Post napisao frigo » 28 Sep 2008, 06:21

A kako je pocela da se buni...
budi opsirniji da bi ti pomogli...

bitno za rad sa freonom R407C je priprema znaci vakumiranje od 15-20 min minimalno i SRTROGO PUNITI TECNOM STRANOM NIKAKO GASOVITOM posto je to smesa tri freona i jedino u tecnoj fazi je omer koj treba za smesu i pravilan rad klime... obavezno sacekati da tecni freon ispari tj. da predje u gasovito stanje znaci negde 10 min. sacekas upalis klimu i kad se stabilise u radu posle 10 minuta dodajes freon...
Cim nije tela preko 300g znaci lose si vakumiro ako je dobar vakum sigurno udje u klimu 80% od ukupne kolicine i onih 20% dodas polako... a kod tebe il ti je losa vakum pumpa il ima propustanje negde, proveri...
Puniti il menzurom il vagom za manometar i pipanje cevu tu treba praksa i iskustvo...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

Sloksik
_
_

Post napisao Sloksik » 28 Sep 2008, 22:25

Hvala na odgovoru.
Sutra cu ispustiti sav gas i ponovo vakumirati celu instalaciju. Sto se tice vakum pumpe koristim , Vise prirucno sretstvo nego vakum pumpu, motor od frizidera, ali sluzi, izvuce do -0.8 bari( ne moze vise), a sto se tice curenja nema ga sigurno zato sto kad spojim instalaciju ja prikljucim drugi izlaz motora i naguram pritisak 12bari i sa sapunicom (penom) proverim da li negde curi. Posle toga dobro izvakumiram instalaciju na -0.8bari .
frigo je napisao:A kako je pocela da se buni...
Evo ovako:
Sloksik je napisao:Kupio sam klima uredjaj FairLine SAC 11000, u kompletu sam dobio cevi i sve ostalo potrebno za montazu a posto imam alat za montazu, odlucio sam da sam montiram klimu. Medjutom , kad sam sve odradio i provukao cevi kroz rupu skratio na meru i uvideo da su cevi aluminijumske. Ispertlovao sam cevi i sve postavio kako treba, ali sam izgleda zategao krvnicki ( sivonja ), izvakumirao i pustio gas, ukljucio i sve je radilo ok.Kad sam hteo da jos malo doteram izcupa mi se mala cev i izadje mi sav gas.
Naravno ne iznerviram se pogledam nalepnicu na klimi, ( e tu se iznerviram) u klimi je bio R407C i to 1.2kg( svuda je 800-900 g) . Odem kupim bocu R407c, medjutim kako da napunim klimu sa njim? Probao sam sa vagom, ali takvim nacinom samo izadje do 300g i dalje nista.Onda sam ukljucio klimu i dopunio ostatak na manometre, i hladjenje kao ok. Prebacim na grejanje ( kad tamo sipak). Kompesor se ukljuci , radi 10-15 seci sve stane , odstoji 3-4 min i opet isto. Kroz razgovor sa prijateljima , dosao sam do zakljucka da moze da budu samo dve stvari : temperatura ili pritisak. Temperaturu ne moze da postigne tako brzo ostaje samo preveliki pritisak( isao je preko 35 bari u grejanju). Smanjivao sam pritisak u rezimu grejanja da bi izasao u tecnom stanju, smanjivao sam sve dok nije doslo na pritisak 26 bari u grejanju.Pipanjem ventila ustanovio sam da debela cev ne moze da se drzi koliko je vruca , a tanka cev je tek onako topla.

Kad sam je ukljucio na hladjenje radila je normalno, a kad sam je prebacio na grejanje radila je 10-tak sekundi i ugasima se. Onda je cutala, cutala i posle 3-4min se opet ukljucila rasila 10-tak sekundi i opet se iskljucila...
Sutra cu da uradim celu proceduru izpocetka pa cemo da vidimo sta ce biti.?

Sloksik
_
_

Post napisao Sloksik » 01 Okt 2008, 21:28

E sad da se zahvalim svima koji su mi pomogli i dali savet. Sve sam vas poslusao .
1. Dugo vakumiranje instalacije,
2. Boca drzana na sobnoj temperaturi 22 stepena C
3. Okrenuo sam bocu naopacke stavio na vagu i napunio 1.2kg R407c (toliko pise na klimi) , ona je sama uvukla toliko gasa ,
4. Sacekao sam otprilike ~30 min. da gas ispari
5. Ukljucio klimu na hladjenje
Sve se ponasa normalno , deluje da hladi normalno ( imam samo problem sto neznam na kom pritisku isparava R407c. ja imam manometre sa skalom za R22 i za pritisak).
Prebacio sam kasnije na grejanje i to radi normalno, tako da jedino kad saznam pritisak na kome isparava R407c samo da proverim pritiske na manometre.
Vise se ne iskljucuje na grejanju(tek kad postigne temperaturu)
Praticu je neko vreme pa cemo da vidimo da li je sve uredu.
Jos jedno zahvaljujem svima.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”