Potrebna sema za proveru reglera kod alternatora
Urednik: Barbarella56
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Potrebna sema za proveru reglera kod alternatora
Pozdrav svima na forumu, potrebna mi je sema sa kojom bi mogao da ispitujem ispravnost reglera za alternator. Ako neko ima semu ili mozda ideju neka se slobodno javi, svaki savet bi mi dobrodosao?
Maki
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: Potrebna sema za proveru reglera kod alternatora
Za ispitivanj reglera ne treba ti nikakav poseban instrumenat. Treba ti ispravljac sa regulacijom napona do 15V ili ako hoces da ispitujes i reglere za 24V onda ispravljac do 30V. Treba ti i jedna
i to je sve. Kad se to poveze, lagano povecavas napon na ispravljacu. Sijalica ce da svijetli do jednog trenutka kada ce regled da je iskljuci. Tada ocitas napon na ispravljacu i vidis da li je u granicama normale. (14.2 - 14.4 )

"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Ok alexa pg, samo mi reci gde da prikacim ispravljac a gde sijalicu na regleru da bih to probao? Pozzz
Maki
- alexa_pg
- Site Admin
Postoje dvije vrste reglera (da ja znam). I kod jedne i druge vrste plus ispravljaca se vezuje na D+ a minus ispravljaca se vezuje na D-. Kod jednog
ide izmedju D+ i D, a kod drugog
ide izmedju D i D-. Ovo vazi kako za 12V varijantu tako i za 24V. Mislim da nema potrebe da ti ovo crtam sematski jer je dosta jednostavno.

"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- Vojvoda
- ___
- Contact person: Mirko
Maki jel se to još patiš sa onim golfom?
BTW ja imam na mojoj makini simpatičnu anomaliju. Opisao sam u onoj drugoj temi princip rada alternatora. E, sad, moj radi super što se tiče punjenja akumulatora, 14.0-14.2V, ali lampica i dalje sija povremeno i promenljivim intenzitetom. Nekad se gasi ali uglavnom sija i kako uključujem potrošače intenzitet je sve jači. Izmerim napon na alternatoru ka sijalici kad ono 19.5V.
Logično, sad je samo promenjen polaritet napona na sijalici pa glupa lampa opet sija, napon punjenja je i dalje OK. Ili me zeza neki kontakt u alternatoru ili je loš regler, no kako punjenje radi ne rastura mi se sve ponovo.
BTW ja imam na mojoj makini simpatičnu anomaliju. Opisao sam u onoj drugoj temi princip rada alternatora. E, sad, moj radi super što se tiče punjenja akumulatora, 14.0-14.2V, ali lampica i dalje sija povremeno i promenljivim intenzitetom. Nekad se gasi ali uglavnom sija i kako uključujem potrošače intenzitet je sve jači. Izmerim napon na alternatoru ka sijalici kad ono 19.5V.
Logično, sad je samo promenjen polaritet napona na sijalici pa glupa lampa opet sija, napon punjenja je i dalje OK. Ili me zeza neki kontakt u alternatoru ili je loš regler, no kako punjenje radi ne rastura mi se sve ponovo.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share
Vojvoda ,problem ti je u diodnoj ploci,neka od dioda propusta naizmenicni,
- Vojvoda
- ___
- Contact person: Mirko
To je i meni jasno, ali mi nije jasno kako je napon punjenja OK a samo indikacija zeza. Ne gine mu još jedno rasturanje. Prvo je bilo radi zamene četkica. Interesantno je da se ovakva manifestacija nije pojavljivala sa starim četkicama...hmm...
Budženje je majka zanata.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Peugeot 307 2005, crkava F8 potrebna šema [REŠENO]
napisao emem » 14 Mar 2013, 20:45 » u Autoelektronika - 4 Odgovori
- 5783 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
27 svi 2013, 11:30
-
-
-
Sema i ozicenje za povezivanje alarma ako treba tu sam ;)
napisao Nenad Nisavic » 22 Feb 2016, 04:57 » u Autoelektronika - 0 Odgovori
- 2226 Pregledano
-
Zadnji post napisao Nenad Nisavic
22 Feb 2016, 04:57
-
-
- 3 Odgovori
- 3719 Pregledano
-
Zadnji post napisao baracuda
04 Apr 2019, 22:08