Dva frizidera (vitrine ) sa jednim motorom?
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- nase
- _
- Contact person: Daniel Stefanovski
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
Dva frizidera (vitrine ) sa jednim motorom?
kako se moze izvesti da dva frizidera (vetrine za odrzavanje) mogu raditi sa jednim motorem a da svaka ima odredenu temperaturu oko +8-2 c .
napred serviseri
napred serviseri
D.O.O. Alfa Elektektrothenika - Pehchevo, Republika Makedonija e ovlasten servis za bela tehnika i razladni uredi
- JaroslavBires
- ___
Re: frizidere
Svaka vitrina ima svoj isparivač, magnetni ventil i termostat a motor i kondenzator je zajednički za oba sistema. Isparivači se dimenzionišu prema svakoj vitrini a motor i kondenzator za rashladnu moć obe vitrine jer će se desiti da moraju obe istovremeno da rade! Potrebno je predvideti i duplo veći risiver i eventualno usisni odvajač tečnosti izveden kao ekonomajzer. Otapanje se može izvesti elektro ili preko hot-gasa uz dodatak magnetnih ventila i tajmera svake vitrine..... 

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Re: Dva frizidera (vitrine ) sa jednim motorom?
JaroslavBires je napisao:Svaka vitrina ima svoj isparivač, magnetni ventil i termostat a motor i kondenzator je zajednički za oba sistema. Isparivači se dimenzionišu prema svakoj vitrini a motor i kondenzator za rashladnu moć obe vitrine jer će se desiti da moraju obe istovremeno da rade! Potrebno je predvideti i duplo veći risiver i eventualno usisni odvajač tečnosti izveden kao ekonomajzer. Otapanje se može izvesti elektro ili preko hot-gasa uz dodatak magnetnih ventila i tajmera svake vitrine.....
Isto ko sto radi kombinovani frizider, stim sto umesto zamrzivaca bude frizider i zamislis da imas dva frizidera, da nebude zabune razdvajanje freona je odradjeno plocom za hladjenje...
To sam namerno napiso posto @JaroslavBires nije spomenuo i to je jeftiniji nacin do 2x150litara velicine frizidera...
A inace @JaroslavBires sto kaze takobi trebalo da se radi neki malo ozbiljniji po litrazi frizider, da ga tako nazovem ili mini komora...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- bela tehnika
- Contact person: Vladimir
Koliki su to frizideri? Ili si mislio na rashladne vitrine? Ako su u pitanju frizideri onda mozes odraditi pomocu el.magnetnog ventila koji ce preko termostata regulisati rad oba frizidera.A ko su u pitanju vitrine onda ti je Jaroslav rekao kako treba uraditi
-
- _
Da i ja dodam koju ......
Radio sam sa momcima iz Soko Inzinjeringa montazu rashladnih vitrina u super marketu jednom! Sistem je zajednicki, odnosno, po odeljenjima ..... primer: mesara ima svoje komore, njih par i imaju zajednicki pogonski kompresor sa upravljackim ormanom, pa onda ..... gotova jela takodje par komora sa istim zajednickim pogonom i upravljanjem ......
Ako sam razumeo dobro, komore treba da rade odvojeno, da svaka ima svoju temperaturu, sto znaci da imaju svoje termostate i magnetne ventile za pustanje freona u sistem isparivaca .... reseno !
Radio sam sa momcima iz Soko Inzinjeringa montazu rashladnih vitrina u super marketu jednom! Sistem je zajednicki, odnosno, po odeljenjima ..... primer: mesara ima svoje komore, njih par i imaju zajednicki pogonski kompresor sa upravljackim ormanom, pa onda ..... gotova jela takodje par komora sa istim zajednickim pogonom i upravljanjem ......
Ako sam razumeo dobro, komore treba da rade odvojeno, da svaka ima svoju temperaturu, sto znaci da imaju svoje termostate i magnetne ventile za pustanje freona u sistem isparivaca .... reseno !
Najveci talenti, gube se u neradu !!!!
tako bi trebalo da bude al u praksi kako bi bilo .
mislio sam i ja da sa el.ventile da se moze resiti kao na pr. rade obe zajedno sa dve kapilare (po jednu za svaki) i kad jedna postigne odredjenu tem. el magnetni ventil zatvori dovod freona,al dal se nece opteretiti drigi dio isparivaca od veceg pritiska?
mislio sam i ja da sa el.ventile da se moze resiti kao na pr. rade obe zajedno sa dve kapilare (po jednu za svaki) i kad jedna postigne odredjenu tem. el magnetni ventil zatvori dovod freona,al dal se nece opteretiti drigi dio isparivaca od veceg pritiska?
-
- _
- Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG, - Specialty: consumer
Kad jedna vitrina ugasi opasce i usisni pritisak na povratu,tako da ce ta vitrina jos bolje da hladi
i jos brze da postigne temperaturu.
Medjutim ako ima potrebe mogu se ugraditi i KVP ventili na povratu svakog isparivaca.
Pomocu njega se moze podesiti ekspanzija u svakom isparivacu posebno.
To je posebno bitno kad na istom sistemu imate minus i plus vitrine.
Sa KVP ventilima nastimate na plusaricama isparenje od -10 do -15
dok ce minusarice raditi bez njih na isparenju od -25 do -30.
Ovako sam radio na vise mjesta,provjereno radi bez problema.
Inace kod ovih sistema sa vise vitrina najvaznije je rijesiti da kompresori
ne ostaju bez ulja.Znaci odvajac ulja obavezno a ako je vise
kompresora onda im treba napraviti zajednicki bajpas za ulje tako da nivo ulja
bude isti u svim kompresorima.
Najbolje rjesenje je odvajac ulja,resiver za ulje i na savkom kompresoru
nivelator koji uvijek pomalo uzima ulje iz resivera i tako drzi optimali nivo.
i jos brze da postigne temperaturu.
Medjutim ako ima potrebe mogu se ugraditi i KVP ventili na povratu svakog isparivaca.
Pomocu njega se moze podesiti ekspanzija u svakom isparivacu posebno.
To je posebno bitno kad na istom sistemu imate minus i plus vitrine.
Sa KVP ventilima nastimate na plusaricama isparenje od -10 do -15
dok ce minusarice raditi bez njih na isparenju od -25 do -30.
Ovako sam radio na vise mjesta,provjereno radi bez problema.
Inace kod ovih sistema sa vise vitrina najvaznije je rijesiti da kompresori
ne ostaju bez ulja.Znaci odvajac ulja obavezno a ako je vise
kompresora onda im treba napraviti zajednicki bajpas za ulje tako da nivo ulja
bude isti u svim kompresorima.
Najbolje rjesenje je odvajac ulja,resiver za ulje i na savkom kompresoru
nivelator koji uvijek pomalo uzima ulje iz resivera i tako drzi optimali nivo.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Zaledjen susac,i kapilara rashladne vitrine!!!Reseno
napisao Miki_R » 22 svi 2011, 13:38 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 29 Odgovori
- 4069 Pregledano
-
Zadnji post napisao Miki_R
30 svi 2011, 11:27
-
-
- 15 Odgovori
- 4959 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
04 Jul 2012, 19:39
-
-
Potrebna pomoc oko rashl.vitrine - REŠENO
napisao felix_sk11 » 06 Dec 2014, 13:58 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 4 Odgovori
- 1617 Pregledano
-
Zadnji post napisao felix_sk11
08 Dec 2014, 20:25
-
-
- 11 Odgovori
- 2246 Pregledano
-
Zadnji post napisao dacqo
07 Okt 2010, 12:17
-
-
Kondenzator frižidera krivo spojen (zanimljivost)
napisao nike » 09 Avg 2011, 21:08 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 11 Odgovori
- 3938 Pregledano
-
Zadnji post napisao ZDRAVKO T
24 Avg 2011, 09:30
-
-
-
Prepravak kombiniranog frižidera 220V na 12V
napisao mbrkicic » 15 Okt 2012, 11:01 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 3167 Pregledano
-