automat stubista

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
vocee 79
_
_

automat stubista

Post napisao vocee 79 » 20 Feb 2009, 14:29

da li mi moze neko da objasni vezivanje automata sa prekidacima u zgradama, koliki je napon automata koji se ugraduje u stubista zgrada i koji je njihov princip rada jel kada prekidac otvori strujno kolo se aktivira ili kada se strujno kolo zatvori(vremenski), prekidac je taster kao od zvona.ako ima neko neku semu neka posalje

Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: automat stubista

Post napisao Stolle » 20 Feb 2009, 16:07

Na svakom automatu,kad kupiš,imaš šemu vezivanja.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

kibsa
_
_

Post napisao kibsa » 22 Feb 2009, 12:12

Evo treći put pokušavam staviti svoj komantarna na ovu temu, nadam se da ću ga ovaj put i završiti. u prethodna dva su me gosti omeli koji dolaze na žalost zbog smrti majke. Stubišni automat je vremenska sklopka koja radi na naponu 220 volti. Aktivira se na jedan od nekoliko tastera koji su spojeni paralelno. stiskanjem tastera se proslijedi faza do st. automata koji uključuje rele preko koga sijalice dobiju fazu, a prethodno im je obezbijeđena nula.Osim relea fazu dobije i satni mehanizam kome se prethodno podesi vrijeme rada sijalica.U novije vrijeme se može kupiti st. automat veličine automatskog osigurača, na kome je nacrtana i šema spajanja tako da onaj ko je završio školu elektro struke i naučio simbole neće imati potrebu da pita bilo koga kako spojiti.

zozontv1
___
___

Post napisao zozontv1 » 23 Feb 2009, 06:39

[quote="kibsa" stiskanjem tastera se proslijedi faza do st. automata

Mislim da ovde treba ''ukrstiti'' zice: preko tastera se dovodi ''nula'', u protivnom bi stepenista bila
pretrpana nesrecnim komsijama koji su pokusali da ukljuce stepenicno svetlo, a tasteri razbijeni....

vocee 79
_
_

Post napisao vocee 79 » 23 Feb 2009, 09:16

I meni nije jasno dali ide faza ili nula jel se preko satnog mehanizma napaja rele st. tako kada sat odbroi zadato vrijeme on prekine napajanja automatu. i ja sam mjerio u jednoj zgradi jednosmjerni napon 110v da li bih mogao neko da mi objasni zbog cega je jednosmjerna. I jos sam primjetio da oni nenaju veze nikakve sa sijalicama oni pustaju struju preko kontakta automata za sijalice, kada automat nije aktiviran na krajevima izlaza postoji napon 110v a kada tasterom aktiviram napon se izgubi
HVALA

kibsa
_
_

Post napisao kibsa » 23 Feb 2009, 22:01

U pravu ste danas sam na poslu gledo jedan s. automat tasterom se prosleđuje nula.

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 24 Feb 2009, 06:28

na ovoj semi ne izgleda tako
Prilog
01.jpg
02.jpg
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

vocee 79
_
_

Post napisao vocee 79 » 24 Feb 2009, 10:00

dzafer puno ti hvala na ovoj semi, izvini ako sam naporan ali mozes mi objasniti nije mi jasno na ovu sklopku dolazi i faza i nula koja je uloga ove sklopke
HVALA

kibsa
_
_

Post napisao kibsa » 24 Feb 2009, 10:20

Džale, gornja šema je šema izjenično križne kombinacije , bez stubišnog automata. donja je ok ali malo starije izvedbe. danas i sutra ne radim u firmi, ali prekosutra da, pa cu donijeti, imam jedan st. automat u latici veličine automatskog osigurača na kojem ima sema spajanja. pokušaću fotografisat i okačit

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 24 Feb 2009, 11:55

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 24 Feb 2009, 12:26

vocee 79 je napisao:dzafer puno ti hvala na ovoj semi, izvini ako sam naporan ali mozes mi objasniti nije mi jasno na ovu sklopku dolazi i faza i nula koja je uloga ove sklopke
HVALA
nekad davno sam radio u jednoj firmi u proizvodnji gdje smo pravili stubisne automate ako se dobro sjecam imao je naziv
"ELSA" a iskljucivo se koristio za rasvjetu u stubistima gdje se mogao vremenski podesiti koliko dugo treba da bude ukljucen
Pravili smo i uredjaj koji se zvao "FOREL" to je isto vrsta vremenskog automata on se uglavnom koristio za ovu ulicnu nocnu rasvjetu jedan sam bio spoio na reklamu od radnje jedno vrijeme dobro je radio :yeah:
-automat stubista- nesto slicnom ovom je bilo samo u dosta vecoj dimenziji :mrgreen:
Prilog
03.jpg
džale

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 24 Feb 2009, 12:45

kibsa je napisao:Džale, gornja šema je šema izjenično križne kombinacije
jasno mi je nego sam samo dao primjer da faza ide preko prekidaca a to sto ce koga struja da mlatne ne treba da dira tamo gdje mu mjesto nije :mrgreen:
džale

vocee 79
_
_

Post napisao vocee 79 » 26 Feb 2009, 00:34

drugari puno hvala na semama uz vas sam mnogo vise naucio nego u skoli

zozontv1
___
___

Post napisao zozontv1 » 26 Feb 2009, 05:38

dzafer je napisao:
kibsa je napisao:Džale, gornja šema je šema izjenično križne kombinacije
jasno mi je nego sam samo dao primjer da faza ide preko prekidaca a to sto ce koga struja da mlatne ne treba da dira tamo gdje mu mjesto nije :mrgreen:
Naravno da ''nula'' ide preko tastera, a ne ''faza''. To se vidi i na shemama na linkovima koje je Stolle dao....
Mislim da je to regulisano i nekakvim propisima...

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 26 Feb 2009, 21:44

Logično je Zoki da ide nula kako se neko nebi naježio, ali nagledao sam se automata koji upravo na prekidaču imaju fazu. Verovatno ih je projektovao neko ko misli da su prekidači svetinja i da su svi ljudi kulturni i da čuvaju stvari. No, ima jedna zemlja na brdovitom Balkanu gde ta pravila ne važe... :fanzo:
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

sasafras
___
___
Kontakt:

Post napisao sasafras » 26 Feb 2009, 23:56

Jeste li vi sigurni da nula ide preko tastera. Na onim šemama gore ide faza i meni se čini da je to po propisima. Nula je uvijek išla direkt na trošilo a faza se prekidala. Ako bi se i nula prekidala, naježio bi se od faze preko trošila.
Najteže je, kad ništa ne radiš, znati kada si završio!

zozontv1
___
___

Post napisao zozontv1 » 27 Feb 2009, 04:34

sasafras je napisao:Jeste li vi sigurni da nula ide preko tastera. Na onim šemama gore ide faza i meni se čini da je to po propisima. Nula je uvijek išla direkt na trošilo a faza se prekidala. Ako bi se i nula prekidala, naježio bi se od faze preko trošila.
Dakle, još samo ovo i prekidam dalju polemiku na ovu temu (naravno, nema ljutiš)...
''Nula'' preko tastera aktivira elktroniku st. automata, a rele, ili neki drugi prekidač, aktivira ''fazu''
prema sijalicama.

Marko Enter
_
_

Post napisao Marko Enter » 03 Mar 2009, 14:03

Ja sam povezivo impulsne automate , i gledao sam u nemackoj kako ljudi vezuju, evo po ovoj semi , i tu faza ide na tipkalo, a stubisni automat se gotovo isto tako povezuje

slika

pozdrav
Marko :pivopije:
Tranzistori su najbrzi osiguraci :)

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 03 Mar 2009, 21:24

Prije neki 20 i kusur godina uradio sam na nekih 5 kuca kompletnu instalaciju i za divno cudo ni jedna se do danas nije zapalila :mrgreen: danas gledam majstora koji te instalacije dosta druacije rade bez onih razvodnih kutija , cak sam gledao da vecinu kablove postavljaju i ispd patosa
Pa posto imam namjeru da u skorije vrijem radim jedan objekat ,a ovdje ima na forumu kolega koji se dobro razumiju u instalacije interesuje me njihovo misljenje sta je sad u trendu i kako se najcesce izvodi :tooo:
džale

Marko Enter
_
_

Post napisao Marko Enter » 04 Mar 2009, 14:00

Pa jos se najvise izodi po zidovima koliko mogu da vidim , a ima i po zemlji , mada se meni to nesvidja, po industrijama i radionicama najcesce je nadzidna instalcija ,

pozdrav :pivopije:
Tranzistori su najbrzi osiguraci :)

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”