cuby

Ako sam te dobro razumio, onda se ne slažemo. Izolacija treba da je izvana a ne iznutra. Razlog je u rasporedu temperatura unutar zida i u akumulaciji topline i time manjim varijacijama topline u kući.srleboj je napisao:
NIJE VAZNO KAKVA JE KUCA SPOLJA VEC UNUTRA DA JE FUNKCIONALNA I DA JE IZOLOVANA IZOLACIJA JE MAJKA MARA KO GOD DODJE DO BEOGRADA MOZE SVRATITI DO MENE DA VIDI KAKO JE POZZ SRDJANN
Slažem se u potpunosti i čitao sam mnogo puta o tome ... ali ...To apsolutno nije tačno! Pišem iz ličnog iskustva. Takav stambeni prostor se hladi istom brzinom kao i isti takav prostor u kome su tone i tone građ. materijala.nike je napisao:... Ako tih tona materijala nema tj. iza izolacije su, čim se grijanje ugasi, prostor se brzo hladi ...
aj ti meni reci gde ces da nadjes kamen u sremu , to moze kad odes u bosnu ili centralnu srbiju , pa jel ti najbolje znas da nema kamena na fruskoj gori , sve kupili kapetani od belu ladju ! a ti bi zidao zid , nije ti to kinaMajstor Duja je napisao:Slucaj 1: ti sedis na poljani i zapalis vatru. Toplo ti je dok vatra gori i posle toga...?
Slucaj 2: Ja sedim na poljani, napravim malu pec od kamena, a iza sebe mali kameni zid, zapalim vatru i grejem se dok vatra gori a kad se ugasi, greje me kamenje isijavanjem.
Ne, T.pumpa voda-voda ima najveci COP koliko ja znam a ne vazduh-vazduh zbog gustine fluida, prenosnika energije - upravo ono sta sam ti i gore napisao.buzdumra je napisao:aj ti meni reci gde ces da nadjes kamen u sremu , to moze kad odes u bosnu ili centralnu srbiju , pa jel ti najbolje znas da nema kamena na fruskoj gori , sve kupili kapetani od belu ladju ! a ti bi zidao zid , nije ti to kinaMajstor Duja je napisao:Slucaj 1: ti sedis na poljani i zapalis vatru. Toplo ti je dok vatra gori i posle toga...?
Slucaj 2: Ja sedim na poljani, napravim malu pec od kamena, a iza sebe mali kameni zid, zapalim vatru i grejem se dok vatra gori a kad se ugasi, greje me kamenje isijavanjem.![]()
![]()
![]()
(komsija blesav te blesav)
-ja sam rekao samo za prenos ! i toplotna pumpa ima veci ucinak -manji gubitak ako odaje toplotu za grejanje vazduha , nego grejanje vode pa radijatori ili podno (mada podno moze biti i sa kanalima kud cirkulise vazduh)
tema je o i ljudi u celoj prici. kao ono recimo isao je na svadbu potrosio 500 - ,a kaze 800 ., platio kaznu 50 -kaze 100 , kad je dosao do auta koliko trosi on vice 5l ,a fabrika ga deklarisala na 7l otvorene .
srleboj je napisao: a i sam gips je dobar izolator .
Ovo je apsolutno pametno izrečeno.Kod nas, gdje se grade masivne kuće od materijala poput cigle, blokova i betona, pametno je iskoristiti akumulacijska svojstva tog materijala
I ovo je apsolutno tačno.privatne kuce su problem sto su sva cetiri zida spoljna
I ovo je apsolutno tačno.vazduh ne provodi toplotu osim ako se ne krece
Eto vidiš ... konačni rezultat zavisi od mnogobrojnih drugih faktora, a koji utiču manje ili više, a na kraju samo svaki od njih da doprinese samo 1% kada ih sabereš to je puno procenata na kraju.Ista stvar sa izolacijom...i nije samo izolovati zid vec kako je izvedena cela situacija:
- kako je orijentisana kuca?
- gde su orijentisani prozori?
- raspored prostorija?
- medjuspratna/tavanska izolacija?
- tip vrata/prozora?
- broj clanova i njihovo godiste, kao i prosecan IQ u kuci?
- bla, bla, bla...
Ti voliš da detaljišeš, a neko to napiše u jednu rečenicu .. ponekad i ne baš razumljivu ..Majstor Duja je napisao:...
Znaci ovako:
Slucaj 1: ti sedis na poljani i zapalis vatru. Toplo ti je dok vatra gori i posle toga...?
Slucaj 2: Ja sedim na poljani, napravim malu pec od kamena, a iza sebe mali kameni zid, zapalim vatru i grejem se dok vatra gori a kad se ugasi, greje me kamenje isijavanjem.
U svakom slučaju ušteda jeste, ali može da bude i subjektivni osećaj jer unutrašnji delovi zidova više ne zrače hladnoću i vlagu.buzdumra je napisao:...ja imam komsiju koji je malo blesav ,stavio je 5 cm stiropora spolja i 1 iznutra , najmanje trosi drva od svih nas ,a ima istu povrsinu kuce....
Neko se zezne, ali da ne bi ispao magarac pred prijateljima onda kaže da je sve ok .. i toga ima ..buzdumra je napisao:... kao ono recimo isao je na svadbu potrosio 500 - ,a kaze 800 ., platio kaznu 50 -kaze 100 , kad je dosao do auta koliko trosi on vice 5l ,a fabrika ga deklarisala na 7l
[/quote]Majstor Duja je napisao: Slucaj 1: ti sedis na poljani i zapalis vatru. Toplo ti je dok vatra gori i posle toga...?