Problem sa zamrzivacem prilikom zamene isparivaca (REŠEN)

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Dalibor Niš
_
_
Warranty service: Midea Korel
Contact person: Dalibor

Problem sa zamrzivacem prilikom zamene isparivaca (REŠEN)

Post napisao Dalibor Niš » 24 Nov 2009, 15:34

Zdravo svima starijim kolegama.Citao sam vase postove i vrlo su opsirni i kvalitetni. nadam se da mozete i meni da pomognete.
Trenutno popravljam zamrzivac marke Gorenje 410l star oko 20g. Skoljka je dobra ali je pustao gas u isparivacu. Stavio sam nov isparivac i desava se sledece:
Izvakumiram ga oko 1h i napunim gasom. Posto nemam menzuru kontrolisem isparenje na manometu i polako dopunjavam,otprilike sve to traje 1h. kad mu je isparenje -20 ledi mi povratnu i to mnogo pa cak i deo motora. Kapiram da je prepunjen.Krenem da ispustam malo po malo i isparenje mi dodje do 0 i tek onda prestane da ledi usis. Napominjem da je motor Nehi i ispravan je, filter je nov i ceo sistem je ispitan pod pritiskom i nigde ne pusta.
Moze li neko da mi kaze u cemu je problem. Hvala unapred. :arrow:
Zadnja izmena: Dalibor Niš, dana 24 Nov 2009, 23:52, ukupno menjano 2 puta.

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Re: Problem sa zamrzivacem prilikom zamene isparivaca

Post napisao JaroslavBires » 24 Nov 2009, 18:11

Kako znaš da ti je Nechi ok,
Koju i koliko kapilare imaš, koji isparivač,
koja ti je temperatura unutar zamrzivača kada ti je usis 0 stepeni... :?:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

djenka
_
_

Post napisao djenka » 24 Nov 2009, 19:02

Kolega,boga mi ces tesko da se namucis oko togo.Bez menzure,jos ako radis u prostoriji koja je pohladna,manometri ti nece pokazivati pravu vrednost isparenja...Italijanski isparivaci su se dobro pokazali,imaju dobru kapilaru,postizu i do -30,za ove sto pravi mala privreda nisam siguran...Ako vec punis ofrlje tj. bez menzure u manometre nemoj toliko da gledas,prati da ti iparivac celom povrsinom proledi,sto bi rekli probaj vlaznim prstom dal lepi svuda,polako ispustanjem steluj da ti usisna cev bude sam vlazna.Trebace ti samo malo vise vremena.I obavezno navuci armafleksa na nju,celom duzinom od izlaska iz kutije do motora.

Dalibor Niš
_
_

Post napisao Dalibor Niš » 24 Nov 2009, 21:22

Ispravka.
Napravio sam stamparsku gresku. Nije isparenje 0`, vec pritisak. Znam da mi je Nechi ispravan tako sto je super radio pre nego sto sam otkrio da pusta u isparivacu. a i proverio sam ga tako sto nabija dobar pritisak i vakum. Isparivac je 220x40cm panelni(aluminijumski pljosnati).Temperatura u zamrzivacu se spustala i do -20`C. Kondenzator je ravnomerno zagrejan,filter je topao.
Ponavljam pitanje sa ispravkom. Da li je moguce da kada usis ledi pritisak koji pokazuju manometri bude 0,sto je jednako isparenju gasa od -30,sto opet znaci da mu hvali gas. Kade mu se doda mala kolicina gasa odmah pocne da ledi usis. Pitam ovo jer do sada nisam imao slicne probleme prilikom zamene istih.
Jos nesto sto je mozda bitno. Prilikom menjanja servisne cevi otkinula se cev iz motora pa nije mogla da se navari druga.Stoga sam zastopovao tu cev a na povratnu cev navario parce 15. i izvuko servisnu odatle. Duzina 15. je oko 10cm. Sad se postavlja pitanje da se mozda to prosirenje na kraju usisne cevi ne ponasa kao mali resiver pa motor nemoze da povuce odjednom toliku kolicinu gasa pa je to uzrok mog problema.

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 24 Nov 2009, 21:26

Kolika je temperatura prostorije u kojoj radis?Koje je snage motor?Da nije slabiji?
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

dudo40
_
_
Warranty service: Končar

Post napisao dudo40 » 24 Nov 2009, 21:36

Temperatura u zamrzivaču ti je li la -20.Moglo bi i bolje no to je zamijenski dio pa što je tu je.
Uglavnom sve si napravio kako treba i što si najbolje mogao.Nemoj se previše brinuti oko isparavanja na 0 bara( kod Obodina recimo je to normalno) Sve ovisi i kakav je isparivač.Ja sam prestao ih stavljati jer sam imao prigovore da se meso koje je na dnu duže vrijeme kvari . Tamo nemaš isparivača i to je moguće pa upozori mušteriju da ako ima namjernice preko 6 mjeseci da im zamijeni mjesta.

djenka
_
_

Post napisao djenka » 24 Nov 2009, 22:08

dudo40 je napisao:Ja sam prestao ih stavljati jer sam imao prigovore da se meso koje je na dnu duže vrijeme kvari . Tamo nemaš isparivača i to je moguće pa upozori mušteriju da ako ima namjernice preko 6 mjeseci da im zamijeni mjesta.
Slazem se sa tobom kolega Dudo,imao sam isto takvih primedbi,jos veci je problem ako je losa izolacija na zamrzivacu....

miki
_
_

Post napisao miki » 24 Nov 2009, 23:07

slazem se sa ostalim kolegama.mislim da je sve dobro uradeno.mislim da nisi spomenuo dali zamrzivac usklucuje.ako ne mislim da bi trebao i kapilaru od termosata da prebacis na novom isparivacu.

Dalibor Niš
_
_

Post napisao Dalibor Niš » 24 Nov 2009, 23:23

Mozda je ipak bio problem samo u spoljnoj temperaturi,tj. u prostoriji kao sto kaze majstor Bata, jer je ovih dana bilo bas hladno ovde kod mene a ta prostorija se ne greje. Motor se normalno ukljucuje i iskljucuje jer sam sondu termostata jos odmah prebacio na povratnu cev od isparivaca.Ostavio sam ga na isparenje od -30 i sad ne ledi usis i sve normalno radi.

Hvala svima na odgovorima

JaroslavBires
___
___

Re: Problem sa zamrzivacem prilikom zamene isparivaca (REŠEN)

Post napisao JaroslavBires » 25 Nov 2009, 21:34

Na originalima se postavlja usisni akumulator, što sam i sam radio, jedino što malko bode oči unutar zamrzivača :lala:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”