Gorenje R2746OPLA Frizider (RESENO)

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
noels
_
_
Specialty: computers

Gorenje R2746OPLA Frizider (RESENO)

Post napisao noels » 20 Mar 2010, 15:10

Prvo pozdrav svim clanovima na forumu i puno srece i uspeha u radu.
Kupio sam ovaj Gorenje frižider uvezen iz Nemačke pre 7 god. kao polovna rashladna tehnika bio je kao iz prodavnice nov i nikada nije hladio nesto kako treba mada ja to doskora nisam ni bio siguran.Imao sam pre toga stari gorenje koji je hladio dosta bolje ali mislio sam to je tako (usteda energije itd) ovaj novi je takav.
Skoro sam saznao da je optimalna temparatura u frizideru +5 stepeni c.
Vidim da je termostat zamenjen ali to nije problem vec sto frižider slabo hladi.Mislim da je termostat neispravan ili neodgovarajuci.Podesim ili na 1 ili na 6 isto radi ,pali on i gasi kompresor(motor) ali temparatura unutra je 10-12 c .
Radi se o ovom frizideru.
http://buy.fudzilla.com/a59244.html
Frižider ima komoru za zaledjivanje ali je kompresor zajednicki a nasao sam da je orginalan termostat oznake 077B6149 Danfoss
Kataloski broj termostata Gorenje 596215 Vrsta: GORENJE ORGINAL, Namena,BITERM.
Ima ga na ovom linku ,TERMOSTAT 077B6149

http://www.zzsistem.com/Veleprodaja.asp ... 9&catID=28

U njemu je trenutno ovaj neki kineski termostat
http://www.alibaba.com/product-gs/21771 ... ostat.html

Ima 4 glavna izvoda i uzemljenje 2 kontakta. Da li je to isto to jest da li ogovara jer mi frizider slabo hladi a kada sam skinuo poklopac od termostata ima u jednom kablu 4 žice (koliko se secam ,braon,crna i jos 2 nesecam se,mozda i 2 braon),u drugom 2 bela silikonska (verovatno grejac) i 2 žice koje su izolovane i nigde nisu prikačene (crna i plava) i naravno sonda koja se uvlaci u kanal.. Mislim da je nešto izmešano pa bih da to povežem kako treba sa ovim orginalnim termostatom da to vratim kako treba i da radi kako treba.
Pojačan je na maximalno i u frižideru je od 10-12 stepeni.
Da li neko može da mi kaže šta su 2 žice koje nisu povezane (ja mislim da je od nekog senzora)a neko je stavio ovaj drugi termostat pre prodaje .
Probao sam da izvucem sondu za 10-tak cm i odmah je spustio temparaturu za 2 stepena unutra to jest sad je +8-9 stepoeni c.

evo i par slika termostata

slika
slika

Ako neko moze i zeli da pomogne neka mi odgovori sta i kako da probam da napravim ovo.
Mozda je i nenodtatak gasa ali opet sumnjam kompresor veoma kratko radi a unutra u komori ima leda ,kako kada ,a mislim da je samo u komandi problem.Opet ja sam amater u ovoj oblasti ako nisam u pravu nezamerite.Hvala

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Re: Gorenje R2746OPLA Frizider

Post napisao goranfri » 20 Mar 2010, 18:11

http://www.elitemadzone.org/t392987-Gor ... labo-hladi

Pozoves servis ,platis dolazak i pregled i sve ti odmah bude reseno na licu mesta.

noels
_
_

Post napisao noels » 20 Mar 2010, 20:36

goranfri je napisao:http://www.elitemadzone.org/t392987-Gor ... labo-hladi

Pozoves servis ,platis dolazak i pregled i sve ti odmah bude reseno na licu mesta.
Da je tako ovo se ne bi ni desavalo vec su neki ''indijanci' to popravljali za tipa koji je to uvozio i karabudzili.
A nisam znao da je ovaj forum za placanje,e pa onda da platim koliko kosta taj odgovor.A ako sam pitao na vise mesta
to je zato sto nisam dobio adekvatan odgovor. I da to nije zabranjeno (pitati).
Sujeta je bas grozna stvar,izvinjavam se ako sam upao medju nuklearne fizicare.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 21 Mar 2010, 00:45

Pitali te ljudi tamo da li je to frizider sa komorom unutra ili mu hlade ledja a komoricu nema uopste, no odgovora nema.
Da si to odgovorio bilo bi jasnije koji ti treba termostat. Ili ti ne treba termostat ?
A mogao si da slikas unutrasnjnost frizidera jer to je slika na osnovu koje mozes da dobijes odgovor koji termostat ide.

Moras da procitas pavila foruma ,posebno deo gde pise da moras biti fin.

Nije tesko biti fin.

noels
_
_

Post napisao noels » 21 Mar 2010, 01:57

Jesu pitali ali pre nekoliko dana ja sam cekao nekih 10-tak dana niko se nije javljao pa sam odustao i postavio pitanje na ovom forumu negledajuci vise tamo..Nije ovo sada neki mnogo veliki problem da bih proveravao odgovore ko sta kaze jednostavno sam isao ko pre da odgovor sto mislim da nije lose da se cuju i jos neka misljenja..itd.Napisao sam mislim sve bitno i da ima komoru (koliko se secam) provericu na tom forumu.Moje pitanje na koje non-stop stavljam akcenat je sta su 2 zice koje su nepovezane.Ja mislim da su alarm za temp. ali nisam strucan da bih to sigurno tvrdio a na to mi niko koliko vidim nedaje odgovor.
I trebalo bi da je ovaj ili onaj termostat a ja sam stavio tacnu oznaku koji treba da bude tu i link.Izgleda da se to povrsno cita.U svakom slucaju hvala svima na trudu.

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Kontakt:

Post napisao frigo » 21 Mar 2010, 04:56

Aj i ja da dodam neku pametnu, vidim dobiosi nekakav odgovor na onom drugom i trecem forumu, i delimicno su u pravu, K50 i K60 nemoze da ide posto ima dva kontakta a taj K-59 ima tri kontakta i jeste za kombnovani frizider i takav treba tu termostat posto ima grejace one druge zice su sigurno od sijalice ili prekidaca za svetlo, i ima cetri zvezdice na vratancima od komore znaci u komori ti je od -18 do -24stepeniC...... i ima jos nesto sve kombinacije kad meris temperaturu su u opsegu od 8-12 stepeni C a da bi tacno izmerio trebati digitalni termometar koj pamti donju i gornju temperaturu i sondu stavis u friziderskom delu u sredini prostora i ostavis par sati pa tek onda mozes da kazes kojaje srednja temperatura inace za ispravan rad treba da bude u opsegu od 4-8 ako nisi znao... i Isparivac friziderskog dela ti je u izolaciji, tj. u zadnjem zidu i treba da malo zamrzne pa otopi jedno 10cm iznad slivnika pa do komore ako nema ciklusa zamrzne pa otopi stvarno onda treba da zoves nekog majstora da ustanovi dal je freon il kompresor u pitanju...
A kolege su ti vec rekli kako postavis pitanje tako i dobijes odgovor i vecina takav nisu ni videli izbliza i ti sad odma dizes paniku...
ako nisi znao:

slika

snemackog prevod...
Specifikacije:
Vrsta: hladnjak zamrzivač sa unutrašnjosti
  Vrsta: Samostojeći
  Boje: ??????

Vrata zglob: desno (ne međusobno)
  Širina: 60 cm
  Visina: 146,5 cm
  Dubina: 63,5 cm
  Hlađenje Kapacitet: 247 litara
  Neto obujam zamrzivačkog dijela: 21 litara
  Kategorija: **** 4 zvjezdice
  Automatsko odmrzavanje: U hladnjaku
  Potrošnja energije: 288 kWh / godišnje
  Energetska učinkovitost:
  Štetne tvari: CFC-free

- 4 staklene police
- 1 pladanj voća
- 1 jaje koristiti
- 6 odjeljci

E da i sa takvim termostatom trazi temperaturu prostorije gde je smesten iznad 15 stepeniC...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

noels
_
_

Post napisao noels » 22 Mar 2010, 23:55

Ima ciklus zamrze na otopi to jest ispod ledare u levom gornjem cosku ima nahvatano leda oko 10-tak cm , svetlo mi radi ,mislim da su one 2 nepovezane zice neki senzor.
Pretpostavljam da je grejac izvod sa 2 bela silikonska kablica i on je povezan.
imam neki digitalni unimer koji ima sondu za temp. i nakon nekih 10-tak minuta u frizideru u sredini frizidera meri mi i pokazuje 7 stepeni c. Da li je to srednja ili prava vrednost jer i nakon 20 minuta pokazuje isto 7 stepeni c.
Vec posle izvlacenja sonde termostata za 10-tak cm je osetno hladnije u frizideru i to je sada ta 7 stepeni c.Ako je to normalno da nediram dalje nista i moze li to sa ovom izvucenom sondom da radi bez problema.
Merio sam temp. u komori za zamrzavanje(ledari) posle 10-tak minuta instrumenat pokazuje -34 stepena c.
Koliko je merodavno neznam jer je instrumenat neki osrednji buvljacki LAMAR DT830E.
Ako treba da menjam termostat nije mi neki problem,to jest nije neka investicija ako ce biti bolje.Hvala

dado9939
_
_

Post napisao dado9939 » 23 Mar 2010, 08:40

Bice da tu nije problem termostat nego ipak nesto drugo...To ipak treba da pogleda strucno lice, zato sto ti toliku razliku u temperaturi ne bi trebao da imas...Ja sam imao isti slucaj na Beku u komori -32 a u friziderskom delu +9,10...ZAmenom kompresora sve reseno ali ipak je to bilo na Beku...
Pozdrav

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 23 Mar 2010, 09:47

noels je napisao:Ima ciklus zamrze na otopi to jest ispod ledare u levom gornjem cosku ima nahvatano leda oko 10-tak cm
Ako isparivać nije ravnomjerno zaleđen onda imaš začepljenje u freonskom dijelu ili je freon djelomično iscurio!
U svakom slučaju, treba ti majstor!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

noels
_
_

Post napisao noels » 23 Mar 2010, 13:52

Ovaj led se nije kupio u friziderskom delu pre, da nije to sto sam povukao sondu za 10-tak cm nazad.A gore u komori je zaledjeno ravnomerno nema odstupanja.
Da i nesto mi bas nije najasnije kako hladi i na 1 i na 6 isto zbog toga sumnjam na termostat.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 23 Mar 2010, 14:36

Pošto nema nekog pouzdanog načina da ispitaš termostat u kučnim uvjetima, nabavi originalni i zamjeni ovaj. Sondu uguraj do kraja jer joj je tamo i predviđeno mjesto.
Zadnja izmena: nike, dana 23 Mar 2010, 15:16, ukupno menjano 1 put.

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 23 Mar 2010, 14:36

drugar pošalji mi br artikla za ovaj hladnjak budem ti dostavio sve podatke vezane zanj
pozzz

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 23 Mar 2010, 15:17

@dodig
Mislim da je on krajnji korisnik!

noels
_
_

Post napisao noels » 23 Mar 2010, 18:10

model r2746opla typ hts 2866. art no 148\018-09 dalje se nevidi jer ko ga nelepi bas kuda se izvlaci fioka na dnu frizidera i polako je krzala i brisala broj.ovo sam uspeo da procitam a nisma ni siguran da je svaki broj tacan za art no. ovo ostalo gornje se vidi.
Hvala svima na odgovoru.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Post napisao IvanBG » 24 Mar 2010, 03:59

Vredi izmeriti i vremena koja frižider provodi u zamrzavanju i otapanju, ako je ovo drugo duže od 15min moguće je da taj termostat samo ima preveliku diferenciju pa frižider previše vremena provodi u otapanju (bilo da je na 1 ili 6).

djenka
_
_

Post napisao djenka » 24 Mar 2010, 08:41

nike je napisao:
noels je napisao:Ima ciklus zamrze na otopi to jest ispod ledare u levom gornjem cosku ima nahvatano leda oko 10-tak cm
Ako isparivać nije ravnomjerno zaleđen onda imaš začepljenje u freonskom dijelu ili je freon djelomično iscurio!
U svakom slučaju, treba ti majstor!
Da,treba proveriti imali dovoljno freona u sistemu,inace hvatanje previse leda na jednom mestu u friziderskom delu kombinacije je prvi znak da je freon negde iscurio.Inace iz mog iskustva sa novim kombinovanim friziderima mogu slobodno reci da su sranje,posle par godina rada im otrule cevi u isparivackom delu frizidera pa je popravka skoro ne izvodljiva.Sa kineskim termostatima imam veoma lose iskustvo tako da ih treba izbegavati,il prave veliku pauzu,il kad se ugase nece vise da upale ponovo,il iskljuce pre vremena,laziraju i nisu pouzdani.Ukljucuju iskljucuje,mislis super radi a u frizideru namernice pokvarene :m:

noels
_
_

Post napisao noels » 24 Mar 2010, 11:32

u svakom slucaju cu da stavim nov termostat, nisu to nikakve pare i vec bih to uradio ali stvarno neznam kako da povezem te 2 zice koje su izbacene i izolirane a i zasta su se koristile.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 Mar 2010, 11:42

@noels
Ovako!

Te dvije žile su najvjerojatnije grijač dovratnika (koji može biti neispravan pa je zato nespojen).
Dolaze ti tri ili 4 kabela u kučište termostata.
Jedan je 4-žilni. Nula, zemlja, neprekinuta faza sa utikača i prekinuta faza prema kompresoru.
Drugi je 2-žilni prema grijaču isparivaća.
Treći je dvožilni prema lampi.
Eventualni četvrti je prema grijaču dovratnika (ako ga ima)
Evo shema za trenutni termostat (ako je to kineska kopija Ranca, što bi se dalo zaključit po oznaci)
slika

R je grijač isparivaća a R1 grijač dovratnika

Plavu iz 4-žilnog i plavu od lampe i jednu žilu grijača dovratnika (ako ga ima) spojiš zajedno u luster klemi.
Crnu ili kafenu (na kojoj svjetli faz-lampa kad uključiš kabel u utičnicu) spojiš na 6.
Drugu (od smeđe ili kafene) spojiš na 4.
Žuto zelenu spojiš na kučište termostata.
Drugu žicu oba grijača i crnu (ili kafenu) od lampe spojiš na 3.
To je to!

Prvo provjeri da je tako spojeno. Onda popravi što nije spojeno i ostavi frižider da se potpuno otopi i provjeri da su svi otvori za cirkulaciju zraka prema ledenici (ako ih ima) maksimalno otvoreni.
Nakon 24 sata rada potpuno praznog frižidera provjeri temperaturu u frižideru. Na 6 treba biti blizu 0°. Ako nije, mijenjaj termostat. Ako i tad nije, kupi novi frižider.

Ako te drmne struja, nemoj se meni žalit! sijalica
Zadnja izmena: nike, dana 24 Mar 2010, 11:53, ukupno menjano 1 put.

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 24 Mar 2010, 16:10

S161804-0026.pdf
(26.91 KiB) Preuzeto 702 puta.
orginalni termostat za ovaj hladnjak je šifra 183111 šema je u prilogu javi dali si rješio

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 Mar 2010, 16:47

Kolega, shema koju si poslao je, čini mi se, sa ručnim defrostom.
Po opisu ovdje

Kod: Označi sve

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&tl=en&u=http://www.amazon.de/Gorenje-K%25C3%25BChlschrank-2746-OTLA-Nostalgie/dp/B0000D819B&twu=1
taj je frižider s automatskim otapanjem

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”