Miki_R je napisao:
U mojoj karijeri sam naisao na razne probleme oko rashladnih vitrina kod kojih je kao sto znamo sve tako prosto a nekada i toliko komplikovano...Na jednom slucaju,bio je stradao kompresor ELEKTRICNO...Zamenjen je novim po svim pravilima ali hladjenja nije bilo kako valja...onda sam ja kao "Majstor pocetnik " sa ugradjenih i do tada uspesno resenih oko 150 uredjaja pozvao u pomoc iskusnije kolege i po radu i godinama staza...koji su odrzavali rashladne uredjaje ljunbljanske mlekare...Bilo je da ne valja ni taj novi kompresor...zamenili smo ga drugim opet nista...pa novi kondenzator,susac...kapilaru...isprali instalaciju...pritekli u pomoc i drugi koji su pisali i knjige o rashladi ali problem idalje isti...i tako ta vitrina sama po sebi proradi kad smo digli ruke vise od nje...
Znači vitrina se misteriozno sama od sebe popravila.
To se događa kada se servisu pristupi nesistematski, stihijski, amaterski.
Profesionalac majstor zna šta sve treba napraviti da do toga ne dođe.
Iz gore navedenog primjera se samo pokazuje točnom moja pretpostavka da savjeti iz frigoristike i nisu baš tvoja jača strana.
Bez uvreda,ali na ovom forumu vise ima podjebavanja,i ispravljanja kako se i sta pise a malo kolegijalnosti
To je tvoje mišljenje, utisak. Moje je dijametralno suprotno. Znači i jedno i drugo je subjektivno. Kad bi sproveli anketu među članovima, onda bi to bilo objektivno. Dali je takva anketa sprovedena na forumu (a da ja ne znam za nju) pa da ti imaš potvrdu za svoj subjektivni dojam?
Ispravljanja su potrebna jer smo tehnička struka a ne filozofi. Konvencije pisanja postoje kako bi članovi foruma lako došli do podataka i kako bi ti podaci bili dostupni. Zbog toga i ti dolaziš ovdje, a kad to ne bi bilo tako, ne bi imao koristi dolaziti jer podatci razbacani na gomilu ne služe nikome ili je do njih skoro nemoguće doči osim nabasati kao što ćorava kokoš slučajno nabasa na zrno žita u gomili pijeska.
Oko rashlade ne tvrdim da nesto bas mnogo znam oko teorije,jer kada bi svi mi radili kako pise po teoriji niko nikad ne bi nista ni uradio...
Rezultat nepoznavanja teorije je upravo vidljiv iz primjera sa samopopravljenom vitrinom.
Kad bi svi radili kako piše po teoriji, onda bi svi znali što radimo, a svaki kvar bio popravljen kako spada.
Ovako, veliki dio "frigorista" ne zna kako radi ono što popravlja pa mijenja dijelove po iskustvu i bez razumjevanja, vakumira gledajući na sat, puni gledajući isparavanje i ništa drugo itd...
Sva sreća pa njihove mušterije znaju puno manje od njih, pa im sve to prolazi, a neki se i dobro podmažu.
U svakom slucaju veliki pozdrav i ocekujem vise kolegijalnosti ovde a manje omalovazavanja...
Ako ima omalovažavanja, ne daj da te to spriječi u sticanju i dijeljenju znanja i iskustva