Molim za misljenje kolega u vezi kupovine opreme...

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Miki_R
_
_
Contact person: Miki Ravnjanski
Specialty: whitegoods
Lokacija: https://www.google.rs/maps/place/Servis ... 064,20.527

Molim za misljenje kolega u vezi kupovine opreme...

Post napisao Miki_R » 13 Avg 2011, 20:04

Trenutno sam u dilemi jer mi se prethodnih meseci namestilo par poslova koje sam odbio zbog nemanja potrebne opreme za rad i citanja o tome kako se ne isplati kupiti je pa sve dotle da se rashladni uredjaji koji su punjeni freonom R600A mogu preraditi zamenom kompresora,susaca i punjenjem sa R134A bez ikakvog problema u radu sa postojecom instalacijom...
Sta je od toga tacno???
Oprema u jednoj prodavnici u koferu kosta oko 29000 dinara,a pojedinacno bez kofera cene su sledece:
- Baterija za manometar MV1 KOM 2585.00 dinara
- Manometar niskog pritiska R 600 Kom 1430.00 dinara
- Komplet za BF boce Wigam Kom 4455.00 dinara
- Elektronska vaga 5 kg Kom 4620.00 dinara

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Re: Molim za misljenje kolega u vezi kupovine opreme...

Post napisao goranfri » 13 Avg 2011, 22:37

Tačno je da kupiš opremu za r600 ako imaš nameru da radiš takve uređaje.

Netačno je da u uređaj na r600a paše bez problema R134a. To je klasično budženje.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 13 Avg 2011, 23:15

kolega,
s'obzirom da je ovo posao od kojeg zivimo i da je na trzistu sve vise i vise rashladnih kucnih uredjaja na R600a, izlisno je pricati o tome da li se isplati ili ne.
navedene prepravke jesu moguce ali to nije majstorija nego budzenje koje moze da donese vise problema nego koristi jer je cilj pre svega, napraviti nesto da radi kako treba, na obostranu korist nas i musterija.
ulaganja u opremu, u ovom slucaju, su minimalna, trziste to svakako zahteva bez obzira na upitnost prakticnosti ovakvih sistema.

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 13 Avg 2011, 23:34

Ja imam svu opremu,al tesko se nalaze kompresori ovde kod nas...doduse davno je bilo kad sam trazio,jesenas negde,al niko nije imao kompresor...!
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

GTI
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG, Samsung, Vivax, Galanz, Venting, Crypton

Post napisao GTI » 13 Avg 2011, 23:38

Kod nas ih sad ima,ali samo do 9-ke.Za nesto vece mora da se narucuje iz BG-a.
Majstore,pošto je to i.............koliko će to da košta?!

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 14 Avg 2011, 00:15

frigoservisbata je napisao:Ja imam svu opremu,al tesko se nalaze kompresori ovde kod nas...doduse davno je bilo kad sam trazio,jesenas negde,al niko nije imao kompresor...!
Ja sam nekada nabavljao u Vrscu delove i kompresore....,zatim u Batajnici,a sada u Pancevo......

nuk
_
_

Post napisao nuk » 14 Avg 2011, 09:25

nije ni u bg-u mnogo bolja situacija sto se kompresora tice, dan danas je povuci-potegni.
ja sam silom prilika, sa r600a poceo da radim jos 2003., sta se i kako onda radilo, ne smem ni da pisem.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 14 Avg 2011, 18:31

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 15 Avg 2011, 23:08

Da li je moguce da na ove postojece "Baterije" kako pise u radnji umesto plavog manometra nasrafim recimo manometar za R134A ili manometar za R600A?Ili moram bas da kupim ventil-Bateriju za taj manometar?
Prilog
manometri.jpg

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 16 Avg 2011, 14:39

Možeš da našrafiš koji god hoćeš manometar.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 16 Avg 2011, 15:21

Ako će se koristiti za R134a, treba pripaziti da O-ringovi na "bateriji" odgovaraju R134a, tj. da su od Polyacrylata .
Ako je za R600 i R290 onda O ringovi pašu ako je baterija namijenjena starim plinovima koji su koristili mineralno ulje.
U svakom slučaju, za brtvljenje navoja manometra koristiti isključivo Leak-lock (ili odgovarajuči Loctite) a nikako teflonsku traku ili uže.

http://www.efunda.com/designstandards/o ... on%20r134a

Zbog toga je pametno koristiti odvojene manometre za određene grupe plinova.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

nuk
_
_

Post napisao nuk » 16 Avg 2011, 18:50

nike je napisao: U svakom slučaju, za brtvljenje navoja manometra koristiti isključivo Leak-lock (ili odgovarajuči Loctite) a nikako teflonsku traku ili uže.
ili lak za nokte :mrgreen:

i to sam video...

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 19 Avg 2011, 11:59

E sad budi pametan...Drugar,kolega koji drzi veliku prodaju i servis ,ima opremu u prodaji ali kaze "Ni mi ne radimo sa freonom R600a",vec samo ako treba da se dopuni a kad rikne kompresor stavljaju vec petu godinu one na R134a,i uredjaji rade bez problema...
Kompresore nema u prodaji na R600a kaze da su skuplji itd...i da se ne isplati...
A ja taman se nameracio da dokupim opremu za rad sa datim freonom...
:shock:
Prilog
190820111287 (Medium).jpg
190820111279 (Medium).jpg

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 19 Avg 2011, 19:04

Prijatelju nema ništa od toga kupi opremu potrebnu za rad samo gubiš vreme tebi je jedina opcija da biraš alat po kvalitetu tj da ako nisi u finansijskoj situaciji da kupiš kvalitetno kupiš jeftinije u namjeri da posle kupiš pravi alat.R 600 je plin koji ide u gotovo sve frižidere sadašnje proizvodnje i opremu moraš imati(bar osnovnu stalak za punjenje,manometri vaga).Kompresora će sve više biti na tržištu i neboj se toga a mislim da i sada ima u bolje opremljenim prodavnicama.Moje generalno mišljenje je da ako se možeš snaći kupi dpbro jer ti alati dugo traju i višestruko se isplaćuju.Što se zamjena 134a za r 600a time se nemoj baviti iz sledećih razloga:
-cjena r600 pada a 134-ke raste i već sada ti je u malo cjena troška punjenja približno ista tj nije ti zarada vredna toga budženja.
-Nije tačno da frižider isto radi i dugo traje to je samo priča majstora već samom zamjenom plina povećevaš opterećenost kompresora jer radi u režimu za koji nije predviđen.
-Cjena punjenja na našem tržištu trenutno je 30-35evra za 134 i 40-45 evra za r600 što znači ima razlike u cjeni.
-šta ćeš napisati na frižideru koji si punijo da neko posle tebe kad dođe raditi na tom frižideru-vjerovatno ime i prezime broj telefona.i naravno plin koji si punijo-
P.S.Vidim da si novi u ovom poslu želim ti sve najbolje samo hrabro radi sve će već nadoći a kad bude problema pitaj.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 19 Avg 2011, 21:15

Nisam novi u ovom poslu,vec mi je trziste tako malo...U poslu sam od 1995,sa rashladnim uredjajima...Imam svu potrebnu opremu za rad sa ostalim freonima cak i neke gluposti koje ti u praksi nikad ne trebaju a platio sam u to vreme papreno...Imam i vagice ...ali kao sto rekoh dok nabavim kompresor koga nema na trzistu u blizini...skuplja dara od mere...
Zdravko,opremu cu kupiti,mada se sad ljudi retko odlucuju bilo sta popraviti vec kupe na rate,cekove,kredite...novu stvar...a ima nas prilicno koji ovde ovo "rade"...
U svakom slucaju hvala ti na dobronamerno savetu i javim ti se kad imam problem...ali prvo posao... :pivopije:

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 19 Avg 2011, 21:26

Postovane kolege...Zasto se "pune" frizideri,zamrzivaci kao sto rece Zdravko kod njih u Bosni po ceni od 35e a ovi na R600 po ceni od 45e ako gas iz sistema nema gde da iscuri?osim ako je negde doslo do popustanja u isparivacu,cevima...koje su kod novih uredjaja uglavnom sakrivene u samoj kutiji...Zar punjenje nije kao napumpati tubeles gumu od auta koja je probusena bez prethodnog krpljenja pa dok traje?Dan...dva...mesec?

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao ZDRAVKO T » 19 Avg 2011, 22:29

Miki prijatelju,pitanja ti nisu u skladu sa godinama rada - barem ja tako mislim mada to nije bitno za ovaj moment,gas iscuri zbog poroznosti materijala nastalih ili prilikom izrade cjevi ili prilikom savijanja i konstrukcije proizvoda zatim na varovima,radu u otežanim uvjetima(tlak,temperatura itd) te atmosferskim utjecajem s vana i unutarnjim djelovanjem kiselih tvari koji nastaju mješanjem ulja i plina koji nastaju radom,Na mikro strukturi cjev kroz koju stalno struji freon ostvaruje trenje i vremenom mjenja strukturu cjevi.Drugo . stalna utrka za što jeftinijim uređajem i uređajem koji je pravljen za rok od 5godina i ne dulje od 7 dovodi do toga da se koriste materijali koji pojednostavljuju i pojeftinjuju proizvodnju a i sama kontrola gotovoga proizvoda je lošija jer ja susrećem frižidere koji su startno neispravni tj,fali im plina a da ne govorim da sam imao slučajeva da frižider starrno pušta na sistemu-
Ako imaš već vagu netreba ti možda 150evra za stalak i manometre i bocu olina r 600a i moreš raditi.Znaj da raditi sa r600 zahtjeva i neke mjere zaštite ako radiš varenjem kako i ja radim jer sa lokringom nisam počeo mada je on najbolji ali tada ga nisam mogao nabaviti a sada me drži navika.Znači to ti je investicija koja se vraća već kad potrošiš jednu dve boce plina r600a.A što se tiče malih sredina ja sam ti najbolji primer radim Candy popravljam jednu mašinu mjesečno imam obaveze po ugovoru u kompu puno podataka moraš imati koji dijo na lageru a samo programer za Candy elektronike sam platijo 225 evra treba samo još jednu elektroniku da programiram pa da je nazovem prva.A da ti nepričam o idenju na seminare i tako ili o brendovima za koje sam ovlašteni serviser a nije prodat ni jedan na ovim terenima-ovo nema veze sa temom ali ti može oslikati mišljenje o ulaganju u budućnost prte svega svoju.

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 19 Avg 2011, 23:16

Zdravko,slazem se da postavljam "glupa pitanja" ali postavljam ih da bih cuo Vase savete,misljenja za koja mozda ja imam drugacija shvatanja,pa i ne znanje...
Ja sam zavrsio srednju elektrotehnicku skolu i ucili smo sve i svasta,znaci elemente koji idu i u rashladne uredjaje i u ves masine i u traktore itd...Smer Bela tehnika i rashladni uredjaji tada nisu postojali 1987. a sto se seminara tice nisam ni tu imao mogucnosti da odem i naucim nesto konkretno vec od starijih kolega uglavnom prakticara...te ne zameri ako su mi pitanja kao sto rekoh "Glupa"...
Moje misljenje je do sada bilo i takve poslove sam i odbijao da radim kada rashladni uredjaj nema gasa iz razloga da ce po mom misljenju opet ispustiti za neko vreme a musterija ce me juriti jer je platio popravku,tj pumpanje izbusene tubeles gume od auta u nekom poredjenju...Sam si rekao da su novi uredjaji pravljeni da traju par godina,a stari su dotrajali i vec skloni zamoru materijala nakon dobrih 30 godina ...i sad takvom uredjaju staviti novi kompresor koji ovde sa radom kosta oko 110e i na koji ti niko nedaje garanciju je rizik...i za mene i za musterijuako jos dodam da je i napon ispod 200v...
Sto se tice opreme za rad sa R600a nakon par dana raspitivanja evo nekih rezultata...
Vagica koja meri do 5 kg kineske proizvodnje kosta 4e i provereno u gram meri kao i zlatarska neki moj lancic od 10 gr.
na slici dole...
vaga.JPG
vagica.JPG

Postolje sa ventilom i crevom za bocu vigam kosta oko 45e
a baterija i manometar takodje oko 45e
ja mislim da je to dovoljno za rad uz alat koji vec posedujem...?

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao ZDRAVKO T » 20 Avg 2011, 12:47

Nisam rekao dasu pitanja glupa jer su u svakom slučaju iz struke već su na nižoj razini a od tebe očekujemo da kao kolega u poslu napreduješ i komunicirmo sa drugim pitanjima no to nema veze mislim da smo taj problem rješili i da si rješijo raditi.Što se vage tiče tačna ti je samo ima samoisključenje posle nekoga vremena i može ti se dogoditi da izgubiš gramažu na displeyu u toku punjenja pa je moraš paziti da zapamtiš na koliko si grama kad se isključi pa je nanovo uključiti i dodati preostalu gramažu.Kada puniš frižider ispusti stari plin i radi obazrivo dok si u poslu pogotovo sa plamenom najbolje usisnu cjev posjeci prikopčaj hansen izvakumiraj i sačekaj još 5 minuta i možeš puniti.Puni se tačno u gram manje dva tri grama ako puniš frižider koji je radijo jer ti zaostane malo freona u sistemu.Što se kompresora tiče naćeš ti već gde kupiti samo potraži.Istina je da nema garancije za kompresor a i da su ovi sa r600 po mom mišljenju dosta loši zato prije zamjene pogledaš zašto je stari crkao i u kakom je stanju sistem ako ti je sumnjivo nemojSretno.poz... raditi ili razgovaraj sa strankom da za tu situaciju nemožeš dati garanciju na kompresor već na svoj rad a ako crkne nisi kriv a možeš mu besplatno namontirati drugi a on plaća kompresor.Sve su ovo varijacije na tu temu nema pravila sam ćeš steći iskustvo šta i kada reći i uraditi.

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 20 Avg 2011, 22:00

I ko ce da popravlja frizider za 11000 dinara kad je cena novog i trogodisnja garancija samo 15000 dinara... :m:
http://www.tehnomanija.rs/katalog/bira_ ... _5001.html

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”