Dušik Par pitanja
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Dušik Par pitanja
Imam par pitanja vezano za korištenje Dušik u frigo tehnici.
1. Kad varite cijevi koristite li Dušik da se ne stvara čađ?
2. Kako spajate cijevi Dušik za varenje mislim na kompresoru ( koliko sam pročitao mislim da mora biti protoka Dušik tokom varenja)
3. Znam da če me netko uputiti na lorking spojnice na žalost u RH brzim pregledom stranica nisam našao da netko nudi u RH.
4. Ovo što pitam me informativno zanima, samo želim imati malo bolje znanje kako se što radi (jbg volim gurati nos svuda).
Hala
1. Kad varite cijevi koristite li Dušik da se ne stvara čađ?
2. Kako spajate cijevi Dušik za varenje mislim na kompresoru ( koliko sam pročitao mislim da mora biti protoka Dušik tokom varenja)
3. Znam da če me netko uputiti na lorking spojnice na žalost u RH brzim pregledom stranica nisam našao da netko nudi u RH.
4. Ovo što pitam me informativno zanima, samo želim imati malo bolje znanje kako se što radi (jbg volim gurati nos svuda).
Hala
Zadnja izmena: pepeljara, dana 15 Okt 2013, 02:32, ukupno menjano 1 put.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Re: Dušik Par pitanja
Mislš na Dušik N2!
Kod: Označi sve
http://www.khg.hr/220-Vulkan-Lokring/221-Oprema-za-servis-i-instalaciju-rashladnih-i-klima-uredjaja/View-all-products.html
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
Da mislim na dušik.
Lorking set ima dobru cijenu u komšiluku http://www.vrec-co.com/lokbox-service-c ... 2-4312?p=1 , mada mislim da je duplo u RH
Lorking set ima dobru cijenu u komšiluku http://www.vrec-co.com/lokbox-service-c ... 2-4312?p=1 , mada mislim da je duplo u RH
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Kad god je praktično moguće. VRF/VRV obavezno!pepeljara je napisao:Imam par pitanja vezano za korištenje N2 u frigo tehnici.
1. Kad varite cijevi koristite li N2 da se ne stvara čađ?
Koristim regulator PROTOKA za N2 i na njemu podesim protok tek toliko da na licu osjetim blagi lahor na drugom kraju cijevi koju varim. Prije toga napravim ispiranje zraka iz cijevi dušikom neko vrijeme (ovisi o dužini cijevi) na večem protoku (oko 5l/min). Na kompresoru moraš prvo variti usisnu cijev a tek onda tlačnu. u tom smjeru dušik ide normalno kroz sistem kao i rashladno sredstvo.2. Kako spajate cijevi N2 za varenje mislim na kompresoru ( koliko sam pročitao mislim da mora biti protoka N2 tokom varenja)
Što je s zadnjim varom? Zar se neće povećavati pritisak u sistemu i prestati protok dušika? Što me navodi da postoji mogućnost lošeg zadnjeg vara. Zbog povećanog pritiska u sistemu i lošeg mislim da kapilarnog (između cijevi) povlačenja vara ( mislim da se tako kaže nisam siguran)Koristim regulator PROTOKA za N2 i na njemu podesim protok tek toliko da na licu osjetim blagi lahor na drugom kraju cijevi koju varim. Prije toga napravim ispiranje zraka iz cijevi dušikom neko vrijeme (ovisi o dužini cijevi) na večem protoku (oko 5l/min). Na kompresoru moraš prvo variti usisnu cijev a tek onda tlačnu. u tom smjeru dušik ide normalno kroz sistem kao i rashladno sredstvo.
- nike
- gxu
Zadnji var nema potrebe da bude pod pritiskom i protokom jer nema gdje ući zrak tj. kisik koji stvara oksidaciju. Unutra (u sistemu) je sami dušik i nema oksidacije. Čađ je oksidacija.
- Stolle
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Kad vidiš da si pogrešio, onda ispravi svoj prvi post. 

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
Oprostite na smetnji zanimalo me kako se radi jer sam u posljednje vrijeme vidio dosta majstora da rade izmjenu filtra bez dušika i da vakumiraju manje od 5 min bez obzira koji razlog bio primjer probijanje isparivača i naravno nema u blizini dušika.
Hvala na pomoći
Hvala na pomoći
- nike
- gxu
Nije smetnja, samo ti piši i postepeno usvajaj pravila ovdje.
Kakve mušterije takvi majstori. Neću ja vukljat dušik i gubit vrijeme ako to nitko neće platit. Ja to rado radim, ali samo ako plate. Ako ne žele to platiti, nema garancije na izvršeni rad ni dijelove. Jednostavno, zar ne!
Osim toga, kad to spomeneš u okolini ostalih "majstora" isti se samo sprdaju sa tobom u stilu, "Vidi one budale, vuće oni dušik i gubi vrijeme kao da to ima kake veze!"
Slijepcu ne možeš dočarati boje pričajući o njima.
Kakve mušterije takvi majstori. Neću ja vukljat dušik i gubit vrijeme ako to nitko neće platit. Ja to rado radim, ali samo ako plate. Ako ne žele to platiti, nema garancije na izvršeni rad ni dijelove. Jednostavno, zar ne!
Osim toga, kad to spomeneš u okolini ostalih "majstora" isti se samo sprdaju sa tobom u stilu, "Vidi one budale, vuće oni dušik i gubi vrijeme kao da to ima kake veze!"
Slijepcu ne možeš dočarati boje pričajući o njima.
O krivo si me shvatio ja ne radim s frižiderima imam samo malo iskustva s klimama (montaža) zanima me kako se ispravno radi, ne mislim se baviti s tim poslom. Tko zna što mu život nosi možda jednog dana se budem bavio s frigo tehnikom al ipak za sada se ja držim elektronike i žica.
-
- _
- Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG, - Specialty: consumer
Evo da ne otvaram novu temu iznijecu ovdje upozorenje za sve kolege servisere.
Naime prije dva mjeseca kupio sam dvije boce dusika I u jednoj sam dobio par litara vode.
Naravno da nisam primjetio da u boci ima vode I
sto je najgore skoro svu bocu sam iskoristio da bi natlacio jedan veci rashladni sistem
(rash.vitrine I komore u jednom marketu koji sam nanovo radio)
Da sad neobjasnjavam kakve sam probleme imao, mozete predpostaviti.
Poslao sam mail direktno u Messer Sarajevo I objasnio im ukratko da sam pretrpio
stetu od x KM zbog vode koju sam dobio zajedno sa dusikom u njihovoj boci
I da zelim da mi se ta steta kompenzira.
Kazu da dobacim bocu do poslovnice u Bihacu u kojoj sam je I kupio a
da ce je oni dobaciti u Sarajevo na testiranje.
Evo juce su dolazili do mene vodja poslovnice iz Bi I direktor iz Sa.
Ovaj iz Sa mi kaze da u 24 g koliko radi ovaj posao jos nije imao ovakav slucaj.
Sto se tice kompenzacije ostavili su mi dvije boce R 404, ja sam naravno rekao da je to nedovoljno
I da nepokriva moju stetu.
Onda ovaj glavni rekao da ce vidjeti sta se moze uraditi ali da cisto sumlja da vise moze dati.
Neznam sta sad da radim , da ih tuzim pa da se vucem po sudu.
Naime prije dva mjeseca kupio sam dvije boce dusika I u jednoj sam dobio par litara vode.
Naravno da nisam primjetio da u boci ima vode I
sto je najgore skoro svu bocu sam iskoristio da bi natlacio jedan veci rashladni sistem
(rash.vitrine I komore u jednom marketu koji sam nanovo radio)
Da sad neobjasnjavam kakve sam probleme imao, mozete predpostaviti.
Poslao sam mail direktno u Messer Sarajevo I objasnio im ukratko da sam pretrpio
stetu od x KM zbog vode koju sam dobio zajedno sa dusikom u njihovoj boci
I da zelim da mi se ta steta kompenzira.
Kazu da dobacim bocu do poslovnice u Bihacu u kojoj sam je I kupio a
da ce je oni dobaciti u Sarajevo na testiranje.
Evo juce su dolazili do mene vodja poslovnice iz Bi I direktor iz Sa.
Ovaj iz Sa mi kaze da u 24 g koliko radi ovaj posao jos nije imao ovakav slucaj.
Sto se tice kompenzacije ostavili su mi dvije boce R 404, ja sam naravno rekao da je to nedovoljno
I da nepokriva moju stetu.
Onda ovaj glavni rekao da ce vidjeti sta se moze uraditi ali da cisto sumlja da vise moze dati.
Neznam sta sad da radim , da ih tuzim pa da se vucem po sudu.
- nike
- gxu
Ispostavi im račun za popravak (sanaciku štete od vlažnog dušika. Navedi i da sve daljnje servise vezane uz vlagu u tom sistemu češ njima ispostavit naknadno. Nakiti ga dobro. Onda pregovaraj.
I ne brini. MESSER JE DEBELO OSIGURAN ZA TAKVE SLUČAJEVE.
I ne brini. MESSER JE DEBELO OSIGURAN ZA TAKVE SLUČAJEVE.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
I ja se slažem sa ovim što je Nike napisao , a oni su ti već priznali grešku tako da cepaj ih .
-
- _
- Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG, - Specialty: consumer
Hvala na savjetima.I ja sam konto ovo sto goranfri
kaze, priznali su gresku kad su mi dali ovaj R 404 a.
kaze, priznali su gresku kad su mi dali ovaj R 404 a.