Indesit WIL85 (EX) (ET) lezajevi RESENO

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
rrpisti
_
_

Indesit WIL85 (EX) (ET) lezajevi RESENO

Post napisao rrpisti » 06 Nov 2009, 20:53

Popodne sam rasturio pomenutu masinu da bih zamenio lezajeve i semering bubnja.Kad sam stigao do rasklapanja bubnja i poklopca "nema srafova ,nema kopce ili stezeljke :!: :?: (kakoli da ih nazovem)".Zavareni su jedna za drugu verovatno visokofrekventno i tu sam stao zapanjen.Da li ste se sreli sa slicnom izvedbom i imate li ideju ili resenje za to? Sutra cu nazvati servis ali bi me pre toga zanimalo vase misljenje. :?
Zadnja izmena: rrpisti, dana 17 Nov 2009, 13:56, ukupno menjano 2 puta.

miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv

Re: Indesit WIL 85 (EX) (ET) lezejevi

Post napisao miodrag popovic » 06 Nov 2009, 21:21

Ako se dobro sjecam skoro sam pitao kolegu koji radi indesit koliko naplacuje zamenu lezajeva i rece mi da se menja sve komplet sa kazanom.moze biti da je to kao kod tebe ali mi nije detaljisao
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

dudo40
_
_
Warranty service: Končar
Specialty: whitegoods

Re: Indesit WIL 85 (EX) (ET) lezejevi

Post napisao dudo40 » 06 Nov 2009, 21:51

Ukratko nema popravka!
Naime menja se komplet a cijena je u Zagrebu oko 250 eura a mašina je bila u maloprodaii 260 eura.
Mijenjao sam ih samo u garanciji a kao rez dio ide i nova remenica bubnja jer u prvoj ugradnji je osovina manja.
Nemoj da misliš da je jedina naime Gorenje u zadnje 2 godine su sve varene plastika kao i Ardo te neki modeli Zanussia i Candya.
Ukratko moraš ubuduće prvo kod stranke provijeriti kakva je kada pa tek onda u radionu.

Postavio sam ti dolje knjigu uputstva i popis dijelova pa se možeš sam uvijeriti.

oprosti na lošim vjestima
WIL85EX_46303540000_30354.pdf
(1.66 MiB) Preuzeto 2149 puta.

Honorarac
Preminuo
Contact person: Damir

Re: Indesit WIL 85 (EX) (ET) lezajevi

Post napisao Honorarac » 06 Nov 2009, 22:13

Raseci kao sto rade Bugari, probusi rupe za sarafe i prilikom sastavljanja zalepi

dudo40
_
_
Warranty service: Končar

Post napisao dudo40 » 06 Nov 2009, 23:40

Da može i tako ali koliko je to čvrsto na 1000 okretaja?
Naime neki kolege su to radili na novom Gorenju s time da su samu kadu varili kod plastičara koji vare branike na autima i stvar je radila OK ali (kako mrzim to ali ) kad su izračunali sve troškove ispalo je da su radili za "hvala baš ste pravi majstor".Nažalost taj si luksuz možeš priuštiti kad dobiješ na lotu a radiš iz pizdarije jer ne znaš kud ćeš sa samim sobom.

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao kisko » 07 Nov 2009, 02:03

Samo da dodam da ASWO u svojoj ponudi za indesit WIL85 ima i LOCTITE lepak po ceni 19 eura,pretpostavljam da to nije obican super lepak vec neki popput silikona koji se koristi u te svrhe.Trenutno je nedostupan ASWO ali cu ujutro bas videti dal ima neka slika lepka da vidim o kojem se lepku radi
uvek ima nesto interesantno

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Post napisao IvanBG » 07 Nov 2009, 02:11

Biće da je to onaj trajno-elastični lepak kojim se lepe creva na plastične kazane, no treba proveriti, naravno... Lično, ne verujem da je sečenje pa naknadno lepljenje tog kazana na bilo koji način podržano od strane bilo kog trgovca u (legalnom) lancu nabavke delova za Indesit... :?

Honorarac
Preminuo
Contact person: Damir

Re: Indesit WIL85 (EX) (ET) lezajevi

Post napisao Honorarac » 07 Nov 2009, 09:34

Ako pazljivo pogledate snimke, videcete da je odsecen prednji deo kazana na kome se nalazi betonski teg, glavno opterecenje(mokar ves) se i dalje nalazi na sirem delu, koji vi u sustini i ne dirate, opruge i amortizeri su takodje netaknuti, zamena lezaja je standardna procedura. Postavljate pitanje dihtovanja, pri secenju bonsekom pravite rez od 1-1,5mm, za toliko se priblizava i kazan prilikom stezanja sarafima se ravnomerno rasporedjuje silikon, radi bolje naleganja i zaptivanja. Radi sigurnosti je neophodno staviti ili silikom ili neko lepilo, iskljucivi radi curenja, a ne i zbog opterecenja, opterecenje na sebe preuzimaju sarafi M5x25, znaci masinski sarafi sa navrtkom, iskoriscenje su i ravne platne sa gornje i donje strane+feder platna sa strane matice. Znaci da pitanje spoja preuzima 18 do 20 sarafa M5, koji nema teoretske sanse da puknu ili popuste, posto su ravnomerno rasporedjeni po celom obodu bubnja-ravnomerno rasterecenje. Znate i sami da se kod nekih masina spajanje vrsi pomocu limenih zakacki(zabica), od kojih ni jedna nikada nije spala posle zamene lezaja, zasto bi oda bilo problema sa dvadesetak masinskih sarafa sa maticom. Napominjem jos jednom da je silikon ili lepak tu samo u svrhu dihtovanja, a ne preuzimanja dela opterecenja, kao sto je slucaj kod fabricki lepljenog plasticnog kazana. Gledajuci bugarski sajt vecina lezaja kod novih masina je stradavala nakon 3,4,5 godina, a nakon ovako uradjene zamena i posle godinu dana niko nije imao reklamacije, zasto ne bismo uvazili i njivovo, ocigledno ogromno iskustvo po pitanju italijanskih masina?
Ako po Ivanovoj racunici zamena originalnog bubnja treba da kosta oko xxx eura, zar nije bolje predloziti musteriju varijantu zamene lezaja sa rasecanjem bubnja po ceni ob nekih xxxx din, uz dodatno objasnjnjenje i mogucnost rizika, za koji smatram da je minimalan-mogucnost curenja vode kroz taj sastav, koji je dodatno obezbedjen lepkom ili silikonom. Uostalom sve masine koje rastavljamo lepimo silikonom diht gumu, ponavljam jos jednom, opterecenje prednjeg dela nose sarafi, bez obzira na debljinu sastava ravnomeran pritisak sarafa na plastiku obezbedjuju ravne platne, smanjuje se mogucnost pucanja plastike. Mislim da je ovo tipican primer majstorije zasnovane na iskustvu a ne samo zamene kompletnog dela, ipak je vecina nas jos uvek u vodama majstorije a ne prodaje, gde je nestao onaj istrazivacki duh, ono odusevljenje i unutrasnje zadovoljstvo odradjenim poslom na neki drugaciji nacin? Nije sve u parama, nije sve sablon, ima nesto i u nama samima.
Pozdrav svima.

darko080372
___
___
Contact person: Darko

Post napisao darko080372 » 07 Nov 2009, 15:18

I moj drugar je isto kao i bugari isekao kazan i namazao silikonom,usrafio i radi masina,otprilike pre dve i po godine.Seko je sa najtanjom brusnom plocom koju je nasao.Ali je to on radio na svojoj masini ne za stranku.Pozdrav.

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao kisko » 07 Nov 2009, 16:07

Potpuno se slazem sa kolegom Honorarac,to mora da drzi....kad drze kopce na raznim masinama,mora i sraf.Jedino obratiti paznju pri secenju da bude sto ravnije.A sto se stranke tice lepo joj se kaze ima nov za 230eura ili da ovaj secem i repariram stim da ce se i kasnije za 4-5 godina ponovo moci otvarati i menjati lezaj a sa novim kazanom ista stvar,kad crkne ponovo ce morati novi :lala:

P.S. Tema je preuredjena jer je prebačena u javni deo foruma,linkovi su poslati kolegi rrpisti na PP a iz teme su izbrisani.Neki postovi su malo "preuredjeni" ali samo toliko da tema nebi gubila svoj smisao.

Urednik
uvek ima nesto interesantno

rrpisti
_
_

Post napisao rrpisti » 08 Nov 2009, 20:36

Zahvaljujem se svima na brzom odgovoru!
Nesto slicno sam imao i ja na umu posto sam se sretao sa masinama koji su spojeni kopcama.Imao sam posla i sa jednom koja je bila sa srafovima za lim ili drvo debljina oko 6mm duzina oko 40 mm, bilo ih je oko 15.Nisam se odlucio do sad, ali sad mu ne gine secenje hteo to vlasnik ili ne.On nema sta da gubi a ja mogu u najgorem slucaju da izgubim nesto vremena, toliko ce mi vredeti iskustvo.Javicu rezultat kad sam nesto odradio.
Pozdrav!

deletraj
_
_
Contact person: Dejan Trajkovic

Post napisao deletraj » 09 Nov 2009, 06:03

U potpunosti i ja podrzavam sto je rekao kolega honorarac, moramo imati smisao za optimizam , na pojedine strane masine ugradjivao sam semeringe kupljene u prodavnicama auto delova ( od zastavu 101, od traktor toma vinkovic, od kultivator 509)
mi smo ti koji moramo naci resenje, ne moze sve ici glatko (kao niz reku ) jeste malo vise truda ali vece iskustvo. Procitao sam kod nekog od nas u potpisu kaze " sto vise ucim vidim koliko neznam " Pozdrav.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 09 Nov 2009, 06:25

Ma ok je to što se šrafova tiče, ali problem je plastika oko šrafova. Te kopče koje pominjete ja nigde nisam video da drže spoj same, već samo u kombinaciji sa šrafovima. Opterećenje od tega s prednje polutke sasvim je dovoljno da pokida kazan ako je negde naprsao kod sečenja, i to je ono što mene tu najviše i brine. Jer, bušiti ručno sečeni falc i ubacivati šrafove nikako nije isto što i stezati gotov odlivak predviđen za takvo spajanje, dakle sa profilisanim žlebovima na svakoj polutki koji ulaze tačno jedan u drugi tako da takav spoj može i sa 5-6 šrafova da se drži. Mislim, daj Bože da ovaj recept kolegi uspe a da sve to ne bude ipak previše sex-a za male pare... :?

PS kod mene zamena ležaja na "normalnim" plastikanerima košta min xx€
PPS a od alternativnih popravki i rada bez zarade nešto mi je pripala muka u zadnje vreme, inače kad bi videli kod mene u servisu šta se sve popravlja valjali biste se od smeha garant... lolzi

djenka
_
_

Post napisao djenka » 09 Nov 2009, 08:48

Nove beko masine imaju samo kopce,nemaju nijedan saraf...

rrpisti
_
_

Post napisao rrpisti » 09 Nov 2009, 15:08

Djenka je u pravu,beko ima samo kopce.Sa ovom masinom sam toliko napredovao da sam najpre izbusio rupe na oko svakih 10 cm i posle sam rasekao.Sve je islo lako i brzo.Lezajevi 6203 i 6202 semering 22*40*10/11.5 .Imao sam isto kod Whirlpool masine,da stvar ne bude tako jednostavna, ostecena je i osovina bakarni deo gde naleze semering.Ne odustajem mada je Ivan u pravu
previše sex-a za male pare
.I whirlpool i ovaj indesit je radjen u poljskoj kao i lezejevi za semering ne znam i kvalitet im je isti (nikakav,zalosno).

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 09 Nov 2009, 17:25

Beko još nijedan nisam imao na generalnoj, jer prečesto imaju problem sa elektronikom koju ja nisam u stanju da servisisiram i ne želim sebe da dovodim u neprijatne situacije u kojima mi ljudi mesec dana nakon generalne vraćaju mašinu zbog otkaza programatora, ionako me u poslednje vreme tera maler samo tako... Eto, letos je trebalo da uzmem jednog Beka na generalnu, ali su pored ležaja otišli i pumpa a ubrzo i bravica koja se ispostavilo da košta oko xxxxdin :shock: pa je stranka odustala od popravke i kupila novi Beko na nekoj ponudi za xxxxx0din. :?
Od plastikanera najviše radim :kina: i candy, i nigde ne sretoh samo kopče. Kod tog Beka verovatno se na njima drži samo prednji poklopac sa tunelkom, bez tega.

Nego, kolega, ne reče čime si isekao plastiku? Brusilicom, ili ručno? Je li ostalo bar 2mm mesa na svakoj polutki? Ako jeste, moglo bi to zaista da se pouzdano sastavi...

Što se tiče osovine, kad je bakarni deo mnogo oštećen, nema druge do pravac strugar, ali ako je potrebno i navarivanje osovine ima da bude pristojna cifra za sve to (ali i rizik od krivljenja jer je osovina tanka). Ja sam radio to skoro na jednom LG-u i izišlo me "prijateljski" xxxxdin, ali sam i na tom "novom" prstenu morao da gađam poziciju semeringa jer nije baš bio perfektan. Muka kod malih ležaja je u tome što obično nema mesta da se semering mnogo šeta napred-nazad... :roll:
A ležaj 6202 kad vidim na osovini bubnja, čoveče, dođe mi da proizvođača... :oklagija

PS taj zavareni kazan, ležaj 6202 na bubnju, kao i ona Bekova bravica za xx€ nisu ništa drugo nego prst u oko nama majstorima!
:m: :m:

rrpisti
_
_

Post napisao rrpisti » 11 Nov 2009, 20:21

Sekao sam sa reznom plocom 1mm,samo na jednom mestu nekih 10cm sam morao rucno testerom za gvozdje jer je bilo nedostupno.Ostalo je solidno mesa a bice i gomila srafova i neke vece podloske.Sto se tice lezaja 6202 i ja se slazem,inace danas sam zapazio nesto neverovatno.Plastike koje se nalaze unutar bubnja (lopatice ili kako se zovu) popucale su pri montazi u fabrici i jedna je cak krpana komadima lima i pop zakovicama :tuptup: .Obecao sam slike kad sve bude gotovo postavicu i to.Krst je vec kod strugara uradice za sitne pare.

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Kontakt:

Post napisao frigo » 12 Nov 2009, 03:24

A mozda nije krpljena, nego tako fabricki balansiraju... :lala:
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 12 Nov 2009, 04:50

Znači, zato je taj kazan zavaren... lolzi lolzi lolzi

Što se tiče ležaja, kad su tako mali - nikako stavljati nešto slabije od SKF, a poželjno bi bilo FAG, mada ga i ja gotovo nikom ne ugrađujem... :roll:

rrpisti
_
_

Post napisao rrpisti » 13 Nov 2009, 21:43

Msina je sklopljena isprobana i ne curi (zasad :mrgreen: ).Namerno sam pustio vodu do polovine da se napuni (skinuo sam cev sa hidrostata i vratio kad sam smatrao da ima dovoljno vode za probu)i tako je odradila prvu vodu, posle vise nisam cackao i zavrsen program bez kapi vode :yeah: .Evo slika kao sto sam obecao,slikane su telefonom pa neki sitniji detalji nisu bas najjasniji. :pivopije:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”