Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Stolle » 08 Jan 2011, 16:18

Odlično je, dopada mi se, visok komfor, jako je zgodno za korišćenje, malo pepela i čađi, dakle superiorno u svemu, ali na žalost nikako ne može da bude jeftinije od grejanja na drva, što je opet na žalost uglavnom presudno.
Jedna tona drvenih peleta može da zameni dve tone domaćeg lignita, jednu tonu uvoznog kvalitetnijeg mrkog uglja, ili nešto manje od pola tone lož ulja.
http://compete.rs/files/Studija_opravda ... biji_0.pdf

Drveni briket je povoljniji, doduše mnogo manji komfor u odnosu na pelet.
Jedna dobra tema, sa stručnim odgovorima:
http://www.elitemadzone.org/p1865983
Poštovani,
pošto vidim da imate jako puno dvojbi oko korištenja drvenog briketa smatrao sam za shodno da Vam sa profesionalne strane pojasnim neke stvari. Naime, moja firma se već duži niz godina bavi isporukom i montažom opreme za proizvodnju briketa na prostorima Ex-Yugoslavije. Ja lično sam u ovom sektoru duže od 20 godina i imam jako veliko iskustvo.
Drveni ostatak (kako ga neki zovu otpad) se može koristiti kao ogrev na nekoliko načina i to: direktnim loženjem, pretvaranjem u drveni briket i pretvaranjem u pelet. Sva ova tri načina imaju svoje prednosti i mane a to su:
- direktno loženje:
prednosti - niska cijena sirovine, moguće loženje u sve vrste peći;
mane - niska kalorična moć, problemi kod skladištenja zbog velikih gabarita, dodatni troškovi pripteme za loženje, ručno loženje.
- drveni briket:
prednosti - visoka kalorična moć, lagano rukovanje, lako skladištenje, lako dostupan (barem u EU), relativno pristupačna cijena, 100% ekološki, moguće loženje u sve vrste peći;
mane - ručno loženje (osim ako se ne radi o industrijskom briketu)
- drveni pelet:
prednosti - visoka kalorična moć, mogućnost automatskog loženja, skladištenje u silos, 100% ekološki;
mane - visoka cijena, potrebna posebna peć ili dozator.
Nadam se da Vam je sada puno jasnije. Iz ovoga možete vidjeti da je briket u poređenju sa ostala dva načina u mnogo boljem položaju. Najveća povoljnost je što ga ima na našim prostorima (samo moja firma je isporučila do sada 17 postrojenja ukupnog kapaciteta 150.000 tona godišnje). Kod odabira briketa morate voditi računa na kakvim mašinama je napravljen tj. da li se radi o hidrauličnim presama ili ekscentar presama. Ovo je jako bitno jer je razlika u kvalitetu i kaloričnoj moći ogromna. Na hidrauličnim presama se radi sa jako malim pritiscima (200 - 400 t/cm2) tako da je nivo sabijanja mali i automatski imamo manju kaloričnu moć (cca 4.500 - 6.000 kcal/kg). Na ekscentar presama se radi sa jako velikim pritiscima (2.000 - 2.800 t/cm2) tako da imamo jako veliki nivo sabijanja i mnogo veću kaloričnu moć (17.000 - 19.000 kcal/kg). Za usporedbu kalorične moći ogreva navešću Vam neke vrijednosti (tvrdo ogrevno drvo: 4.000 - 5.000 kcla/kg, meko ogrevno drvo: 3.000 - 4.000 kcal/kg, ugalj: 14.000 - 23.000 kcal/kg, lož ulje: 25.000 - 30.000 kcal/kg). Kad sagledamo ove podatke dobijemo da nam je najkvalitetnije alternativno gorivo drveni briket rađen na ekscentar presi.
A sada najbitnija pitanje: Kako prepoznati takav briket? Vrlo jednostavno.
Briket koji je rađen na hidrauličnim presama ima sljedeće karakteristike: lako se lomi ili drobi, blijede je boje, relativno kratak (10 - 20 cm), malog je promjera (cca do 50 mm), vrlo često je kvadratnog oblika, kada ga stavite u vatru jako brzo se raspadne i izgori, obično ga pakuju u vrećama po 20 do 30 kg.
Briket koji je rađen na ekscentar presi ima sljedeće karateristike: jako teško se lomi, tamne je boje (zbog visoke temperature u toku proizvodnje), obično je okruglog oblika sa rupom u sredini ili bez nje, velik promjera (od 60 - 90 mm), dužina mu je od 30 do 40 cm, obično se pakuje u kutije po 10 i 20 kg ili u foliju po 10 kg, kada ga ubacite u vartu ne raspada se i polako gori.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

BD-electronic
gx
gx
Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
Contact person: Dejan
Phone number: 0038730793402
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 09 Jan 2011, 12:37

dzafer je napisao:Dejane jeli ova pec tebi u stanu pa si sa nje razveo podno i radijatore ili imas neki zasebni prostor za nju
Da Da nalazi se u stanu u hodniku tj. predsoblju.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 09 Jan 2011, 20:05

Stavi sliku da vidimo kako izgleda i napiši model koji je. Možda nekome pomogne pri odlučivanju. :pivopije:

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 09 Jan 2011, 21:54

Dobro bi bilo da vidimo, ovih dana planiram da radim grijanje trebao bi da grijem cirka nekih 200m/2
moguce da to uvijek nece biti u pogonu ali treba da isplaniram kako najbolje da funkcionise
Sva iskustva u praksi kolega dobro bi dosla da ne napravim promasaj pa za koju godinu da prepravljam
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Post napisao jaro » 10 Jan 2011, 13:13

Po meni sto se tice radijatora, ili podnog grejanja nemozes da pogresis, a mislim ni sa kotlom na cvrsto gorivo nema nista rentabilnije!
Jedino ako nema ko stalno da lozi bolji i skuplji je gas.
Ali i ovo sto pricate sa peletom, je ok, video sam to na jednom mestu kako radi, ali mislim da bi tu trebao da nabavis takav kotao i onaj sulundar za pelet, a svu automatiku sam uradis, da te nebriju tu neki grejaci, jer su tu (na tom mestu gde sam video) ugradili par stvari vrlo nepotrebnih, i tako dodatno zakomplikovali celu stvar, koja je u sustini prosta.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 10 Jan 2011, 14:08

ja sam dosao do zakljucka najbolje fercera podno grejanje i najmanje trosi energenta .
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 10 Jan 2011, 14:43

Mislim to uraditi na cvrsto grijanje drvo, ugalj normalno cijevi bi se postavile ispod patosa i normalno bili bi i radijatori
u svakoj prostoriji sto zavisi od velicine prostora. Sto se tice lozenje tu sam ja nije bar to problem :mrgreen:
Gas je dobar ali bi morao raditi samo za grijanj
džale

BD-electronic
gx
gx
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 10 Jan 2011, 17:35

Evo slike samo je peć bila ugašena kad sam je slikao istaklo prljavo, sory.
Prilog
peć1.JPG

BD-electronic
gx
gx
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 10 Jan 2011, 17:39

evo i ostale
peć2.JPG
Prilog
peć3.JPG
peć4.JPG

BD-electronic
gx
gx
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 10 Jan 2011, 18:00

E sad još neki moj komentar na gore pomenute stvari, podno grijanje je super stvar pogotovo ko ima malu djecu kao ja pa vole da sjede na podu, moram da naglasim da je podno grijanje naj bolje staviti tamo gdje su pločice, keramika jer ako se stavlja ispod parketa dolazi do problema sa rasušivanjem parketa i pucanjem istog, može da vam priča ko šta hoće ali kod nas nema šanse da kupiš potpuno suv parket, ja sam se za ovo renoviranje stana pripremao oko 1.5 god. i obišao dosta stanova i kuća i sa dosta ljudi pričao koji imaju takve stvari koje sam želio uraditi i nisam podno grijanje razvodio ispod parketa i sad tvrdim da netreba to raditi pogotovo ko stanuje kao ja u stanu i na drugom spratu tj. da nisi na prvom ili prizemlju gdje je odozdo hladno.
U bilo koju prostoriju u koju staviš podno grijanje treba staviti i radijatore, jer s početka i kraja zime kad nije neka hladnoća podno grijanje ugaiš netreba a kad je zima ja naštimam temperaturu poda tako da je fino toplo pod nogama ali ne i vruće, a radijatori odrade svoj dio posla, jer na svakom radijatoru ima termostat koji gasi radijator kad se postigne željena temperatura u prostoriji, prednost podnog grijanja je ta da kada naveče recimo oko 8 sati ugasiš grijanje pod ostaje topal do ujutru i samim tim fino održi temperaturu u prostoriji tako da ujutru nikad nije hladno jer se estrih i pločice ugriju i isijavaju toplotu još neko vrijeme pogotovo ako su pločice kamene a ne keramičke.
Pošto sam ja dizao sve podove i estrih ( a Džele radi kuću nanovo) sve cjevi su prošle ispod pločica i nigdje se nevide.
ako zatreba još nekih detalja pitaj te stvarno sam se sa tim stvarima susreto i naučio .

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 10 Jan 2011, 18:47

za podno grejanje postoje posebni termostati kod kojih se setuje maximalna temperatura poda (sonda u podu) kao i max temperatura vazduha pa nema onda problema sa "prevrucim" podom - ugradjivati i podno i radijatore je malo previse, mada sam video da to ljudi rade...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

bogoslav
gx
gx
Phone number: 0038268000267

Post napisao bogoslav » 10 Jan 2011, 20:34

Kod podnog grijanja,temperatura poda preko 24 stepena je štetna po zdravlje.

BD-electronic
gx
gx
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 10 Jan 2011, 21:31

Da da imam te termostate i tačno su naštimani na 24 stepena. ali kad je zima barem ovde u bosni nemožeš ugrijati sobu samo sa podnim grijanjem mora i radijator i još nešto podnom grijanju treba oko 2 sata rada da počne da grije a radijatori su topli za 15-20 minuta.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 11 Jan 2011, 17:57

da .. ali .. :lala: podno grejanje će da greje još 2 sata nakon prestanka rada.
Ako ste u stanu, podno grejanje vam nije potrebno jer greje komšija ispod vas.
Podno grejanje ne može biti samostalni izvor grejanja ako je izolacija objekta slaba, dok u suprotnom je odlična solucija i utiče na manju potrošnju energenata.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 12 Jan 2011, 15:31

BD-electronic je napisao: moram da naglasim da je podno grijanje naj bolje staviti tamo gdje su pločice, keramika jer ako se stavlja ispod parketa dolazi do problema sa rasušivanjem parketa i pucanjem istog,
Ova tvoja konstatacija je na mjestu ispod parketa se mogu samo provuci cijevi i to sa izolacijom da nebi imalo negativni efekat na parket, a to se radi da bi napravi0 nesto ustede na materijalu i radi lakseg postavljanja na se nevuku cijevi okolo zida. Gdje cijevi idu ispod plocica ta izolacija na cijevima i ne treba
džale

darkopavlovic

Post napisao darkopavlovic » 21 Jan 2011, 21:13

fanzo je napisao:Obratite samo i pažnju na to koliko "cuga" puštate, da vam ne izađe više kroz dimnjak.
Naravno... ali zanimljivo je da ova alfa central 23 pec koju ja imam nema dimnu klapnu...kad sam ih zvao kazu "nije predvidjena ali ako imas jak odzak vidi napravi sam jednu" :m: ...a u uputstvu i pise da ne treba smanjivati presek dimovoda inace se smanjuje nominalni kapacitet :shock:

E sad... svi normalni kotlovi imaju dimnu klapnu rekoh ajde i ja da stavim jednu nece da skodi otvoricu je ako bude smetala promaji ... pa napravim lepo jednu i ugradio odmah na izlazu iz peci na prvoj krivini.

Za sada nisam nesto video previse vajde od nje ali mi i dalje nije jasno tako da planiram da ih pitam detaljnije o tome.

miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv

Post napisao miodrag popovic » 21 Jan 2011, 22:07

Evo stigao i prvi racun zimski za struju.
Nov stan,50 kvadrata,podkrovlje,izolacija 5cm stiropor,stolarija PVC,komsija odozdo i sa ledja,centralno na struju.Grejano dan-noc 21 stepen celzijusa ukupno 8000 din ili priblizno 80 evra za struju,od tog 3000 nek je uobicajena potrosnja,ostaje 50 evra mesecno za grejanje na struju.Decembar bio pola hladan pola topao.Sve skupa kad saberem jeftinije nego gradsko centralno za istu kvadraturu,naravno gledano na nivou cele godine.
U servisu 36 kvadrata sam za isti period potrosio 5000 din za struju,neka je 1500 uobicajeno,ostaje 3500 za grejanje na TA pec.
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

darkopavlovic

Post napisao darkopavlovic » 26 Jan 2011, 08:20

Stolle je napisao:Odlično je, dopada mi se, visok komfor, jako je zgodno za korišćenje, malo pepela i čađi, dakle superiorno u svemu, ali na žalost nikako ne može da bude jeftinije od grejanja na drva, što je opet na žalost uglavnom presudno.
Ovo je u potpunosti tacno... Gruba orijentaciona cena je 1.5-2 din/kw. Ostali ogrevi su svi skuplji: drveni briket 3-4 din/kw, suseni vreoci 3.5 din/kw, gas da i ne pricam 6-8 din/kw itd. Da ne pricam o tome da je pepeo sa drvima minimalan.
pošto vidim da imate jako puno dvojbi oko korištenja drvenog briketa smatrao sam za shodno da Vam sa profesionalne strane pojasnim neke stvari. Naime, moja firma se već duži niz godina bavi isporukom i montažom opreme za proizvodnju briketa na prostorima Ex-Yugoslavije. Ja lično sam u ovom sektoru duže od 20 godina i imam jako veliko iskustvo.
Na ekscentar presama se radi sa jako velikim pritiscima (2.000 - 2.800 t/cm2) tako da imamo jako veliki nivo sabijanja i mnogo veću kaloričnu moć (17.000 - 19.000 kcal/kg). Za usporedbu kalorične moći ogreva navešću Vam neke vrijednosti (tvrdo ogrevno drvo: 4.000 - 5.000 kcla/kg, meko ogrevno drvo: 3.000 - 4.000 kcal/kg, ugalj: 14.000 - 23.000 kcal/kg, lož ulje: 25.000 - 30.000 kcal/kg). Kad sagledamo ove podatke dobijemo da nam je najkvalitetnije alternativno gorivo drveni briket rađen na ekscentar presi.
Ovo je inace katastrofalna "profesionalna" :fanzo: dezinformacija zbog podatka da drveni briket ima kaloricnu moc od (17.000 - 19.000) kcal/kg. Drveni briket ima (17.000 - 19.000) KJ/kg!!! sto je znacajno drugacije, jer neko ko procita moze lako da zakljuci da je drveni briket 4 puta kaloricniji od drva lolzi sto nije tacno(prodavci inace navode kako 1 t drvenog briketa "menja" 4 metra drva :m: ). Suva bukva(<20%) ima 14.000-15.000 kj/kg sto je malo manje od drvenog briketa ali je zato cena po kw kad se sve preracuna kao sto sam naveo gore 2 puta manja, tako da se drveni briket ne isplati :fanzo: .

Znaci ... drva u aprilu + suncanje = :yeah: . Ostalo je prazna prica.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 26 Jan 2011, 10:26

Mozda nema toliko veze sa temom ali razgovarao sam sa drugarom u Nemackoj koji se greje na gas. Kod njih postoji 7 kompanija koje dostavljaju zemni gas i kad se sve preracuna, ispadne da je kod njih gas jeftiniji 25% ne uzimajuci u obzir da je i mnogo kvalitetniji i da su zime jace nego ovde kod nas (u Novom Sadu)...tako izgleda kad u drzavi iimate monopol na distribuciju gasa.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 02 Jul 2011, 18:09

Najduži dani leta, a temperatura..... :dmzs: samo što nisam založio. Stigla su i drva. 28 metara kubnih, sve bukovina. Ostalo mi je od prošle godine negde 12-13 kubnih metara, pa....nadam se biće dovoljno za ovo leto. :lala:
Ove sezone sam potrošio negde oko 18 kubnih metara, što je za ovo područje umerena količina.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”