BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

eLAB
___
___

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao eLAB » 13 Sep 2012, 09:14

cacko85 je napisao:Kad si reshio da pravish sam IR stanica bolje upotreni SHTS.
Mislio sam da ce diskusija da ide u konstruktivnom smeru, tj. konkretnijem....bolje upotrebi SHTS/4 umesto HTS/4? Zasto? Jer je koristi Jovy... :roll:
Tu nema argumenata, samo konstatacija ili misljenje.
Proces odlemljivanja BGA kola je bukvalno proces i mora da se ispostuje kriva termo-profila. Da li ce gornji grejac biti od halogenih lampi, IR panela, IR sijalice, obicne sijalice tzv. "kvocke" manje je bitno...
Evo slika par termoprofila i datahseetova za HTS i SHTS...kriva HTS-a koliko vidim tacno "pokriva" termoprofil, tako da je jaci grejac nepotreban. Mozda sam nesto prevideo i upravo zato sam i obnovio temu....

Na kraju i par slika IR lemne stanice koju je neki rus napavio, lepo se vidi da je HTS upotrebljen.

NAPOMENA: Свинец – olovni tinol
Бессвиннец – bezolovni tinol
Prilog
large chips_ sandwiches and the plastic socket and all sensitive to heat_resized.jpg
standard for small and medium sized chip_resized.jpg
HTS_EN.pdf
(170.36 KiB) Preuzeto 338 puta.
SHTS.pdf
(165.22 KiB) Preuzeto 261 put.
IMG_6.JPG
IMG_5.JPG
IMG_4.JPG
IMG_3.JPG
IMG_2.JPG
IMG_1.JPG

milans01
___
___
Phone number: 063/7269-860
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milans01 » 05 Okt 2012, 19:13

Evo ovih dana treba da mi stigne T862++ iz Nemacke,nece me izaci puno para pa cu ako ne bude radila kako treba,imati neku bazu za prepravku i dodavanje grejaca ili zamenu gornjeg,nesto skombinovati :fanzo:
Javicu konkretne utiske i sta moze da se radi sa tom malom kanticom,nesto ce moci sigurno.Gledao sam na youtubu,covek radi reflov grafika na laptopovima sve u 16. :tooo:
Definitivno ce se morati ulagati u ove spravice u dogledno vreme,pa treba krenuti na vreme...
Pozz

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 08 Okt 2012, 18:24

I ako kolega Elab kaze da zaobidjemo ovu T862++ i ja sam uplatio jednu takvu pa kada stigne cemo da se ucimo :mrgreen: bar dok ne kupimo nesto poprofesionalno.....
-će izginemo ki Mančester

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 08 Okt 2012, 18:35

Po kojoj ceni ste narucili :?: Ako necete javno moze i na PP.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 08 Okt 2012, 19:32

Evo ja mogu javno :mrgreen: Kolega mi je u Nemackoj i dok je tamo,poruceno je preko ibeja i mene ce kostati koliko i na sajtu stoji,tacnije,266e i nesto sitno centica.Kod nas je od 50000 pa kako gde :shock:
Stvarno nije neka lova,a sto kaze kolega filka,bar cemo se malo izvezbati,srediti po koju grafiku i tako nesto sitno,a ako,daj boze,krene biznis,lako je za ozbiljniju onda.Treba prvo i ova da se otplati.. :tooo:
Ima dobrih izmedju 650 i 700e,puno ozbiljnija,ali kako sam na jednom Nemackom forumu naleteo,kaze Svabo lepo:"Ima masina za 10.000e i one nisu 100% uspesne,a naj vise sve zavisi od Vaseg umeca".Rece covek ovom sto je pitao za T862++,znaci,posluzice,eee morace :fanzo:
Pozz
:pivopije:

filka
gx
gx

Post napisao filka » 08 Okt 2012, 22:27

Mene ce kostati oko 300eura.....

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 09 Okt 2012, 01:49

Ja sam nesto trazio i najjeftinije kod nas sto sam uspeo da nadjem je 50.000 din. 420-430e . Samo sto je prednost garancija od 2 godine pa u slucaju da nesto nije ok lakse je ostvarivanje garancije.
Samo posle slede sabloni koji su dosta skupi, kuglice razlicitih dimenzija (ili tecni kalaj), kvalitetan flux, termo zastitne trake, stege i drzaci za razlicite BGA cipove, par hemikalija i jos malo propratnog materijala :lala:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 09 Okt 2012, 11:15

I to je u Nemackoj znatno jeftinije.Primer,stega sa ruckama sa strane i onim dole oprugama kod nas je oko 8.000din,a tamo imate komplet koji sadrzi istu tu stegu,10 sablona 90x90mm,8 flasica kuglica razlicitih dimenzija po 25k kom.(kod nas 1 flasica 3500din-strava),flux,kepton traku,pincetu,saber,bakarnu zicu za kupljenje tinola,a malo li je sve za 86,89e..Strasno..
Tako je u svemu poveca razlika u ceni,tako da bi usteda u kopuvini same lemilice i tog osnovnog propratnog materijala bila vise nego duplo pa samim tim i reskiram to ostvarenje garancije,kupis dve za skoro te pare :shock:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 09 Okt 2012, 11:20

Evo ilustracije predhodnog posta,zaboravih i onu vakum spravicu i cetkicu nabrojati :mrgreen:
Prilog
BGA set.jpg

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 09 Okt 2012, 17:21

Bacio sam se u razmisljanje. Imao bi neku mogucnost da porucim isto preko ebay i da to stigne u skorije vreme. Samo gledam na ebay.de ima i uredjaja za po 250e sto niste narucili njih nego ove od 300 :?:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 09 Okt 2012, 17:35

Ima samo jedna T862++ za 250e i ta se nalazi u Velikoj Britaniji i rok isporuke je 10 i vise radnih dana,a moj covek ne ostaje toliko u Nemackoj pa sam odabrao koja ima naj kraci rok isporuke jer je roba vec u Nemackoj,2-4 dana i kosta 266,nesto e.Pripazi kod porudzbine,imas T862 jeftinije su oko 40e od ovih sa ++ ali su i slabije,manji donji grejac..Mozda si na te naleteo,ovih T862++ 99% njih u ponudi su upravo oko 266-7-9 i koji evro gore-dole,ali u sustini to je to..

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 03 Nov 2012, 00:39

Šta bi? Jel stigla roba?
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 03 Nov 2012, 04:01

Ja nisam ni porucio burazer odustao od puta pa mi propala kombinacija :roll: :lala:

filka
gx
gx

Post napisao filka » 03 Nov 2012, 19:33

Meni stigla narudjbina al u Italiji :lala: Sada radim na tome da organiziram transport :shock:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 06 Nov 2012, 04:00

Ja sam malo razgledao ovo po netu, a šta ste pisali. Gledao sam i po youtubu i većina snimaka je samo puka reklama, jer kako se prikazuje tako se samo spali ploča ili čip uopšte i ne zalemi .... Gledam kineza kako lemi čip sa 300 pinova prakljača lemilicom .. itd .. itd ..
Koliko sam skapirao najčešće i najjeftinije se nudi T862 i T862++
T862 ima manji predgrejač, jedan "točir" :lala: za fokusiranje IR , slabiji grejač. Ovaj jedan adapter za fokusiranje je veoma malih dimenzija i teško da će da isplati uložen novac. Mislim da je negde oko 20x20mm.
T862++ ima 3 adaptera za fokusiranje i čini mi se da je najveći 40x40mm, to je već prihvatljivije. Sve pišem iz sećanja i možda negde nešto propustim..
Generalno mi se uopšte ne sviđa ..
Slučajno sam video i brzinu lemilice koja ide uz ove stanicu. Brzina joj je očajna, sa njom možete možda lemiti po nekoj staroj pertinaks ploči, ali ne i po vitroplastu sa šest slojeva štampe i bezolovnom tinolu..

Ono što sam primetio da je potrebno i veoma bitno za sve ovo je:
bar 2 termometra (K) za merenje i praćenje temperature ploče, a to nema ni jedan od njih. Temperatura koja se podesi na uređaju može i da varira i to nije problem, nego je problem kolika je temperatura na ploči koju operišete. Ovo se naravno lako reši kupovinom istih.

Ne sviđa mi se što je fokus na ovim IR stanicama očajan, odnosno uopšte ga i nema. Pa se tako preterano zagrevaju okolne komponente. No vidim da se to rešava alu. folijom.
Piše na stanici "SMD & BGA" .. BGA ok, ali smd greje komplet čip?

Gledao sam i stanice bez sijalice. Dobro je što sada nema više onog stakla kao za varioce. Tu tek nema fokusa i tu se tek zagreva prevelika površina. Ova varijanta je dobra jer ne blješti u oči, ali bi bilo potrebno imati izmenjive grejače različitih veličina.

No možda iz sveg ovog gledanja i grešim u konstatacijama. Ali video sam jednu baašš dobru spravicu, fokusira IR, evo linka pa pogledajte http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... qzNE#t=30s

Sve u svemu bitno je ispoštovati predzagrevanje ploče i komponenti na njoj u trajanju od nekih minut-dva na oko 120 stepeni, e za ovo trebaju termometri na ploči! Komponentama na ovoj temperaturi neće faliti ništa ako se i duže zadrže na njoj. Veoma bitna stvar da se pcb greje i od gore i od dole da ne dođe do prevelikih krivljenja i naprezanja ploče.
Olovni tinol se topi negde na oko 200 stepeni, a bezolovni na oko 220 stepeni. Ova temperatura je dovoljna da se održi par sekundi i biće dobro zalemljeno ili odlemljeno. Da bi se postigle ove temperature možda će biti potrebno da se gornji grejač podesi na 250 ili čak i 300 i više stepeni. To se da videti tek u toku rada sa određenom stanicom... odavde sada sledi iskustvo ...i vežbanje. Svaka stanica posebna priča.

U svakom slučaju dobra varijanta da se ne oduvaju komponente sa ploče, naspram duvaljke.
Još ću napisati da i bez kvalitetnih potrošnih materijala nema ništa od posla ..
Eto, ukratko ovo su bila moja zapažanja.

Sticajem nekih okolnosti i nekih slučajnosti, došao sam u posed jedne profi poluautomatske stanice na topli vazduh od japanske firme Den-on. Za sada se malko igram sa njom i pripremam joj radni sto. Sada sam uvideo da je ona kineska duvaljka koju imam i koju većinom svi imamo, samo jedna obična igračka. No da ne kvarim ovu temu, otvoriću neku drugu posebnu za koji dan, kad malo uđem u štos ..

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 07 Nov 2012, 11:34

Sutra stize makina,a vec sam razradio planove i nasao jednu firmu u Srbiji koja pravi IC grejace sa termo parom dimenzije 245x60 od 150 do 1000w,cena:20e komad.Isla bi takva dva za donji grejac,tako da bi bilo ukupno 245x120mm i 1300w,sto mislim da je skroz dovoljno,a mogao bi se resiti i gornji grejac ali je nesto vecih dimenzija pa bi se morao napraviti sablon sa prorezima dimenzije cipa da ne greje previse okolo,a on je 122x60 od 125 do 500w.Mada mislim da je veoma vazan donji grejac,ako je ok,trebalo bi da sa glavom od fi48mm resava veliku vecinu cipova bez nekih vecih problema..I da,nebi bilo lose imati dva termometra,mada i ove puno skuplje imaju jednu sondu koja ide do samog cipa sa gornje strane..
Uzput,zna li neko gde ima neki digitalni termometar sa k-termoelementom?

http://www.svetlost-uzice.rs/index.php? ... Itemid=189

Pozz

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 07 Nov 2012, 13:25

Preradjujes :ccccc: , odlicno....improvizacija je majka ;-) a i ustedi se poprilicno. T862++ u izvornoj verziji je lose resenje....prebudzivanjem i dodavanjem novih sondi, grejaca, eventualno preradom gornjeg grejaca i koje cega moze da se napravi alatka za profi upotrebu (na kraju od T862++ ne ostane nista, samo armatura tj. "dugmici")
Uzput,zna li neko gde ima neki digitalni termometar sa k-termoelementom?
Zasto ti treba termometar? Mozda si mislio na termoregulator? Onda mozes da odrzavas temperaturu u tacno odredjenim granicama, da podesavah histerezis i sve ostalo...

Gore je Zoran dao link na PDR IR XT5A BGA Rework Station....dobra stvar ,samoooo, mogu da zamislim koja je cena ( probao sam da izguglam cenu, nigde nije prikazana).
Najkorisnije sa tog linka je ideja...fokusiranje IR-a, nova tema za razmisljanje - osim ako se ne pojavi neka druga :mrgreen:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 07 Nov 2012, 14:34

Verujem da je ta sprava sa linka par hiljada evrica,treba to i odraditi :? Ima i jovy za 180.000din,malo mnogo,sprava je ok ali cifra :shock:
Ova 862++ uz neke dorade da menjam i donji i gornji grejac,ubaciti i termoregulator) sa ulogom od max do 100e,a to me opet dodje ukupno oko 350-370e sto je skrooooz podnosljivo,a tad ce moci odraditi skoro sve kao mnogo skuplje sprave :tooo:
Moze ideje sa nekim termoreg ili nesto od gotovih uredjaja mozda :?:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 08 Nov 2012, 00:59

Termo sondu možeš izvući iz predgrejača i montirati je gde hoćeš.
Kaže se: ...nije sve u ....ima nešto i u ..."
Kada sam ovaj deo citirao mislio sam na profi i neku jeftinu lemilicu. Obe imaju sličnu spoljašnjost, obe imaju istu snagu grejača, ali je profi ipak bolja i brža...

Svetlo bi moglo da se fokusira dodavanjem optike. Za optiku se raspitajte kod optičara. Oni seku, bruse itd ... rade sa staklima. mislim da bi to moglo da se napravi, jes da dobra optika i košta poprilično.

Toliko veliki donji grejač zatreba, ali bi bilo dobro ga napraviti da se pojedini segmenti mogu ugasiti po potrebi.

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 10 Nov 2012, 17:21

Znam samo da na youtube ima sve i svasta, ljudi stavljaju i skidaju bga sa puhalicama (kineskim) kuglaju sve i svasta. Ti ljudi su istrenirani jer mu je to postala svakodnevnica ... zoki ti sto si okacio youtube ono je prica o profi alatu cak sto vise jaci je od jovy tool znaci sa ersom je rame uz rame ... vazda je bilo koliko para toliko i muzike i znam samo jednu stvar budzum ranko je ranije napisao u programatorima .... pravio sam ih da bi na kraju zaradio pare i kupio alat isto i samnom je bilo svasta sam pravio na kraju alat kupio ... ista ce prica biti i sa ovim lemnim alatima ... palamudjenju nikad kraja i na kraju kad krene posao digni kredit i kupi profi alat. eLAB vec gore napomenu kupis tog kineza T682++ ili kako mu vec ime na kraju ga prepradi ostanu samo tipkice orginalne ... sve je to meni jasno da nastojimo da se sto manje ulozi ali ce se poceti obijati o glavu kad se bude morao narucivati novi cip tipa grafickog procesora od laptopa jer musterija hoce svoj uredjaj, ti ga nemas haman gdje i nabaviti i na kraju kupi nov laptop (a on opet kaze moj je bio bolji)

pozz...
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”