Ja sam malo razgledao ovo po netu, a šta ste pisali. Gledao sam i po youtubu i većina snimaka je samo puka reklama, jer kako se prikazuje tako se samo spali ploča ili čip uopšte i ne zalemi .... Gledam kineza kako lemi čip sa 300 pinova prakljača lemilicom .. itd .. itd ..
Koliko sam skapirao najčešće i najjeftinije se nudi T862 i T862++
T862 ima manji predgrejač, jedan "točir"

za fokusiranje IR , slabiji grejač. Ovaj jedan adapter za fokusiranje je veoma malih dimenzija i teško da će da isplati uložen novac. Mislim da je negde oko 20x20mm.
T862++ ima 3 adaptera za fokusiranje i čini mi se da je najveći 40x40mm, to je već prihvatljivije. Sve pišem iz sećanja i možda negde nešto propustim..
Generalno mi se uopšte ne sviđa ..
Slučajno sam video i brzinu lemilice koja ide uz ove stanicu. Brzina joj je očajna, sa njom možete možda lemiti po nekoj staroj pertinaks ploči, ali ne i po vitroplastu sa šest slojeva štampe i bezolovnom tinolu..
Ono što sam primetio da je potrebno i
veoma bitno za sve ovo je:
bar 2 termometra (K) za merenje i praćenje temperature ploče, a to nema ni jedan od njih. Temperatura koja se podesi na uređaju može i da varira i to nije problem, nego je problem kolika je temperatura na ploči koju operišete. Ovo se naravno lako reši kupovinom istih.
Ne sviđa mi se što je fokus na ovim IR stanicama očajan, odnosno uopšte ga i nema. Pa se tako preterano zagrevaju okolne komponente. No vidim da se to rešava alu. folijom.
Piše na stanici "SMD & BGA" .. BGA ok, ali smd greje komplet čip?
Gledao sam i stanice bez sijalice. Dobro je što sada nema više onog stakla kao za varioce. Tu tek nema fokusa i tu se tek zagreva prevelika površina. Ova varijanta je dobra jer ne blješti u oči, ali bi bilo potrebno imati izmenjive grejače različitih veličina.
No možda iz sveg ovog gledanja i grešim u konstatacijama. Ali video sam jednu baašš dobru spravicu, fokusira IR, evo linka pa pogledajte
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... qzNE#t=30s
Sve u svemu bitno je ispoštovati predzagrevanje ploče i komponenti na njoj u trajanju od nekih minut-dva na oko 120 stepeni, e za ovo trebaju termometri na ploči! Komponentama na ovoj temperaturi neće faliti ništa ako se i duže zadrže na njoj. Veoma bitna stvar da se pcb greje i od gore i od dole da ne dođe do prevelikih krivljenja i naprezanja ploče.
Olovni tinol se topi negde na oko 200 stepeni, a bezolovni na oko 220 stepeni. Ova temperatura je dovoljna da se održi par sekundi i biće dobro zalemljeno ili odlemljeno. Da bi se postigle ove temperature možda će biti potrebno da se gornji grejač podesi na 250 ili čak i 300 i više stepeni. To se da videti tek u toku rada sa određenom stanicom... odavde sada sledi iskustvo ...i vežbanje. Svaka stanica posebna priča.
U svakom slučaju dobra varijanta da se ne oduvaju komponente sa ploče, naspram duvaljke.
Još ću napisati da i bez kvalitetnih potrošnih materijala nema ništa od posla ..
Eto, ukratko ovo su bila moja zapažanja.
Sticajem nekih okolnosti i nekih slučajnosti, došao sam u posed jedne profi poluautomatske stanice na topli vazduh od japanske firme Den-on. Za sada se malko igram sa njom i pripremam joj radni sto. Sada sam uvideo da je ona kineska duvaljka koju imam i koju većinom svi imamo, samo jedna obična igračka. No da ne kvarim ovu temu, otvoriću neku drugu posebnu za koji dan, kad malo uđem u štos ..