@Six, imas novca da uradis izolaciju - znam te, slusam te odavno i citam sta pises. Sve je tvoja volja. 6 miliona srba ko jebe, ja pricam s tobom.
Uzmes jednu kutiju, napises na njoj izolacija i kad god zaradis nesto stavis u istu i zapises iznos. Kad ti se nakupi neka svota, odes u prodavnicu gradj. materijala i kupis fasadnu 10-ku i stavis je u neki hlad, recimo na taj trem koji si pravio. Kupis i lepak, prajmer za stare fasade, tiple i sta god jos.
Zatim sacekas prognozu i kada temperatura bude od 20-30C pozoves ortake da krenete da radite. Pre toga procitas malo o postavljanju demit fasade, pun ti je internet o tome. Vremena imas.
Znaci, umesto da ladis tojash na pecanju i u kafani - uradis nesto korisno. Nemoj mi reci da je nemoguce jer upravo to radim. Ako mogu ja mozes i ti. Samo sto ja nemam ortake pa radim sam.
U principu sve je bolje od spamovanja po forumu kako je izolacija sranje.
@Filka: moj komentar se odnosio na tvoju izjavu da bi ti da zaradjujes a ne da stedis.
Ta izjava je apsolutna glupost jer je neodrziva. Sta ti vredi ako zaradis 100 evra za 10 sati rada a potrosis 101 evro na gorivo a mogao si da potrosis i 70 da ti je sistem efikasniji a da se odmaras 3 sata i provedes ih sa porodicom? I zasto mesas komfor i efikasnost? Komfor je da ne moras da cepas drva a efikasnost je koliko ces drva iscepati za istu kolicinu toplote. Komfor i efikasnost nikad ne idu zajedno i potpuno su suprotni. Sto je nesto komfornije manje je efikasno i obrnuto. Komfor je predvorje bahatosti.
Drugo, efikasnost nekog sistema je zbir efikasnosti pojedinacnih podsistema. Na primer:
- snove o efikasnosti pelet peci od 93% zaboravi. Nije to klima uredjaj, tako da ako dobijes 70% treba da skaces od srece jer i na tarabi (ograda) pored rupe pise pic.ka pa nije.
- energetska efikasnost kuce (izolacija+distributivni toplotni sistem) moze da ti bude od 30-90%, recimo da je tvoja kuca neizolovana i da je oko 40%.
Znaci da je ukupna efikasnost tvog sistema 70%x40%= 28%, sto znaci na ulozenih (placenih) 10kWh ti se grejes sa 2,8kWh sto je po meni i ostatku razumnog sveta cisto bacanje novca svake godine i unistavanje resursa tj. neko drugi ne moze da dobije nesto jer si ga ti potrosio.
Primer: ja ne mogu da dobijem prikljucak za struju na lokaciji zato sto celo naselje koristi struju da se greje?!? Zele ljudi komfor, zahvaljujuci svojoj egocentricnosti, a ne da cepaju drva.
Solarnih kolektora uopste nema instaliranih a za druge sisteme nikad nisu ni culi ( klima sistem, toplotne pumpe itd)...znaci da drugi nisu toliko komforni ja bih mogao da koristim osnovnu tekovinu civilizacije a ne da se jebem sa inverterima, akumulatorima, panelima i ostalim "alternativama"...
Ako stavljanjem izolacije podignes efikasnost kuce na 70%, dobijas 49% sto je na donjoj granici prihvatljivog i sto znaci da ce ti se za 10g. vratiti ulozeno a i krace jer cene energenata idu gore i nece pojeftiniti nikad...
Pisem vam ovo jer je fakat da vas dvojica u ovom univerzumu ne mozete biti u pravu za to sto ste napisali ama bas nikad. A meni kad 5-6 osoba kaze da nisam u pravu, ja bar razmislim pa kazem: "U pravu ste. Hvala sto ste mi skrenuli paznju." a ne da tipicno balkanski upadam odmah u raspravu i tupim svoje bez obrzira na realno stanje.
Pametnom je dovoljno reci jednom - sto znaci da i ja nisam preterano pametan ali se bar trudim da ostavim utisak.