Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
bursac
gx
gx

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao bursac » 09 Okt 2013, 18:08

:tooo: Dujo :pivopije:

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 09 Okt 2013, 20:01

savosi je napisao:Potpisujem gore navedeno,ipak izolacija vredi kao i stolarija,sa 5 tona drvenog uglja(kolubara za 7000 po toni) i nekoliko prikolica šapurika izguram sezonu .Grejem oko 220 m2 a temperatura nije ispod 22 stepena .U mom kraju je dosta ljudi prešlo na grejanje sojinom slamom što je možda i isplativije ali je potrebno veće skladište za istu i naravno veći teret treba prebaciti preko ruka svakodnevno(10-15 bala slame dnevno po nekih 20-30 kg).
Da, samo za razliku od uglja i šapurika, izolaciju nečeš spaliti te zime ni sljedečih barem 30. U međuvremenu, sa izolacijom, uštedit češ svake godine za dio nove izolacije.
Dakle, odeš u banku i digneš kredit za izolaciju koji se sam vraća. A ti i dalje plačaš jednako dok se ne vrati. Ništa se ne mijenja dok ne otplatiš kredit, a onda, ako voliš i dalje plačati isto, trošiš na sojke ili sl. :mrgreen:
Zadnja izmena: nike, dana 09 Okt 2013, 20:57, ukupno menjano 3 puta.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 09 Okt 2013, 20:30

Duki
Po tebi sam ja i još 6 miliona srba krivi za otapanje leda na severnom polu samo zato što nemamo pare da uradimo izolaciju !!!!

Pa naravno da bi je uradio da imam pare. Ali nemam. A isto tako i 6 miliona srba. Onih ostalih milion i po možda i ima para.
I eto osuđeni smo i krivi za otapanje leda i globalno zagrevanje jer više trošimo drva itd...... samo zato što nemamo pare.

Po mom razmišljanju nije sramota nemati. Sramota je ukrasti. A to što nemam nije prozvod mog nerada već je prozvod toga što mi roditelji osim krova nas glavom nisu mogli više ništa priuštiti. Već sam sve zaradio i stvarao sa svojim rukama. I stim što sam napravio sam zadovoljan ali nisam zadovoljan zato što mi život kroje lopovi na vlasti koji me kradu iz dana u dan.

Samo eto izgleda ću u zatvor jer zagađujem prirodu .... lolzi lolzi lolzi lolzi
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung

Post napisao filka » 10 Okt 2013, 07:10

Duicu za koju energetsku efikasnost govoris ???? Zar ne citas da se grijem na PELET--Grijanje koje ima tu Energetsku efikasnost od preko 93% a najmanje zagadjenje od svih drugih energenata---koji koristi vise od 90% naselenje na brdovitom Balkanu :?
Moje "sprema tebi-glupo" razmisljane je islo ovako: Imam pare i umesto da te pare ulozim u izolaciju i da OPET svako zimo cepam drva,potpalujem grijanje,izigravam PERA lozaca -- i hvalim se da, eto ja sam zimos prosao sa 10 kubika drva umesto 15-- jer imam izolaciju.Ja sam ih ulozio u kotao na pelet i sada je na mene da jednom nedeljno dopunim bunker sa peletima i na sobnom termostatu nastelujem temperaturu :mrgreen:
-će izginemo ki Mančester

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 10 Okt 2013, 09:12

@Six, imas novca da uradis izolaciju - znam te, slusam te odavno i citam sta pises. Sve je tvoja volja. 6 miliona srba ko jebe, ja pricam s tobom.
Uzmes jednu kutiju, napises na njoj izolacija i kad god zaradis nesto stavis u istu i zapises iznos. Kad ti se nakupi neka svota, odes u prodavnicu gradj. materijala i kupis fasadnu 10-ku i stavis je u neki hlad, recimo na taj trem koji si pravio. Kupis i lepak, prajmer za stare fasade, tiple i sta god jos.
Zatim sacekas prognozu i kada temperatura bude od 20-30C pozoves ortake da krenete da radite. Pre toga procitas malo o postavljanju demit fasade, pun ti je internet o tome. Vremena imas.
Znaci, umesto da ladis tojash na pecanju i u kafani - uradis nesto korisno. Nemoj mi reci da je nemoguce jer upravo to radim. Ako mogu ja mozes i ti. Samo sto ja nemam ortake pa radim sam.
U principu sve je bolje od spamovanja po forumu kako je izolacija sranje.

@Filka: moj komentar se odnosio na tvoju izjavu da bi ti da zaradjujes a ne da stedis.

Ta izjava je apsolutna glupost jer je neodrziva. Sta ti vredi ako zaradis 100 evra za 10 sati rada a potrosis 101 evro na gorivo a mogao si da potrosis i 70 da ti je sistem efikasniji a da se odmaras 3 sata i provedes ih sa porodicom? I zasto mesas komfor i efikasnost? Komfor je da ne moras da cepas drva a efikasnost je koliko ces drva iscepati za istu kolicinu toplote. Komfor i efikasnost nikad ne idu zajedno i potpuno su suprotni. Sto je nesto komfornije manje je efikasno i obrnuto. Komfor je predvorje bahatosti.

Drugo, efikasnost nekog sistema je zbir efikasnosti pojedinacnih podsistema. Na primer:
- snove o efikasnosti pelet peci od 93% zaboravi. Nije to klima uredjaj, tako da ako dobijes 70% treba da skaces od srece jer i na tarabi (ograda) pored rupe pise pic.ka pa nije.
- energetska efikasnost kuce (izolacija+distributivni toplotni sistem) moze da ti bude od 30-90%, recimo da je tvoja kuca neizolovana i da je oko 40%.
Znaci da je ukupna efikasnost tvog sistema 70%x40%= 28%, sto znaci na ulozenih (placenih) 10kWh ti se grejes sa 2,8kWh sto je po meni i ostatku razumnog sveta cisto bacanje novca svake godine i unistavanje resursa tj. neko drugi ne moze da dobije nesto jer si ga ti potrosio.
Primer: ja ne mogu da dobijem prikljucak za struju na lokaciji zato sto celo naselje koristi struju da se greje?!? Zele ljudi komfor, zahvaljujuci svojoj egocentricnosti, a ne da cepaju drva.
Solarnih kolektora uopste nema instaliranih a za druge sisteme nikad nisu ni culi ( klima sistem, toplotne pumpe itd)...znaci da drugi nisu toliko komforni ja bih mogao da koristim osnovnu tekovinu civilizacije a ne da se jebem sa inverterima, akumulatorima, panelima i ostalim "alternativama"...
Ako stavljanjem izolacije podignes efikasnost kuce na 70%, dobijas 49% sto je na donjoj granici prihvatljivog i sto znaci da ce ti se za 10g. vratiti ulozeno a i krace jer cene energenata idu gore i nece pojeftiniti nikad...

Pisem vam ovo jer je fakat da vas dvojica u ovom univerzumu ne mozete biti u pravu za to sto ste napisali ama bas nikad. A meni kad 5-6 osoba kaze da nisam u pravu, ja bar razmislim pa kazem: "U pravu ste. Hvala sto ste mi skrenuli paznju." a ne da tipicno balkanski upadam odmah u raspravu i tupim svoje bez obrzira na realno stanje.
Pametnom je dovoljno reci jednom - sto znaci da i ja nisam preterano pametan ali se bar trudim da ostavim utisak.
lolzi :pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

grubiz1@gmail.com
_
_
Contact person: Zeljko

Post napisao grubiz1@gmail.com » 10 Okt 2013, 09:22

Majstor Duja je napisao: Samo sto ja nemam ortake pa radim sam.
Usamljeni jahač ? ? ? :-(

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 10 Okt 2013, 09:24

Lone ranger...da.
The-Lone-Ranger-tonto.jpg
The-Lone-Ranger-tonto.jpg (28.84 KiB) Pregledano 2054 puta.

grubiz1@gmail.com
_
_
Contact person: Zeljko

Post napisao grubiz1@gmail.com » 10 Okt 2013, 09:28

A bogami i brzo potežeš ! :yeah:

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 10 Okt 2013, 09:34

Iz flase dvolitaske?

slika

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 12 Okt 2013, 23:52

filka je napisao: da se grijem na PELET--Grijanje koje ima tu Energetsku efikasnost od preko 93% a najmanje zagadjenje od svih drugih energenata---koji koristi vise od 90% naselenje na brdovitom Balkanu :?
Filka, kako si zadovoljan sa grejanjem na pelet?
Dali imas klasicni kotao koj ima brenet za pelet, ili koristis one kotlove koje se koriste u dnevnom boravku, i + povezani su na centralno?
Koju snagu ima koto, i kolika mu je potrosnja? Dnevna, prosecna, na sat?

Ja sam radio kompletnu izolaciju kuce, stiropor i demit fasadu, trenutno koristim invertor, ali planiram da osposobim centralno grejanje koje ceka da dobije koto, dali na struju, a to je jedini u kombinaciji Vailant, a sledece na pamet mi pada kotao na pelet. Malo sam knap sa prostorom za ovu drugu kombinaciju, ali ako se isplati, moze i da se stisnu zubici...

Moram da grejem i kupatilo i hodnik i spavacu sobu zbog malog, da je samo za mene, i dnevni boravak bi bio sasvim dovoljan, jer i onako volim da spavam u hladnom...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

filka
gx
gx

Post napisao filka » 13 Okt 2013, 21:36

U servisu imam kamin od 6KW i on mi trosi oko 1kg peleta na sat,a sada sam u kuci instalirao kotao na tvrdo gorivo 30KW+pelet set od 35KW "Centrometal" i kada je bilo hladno prosle nedelja prvi utisci su :yeah: Od 6 ujutro do 22 uvece je tih dana potrosio oko 30kg peleta na dan-sto mi dodje ko sto sam se nadao. Imama jos parametre da podesim al je to spori proces i treba da prodju puno dana da bih izvukao maksimum od kotla sa minimalnom potrosnjom peleta.Jer fabricko setovanje ne valja za nista a njihovi serviseri su ustvari ljudi :roll: koji sam ja njima objasnjavao koji parametar od SM za sta je...

BD-electronic
gx
gx
Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
Contact person: Dejan
Phone number: 0038730793402
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 13 Okt 2013, 23:15

Ja sam prezadovoljan grijanjem na pelet evo upravo počinje 4. sezona .
Filka ta peć u radnji koju si kupio jesi li je koristio prošle sezone , ako jesi kakva su ti iskustva pošto se razmišljam da i u radnji kupim tu peć??
Inače ovo je odlična stvar ko može da odradi sve kako treba
http://www.decorumkuce.com/pasivna%20kuca.htm
meni se sestrić u njemačkoj priprema da pravi pasivnu kuću, samo što njemačka daje kredite za takve kuće po 1,5 % kamate i kad se završi kuća ako zadovolji standarde otpišu ti 20% duga.
Nešto slično je i kod nas lolzi

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 14 Okt 2013, 00:16

koliko je to isplativo sa obzirom da 1T kosta puno ! a Filka u mk trosi u peci 6kw na sat 1kg sto je znaci: 30kw = 5kg /1h ako grejem 18h dnevno to i nije bas zanemarivo ?? 90kg dnevno :roll:
30kw za koliki stanbeni objekat ??
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 14 Okt 2013, 18:48

Hm, Ranko, pa ne lozi valjda na maksimumu svo vreme? Ima tu neki termostat... :roll:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 14 Okt 2013, 19:48

pa ne lozi ni Filka ali trosi 1kg na 1h tako je napisao ,. :roll:
6KW i on mi trosi oko 1kg peleta na sat

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 14 Okt 2013, 20:13

BD-electronic je napisao:Ja sam prezadovoljan grijanjem na pelet evo upravo počinje 4. sezona .
Filka ta peć u radnji koju si kupio jesi li je koristio prošle sezone , ako jesi kakva su ti iskustva pošto se razmišljam da i u radnji kupim tu peć??
Inače ovo je odlična stvar ko može da odradi sve kako treba
http://www.decorumkuce.com/pasivna%20kuca.htm
meni se sestrić u njemačkoj priprema da pravi pasivnu kuću, samo što njemačka daje kredite za takve kuće po 1,5 % kamate i kad se završi kuća ako zadovolji standarde otpišu ti 20% duga.
Nešto slično je i kod nas lolzi
Baki, onaj što može da napravi takvu kuću taj i ne misli o tome koliko se troši na grejanje :lala:
Tamo piše "izmenjivač" to se još zove rekuperator topline i košta cirka oko 1000€. Samo ta jedna pasivna kutija...
Rekuperator može da se napravi i ručno .. i uštedeće podosta energije ..
Inače taj rekuperator se mora pod obavezno postaviti ako napravite idealno zadihtovanu kuću, jer bez dodatne ventilacije ponestaće kiseonika u njoj.. a bez rekuperatora izbacićete dragocenu energiju napolje ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 15 Okt 2013, 10:33

filka je napisao:U servisu imam kamin od 6KW i on mi trosi oko 1kg peleta na sat,a sada sam u kuci instalirao kotao na tvrdo gorivo 30KW+pelet set od 35KW "Centrometal" i kada je bilo hladno prosle nedelja prvi utisci su :yeah: Od 6 ujutro do 22 uvece je tih dana potrosio oko 30kg peleta na dan-sto mi dodje ko sto sam se nadao. Imama jos parametre da podesim al je to spori proces i treba da prodju puno dana da bih izvukao maksimum od kotla sa minimalnom potrosnjom peleta.Jer fabricko setovanje ne valja za nista a njihovi serviseri su ustvari ljudi :roll: koji sam ja njima objasnjavao koji parametar od SM za sta je...
Racunica izlazi odprilike kako sam i ja racunao...
Ja sam odprilike racunao da trosim po 25~30 kg samo za tih 80~90 kvadrata.
To i nije bas tako jeftino kako izgleda...Bar na pocetku...Mora jos da se razmislja i istrazuje...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

filka
gx
gx

Post napisao filka » 16 Okt 2013, 06:51

Kod komfora racunica je da --KOSTA :mrgreen: Znaci pec u Servisu sam pustio u rad 11-tog meseca prosle godine i radila do kraja marta i za 5 meseca potrosio nesto vise od 600kg peleta. Pec se sama pali u 8h ujutro a gasi u 14h popodne i pali u 16h a gasi u 19h-ja sam u servisu od 10-15 i od 17-19h30" tako da je radno mesto celo vrema toplo na 22C
Bezdumra --- kad pec postigne zadanu temperaturu ona se gasi, a pre da postigne, ode u neki EKO mode i tada trosi vrlo malo jer samo odrzava vatru.
P.S Racunica: 1T peleta 210Eura, ja potrosio 700kg--150 Eura cela sezona,pec sam uzeo 850 eura a trosio svaki mesec za grijanje 120 eura za struju. Pec ce se isplatiti nakon dve grejne sezone.

BD-electronic
gx
gx
Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
Contact person: Dejan
Phone number: 0038730793402
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 16 Okt 2013, 09:10

Skup vam pelet ja sam ga početkom 9. mjeseca platio 150€ tonu.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 16 Okt 2013, 11:39

samo racunam kako si rekao
filka je napisao:Pec se sama pali u 8h ujutro a gasi u 14h popodne i pali u 16h a gasi u 19h-
9h radi ukupno dnevno ? = 9kg dnevno ? = 198kg mesecno bez vikenda
filka je napisao:i za 5 meseca
x5 = 990kg po racunici kako sam izracuno.
filka je napisao:ja potrosio 700kg--150 Eura cela sezona
pa dobro de se odluci jel trosi 1kg na sat ili jok ? da bi imali podatak koliko bi nam trosila pec prosecno od 30kw koja radi 18h dnevno svaki dan :pivopije:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”