Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek (rešeno)

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: Kombinovani Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek

Post napisao nike » 02 Avg 2011, 20:32

urke je napisao:
jel ima neko jos neko misljenje?
Ne vjerujem da je kompresor ciknuo, još.

Danfoss NL6F ima RSIR motor što znači niski okretni moment. To znači da se tlak na usisu i ispuhu mora izjednačiti da bi on startao. Ako je kapilara djelomično ili skroz začepljena, tlak se ne može dovoljno brzo izjednačiti, i motor takvog kompresora ne može se pokrenuti pa vuče struju blokiranog motora (oko 5A nakon 4 sek.) i to okida strujno-termičku zaštitu kompresora.

Neprestano ponavljanje takvog rada dovodi do pregrijavanja i konačno do pregaranja motora. Stoga nemoj ga više pokušavati paliti.
Pregrijavanje dovodi do raspadanja ulja koje postaje kiselo i nagriza izolaciju motora. R134a ima svojstva deterđenta pa taj lak i vosak, koji je nusprodukt raspadanja ulja, polako se ispire i kola sistemom. Dio ostaje u filteru i začeplju je ga, a dio ide u kapilaru i tamo stvara naslage koje se gomilaju najviše na njenom izlazu, zbog naglog pada temperature.

Kako je već rečeno, začepljivanje kapilare može biti uzrokovano lošom praksom majstora koji je radio izmjenjivač i koji za vrijeme varenja nije koristio dušik kao inertni plin koji sprječava pojavu oksidacije na varovima unutar cijevi dok se one vare. Isto tako, sistem je vjerovatno bio predugo otvoren pa je ulje absorbiralo veću količinu vlage u sebe koja je onda zasitila filter sušač, pa postoji i mogućnost da je on začepljen, šta sa vlagom a šta sa voskom i čađi od varenja.

To je rješivo, ali se ne isplati.
Treba kompresor izvaditi iz sistema, promijeniti mu ulje (novo ulje ne smije biti izloženo zraku duže od 10 min od trenutka otvaranja nove konzerve ulja pa do zadnjeg vara na sistemu), kompresor napuniti dušikom na 0,5 bar, izmjeriti otpor izolacije kompresora da se utvrdi stanje motora, izmjeriti kiselost starog ulja, otkinuti staru kapilaru, isprati sistem sa posebnim otapalom za pranje sistema (Rx11 i sl.), postaviti novu kapilaru, i na kraju, pred sam završetak, staviti novi filter sušač za R134a. Sve to se mora variti tako da cijelo vrijeme struji dušik kroz sistem i dijelove koji se vare. Na kraju, treba ga vakuumirati na 400 mikrona vakuuma i napuniti plinom na odgovarajuće pregrijanje.

Tek onda možeš biti siguran da je posao urađen ispravno.
Da ja to radim, to bi te koštalo 200Eur i garancija je dok frižider ne izađe kroz vrata radione. Tvoj dovoz i odvoz. :lala:
Moj frižider u kući je koštao 175Eur (Bira) sa 3 godine garancije.
Pa ti vidi jeli ta emotivna vezanost još uvijek tako jaka.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

urke
_
_

Post napisao urke » 02 Avg 2011, 22:39

Hvala Nike na detaljnom objasnjenju taman imam materijal da malo propitam majstora. Ja jesam elektricar ali se u frigo tehniku slabo razumem.
Majstor mi je napomenuo kao nesto dva puta morao da ga puni , nesto ga zezalo i filter menjao dva puta .. Ko zna sta je radio.

Uzgred da kazem da od sinoc nisam uspeo da ga startujem. Probao sam 3-4 puta. Moguce da je kompresor vec odsvirao. Odo da ga premerim jos jednom da me ne grize savest.

Hvala svima

urke
_
_

Post napisao urke » 04 Avg 2011, 23:22

Pozdrav ponovo ja gledam nesto po netu nedami mira onaj kondezator. Na ovom kod mene pise 4uF a aja nasao kod Danfosa da ide 80uF. Jel ima neko objasnjenje za ovo.
(117U5015 danfoss code)
http://www.danfoss.com/Products/Categor ... 14c7f.html

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 05 Avg 2011, 09:46

Imam ja objasnjenje: idi bre kupi frizider, ili zovi nekoga da ti to otpusava, jer je zreo za dobru generalku koja ce da kosta kako su ti i kolege pisali!
Kond od 80mF ide na mnogo jaci kompresor. :uca:
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 05 Avg 2011, 10:04

To što gledaš po netu je startni konndenzator i on jeste kod Danfossa 80µF.

Taj tvoj je izgleda radni i zato je 4 mf. Promeni ga više pa probaj.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 12:42

Ovaj kompresor može biti RSIR (niski okretni moment) i CSIR (visoki okretni moment) ovisno o startnom kompletu.

Ako je ovi prvi, nema nikakvog kondenzatora.

Ako je ovi drugi, onda ide kondenzator od 80µF.

Ako si našao u njemu kondenzator od 4mF, onda je neko bio "pametan".

Spominjao si ranije PTC a u tom slučaju nema kondenzatora tj. to je RSIR motor.
U slučaju da je obični startni relej onda je CSIR i ide kondenzator od 80mF.
RSIR može biti i sa običnim (odgovarajučim) startnim relejem umjesto modernijeg PTC.

http://www.ra.danfoss.com/TechnicalInfo ... 43p602.pdf

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 13:32

RSIR= Resistive Start Inductive Run

Kompresor prilikom starta koristi oba namotaja da se zaleti. Pri tom je PTC vezan u seriju sa startnim namotajem.
Startni i radni namotaj su fizički pod kutom od 90°.
Zbog prolaska struje i vlastitog zagrijavanja PTC naglo mijenja otpor i nakon nekog vremena (karakteristika PTC je prilagođena tom kompresoru) ima visoki otpor. Kompresor se tada već zaletio.
Struja tada traži gdje je manji otpor a to je radni namotaj i tamo većina struje teče a samo zanemarivi dio teče kroz startni namotaj zbog visokog otpora PTC-a.
Zbog različitog induktivnog otpora ova dva namotaja dobiva se izvjesni fazni pomak koji omogućava startanje motora.
Kad se kompresor zaletio, taj startni namotaj više i nije potreban.

ledo
_
_

Post napisao ledo » 05 Avg 2011, 14:13

Taj od 4mF je fabricki postavljen. Zameni ti njega vec jednom sto kaze goranfri pa da idemo dalje.
Davno je bilo (4-5 god) kada sam kod prijatelja na kombinovanom frizideru (uvoz iz francuske) stavio startni kond. 80mF sa sve relejem na danfoss NL7F iz razloga jer mu se pri svakom uljucivanju motor mucio da ukljuci, LUPAO i plasio zenu, time smo resili problem i radi,hladi normalno i dan danas.

A znas sta moze biti da je; da NL6F uopsta nije njegov fabricki kompresor vec da je bio neki drugi mozda na R 600a
Da li si merio el.magn. ventil? Mozda on neradi pa pravi probleme.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 05 Avg 2011, 15:18

NL6F jeste RSIR i ne treba mu kondenzator (a ne moze ni da mu skodi), nije njegov originalni kompresor, kondenzator je ostao od proslog kompresora verovatno.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 15:26

Može da mu škodi jer poništava zaostajanje struje uzrokovano induktivitetom namotaja pa umjesto da poveća fazni pomak između struja startnog i radnog namotaja, on ga smanji i tako smanji okretni moment.
Pošto nigdje nije naveden u dokumentaciji, ja bi ga definitivno uklonio.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 05 Avg 2011, 20:33

teoretski da ali, ovo je kondenzator od 4,5 ili 5 mikro farada mada, svakako bi ga trebalo ukloniti jer nema nikakvu svrhu.
verujem da je majstor koji je i radio ovo cudo uvideo neke probleme te je smisljeno (a nepromisljeno) ostavio ovaj kondenzator

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 05 Avg 2011, 20:49

a da to nije možda filter protiv smetnji , nešto kao slično na mašinama ,jer i meni to ne igra da bi to bilo za kompresor.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 05 Avg 2011, 21:01

sto ti ne igra, masa malih RSIR kompresora radi sa kondenzatorima male kapacitivnosti

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 21:13

Misliš RSCR??
motori i kondezatori.jpg
Ko npr. ovaj:
http://www.danfoss.com/Croatia/Products ... 23eff.html

Kad je kondenzator u igri sam kao radni kondenzator onda je to RSCR motor.
Ovaj o kojem raspravljamo nema RSCR opciju.
Ili je CSIR ili RSIR.

Razlog je taj, kako sam već objasnio, što je taj kompresor motan tako da radni i pomoćni namotaj imaju različiti induktivitet što dovodi do faznog pomaka. Ako na takav namotaj postaviš kondenzator, poništavaš dio faznog pomaka.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 05 Avg 2011, 21:24

moja greska,
mislio sam na serijsku vezu, CSIR konkretno

slika

EDIT:

da ne zaboravim,
NL6F u CSIR izvedbi ide sa "6004" relejem (umesto 5015) i kondenzatorom od 80uF

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 22:11

Pa baš kod CSIR konfiguracije i ne dolaze tako mali kondezatori.
Isti taj NL6F kad koristi CSIR konfiguraciju (visoki okretni moment) koristi 80mF kondenzator.

Mali kondezatori dolaze kod RSCR konfiguracije (niski okretni moment) a koriste se tamo gdje se traži povečana efikasnost motora tijekom rada.
Start je jednak kao i kod RSIR motora i kondenzator ničim ne pomaže jer je paralelno s njim vezan PTC koji osigurava potrebnu startnu karakteristiku (bajpasira kondenzator) i tek kad se motor zaleti onda kondenzator igra svoju ulogu.
U ovom slučaju (RSCR) startni namotaj je uvijek u igri samo mu je karakteristika prilikom starta izmijenjena.

Po svemu sudeći, netko je zamjenio kompresor a ostavio staru startnu grupu.
Možda je to prije i radilo ali sad kad je djelomično začepljenje u igri, nema šanse da radi kako spada.

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 05 Avg 2011, 22:13

Kolege,nek skine poklopac i neka slika startni relej,te cemo znati koji je tip.Samim tim taj kondenzator od 4uF zaista nicemu ne sluzi i treba ga skinuti,a kad se vidi koji je starter u pitanju onda cemo znati da li treba da se stavi kondenzator od 80uF ili nista..Pozdrav..
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

ledo
_
_

Post napisao ledo » 05 Avg 2011, 22:29

I neka procita (ukoliko nije odlepljena nalepnica) koji je freon u sistemu fabricki jel ako pise R 600a onda bi nam sve bilo jasnije.
I kolege jos nesto: hocemo da pisemo mF ili uF - da se ne bunimo

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Avg 2011, 22:30

Pošto je kapilara u igri, onda treba biti RSIR startna grupa za kompresor NL6F.
To znači PTC relej 103N0011 ili 103N0018 i nikakav kondenzator.
Ako nije, nema normalnog starta.

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 05 Avg 2011, 22:49

Sad sam zagledao malo slike postavljene i cini mi se da na plavom delu nalepnice(treca slika) ispred oznake 134a pise HST, a to znaci da je ipak kompresor(CSIR) sa kondenzatorom od 80 uF u kolu i startni namotaj 117U6004,u svakom slucaju neka slika ove detalje,znaci skinuti poklopac i slikati oznaku na plavom delu nalepnice...
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”