kompesor COPELAND na napon 500-550 V ?

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: kompesor COPELAND na napon 500-550 V ?

Post napisao nike » 01 svi 2015, 21:05

bnoki je napisao:nike nije svakom sudjeno da ima srecu da radi sa ljudima koji bi pernijeli svoje iskustvo drugima
.

Prika, osnova školovanja je da ti netko prenese znanje i iskustvo! Bez toga si "neškolovan i neiskusan"!
i sta bi ti uradio kad vec ljudi ocekuju da mu nesto uradis npr plusnu komoru? da mu kazem neznam i da predam posao mozda gorem nego sto sam ja.

Ne nego da kažeš "ne znam, ali znam jednog koji zna"! Onda ga dovedeš i uzmeš 5-10%. Ili pomogneš čovjeku, a on ti pokaže kako se to radi!
Vjerujem da si i ti u odredjenom periodu bio u mojoj situaciji samo si to zaboravio
.
Nisam! Bio sam od prvog dana majstor, za ono što znam. Za ono što ne znam, nisam bio majstor! Stvar je principa!

I dan danas idem na popravke i učim. Kad učim, ne naplaćujem, već plaćam! :uca:
Kad bi ti rekao da je to licno za moje potrebe neces mi vjerovati.
Pogodio si! :mrgreen:
Nije mi jasna onda sama svrha ovog foruma .Zar ovaj forum ne sluzi da se neko i nauci, a ne da krije tajne od ljudi koji manje poznaju ovu struku.
U pravilu, ovaj forum nije za učenje osnova već za uzajamno pomaganje onih koji znaju svoj posao! Ja nemam ništa protiv da nekoga naučim. Meni je jedini problem kad đak ide okolo i radi posao kojeg ne zna, za novce!
Od tebe i dalje ocekujem odgovore iako me cesto kritikujes.
Biti će i odgovora i kritika! Takav sam!
Kritika je dobra dok god je konstruktivna i nije osobna!
U moje doba je bilo i drugih odgojno-obrazovnih metoda osim kritike! :yeah:
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

septembar
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje,midea
Contact person: aleksandar
Phone number: 00015391770

Post napisao septembar » 01 svi 2015, 23:51

Nike ju u pravu,ako bas hoces da odradis tu komoru ili vitrinu kako treba,za pocetak moras znati da proracunas velicinu kondezatora i isparivaca za tu velicinu komore kao i ventilatora koju kubikazu da muljaju!!!To ti je osnovno(ako ozivis taj kompresor i budes to radio)!Iskreno receno ni ja nisam potkovan tim proracunima.. :uca: nisam bio na tom casu lolzi .iskreno odradio sam svega 4-5 sok komora i jednu vitrinu po proracunima kolege!Moje je bilo postavljanje resivera,susaca,vibro creva na potisu i usisu(to obavezno stavi jer ti kompresori imaju opasne vibracije jer su na oprugama),kp presostat obavezo na potis resivera i usis kompresora(radi zastite samog kompresora),ukljucenje kompresora preko elivela,ja sam ugradjivao i grejne kablove za vrata i za odvod pri ukljucenju deefa i naravno na kraju punjenje!i isparivac da bude sa grejacima isto ih povezujes na elivel(automatsko otapanje na svaka 4h)I sve to naravno ide preko kontaktora!znaci razvodna kutija sa kontaktorom def-a(otapanje),kontaktor sa bimet zastitom za kompresor,kontaktor ventilatora.sve u svemu nista bez matematike..a,nike je po meni ekspert za to i iskreno divim mu se,sve radi po proracunima!! :tooo: Mozda bih i ja dogurao daleko vise sa znanjem da sam imao majstora bar malooo priblizno njemu..al dobro,covek se uci dok je ziv,a posto volim ovaj posao i radim ga sa ljubavlju potrudicu se i to da naucim :fanzo:
Bolje se igrati sa strujom, nego sa nervoznom zenom!!

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 02 svi 2015, 17:40

malo mi je cudno da neko znanje ocjenjuje preko postova . I ja nebi pitao da sam imao slovenca velikog strucnjaka na raspolaganju osamdesetih.Ja neradim nista napamet i sve sto imam pripremljeno je profisionalno od merkatora slovenskog je hladnjaca samo sto je imala centralnu jedinicu.Radila je samo godinu dana.Agregat sam nabavio odgovarajuci ozicen i kompletan samo sto mu je neko remontovao motor i nije zavrsen.Nikad u zivotu nisam prihvatio pasao za popravku da je nisam do kraja uradio a da musterija nije zadovoljan.Toliko od mene jer cim potrazis savjet svaka druga tema na ovom forumu pretvori se u kritiku.Molio bih korisnike foruma da mi ne pisu na ovu temu ako nemaju bar priblizan odgovor koji trazim jer ne zelim da me neko savjetuje kako do znanja da dodjem i niko nikom nije u diplomu zavirivao.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 02 svi 2015, 22:54

E pa da se i ja umešam :fanzo:

Nastavićemo dalje ali samo vezano za temu.

Premotaj taj kompresor ili kupi nov.

Ja lično nisam pristalica budževina i egzibicija ali ti probaj pa nam javi kako je prošlo.

milan
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milan » 03 svi 2015, 01:13

@bnoki
Temu si od pocetka vodio sto bi se reklo "od oka" a trazis precizne odgovore.
Da si pogledao podatke sa neta, ili drugde negde video bi da je to kompresor
sa motorom jacine oko 20KW koji ces ti premotati za 100 eura, gde to ima.
Ta mashina nemoze sama da radi,ima elektroniku, ventilatore, i more drugih releja, grejaca i dalje da ne nabrajam, koji isto rade na nekim
naponimai sve to treba uskladiti.
Otidji kod tog tvog viklera i neka ti da ponudu za premotavanje motora od 20KW na napon od 380V i da se zadovolje
podaci koji su na tablici, brzina i pritisci itd.
Pa onda nastavljamo dalje kako je i @goranfri urednik napisao.
Ovo je moj komentar na ovo tvoje pisanje
Molio bih korisnike foruma da mi ne pisu na ovu temu ako nemaju bar priblizan odgovor koji trazim jer ne zelim da me neko savjetuje kako do znanja da dodjem i niko nikom nije u diplomu zavirivao.

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 03 svi 2015, 09:02

to volim ,lijepo je kada vise ljudi kaze svoje misljenje jer kad vise ljudi kaze ne ide ili moze se ali nece biti kako treba ja cu odabrati nacin jer kad bi ga prodao u staro zeljezo imao bi racuna sama njegova tezina je 124 kg.Prije same kupovina majstor je pogledao tablicu i rekao ako ne prodje previklovacemo ga i izace te 100 eura to nije moja rijec nego njegova.A snaga da to nije malo pretjerano 20 kw ?

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 03 svi 2015, 10:13

Motor je električne snage 5KS. Copeland je svoje kompresore prije označavao u KS.Rashladni učin određuje njegova kubikaža u m^3/h ovisno o radnim uvjetima i upotrebljenom plinu.
To su osnove u frigoristici! Sve ima na Google!
Samo ne znam koliko će tebi biti od koristi ti podatci!

Kod: Označi sve

http://www.emersonclimate.com/asia/en-AP/Products/Compressors/Semi_Hermetic_Compressors/Semi-Hermetic_Compressors_List/Pages/R404A_Discus_MT.aspx

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 03 svi 2015, 21:00

nije mi hitno imam jos vremena pa onda ga zakopcam na napon pri maksimalnom pritisku pa cu vam javiti koliko ce potegnuti.Da li postoji da se odradi nesto sa trofovom ili sa radnim i startnim kondenzatorima?

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 03 svi 2015, 23:02

Jok! Trafo bi bio skuplji od kompresora.
Kondenzatori ne pomažu kod 3faznih. Ne trebaju im.
Premotaj ili batali. To ti kažem ja kao završeni vikler u svjedožbi i 10 godina iskustva u viklovanju i sl.

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 03 svi 2015, 23:48

sta je potrebno pripremiti sa moje strane da li tu ide novi dihtung je li problem nabaviti jer majstor ima mozda 40 godina radnog iskustva ali vjerujem da se malo susretao sa rashladnim kompresorima moze tu kakav savjet

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Mića

Post napisao bimba1958 » 04 svi 2015, 13:23

ajde da i ja kazem nesto : svi su ti perfektno napisali i obrazlozili, ali ti i dalje oces po svome,samo da napomenem, posto kazes da taj tvoj vikler nema iskustva sa frigo kompresorima.Da li onda zna da se ti motori ne premotavaju sa obicnom lak zicom.To bi Niksa(posto mu je to struka kojom se dugo bavio) mogao bolje da ti objasni zasto i zbog cega,a i cena mi je nesto..... pa sigurno da treba novi dihtung,a kako ces ga nabaviti,a treba imati i iskustva napraviti dobar dihtung i od dobrog materijala.Racunaj na agresivnost gasova,ne sipas ti vodu u taj rashladni sistem !! :shock: :shock:
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 04 svi 2015, 21:52

neznam sta ja idem po svom? Ja cu taj kompresor previklovati a ja neznam dali je taj majstor radio rashladne kompresore a upucen sam da ne ide obicna zica sa lakom vec zica sa H izolacijom.Ja nisam nikad rasklapao poluhermetik i zato i pitam da bi nabavio pravi dihtung na vrijeme a ne da mi isijeca on od bilo cega.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Mića

Post napisao bimba1958 » 05 svi 2015, 11:58

ja sam nekad servisirao i odrzavao toplotne pumpe AHTP 8 na R22," Jugostroj" Rakovica.Na njima su bili dihtunzi od klingerita 0,5mm debljine,obicno su imali originalne napravljene u samoj fabrici,a nekada smo mi majstori radili na terenu.Pre postavljanja dihtunga isti se potapa u ulje, isto ono koje se sipa u kompresor ,pa se zatim montira na svoje mesto. :pivopije:
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

Odgovori

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”